20. gerçekten alanında iyi olana gitmek gerekiyor yoksa kendi anlaşmalı oldukları eczaneler, markalar vs var. ürünün daha iyisi olsa bile sırf komisyon için size anlaşmalı oldukları markayı öneriyolar.
- süslü
yaş: | 29 |
cilt alt tonu: | warm |
saç rengi: | kestane |
kepekli saç: | hayır |
19. İyisine ve yenilikleri takip eden dermatologlara denk gelmek gerekiyor cidden. 29 yaşındayım, son gittiğim dermatologtan kullandığım ürünlerle ilgili sıfır tavsiye aldım diyebilirim. Gözeneklerimden şikayetçiyim dedim, cildimde kücük kücük pütürler var, kılcal damarlarım çok belirgin nasıl bir cilt bakımı uygulamalıyım. Ayrıca saç dibimde kepek gibi döküntü var yıllardır. Sonradan başka bir doktordan öğrendim ki seboreik dermatitmiş saçımdaki. Saç kremi değdirmişsindir cevabını aldım. Yıllardır saç uçlarına şampuan, saç diplerine krem asla sürmem. Bunuda belirttim. Saçım zaten uzun, nasıl yanlışlıkla değebilir. Elimde lrp yıkama yüz yıkama jeli yazılı bir kağıtla çıkmıştım. Evet jel çok güzel, ama basit bi niacinamid içerikli serum gözeneklerime ve sebum kontrolüne çok iyi geldi mesela, kısacası yenilikleri takip eden bir dermatolog bulursanız çok memnun kalabilirsiniz.
göz rengi: | açık kahverengi |
saç şekli: | düz |
saç tipi: | yağlı |
yaş: | 29 |
cilt alt tonu: | cool |
saç rengi: | diğer |
kepekli saç: | evet |
18. Güneş lekeleri ve genel olarak yüz bakımı için arada ig'de gördüğüm ve yorumların iyi olduğu bir doktor seçtim. Tabi bağdat caddesi olunca sadece görüş almak bile oldukça yüksek rakamlarda. neyse, hanımefendi ile görüşme sonrası elime eskinin bir opel astrası edecek ücret listesi çıkarıldı. kremler, bakımlar, lazerler iğneli vitaminler. bazı şeyler içime sinmedi bazı yaklaşımların oldukça ticari olduğunu görünce (2,5k'ya satılmaya çalışılan güneş kremi gibi) verilen ürün listesinin içindeki maddeleri ödev gibi çalışıp başka markalardan kendime bir rutin oluşturacağım. Doktor önerisi diye gidip denemeden 4,5klık kremleri alacak değilim. kötü bir deneyimdi.
cilt alt tonu: | nötr |
alerjik cilt: | hayır |
saç rengi: | sarı |
göz rengi: | yeşil |
saç tipi: | normal |
17. Youtube kanallarına baktığımızda; popüler yabancı dermatologlar ve popüler yerli dermatologlar arasında inanılmaz bir ekol farkı var. Bunun sebebi elbette bilgiden vs kaynaklı değil tamamen sosyoekonomik ve kültürel sebeplerden dolayı. Yani çoğu kişi dermatologa dolgu yaptırmak için gittiğinde yapmıyorsa; dermatologun başka bir tedavi tavsiyesine uymayacaktır gidip başka dermatologa dolgu yaptırmayı tercih edecektir. Ya da doktor onu doğrudan dolguya da yönlendirebiliyor bu toplumsal anlamda bir yaklaşım farkı aslında. Yabancı dermatolog videolarını izlediğinizde hep "ne kadar az dolgu o kadar iyi hatta hiç" yaklaşımı var. Daha çok microneedling, prp, radyofrekans, led terapi gibi noninvazif işlemlere yönlendiriyorlar eğer yaş çok ilerideyse de hastası istiyorsa sadece cerrahi müdahele tavsiye ediyorlar. O yüzden bazı konularda araştırma yaparken mutlaka birçok kaynaktan izlemek daha iyi.
16. Erkek tipi saç dökülmesi, ömrümün yarısında da akne ile uğraştım.
En nihayetinde dolaştığım iki düzine dermatoloğu gözlemlemem sonucu şöyle bir kanıya vardım ki; günümüz sosyal medya ve onun ürünü olan güzellik algısı sonucu plastik cerrahi ile beraber en fazla dejenere olan tıp branşı bu. Bu ikisinden sonra belki bariatrik cerrahi ve doktor bile olmayan "takviye gıda" örgütü gelir.
Benim akne ve saç dökülmesi ile uğraştığım dönemlerde üniversite hastanelerinden özel muayenehanelere kadar bütün cildiyecileri dolaşmışlığım ve verdikleri hiçbir tedavinin (roaccutane dahil) işe yaramamışlığı var. Kolsuz agop dediler gittim, serkis barış dediler gittim. Hacettepe dediler gittim, nişantaşı'nda şu doktor var dediler gittim, cadde'de mükemmel bi ğrof var dediler gittim. Gittim gittim gittim ve sıfır gelişme. Gittiğim doktorların bazıları bana yazdıkları ilacı nasıl kullanmam gerektiğini söyleme zahmetine girmedi (acnelyse yazmıştı azar azar kullanmak gerektiğini yazmadı yüzümün içine edildi; lisedeydim; diane 35 yazdı bir anda hunharca kilo alabileceğim iştah mevzusu konusunda uyarılmadım bir ayda 18 kilo aldım) bazısı da o ünlerine rağmen gayet basic tedavilerle beni geçiştirdiler. Zaten bilenler bilir size ayıracak pek vakitleri yoktur bu randevu almak için sabahın köründe kalkıp telefona sarıldığınız yüzlerce lira para döktüğünüz ünlü doktorların. Max 15 dk. Sonra tekrar gel.
