yeni
popüler
    sorular içinde ara
    yeni soru sor
    son sorular
    son cevaplar
    kategoriler
    • süslü
    • moda alışveriş
    • kuaför & güzellik merkezi
    • sağlık
    • spor
    • gönül işleri
    • aile arkadaş ilişkileri
    • cinsellik
    • eğitim & kariyer
    • seyahat
    • pet
    • sanat
    • bürokrasi
    • diğer
    girdi yaz
    medya ekle
    • linki kopyala
    • şikayet et
    • girdiler (36)
    • medya (1)

    36. Psikiyatri tıbbın bir dalı. Her ne kadar "ruh hastalıkları" diye türkçeye kazandırılmış olsa da mesele metafizik değil son derece bilimseldir.

    Kişinin yaşadığı sorunlar metabolik süreçlerden kaynaklanıyor olabilir ya da bu süreçler metabolik sorunlara neden olmuş olabilir. İlaç tedavisi de bu yüzden gerekiyor olabilir. Örneğin depresyon halindeki bir insanda seratonin hormonunun üretim miktarı düşer, bu haldeki bir insanın spor yapacak, kendini tatmin eden şeylere yönelecek motivasyonu bulması için, öncelikle bu metabolik sorunu gidermesi gerekir(gizlinot: Gerekmeyebilir de, psikiyatr ilaç tedavisi dışında da öneriler verebilir. Bunu kararı hekime aittir.).

    Şimdi bunları niye yazdım? Çünkü psikiyatri alanı metafizik bir alan varsayıldığı için herkes bu konuda yorum yapmayı kendine hak görüyor. Kimse bir kalp hastasına "sorunlar senin kafanın içinde, o kalp pilini sök, spor yap" deme hakkını kendinde bulmaz. Çünkü kalbin bir kas olduğu, metabolik süreçlerle işlevine müdahale edilebileceği yaygın olarak bilinir.

    Kısacası, Kardiyolog değilken kalp sağlığı üzerine yorum yapmıyorsak, psikiyatrik rahatsızlıklar konusunda da atıp tutmaktan vazgeçmemiz lazım. (gizlinot: Psikiyatri aşk acısı çeken ergenlere verilen bir uyuşturucudan ibaret olsaydı, tıbbın böyle bir dalı olmazdı. )

    Psikiyatrik yardıma ihtiyaç duyan insanların bunları göz önünde bulundurarak cahille sohbeti kesmelerini ve sorunlarının doğru bir tedaviyle ortadan kalkabileceğini(gizlinot: Ya da semptomlarının kontrol altına alınması ile hastanın yaşamını çok daha kolay ve mutlu sürdürebileceğini) bilmesini, psikiyatrik yöntemleri marjinalleştiren insanların hayatın geri kalanına ilişkin de çok sağlıklı fikirleri olmadığını anlamasını isterim. (gizlinot: Yıllarca depresyon tedavisi görmüş bir insan olarak.)

    14 ocak 2021 14:40 14 ocak 2021 14:41

    35. metis yayınlarından çıkan John Hari isimli gazetecinin araştırmalarının derlendiği Kaybolan Bağlar isimli bir kitap önermek istiyorum. Yazarın kendisi yıllarca depresyonla mücadele ediyor ve en sonunda bu konuyu araştırmaya karar veriyor. Amerika, Avrupa ve Avustralya'dan birebir görüştüğü psikiyatristlerle ve psikologlarla röportajlarını ve bu konuda yazılan makaleleri kaynakça göstererek derlemiş kitabı . O kitabı okuduktan sonra bu tartışmaya daha dayanaklı argüman sunabilirsiniz diye düşünüyorum.

    benim görüşüm ise antidepresanın yararsız olduğu yönünde ama kullanma diyecek kadar insanların hayatına burnumu sokmayı sevmem. o yüzden demiyorum onun yerine bu kitabı öneriyorum

    14 ocak 2021 03:28

    34. ben bu kişiyim. açıkçası haklı olduğumu da düşünüyorum. tabi ki bilir kişi ben değilim ama her sevgilisinden ayrılan koşarak doktora gidiyor ve bu ilaçlardan kullanmaya başlıyor. tabi ki ciddi bir rahatsızlık varsa kullanılmalı ama sevgiliden ayrılmak gerçekten antidepresan kullanmak için yeterli mi?

    "kafama hiç bişi takmıyom yeaaaa" demek için mi kullanıyorlar anlamıyorum gerçekten.

    bir şeyleri "takmak/ umursamak" zaten olması gereken şeyler bence, insan olmak bu değil mi?

    sırf "umursamamak" için ilaç kullanan ergenlere "kullanma" diyorum ve bence denmeli.

    14 ocak 2021 01:43


    33. antidepresan kullanmayan kişiye kullan demekle aynı saçmalıktır. karşınızdakinin ilacın yan etkilerini gördüğünü düşünüyorsanız doktora yönlendirebilirsiniz. hep bu "kişi kendi doktorudur" saçmalığından oluyor böyle şeyler. ben bıraktım yaa bırak gitsin falan deniyor, sakın. sağlık bu, öğüt alınacak şey değil.

    13 ocak 2021 23:13

    32. Gereksiz konuşan kişidir. ''bu ilaçlar bağımlılık yapıyo yeaa içme bence '' diyen çoğu kişi en ufak bir depresyon kırıntısında bu ialçlara başvurma eğilimi göstermiştir. İlaç içmeden bir takım ruhsal problemleri atlattığını anlatarak böbürlenen insanlara yazıktır. İhtiyacı olan içer ihtiyacı olmayan içmez. Karışmayın, fikir beyan etmeyin.

    13 ocak 2021 21:18

    31. Bir psikiyatrist tarafından söylenmediği sürece uyulmaması gereken tavsiye. Zaten antidepresanda öyle zart diye kesilen bir ilaç değil, aşama aşama azaltılması gerekiyor. O yüzden elalemi boş verin kimse sizin içten içe ne yaşadığınızı bilemez. malesef bizim insanımızda her bir halta burnunu sokma gibi bir huy var. Sana ne ya da uzman mısın? Deyip yolunuza devam edin lütfen.

    13 ocak 2021 19:09

    30. bunu diyenlere sanane, sen de mal olma o zaman,  bence sen de kullan vb cevaplarından moduma uyan bi tanesini seçip söylüyorum genelde. 

    13 ocak 2021 19:00


    29. Antidepresanlarla ilgili 2 şeyi yanlış bilen kişidir.

    1. Antidepresan bağımlılık yapmaz

    2. Antidepresanların çoğu yan etkisi plasebo etkisidir

    13 ocak 2021 17:39

    28. Valla iyi niyet değildir, cahilliktir evet ama sadece böyle açıklanamaz, hafife almak, masumlaştırmak olur, düpedüz kötülüktür!

    Sen kimsin ulan, haddini bil diye cevaplanması gerekir, etraftan da bu tepkinin gelmesini hak etmiştir.

    Kesinlikle normalleştirilmemelidir.

    13 ocak 2021 09:16

    27. Depresyonda olan birine sen şükretmesini bilmiyorsun senden daha kötü durumda olanlar var diyen kişinin kankasıdır.

    11 ocak 2021 16:26