yeni
popüler
    sorular içinde ara
    yeni soru sor
    son sorular
    son cevaplar
    kategoriler
    • süslü
    • moda alışveriş
    • kuaför & güzellik merkezi
    • sağlık
    • spor
    • gönül işleri
    • aile arkadaş ilişkileri
    • cinsellik
    • eğitim & kariyer
    • seyahat
    • pet
    • sanat
    • bürokrasi
    • diğer
    girdi yaz
    medya ekle
    • linki kopyala
    • şikayet et
    • girdiler (17)
    • medya (0)

    17. dini olmayan bir devlet için son derece gereksiz bulduğum derstir. gereksiz bulmamın ikinci sebebiyse sadece islam öğretilmesi. ya tüm dinler öğretilmeli, ya da diğer dinler de islam dersleri de seçmeli olmalı. evet, din dersinin varlığının sebebi cemaatlere vesaire pabuç bırakmadan dinin devlet tarafından öğretilmesiydi ancak işlerin zıvanadan çıktığını düşünüyorum, hele liselerde seçmeli adı altında idare tarafından zorla aldırılan siyer ve kuran derslerinden hiç bahsetmiyorum. biz astronomi ve beden istemiştik, idare bütün sınıf aynı formu aynı şekilde doldurduğu halde kuran ve siyer dersi vermişti. bu olay olalı yıllar oldu, o zamanlar tepki vermemiştik ama şimdi düşünüyorum da...

    ne gerek var?

    25 şubat 2021 04:24 25 şubat 2021 04:24

    16. Anayasaya göre devletimizin bir dini bulunmadığına göre derslerde neden sadece İslam anlatılıyor anlayamıyorum. Adı üstünde din dersi. Diğer dinlerden de bahsediliyor diyeceksiniz ama öğretim hayatım boyunca islam dışındaki dinlerin sayfa sayfa anlatıldığını görmedim ben. Eğer tarafsız bir din eğitimi verilmek isteniyorsa, seçme hakkı öğrencilere bırakılmalıdır fikrimce. Son olarak eklemek istiyorum din, inanç herkes için kişisel bir mesele ve eğitimini almak da kişinin elinde olmalı, okulun elinde değil.

    24 şubat 2021 15:45

    15. Kayıtdışı Din eğitiminin önüne geçmek için dinin devletin eliyle öğretilmesi amacıyla verilen ders. Ama tabi artık böyle bir özelliği yok keza her yerde cemaatler, dini gruplar ve şeyhler var. dolayısıyla kafalar gittikçe karışıyor. Şahsi fikrime gelince, okulda din dersi verilmesini tekleştirici, her yerde dini gruplar olmasını ise korkutucu buluyorum.

    24 şubat 2021 14:10


    14. tarafsız bir şekilde dinler karşılaştırmalı olarak gösterilse, dinin psikolojik ve sosyolojik etkileri tartışılıyor olsa, din felsefesi öğretilse ve insanları belli bir yere yönlendirmek yerine sorgulamaya ve kendi doğrusunu bulmaya teşvik etse ben din dersinin çok faydalı olabileceğini düşünüyorum. Fakat şu anki müfredat tamamen İslam'ı empoze etmek üzerine ve ben bu haliyle ne zorunlu ne de seçmeli olarak okullarda verilmemesi gereken bir ders olduğunu düşünüyorum.

    24 şubat 2021 12:48

    13. müslümanım, din dersi içeriği sadece islam eğitimine dayalı evet, ve din derslerinin insanlara bir katkısı olduğunu düşünmüyorum. senelerce din kitabında yardımlaşma, saygı, hoşgörü, akıl ve oku emri vb birçok önemli şeyin tekrar tekrar anlatılmasına rağmen günümüzde hırsızlık, tecavüz gibi şeyler had safhadayken, ve bu suçlayanları işleyenlerin içinde dine bağlılığı ile bilinen (gizlinot: aslında yobaz olan) kişilerin olması bu derslerin hiçbir katkısı olmadığının göstergesidir. ben din dersleriyle problem yaşamadım hep geçecek kadar not aldım ama dindar bir insan değilim. zaten böyle olan arkadaşlarım da bildikleri şeyleri bu derslerden öğrenmediler.

    din derslerinin sayısını bu kadar arttırmakla gerçekten dindar bir nesil yetiştirileceğini düşünüyorlarsa bu bir yanılgıdır.

    ders kitabına istediğiniz kadar islam hoşgörü dinidir yazın, senelerce okutun, anlatın, eğer insanlar hala birbirlerine kınayarak, dışlayarak bakıyorsa hatta şiddete başvuruyorsa sizin senelerce verdiğiniz eğitimin bir kıymeti kalmamıştır. (gizlinot: bu sadece din dersi için değil ülkemizde hiçbir dersin eğitimi yeterli değildir.)