Bir şey daha fark ettim ki mesela benim gidip memnun kalmadığım bu ünlü ve yaşlıca doktorlar örneğin modern zaman rahatsızlığı olan akneye karşı pek etkili olamasalar da sedef, seboreik dermatit, bilumum egzama veya daha "medikal" cilt hastalıklarında mucizeler yaratıyorlardı. Haklarını vereyim. Yeni nesil dermatologlarsa estetisyen olup çıktılar. Hydrafacial, dermaroller, dermapen, vücut sıkılaştırma yapmayanı görmedim. Bilemiyorum, her şey gibi bunlar da tek tipleşiyorlar ve bu cidden can sıkıcı benim açımdan; umarım bir daha işim düşmez...
15. Yılların profesörüne saç dökülmesi için gitmiştim. Kan tahlilim normaldi. Elime bir şampuan broşürü tutuşturup gönderdi. Keriz olduğum için belki iyi gelir diyip şampuanı aldım. Kullandığım hafta dökülme neredeyse üç katına çıktı. Adı 'saç dökülmesi için' ama içeriğine baktım ki saç döken kimyasallar gırla. Bu profesör haricinde cilt sorunlarım için kime gittiysem alakasız kötü içerikli ürünleri aldırmaya çalıştı. Bu kadar reklam ve para düşkünü, insan sağlığını önemsemeyen hekim topluluğu görmedim
14. Şimdiye kadar kaç farklı doktora gittim hatırlamıyorum. Bana her seferinde piyasadaki meşhur cilt kurutan çözelti, merhemlerden verdiler. Sivilcelerime hiçbir faydaları olmadığı gibi, cildimin nem dengesini de bozdular. Cildimin bir tık üstü roaccutane vakası olacağı için, fazla kurcalamadan asit ve vitamin kullanmaya başladım, son zamanlarda banyoda saçıma kullandığım bittim sabununun köpüğünü yüzümde 1 dakika bekletmeye başladım, bakalım. Cilt problemleri söz konusu olduğunda benim nazarımda ilaç yazmaktan ileri gidememektedirler.
cilt alt tonu: | nötr |
saç rengi: | diğer |
kepekli saç: | evet |
göz rengi: | ela |
saç şekli: | kıvırcık |
saç tipi: | kuru |
13. izmir'de akne ve hiperpigmentasyon sebebiyle bircok farkli doktora gittim, en son "cilt bakim kazam" yuzunden artik baska birine gittim ve 6-7 aydir da ayni doktorla gorusuyorum. aknelerim azaldi ve izlerim hafifledi ancak donem donem -regl donemi degil, tamamen random donemler- inanilmaz bir artis oluyor. simdi ben bitkisel besleniyorum, yuzume nemlendirici bile surmuyorum (sadece jojoba yagi), retinoid kullaniyorum, duzenli ve saglikli bir hayat tarzim var. kardesim bana misin demiyor bu akne. dun kontrole gittigimde bu durumu soyledim, sevgili doktorum da "yahu inat etme gel basla su roaccutane'a. sen bir de bayansin, yuzunde iz kaliyor." dedi. ahhhh dedim senin ben bayan diyen, istemedigim halde roaccutane diyen dillerini ham yapayim.
her neyse, su ana kadar isini iyi yapanini henuz gormedigim, gormek icin can attigimdir.
göz rengi: | siyah |
yaş: | 28 |
cilt alt tonu: | cool |
saç rengi: | koyu kestane |
kepekli saç: | hayır |
12. Gerçekten hastayla ilgileneninin çok az olduğunu düşünüyorum. Sivilce için gidiyorsun ezberden ilaç yazıyorlar. Ana sebebi neymiş bakan yok. Dolayısıyla sen o ana sebebi tedavi etmedikçe istediğin kadar krem ver başka bir şey ver, ilaç bittiği an tekrar başlıyor sivilceler. Sonra hop başka bir ilaç başka bir krem. E noluyor sivilceler tam geçmediği gibi krem kullanmaktan yorulmuş bir cilt ile kalıyorsun.
Nasıl sinirlendim ama :D
Çünkü çok tecrübe ettim. Bir doktora gittim krem verdi sonra başka krem. Etki etmedi. Doktora dedim ki “başka bir ilaç olmuyor mu bunlar bana etkisiz geldi” bana iki üç krem ismi söyledi birini seç diyor sjdd. Manavdan kavun seçiyorum sanki ilaçları getirin de koklayayım bari.
Gerçekten sizi iyice tartacak, anlaşmalı olduğu şeyleri değil de ana sebep neyse onu bulup ona göre sizi yönlendirecek doktorlar bulmak en iyisi. Çok zor oluyor ama bulunabiliyor süslüler. He bazen çok uçuk fiyat oluyor özelse. O da en kötüsü. Herkes iyi doktor hakediyor sonuç olarak. Sağlık gibi bir konuda hastayı değil de kendisini düşünen ezbere iş yapan doktorları gerçekten hiçbir zaman anlamayacağım. İçleri nasıl rahat ediyor anlamıyorum. Tek dermatolog için de değil yani hepsinde var böyle tipler. Umarım kimsenin ihtiyacı olmaz ama olursa da hep en iyisiyle karşılaşır herkes.
saç rengi: | koyu kestane |
yaş: | 26 |
saç şekli: | kıvırcık |
11. Bana göre makyaj youtuberlarının hastanede çalışan versiyonudur bunlar efenim. Cildine iyi geleni değil, anlaşmalı markaları pazarlarlar. Bir işe yarayanını henüz görmedim.
cilt tipi: | kuru |
göz rengi: | koyu kahverengi |