yeni
popüler
    sorular içinde ara
    yeni soru sor
    son sorular
    son cevaplar
    kategoriler
    • süslü
    • moda alışveriş
    • kuaför & güzellik merkezi
    • sağlık
    • spor
    • gönül işleri
    • aile arkadaş ilişkileri
    • cinsellik
    • eğitim & kariyer
    • seyahat
    • pet
    • sanat
    • bürokrasi
    • diğer
    girdi yaz
    medya ekle
    • linki kopyala
    • şikayet et
    • girdiler (11)
    • medya (0)

    11. b12 diyince aklıma sadece imuseng vitamini geliyor . Pandemi süresince kullandığım ve hala kullanmaya devam ettiğim tek vitamin diyebilirim. Takıntılı olduğum için içeriğini iyice araştırıp eczaneden almıştım.

    10 kasım 2020 20:05

    10. B12 vitamininin ana kaynağı hayvansal gıdalardır ve pek çok hayvansal gıda bu vitamin bakımından zengindir.

    Deniz Ürünleri: Balık yumurtası en çok B12 vitamini içeren gıdalar arasındadır. 50 gram balık yumurtası günlük B12 vitamini ihtiyacının yaklaşık 5 katını karşılar.

    Ülkemiz mutfağında pek popüler olmayan, ancak B12 bakımından zengin bir diğer deniz ürünü ise ahtapottur. 15 gram ahtapot günlük B12 ihtiyacının tamamını karşılamaya yeter.

    Yüksek miktarda protein ve esansiyel yağ asitleri içeren uskumru, somon, sardalya ve ton balıkları aynı zamanda iyi birer B12 vitamini kaynağıdır.

    100 gram uskumru günlük B12 ihtiyacının 3 katını, aynı miktarda somon yine 3 katını, ton balığı yaklaşık 2 katını, sardalya 1.5 katını karşılar. B12 bulunan diğer deniz ürünleri ise istiridye ve midyedir.

    Et: Sırasıyla; kuzu ciğeri, sığır ciğeri, dana ciğeri, hindi ciğeri, ördek ciğeri ve kaz ciğeri B12 vitamini bakımından en zengin et ürünleridir.

    Bunlar dışında sığır eti veya dana kıyma da hem B12 hem de protein, çinko ve demir bakımından oldukça zengindir. 100 gram kuzu eti günlük B12 ihtiyacının yarısından fazlasını karşılar.

    Yumurta ve Peynir: Yüksek kolesterollü olması bir yana peynir çeşitleri B2 (riboflavin), protein ve kalsiyum içerir. Peynir çeşitlerinde bulunan B12 vitamini miktarı peynir tipine göre farklılıklar gösterebilir.

    B12 Vitamini Bulunan Diğer Besinler

    Takviye edilmiş kahvaltılık gevrekler

    Yağsız yoğurt

    Yağsız süt

    Tam yağlı süt

    Tam yağlı yoğurt

    Tavuk

    Takviye edilmiş tofu

    Karides

    Geyik eti

    Deniz yosunu

    Maya

    Takviye edilmiş soya sütü

    Sakatat

    22 kasım 2017 15:30

    9. (yazar: Freudian) ın söylediklerine ek olarak kronik mide asit tedavisi görenlerin de dodex (b12 iğnesi) olması gerekir. Et yese bile asit engellenince b12 emilemez çünkü.

    22 kasım 2017 00:11 22 kasım 2017 00:12


    8. annemin gönlü olsun diye haftada bir solgarınkini içtiğim vitamin. kardeşim ise doktorun verdiği benexol isimli olanını kullanıyor dünyanın en kötü kokusu :( solgarda öyle bi koku yok :d

    18 kasım 2017 00:36 7 mart 2018 12:15

    7. D vitaminiyle birlikte eksikliğinin beraberinde getirdiklerinden çekiyorum.Daha önce yapılan tahlillerin ardından b6 ve b12 için hap,D vitamini içinse devit-3 ampulü kullandım.Kullandığım süreçte vitamin eksikliginin çok yoğun olan etkileri geçti.

    Doktor artık gerek yok dediğinde kullanmayı bıraktım,eskisi kadar şiddetli olmasa da etkileri geri geldi.Ve büyük ihtimalle daha önce olmayan yeni etkileri de eklendi.Tekrar daha iyi bir doktora gitmeyi planlıyorum.Eger vitamin eksikliginiz varsa ertelemeyin doktora gorunun;hem ruh halinizi hem görünüşünüzu hem de genel sagliginizi etkileyen bir sey.ancak ilaçlara bağlı kalmak yerine besinlerden almaya çalışmak en iyisi.