    din dersi durumunu geçip direk bir imam hatip orta okulu öğrencilerinden bahsedersem, yaşadığım bir olayı anlatmak istiyorum. ben lisedeyken okulumun önünden geçen otobüs önce bir imam hatip orta okulunun önünden geçer gelirdi. bizden önce imam hatip ortaokulundan binen benim kardeşimden küçük bacağımın yarısı boyunda erkek çocuklar, otobüsün içinde bağırarak bize laf atardı ve asılırdı. bu çocuklar bütün gün din dersi alıyorsa, dinde bir kadına şehvetle bakmak bile yasaksa, bu çocuklar daha olgunlaşmamış ergenliğinin başında bu haldeyken bu kadar din,din,din,din! diye ısrarda bulunmaktaki beklenti nedir?

    din derslerine sıcak bakmasam da karşıda değilim. her din hakkında bilgi verilmesi ve insanlara hangi dinde olursa olsun hoşgörü ile davranılması gerektiği gibi güzel öğretiler verilmesini ve ahlaki değerler öğretilmesini istiyorum. bu daha birleştirici bir fikir olarak geliyor bana.

    umuyorum ki önümüzdeki zamanlarda hem din dersi hem de diğer dersler için eğitim eksikliğini dolduracak gelişmelerle uğraşır meb. (gizlinot: her sene sınav sistemlerini değiştirmek yerine)

    2 ocak 2017 18:42

    12. içeriğinde her hafta bir dine ayrılarak ayrıntılı şekilde dinler tarihinin anlatılması gereken ders. müfredatta şamanizm, budizm, ilkel kabile dinleri vb. olacak ve ayrıntılı, bilimsel bir biçimde, taraf tutmadan anlatılacak. mesela ilkel kabile dinleri kafirler, putperestler alt metniyle anlatılmayacak.

    tek tanrılı dinlerin mezhepleri ortaya çıkış sebepleriyle birlikte tarihsel olarak anlatılacak. ayrıca mesela islam dini anlatılırken islam düşünce tarihine değinilecek.

    seküler bir devlette ideal bir din dersi budur, böyle olmalıdır.

    2 ocak 2017 11:31

    11. Din kültürü dersinin tarafsız, hurafelerden arınmış çağdaş öğretmenlerin vermesi gerektiğini düşünüyorum. Zira en ufak bir yorumda dahi bilinçsiz ya da bilinçli şirke düşebilirsin ve bir sürü insanın geleceğini bu şekilde şekillendirebilirsin. din kültürü dersinin gereksiz olduğunu düşünmüyorum fakat yanlış kişilerce yorumlanan dininin çocuklara bu şekilde anlatılmasını doğru bulmuyorum. gereksiz olmadığını da neden düşünüyorum dersek, yıllar yılı en zihninin açık olduğu dönemde bir yaratıcının varlığından habersiz, öyle bişey yok herşey tesadüf şeklinde öğretirseniz çocuğa, en az tersini yapmış hurafelerle dolu bir din aşılayıp çocuğu aydınlatmamış, okutmamış, bilimden mahrum bırakmış cahil bırakmış kadar siyonizme itaat edersiniz. demem o ki bu dersin vicdan sahibi, doğru eğitilmiş çağdaş öğretmenlerce verilmesi gerektiğini düşünüyorum.

    öte yandan her dine aynı hoşgörüde yaklaşacak insanlar da olmaları gerektiğini düşünüyorum öğretmenlerin. ben lisedeyken aynı böyle bir din kültürü öğretmenimiz vardı. her din için aynı sayıda ders saati harcardı. Sınavları da keza kısa cevap yorumsuz sorular olmazdı, kafamızı çalıştıralım yorum yapalım isterdi sadece 2 soru sorardı. Nitekim şu an sahip olduğum anlayışı da onun attığı tohuma borçluyum.

    İnşallah bizim çocuklarımız da böyle öğretmenler tarafından eğitilir. ama gidişatı gözlemlersem bu çok mümkün değil gibi. en basit bir örnek vermem gerekirse son yıllarda bir mevlana patlaması aldı başını gitti elif şafak popülaritesiyle birlikte. Merak edip de mesneviyi okumuş insanlar varsa, mevlananın hayatını pop kültürün dışında tarafsız okumuş olanlar varsa bilirler ki; tarikatçılık yapıp din ile çok alakası olmayan kısa hikayeler söylemiştir bu hikayelerinde din ile ilgili kısımlar "allah izin verirse" "allah isterse" tarzındaki cümleleridir onun dışında bana kalırsa allah benim ruhumu üfledi ben allahım düşüncesi doğru bir düşünce değil. ben kulum çünkü. fakat işte benim görüşüme göre bu tarikat çok abartılıyor. zaten tarikatçılık da doğru birşey değil islamiyet için. neyse derine girmeyeyim daha.

