yeni
popüler
    sorular içinde ara
    yeni soru sor
    son sorular
    son cevaplar
    kategoriler
    • süslü
    • moda alışveriş
    • kuaför & güzellik merkezi
    • sağlık
    • spor
    • gönül işleri
    • aile arkadaş ilişkileri
    • cinsellik
    • eğitim & kariyer
    • seyahat
    • pet
    • sanat
    • bürokrasi
    • diğer
    girdi yaz
    medya ekle
    • linki kopyala
    • şikayet et
    • girdiler (26)
    • medya (0)

    26. önce kuş gribi, sonra domuz gribi ve en son da covid-19 olarak hayatımızı cehennem etmiş varyantlara sahip hastalık. ilk ikisinden global olarak fazla etkilenmesek de sonuncusu herkesin bildiği üzere hayatı bizlere zindan etmiştir. bir de kendisi geçmeden varyantları gelmiş ve karantina üstüne karantina eklenmiştir.

    fakat bugün yazmak istediğim farklı bir şey. bakıyorum ki 2021'den bu yana kimse bu başlığa uğramamış. sanki covid-19'dan sonra gripler çok normal geçiyor da hayatımız da hemen normale dönmüş gibi. hayır, asla değil. pandemi günlerinden bu yana ne zaman "grip" olsam hiçbir zaman kolay kolay geçmemekle birlikte doktorların koyduğu teşhisler ve verdiği ilaçlar da eskisi kadar etki etmiyor. bağışıklık sistemimize eminim hepimiz elimizden geldiğince gül gibi bakıyoruz ama halen neden bu kadar hasta olduğumuzu anlamıyorum. çoluk çocuk değil, genç yetişkin insanlardan bahsediyorum.

    koronayı bir kere kasım 2020'de, varyantını nisan 2022'de geçirdim. 2023 yazında gözümde konjoktivit ile başlayan bir hastalık geçirdim ki korona olmaktan beterdi. şimdiyse sadece balgamlı öksürük semptomu olan ama ne grip ilacıyla ne de öksürük şurubuyla düzelmeyen bir "grip" kapmışım. 2020'ye kadar senede sadece 1 kere ağır hastalık geçirip geri kalan sürede maksimum hafif üşütme ve nezle ile yılı atlatırken şimdi senede en az 2 kere ağır hastalık geçiriyor ve çok zor iyileşiyorum. ve kimse kusura bakmasın, bundan önünü geleni ülkeye kabul edip halkımızı bin türlü hastalığa karşı önlemsiz ve aşısız ne idüğü belirsiz insanla karşı karşıya bırakan yönetimi sorumlu tutuyorum. dışarıda yüzeylere dokunurken ya da giysi falan bakarken 2 kere düşünüyorum, malum uyuz vakaları baya arttı. üstüne pek çok büyüklü küçüklü hastalık da seneler sonra halkımızda baş gösterdi. grip varyantları da bence bunlardan bazıları. üstüne üstlük eczanelerde ilaç da bulunmuyor artık, öksürük şurubunu çoğu yerde bulamıyoruz. milletin çoluk çocuğu hastalanınca ne yapacak?

    7 mart 10:30 7 mart 10:32

    25. Bu başlığa bu girdiyi temmuz ayında yazmakta varmış.

    2 yıldır nerdeyse 1 kez bile öksürmedim diyecek kadar yazı ve kışı bu kadar sağlıklı geçirmişken yaz ayında beni buldu cidden.

    3 gün boğaz ağrısından sonra burun akıntısı ve kuru öksürüğümle soğuk algınlığına da kafa atmış bulunmaktayım.

    Not : Klimalara ve vantilatörlere dikkat edin süslüler.

    24 temmuz 2021 16:00

    24. hastalık mevsimi gelmişken hakkında tekrar bahsetmenin faydalı olacağı hastalıktır.

    öncelikle, grip ve nezle birbirinden farklı hastalıklar. nezle (gbkz: rhinovirus) başta olmak üzere yüzlerce virüs türü tarafından bulaşabilirken grip etkeni (gbkz: influenza)dır. bizim için hangi virüs olduğu çok da önemli değil aslında şimdilik. viral olduğunu bilseniz yeter.

    belirtileri birbirine çok benzediği için çok karıştırılır. ben de karıştırıyorum, hatta hocama grip olmuşum galiba dediğim her defa "ateşin var mı, bir yerin ağrıyor mu" diye sorar.

    evet en temel farklar ateş ve kas ağrısı (daha önce de bin kere söylenmiş başlıkta, kabul. derli toplu, referans bir girdi olsun istediğim için tekrar yazdım).