    17 kasım 2017 21:24

    6. yaklaşık 2 yıl önce neredeyse ölüm diyeti denebilecek bir diyet deneyiminden sonra yaptırdığım kan tahlilinde yerlerde olan vitamin. halsizlik ve unutkanlığı zirveye çıkarabiliyor. (gizlinot: doğru beslenme önemli)

    17 kasım 2017 16:06

    5. geçtiğimiz mart ayında (ki 8 ay olmuş) birden türlü nörolojik semptomlara ek olarak ağır güçsüzlükle çok hastalandım ve nöroloğa koştum. b12 vitamin değerlerime -tam kan sayımıyla- birlikte bunun üzerine bakıldı, sonuç düşük normal çıktı, keza d3 vitamini de yetersiz seviyedeydi. ayrıca beyin mr'ı da çektirdim, temiz çıktı. doktorum yaşadığım semptomları bu vitaminlerin azlığına bağladı ve hemen destek tedavisine başlandı. kıçıma giren iğnelerin sayısını saymadım efendim... zaman içerisinde öyle yoğun bir kür uygulandı.

    ilk aşama destek tedavisinden sonra, o güçsüzlük duygusu biraz da olsa toparladı ve en azından normal yürüyebilecek seviyeye geldim.

    fakat o sürecin ardından, yine mart ayı içerisinde olsa gerek, kimi yeni semptomlar tecrübelediğim gibi, kulak çınlaması gibi şeyleri (bugüne dek) çok yoğun yaşadım.

    doktor ikinci kürün ardından "senin nörolojik hiçbir şeyin yok" diyerek beni dahiliye uzmanına yönlendirdi. çok detaylı bir tetkik yapıldı, 4-5 tüp filan kan verdim, b12'yle ilgili aklınıza gelebilecek her ne varsa bakıldı. yaşadığım semptomlar üzerinden, internette çok şeyi araştırdım ve bağışıklık sisteminin durumunu ortaya koyacak immünoglobin değerlerinin topunu birden doktor benden istememiş olmasına rağmen talep formunda ben işaretledim. sonuç, "organik hiçbir şeyin yok" dendi. fakat b12'ye devam edilmesini uygun gördü doktor ve halen periyodik olarak yaptırıyorum, en son iğne dün olmak kaydıyla. geçtiğini yahut hafiflediğini düşündüğüm kimi bazı semptomlar geri geldi. arada 1 iğne atladım, ondan olabilir mi hiç bilmiyorum, fakat semptomların doğası gereği yine baştan nöroloğa gideceğim kesin.

    allah'tan tek ama tek bir duam var. b12 olsun da başka türlü bir rahatsızlık olmasın.

    editleme yapayım süslüler: çok ağır migren hastası çıktım. öyle sadece bir baş ağrısı, mide bulantısı, ışığa/kokuya hassasiyetle kalan bir şey değil; ayrıca sessiz migren dedikleri tür ve kronik gidiyor.

    17 kasım 2017 09:19 18 eylül 2019 07:07


    4. özellikle hormonal rahatsızlığı olanların, haşimato, troid, guatr rahatsızlığı olanların sıklıkla mutlaka değerlerinin kontrol ettirmesi gerekiyor.

    normalden daha hızlı hücrelerin içerisindeki B12 vitamini bitebiliyor ve bu saç dökülmesi, kaş kirpik dökülmesi, tırnak üzerinde çizgilenmeye kadar gidebiliyor.

    7 aralık 2016 16:16

    3. kan değerlerimle doğru ortantılı olarak yerlerde seyreden b12 eksikliğim 2 ünite demir serumu, 15 gün kalçadan iğne ve yarım kutu hap tedavisi ile 3 ayda anca normal seviyeye geldi. Bu süreçte ne yaşadım? Epey saçım döküldü, uykucu şirin oldum, balıklarla kıyasıya rekabet edebilecek bir hafıza ve hatta hafızasızlık oldu. Kan değerlerini fazlasıyla etkiliyor ve bu değerlerin düşük olması da peşinde hastalıkları getiriyor. Dikkat etmekte fayda var herşeyin başı bu b12.

    6 aralık 2016 23:56

    2. B12 vitamini kırmızı kan hücrelerini destekleyerek vücudu kansızlık hastalığına karşı korur. Aynı zamanda B12 vitaminin sinir hücrelerinin gelişimine karşı büyük katkısı vardır. Sinir ve beyin sisteminin fonksiyonel bir şekilde çalışmasını sağlar. Özellikle yaşlılarda açığa çıkan Alzheimer hastalığının ilerlemesini engelleyici bir rolü vardır. B12 vitamini eksikliğinde sinir, dil ağrısı, depresyon, hafıza kaybı gibi şikayetler ortaya çıkabilir. Ayrıca b12 vitamini fazlalığı da tehlikelidir. Ben haplarını kullandığım dönem de harika sivilceler çıkarmama sebep olmuştur. Hâla uğraşıyorum geçirmek için.

    6 aralık 2016 22:27