girdi yaz
    medya ekle
    • girdiler (1)
    • medya (0)

1. 1989 yılında kurulmuş eğitim odaklı bir sivil toplum örgütüdür. Omurgası gönüllülük üzerine olan bu kuruluş mali ve emek kaynağını gönüllü kişilerden alır. Yani isterseniz bağış yapabilir, isterseniz şubelerde gönüllü olarak görev alabilirsiniz. Bugüne dek binlerce çocuğun eğitim hayatına katkı sağlamış, özellikle kırsalda kız çocuklarının meslek edinmesine ayrı bir hassasiyet göstermiştir.

Çydd'nin eğitimde fırsat eşitliği, kız çocuklarının okullaştırılması, kitap araç gereç desteği, kırsal kesimde eğitime destek gibi bir çok projesi vardır.

Bu kadar tanım ve nesnel bilgiden sonra müsaadenizle bir iki sözüm var. Çok zor zamanlardan geçiyoruz, her türlü değerimizin ayaklar altına alındığı, çocuklarımızın dahi gericilikten ve karanlıktan en acı şekillerde nasiplendiği bu dönemde biliyorum ki bir çok insan konuşmaktan başka ne yapabiliriz, nasıl harekete geçebiliriz diye düşünüyor içinden.

Türkan hoca'nın mirasına sahip çıkabilirsiniz mesela bu özel gün vesilesiyle. Çydd'de bir çok burs seçeneği var arkadaşlarım. 10 lira karşılığında SMS bağışı var mesela bir bardak kahve parasına,bir paket sigara parasına dahi bir çocuğun küçük bir ihtiyacını karşılaşabilirsiniz. Yetmez ben süreklilik istiyorum bir çocuğun eğitimine destek olmak istiyorum derseniz ilkokul, orta öğretim ve üniversite olmak üzere üç farklı seçenekten birini seçip aylık yardımlar yapabilirsiniz. Anadolu'da bir ilkokul öğrencisine yardım elinizi uzatmak 50 lira. Çalışan kendi ayakları üzerinde durabilen bir kadınsanız bunun ne büyük bir nimet olduğunu ve bir kadının başka bir kadına yapabileceği en büyük iyiliklerden biri olduğunu bilirsiniz.

Sadece kadın değil erkek öğrenciler de var burs alanlar arasında tabi. Yalnız Yeni Türkiye'de kadına yönelik yükselen politik şiddet sebebi ile kadınların eğitim almasının aydınlanmasının artık çok daha acil ve hayati öneme sahip olduğunu düşünüyorum bu yüzden kız çocukları konusunun üzerinde fazla durdum.

Özetle, bu ay o duş jelini almayarak mesela, ya da pembenin 6. tonunu ruj koleksiyonumuza katmayıp o parayla bir çocuğun ve dolayısıyla ülkenin geleceğine bir omuz da biz verebiliriz. Unutmayın, "yapılacak bir şey" her zaman vardır.

Edit: dalgınlık ve acele ile başlığı derneğin kısaltması şeklinde açtığımı farkettim. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği olarak değiştirilmesi için moderasyon ile iletişime geçildi düzelince bu Edit kendini imha edecektir.

13 aralık 2016 16:52 13 aralık 2016 17:32