    grip olduysanız yatak döşek yatarsınız. genellikle ateşiniz çıkar. kolunuzu kaldıracak haliniz olmaz. her yeriniz ağrır (özellikle baş ağrısı). eğer bağışıklığınız güçlü değilse pnömoniye çevirir. çocuklar ve yaşlılar risk grubundadır bu yüzden. risk grubundadır derken ciddiyim, ölüme kadar götürür (ki bundan da bahsedilmiş başlıkta).

    nezle olduysanız ilk birkaç gün boğazının ağrır, sonra geçmeye yüz tutarken burnunuz akmaya başlar. 1-2 gün sonra şırıl şırıl akan burun yavaştan durulmaya başlar. ağrı sızı pek olmaz, ateş genellikle görülmez. 7-10 gün arasında kendiliğinden iyileşir.

    temel olarak belirtiler arasındaki farklar bunlar. yine de bu demek değil ki "grip olduysanız asla burnunuz akmaz, o sadece nezle belirtisidir". böyle bir şey yok. her iki tablo da viral üsyedir ve viral üsye'ye kurşun işlemez.

    (buradan sonrası kocakarı yöntemi)

    viral üsyenin tedavisi yok. doktora gidip ilaç aldığınızda iburamin falan verir, o da psödoefedrin+ibuprofen. Psödoefedrin burun tıkanıklığını açar. ibuprofen de ağrı kesici.

    evinizde yatın, dinlenin, güzelce iyileşin. ilaçla 7 gün, ilaçsız 1 hafta söylemi gerçekten doğru (ki bu da başlıkta söylenenlerden). (gbkz: vitamin c) yönünden zengin diyetin hastalık seyrine az da olsa olumlu etki ettiğine dair bulgular var (meraklısına kaynak (link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871211/ 1) (link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23440782 2) (link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6057395/ 3)). bol bol portakal mandalina tüketin, (gbkz: limonlu cheesecake) falan yiyin (gizlinot: swh)

    (bilimsel yöntemlere geri dönüş)

    grip olmayı engellemek istiyorsanız ne yapmanız lazım peki? (gbkz: aşı olun). aşının ne kadar etkili olduğunu görmek için (link: https://www.cdc.gov/flu/vaccines-work/effectiveness-studies.htm şuraya) alayım sizi. ayrıca bkz. (link: https://i.ibb.co/GR9JD72/Untitleda.png figür 1)

    vaccine effectiveness (VE) diye ölçülen değer burada aşının çalışıp çalışmadığı değil. hastaneye gelip laboratuvarda influenza (grip) teşhisi koyulan fakat ayakta tedavi edilen hasta miktarı. yani 2009-10 sezonunda grip diye hastaneye gelen her 100 hastanın 56'sı ayakta tedavi edilmiş.

    2014-15 sezonunda neden bu kadar az değer çıkmış diye merak ettim tabi. bakın NY Times konuyla ilgili (link: https://www.nytimes.com/2019/09/23/health/anti-vaccination-movement-us.html ne demiş): "By 2014, studies showed that parental confidence in authorities like the C.D.C. and in pediatricians was dropping, especially around vaccines." (tr: 2014 yılında, çalışmalar gösteriyor ki özellikle aşılar hakkında ebeveynlerin cdc ve çocuk doktoru gibi otoritelere karşı güvenleri düşüşte). aşı karşıtlığı yayılınca insanlar aşı olmayı bırakıp gripten kırılmış. hastaneye başvuran (gbkz: her 100 hastadan 81i) grip nedeniyle (gbkz: hastaneye yatırılmış). %81, hospitalizasyon için korkunç bir oran. hem devletin sırtına müthiş bir yük, hem de işinden-okulundan izin alan hasta için büyük zaman kaybı. aşınızı ihmal etmeyin. 10 gün gripten yatak döşek yatacağınıza 7 gün sürsün ama yürüyebilir halde olun. aşıyı bu kadar övünce biraz rahatsız olabilirsiniz, anlayışla karşılıyorum fakat aşılar gerçekten güvenli. modern tıbbın 2 büyük icadından biridir benim için (diğeri için (bkz: antibiyotik)).

    peki aşı olunca %100 korur mu? ya da aşıyı ne zaman olmak lazım?

    hayır %100 korumaz. yani aslında o biraz sizin şansınıza kalmış. aşılar bir önceki yılın en yaygın grip virüsü çeşitlerine göre her yıl revize edilir. hani (gbkz: influenza a) ya da (gbkz: h1n1) gibi kavramlar duyuyorsunuz ya, işte bu şekilde hangi suşa karşı bağışıklık sağlayacağı her grip aşısının içinde yazar. benim son yaptırdığım aşı (gbkz: vaxigrip), (link: http://products.sanofi.com.au/vaccines/VAXIGRIP_NZ_CMI.pdf şuradan) temsili bir prospektüsüne bakabilirsiniz. mesela bu aşı trivalen bir aşıymış, yani sizi 3 suşa karşı korur.