    özet: eğitim çok önemli

    2 ocak 2017 11:28


    10. "çocuğa din eğitimi verilmemeli" cümlesi bir çocuğa din eğitimini henüz hazır bulunmadığı derecede ağır vermek kadar lümpen bir tavır. bir insana din eğitimini vermeye tanrı tahayyülü hangi yaşta oluşuyorsa o yaşta başlanmalıdır. zaten bundan kaçmak mümkün de değildir. siz bu alanda bilgi vermeyi reddederseniz çocuk bu ihtiyacı farklı yerlerden de olsa mutlaka karşılayacaktır. ki bu da neredeyse erken çocukluk dönemine tekabül ediyor. bu elbette 5 yaşında çocuğa cehennemi, hatta cenneti, din savaşlarını, hafızlığı, şehadeti anlatmak demek değildir. bunların her birini açıklamak için önünüzde çok uzun yıllarınız olacak. ama eğer varoluşsal sorulara verecek felsefik cevaplarınız yoksa(ki bu o yaş grubu için dini bir yanıttan daha ileri derecede bir hazır bulunuşluluk gerektirecektir) ya da bir dini inancınız varsa çocuğunuzun bu tahayyül karşısındaki merakını "büyüdüğünde anlatırım şimdi böyle şeyler düşünme şeklinde" geçiştirmeyi düşünmüyoruzdur herhalde. yani din eğitimi spontane bir şekilde zaten küçük yaşlarda başlıyor. çocuk zaten hangi aşamada gidilmesi gerektiğinin sinyallerini kendisi veriyor. anlayana.

    mebde verilen din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin müfredat sorununa girmeye gerek bile görmüyorum. söz konusu dinse bırakın diğer dinler karşısında herhangi bir dinin durumunu mezheplerin bile birbirine düşmanlıkla baktığı bir dünyada hangi müfredatın daha doğru olduğuna kimin hangi ölçüyle karar vereceği de ayrı bir problem. zira kuran merkezli bir islami eğitimi bırakalı çoook uzun zaman oldu ne yazık ki. referanslarımızı nedense yan kaynaklardan alır olduk. elimizde orijinali varken neden böyle bişey yaptık? gerçekten bilemiyorum.

    bunlara rağmen en büyük problem de öğretmen sıkıntısı sanırım. diplomanın eğitici olmak için yeterli olmadığını en fazla açık eden branş din kültürü ve ahlak bilgisidir herhalde. yine müfredatla birlikte el ele vererek bir çocuğun dini gelişimi ne kadar katledilebilirse o kadar katlediyorlar(işini büyük bir özveri ve hassasiyetle yapanlar da var elbette, onları tenzih ederek söylüyorum bunları tabi ki) ortaya da bu başlık altında yazılanlar çıkıyor. bir din kültürü öğretmeni olsaydım ve bu yazılanları okusaydım içim cız ederdi herhalde. hoş bu sorun diğer tüm branşlarda da var, genel olarak eğitim bilimleri ve tekniklerine yabancı eğiticilere maruz kaldık, kalıyoruz hepimiz ve yeni nesil öğretmenler atanamadan da çözülecek gibi görünmüyor. ama din kültürü dersinin kişinin geri kalan hayatında diğerlerine nispeten daha fazla izler bıraktığını varsayarsak bu alanda yapılan hatalı eğitim tekniklerinin (hoş bir teknik de yok ama) bedeli de daha ağır oluyor sanırım.

    sonuç olarak en doğrusu okullarda böyle bir eğitim vermemek galiba evet. yıllarca verdik. verdiğimizi zannederek katletmişiz. bu yazılanları okuduktan sonra başka türlü düşünmek mümkün değil. bir şeyi hiç öğretmemek yanlış öğretmekten yeğdir. kendi çocuğum olsa içim rahat gönderir miyim? hayır. dini eğitimini kendim veririm elimden geldiğince. peki kendisini bu eğitimi verebilecek yetkinlikte görmeyenler ne yapmalı? bunun da cevabını eğer düşünme ihtiyacı hissedip bu dersi kaldırırsa ya da revize ederse meb versin. işin "uzman"ı onlar.

    2 ocak 2017 10:42

    9. Okul hayatım boyunca en iyi not ortalamasını aldığım dersti. Bütün duaları ve sureleri, herkesten önce ezberlerdim. Yazılı ve sözlü sınavlarından, 100'den aşağı düşmedim bile. Sonra mı ne oldu? Nur topu gibi bir deist olarak, yaşamıma devam ediyorum :)

    2 ocak 2017 09:25

    8. İlkokul ve lisede 2 din hocası tanıdım.

    İlkokuldakine "deli sülo" denilirdi ki öyleydi. Kaçıncı sınıftayken tam hatırlamıyorum ama arkadaşımın sırtında din kültürü kitabını parçalayısı, o yaprakların havaya uçuşu gözümün önünden gitmiyor. Bir de başka bir arkadaşımı kapı önünde tekmelemesi. Bak düşündükçe gene sınır oldum.

    Lisedeki ise insanların özellikle kızlar erkeklerin direk gözüne bakarak konuşmamalı, başka yere bakarak konuşmalı temalı 2643 kere konuşna yaptı. Sonuç olarak baya uzunca bi süre erkeklerin gözüne bakarak konuşamadım.

    Kısacası efendim, din dersi de hocaları da pek iyi çağrışımlar yapamıyor bana.

    2 ocak 2017 08:34

    ilginizi çekebilecek benzer başlıklar