Yaptırdığımdan beri 1 saniye, hatta 1 salise bile pişman olmadığım kalın cilt kapalı teknik amelîyatimin üçüncü ayıni doldurduğumdan beridir yazmayı planladığım özellikle kalın ciltli süslülere hitaben süreçle ilgili her şeyi anlatacağım. Hatta eş dost sözlükte görür demeden öncesi sonrası fotoğraf kolaj da yaptım. Bazı tavsiyeler altın değerinde yaptırmayı düşünen herkese buradaki her girdiyi tek tek okumasını tavsiye ederim. Size fotoğraf seçerken önceki halinin bir daha gördüm ve eski halimi öyle unutmuşum ki yani binlerce kez iyi ki diyorum.
Yaşım 22 ve burnumu Hatay'da memleketimde Kasım ayı sonlarında özel hastanede bir doktora 6 bin liraya yaptırdım. Umarım bu fiyat bilgisini vermek yasak değildir. Ben burnumu yaptırmaya karar verdiğimde çocuk yaştaydım. Hani öyle ergenlikte ya da Instagram'da gördüğüm modellerde özenmedim. Çocukluktan takıntı olduğunu bilerek muhafazakar ailem buna izin verdi. Ancak kendi paranla yaparsin bu işi dediler. Arkadaşlarım burnumun çok kötü olmadığını söylerdi ama yine de güzel kızsın ama burnun böyle olmasa tam olacak vb yorumlarını da duyuyordum. Karantinaya girer girmez kafaya koyup evden bir sürü iş yapıp özel ders verip para biriktirmeye başladım. Bu ameliyat bu sene olacak dedim. 5-6 bin liram olunca doktor bakmaya başladım.
Kalın ciltli biri olduğum için her doktor bana "beklentini düşük tut, kalın ciltlerde süper sonuçlar alınmiyor, biz burnu güzel yontariz ama ince cilt çarşaf gibidir kalın cilt yorgan gibi, yaptığım belli olmaz." Öncelikle kendine güveni olmayan toksik doktorlardan uzak durun. Kalın ciltli hastaların da guzel bir burnu oluyor. Ayrıca bir başka doktor da beni sırf antipsikotik kullanıyorum diye "siz bana iki ay sonra beğenmedim diyip dava açarsınız" diye reddetmişti.
Böyle saçma sapan, heves kıran, soğutan bir sürü olay yaşadım ve doktor bakarken artık aradığım tek şey kafa olarak rahatlık oldu. Burnumu yaptırdığım doktorum sağolsun çok sakin, pozitif, yaptığından emin biriydi. Doktor seçiminde size beklentinizi düşük tutmanızı söyleyen kim varsa kendisine olmayan güvenine verin.
Maddi boyutlardan bahsedecek olursak, bence İstanbul'da Ankara'da çok övülen spesifik olarak kafayı taktığınız bir isim yoksa küçük şehirlerde, mesela memleketinizde yaptırın. Hem inanın küçük şehirlerde yaptıran ben dahil tüm arkadaşlarım memnun kaldı (inanmayacaksınız ama buna Yozgat, sivas bile dahil) ve de 5-7k gibi Max fiyatlar ödediler. Yakın il Adana'da doktor bakarken sadece muayene için 300-500tl isteyen oluyordu ve inanın doktor seçene kadar param zaten biterdi. Bu maddiyat konusunu kapatıp nihayet amelîyat sonrama geliyorum.
Ameliyatim üç saat sürdü ve kemerli etli burna sahiptim.
Ameliyat sonrası şu iki şeyi asla asla asla aksatmamaniz lazım;
"buz kompres ve güneş kremi"
Buzu herkes biliyor demeyin bakın buzu eksik ettiğinizde uğradığımız tek zarar geç iyilesme ve ödem değil kalıcı çöküklükler, yorgun bakışlar ve koyu gözaltı halkaları kalıyor. Burun ameliyatı ile mecbur gözaltı dolgusu yaptırmak zorunda kalmayın nadir de olsa oluyor işte.