    şu da koruduğu virüs suşlarından biri: A/California/7/2009 NYMC X-179A (A/California/7/2009 [H1N1]pdm09 - like) (2009 yılındaki domuz gribi salgını virüs) gibi gibi... türkiye'de hangi virüs suşları görülüyor merak ediyorsanız dünya sağlık örgütü küresel çapta influenzayı izliyor, (link: https://www.who.int/influenza/surveillance_monitoring/updates/latest_update_GIP_surveillance/en/ şuradan) bakabilirsiniz.

    aşıyı ne zaman olmalıyız peki? grip sezonundan önce olmak lazım aşıyı. aşı olduğunuzda vücut 2 hafta sonra immun yanıt geliştirir. hastayken aşı olmayın sakın, gerek yok. aşı ilaç değildir, tedavi etmez, (gbkz: KORUYUCUDUR).

    bir diğer korunma yöntemi de kişisel hijyen. banyo yapın demiyorum ama sık sık elinizi yıkayın. grip (ve soğuk algınlığı) ikisi de hava yoluyla bulaşan virüslerle oluyor dedik ya hani, hapşırınca havaya milyorlarca virüs saçıyorsunuz. o yüzden her şeyden önce (gbkz: hapşırınca ÖKSÜRÜNCE ELİNİZİ TUTUN).

    elinize kolunuza hapşırıp/öksürüp elde milyorlarca virüsle yaşamayın. sağa sola silmeyin o elinizi, yıkayın. hem tuttuğunuz kapı koluna bulaştırmazsınız, hem kendinize.

    el virüs dolu burnunuzu kaşıyınca o virüs boş durmuyor, yeniden enfekte oluyorsunuz (self-infection). suya tutup çekmeyin elinizi. sabundan korkmayın. şöyle güzelinden 20-30 saniye bol sabunla yıkayın. yıkayın ki virüs parçalansın. şimdi buradan sonrası teknik bilgi. ortamlarda havanız olur öğrenirseniz. öğrenmezseniz de olur, atlayabilirsiniz.

    (teknik bilgi başlangıcı)

    influenza virüsü teknik olarak (link: https://i.ibb.co/KmPG24p/EM3o-ASYXYAE8m-Hb.png böyle) bir şey. dış yüzeyinde lipid bir tabaka var (yağ tabakası). dışında lipid tabaka olan virüslerin çoğu dış ortamda uzun süre hayatta kalamaz, ortam koşullarına karşı dayanıksız dandirik virüslerdir. sabun bu yağı parçalar, virüsü etkisiz hale getirir. sabunsuz, kuru kuruya sadece suyla yıkamak işe yaramaz. alkol bazlı dezenfektanlar da iş görür (alkol de yağı parçalar). purell gibi etanol (etil alkol) bazlı el dezenfektanları da sabunun yerini alabilir.

    peki büyücü, bilinçlendik. aşımızı da olduk (ya da diyelim ki işten güçten fırsat bulamayıp bu yıl pas geçtiniz) ama yine de grip olduk. ne yapmamız lazım?

    öncelikle bol sıvı tüketin. nezleyseniz zaten ağzınız gözünüz akacak o allahın emri fakat gripseniz de akabilir. akmasa bile (gbkz: dehidrasyon) vücudun sevdiği bir şey değil. su, çorba, meyve suyu, aklınıza ne gelirse. sıvı tüketin dediysem dehidrasyona sebep olacak şeyleri içmeyin (alkol, kola, bol çay kahve vs).

    boğaz ağrınız muhtemelen olur, bu yüzden boğaz pastili kullanabilirsiniz (tatları çok güzel olanlar var). ya da ağrı kesici özelliği olan boğaz spreyleri var majezik gibi (fakat unutmayın bu bir ilaç. bilinçsizce kullanmadan önce doktorunuza danışmayı unutmayın). hiçbir şey bulamıyorsanız ılık tuzlu suyla gargara yapın, iyi gelir.

    burun tıkanıklığı için (gbkz: dekonjestan) burun spreyi kullanabilirsiniz. odanızı nemli tutun, doğalgaz peteklerinin üzerine su dolu kase koyabilirsiniz (kuru hava boğaz ağrısı yapar). hepsinden önemlisi, dinlenin. bol bol dinlenin, 2-3 gün işten izin alın. hem siz iyileşirsiniz, hem de iş arkadaşlarınıza bulaştırmamış olursunuz.