Burun ameliyatı acısız artık bunu herkes biliyor sadece 5 dk tampon çıkarma açısı var. Fakat zaten asıl sorun ağrı acı değil ki.
Biraz acı gerçeklerden bahsedelim çünkü o dönem çok zordu. Yüzüm öyle şişmişti ki gözlerim iki gün alttan üstten şişip kapandı ve annem bana yemek yedirip elimden tutup tuvalete götürdü. Bir hafta duş alamadım. Kış günü sıcak sudan mahrum kaldım. Uyku bir ay haram çünkü yatarken yan dönmemek lazım. Yediğiniz her yemekte balgam tadı var burun içi kabuk ve yara olduğu için rahat 1 ay nefes sorunu çekiyorsunuz. Nazal yıkama berbat bir olay. Burnunuz doluyor sumkuremediginiz için kuruyor. Ve gözlerim kapandığında göremediğim için etrafı gece uyuyamadıgimda ağlayarak podcast dinlerdim, sesli kitap dinlerdim. Çapaklanan göz iyice kapanırdı. Geçti mi? Geçti. Birkaç haftada duruldum.
Ayrıca cilt bir süre adaptasyon sürecinden geçiyormuş. Meşhurdur biliyorsunuz hani rinoplasti sonrası cildi mahvolan, siyah noktalar her yerini tarayan insan şikayetleri. Evet onlardan biri de ben oldum maalesef. Ve cildiniz hasar almisken, bu denli irrite olmuşken güneş kremi kullanılmazsa kararır. Normalde güneşin verdiği zararın kat kat fazlasını alırsınız.
Birkaç hafta sonrasında başlayıp sadece agresif olmayan (Real barrier, lrp tolaraine gibi hassas temizleyiciler) kullandım ve sadece krem veya tonik sürdüm. Aman diyim suratiniza asit sürmeye kalkmayın 1 ay yumuşak masajlarla cilt bakımı yapacaksınız. Cilt bir süre böyle kötüleyecek kaçış yok.
Ödemlere gelince kalın ciltte biraz sorun evet. Ama bende o da biraz hızlı indi. Ben zaten fotoğraflarda gösterecegim size ay ay ödemlerin inişini. En büyük ödem atma olayı ilk ay oluyor zaten.
Ben masaj yapmadım çünkü korktum yamulur diye ama o masajı yapmazsanız haftalarca duruyor o şişlik. Ve ben tecrübe ettim ki cidden nasıl bacaklar fazla tuzlu yiyince ödem tutuyor tuzlu yediğim günler burun ödemim de artıyordu. Belki bunu ben uyduruyorum ama cidden kötü beslenme sonrası burun ödemlerim artıyordu. Bir süre çok güzel beslenin. Anne evinde durun. Tavuk suyuna çorba içtim her gün neredeyse mesela. Çabuk iyileştim.
Asimetriden korkan süslüler, ben çok korktum asimetrim oldu ufacık nazarlık. Ama öyle belirsiz ki ancak selfie kamerası fotoğrafı ters çevirince belli oluyor ordan gördük zaten aynada belli olmuyor bile. Ufak tefek şeyleri inanın kimse farketmiyor.
Maneviyata gelince, inanın yeniden doğmuş gibi oluyorsunuz. Aynada yeni bir yüz yani daha ne olsun ki. Böyle radikal bir değişiklik ve hele de güzel olursa memnun kalırsanız onun mutluluğu. Karantina gibi durağan depresif bir dönemin resmen dönüm noktası oldu. Herkes beğendi burnumu, karşı çıkan ailem de dahil. Ve samimiyetlerine inanıyorum da. Keyif için yaptırdım ama kendi paramla azmederek öğrenci halimle yaptım ve çok memnunum. Talihsizliğe uğrayıp buraya yazan kötü burun ameliyatı geçirenler adına çok üzgünüm gerçekten inanın büyük cesaret ve risk bunlar her an en profesyonel doktorda da olabilir. İki katım para verip pişman olan da oldu. Pozitif bakmak lazım iyi düşünmek lazım araştırmak lazim.
Sorusu olan herkesi mesaj kutuma beklerim buraya kadar okuyan herkese de teşekkür ederim.