    (gbkz: *kamu spotu*) grip ve nezle viral hastalıktır. antibiyotik kullanmayın, istemeyin, doktorunuzu darlamayın (gbkz: *kamu spotu*)

    son olarak (link: https://www.cdc.gov/flu/images/about/coldvsflu-600px.png şuraya) bir karşılaştırma tablosu ekleyelim. nezle (cold) neymiş, grip (flu) neymiş derli toplu belirtileri görelim. kendinize iyi bakın.

    29 aralık 2019 11:21


    23. 3 gün önce hafiften boğazım acımaya başlayınca grip olacağımı anlayıp hemen doktora gittim ve ilaç aldım. Ama ne fayda? Gün geçtikçe daha kötü oldum :(

    12 ekim 2019 08:54

    22. Bu yıl bi türlü başımdan savamadığım lanet şey.  

    Geçen yıl bir kere bile grip olmamış bünyem bu yıl isyan ediyor.

     Ya virüs kardeşim hepi topu bir yıl içinde ne mutasyonlar geçirdin de vücudumu mahvetmeye yeminler ettin acaba? 

    2 aydır hastayım. Geçiyor sanıyorum, iyi hissediyorum, geniz akıntım var sadece

    iyiyim diyorum, hooop bi daha. 

    Burnum tıkalı, uyku uyuyamıyorum. Geceleri kabuslar görüyorum, aynı tıkalı burun gün içinde şelale gibi akıyor. Millete ayıp olmasın diye kütüphaneye gidemiyorum.  Başım zonkluyor, halsizlik ayrı bi dert. Bırak artık peşimi.

    19 mart 2019 17:45

    21. Cildimi çöle çeviren hastalık :( ne su içme ne nemlendirici kullanma işe yarıyor. Sadece bugün 485868696 kere lipbalm sürdüm sanırım.

    17 nisan 2018 22:06

    20. bence bunun aşısı (gizlinot: ilacı değil) düzenli spor (terlemeli). hastalıklara davetiye çıkaran toksinleri atıyorsunuz çünkü. geçtiğimiz kasım ayında sporu biraz aksatmıştım gribe yakalandım ve 1 ayda geçti. hiç hastalanmıyordum uzun zamandır.

    gripten sonra daha düzenli şekilde yürüyüş/koşu yapmaya başladım. şu son 1 haftadır eşim 2.dalga gribe yakalandı (ilkini benimle aynı şekilde geçirmişti) . yeni yeni iyileşiyor, tam geçmedi. bende hiçbir şey yok.

    bunu spora ve (link: https://www.suslusozluk.com/saç-dökülmesine-çözüm şurada) yazdığım beslenme değişikliğine bağlıyorum. en çok da spora bağlıyorum.

    30 ocak 2018 14:05


    19. Teyzemin ölümüne sebep olan hastalıktır. Hani derler ya öldürmez süründürür diye, bu sefer öldürdü. Senden nefret ediyorum gribal enfeksiyon. Canımı aldın götürdün. Kaldıramayacağım acı bıraktın. 

    19 aralık 2017 17:24

    18. bu sene acayip bir salgın var.. sanırım sinüziti olanları daha çok etkiliyor. hiç hasta olmayan beni (en fazla ayda yılda bir o da birisinden geçerse) bile 1 ay rahatsız etti, 1 ay evet tam 1 ay sürdü.. ne yatırdı ne bi şey, ayakta geçiriyorsun hastalığı, burun akması, geniz kuruluğu, hapşırık, öksürük, yutkunurken boğazın acıması, sesin değişmesi, kısılması.. en sonunda da 3-4 gün süren baş ağrısı.. eşim de aynı semptomları yaşadı. hiç hasta olmayan sokak kedimiz bile hasta oldu, onunki bizimkinden uzun sürdü.. bence havadan bir şey saldılar hem hayvanları hem insanları etkiledi.. başka açıklama bulamıyorum çünkü.

    19 aralık 2017 14:33 19 aralık 2017 14:39

    17. bir hafta önce hastanede refakatçi kaldım, dün 39 derece ateşle yatağa serilip hala kalkamadım. odada yatan hastalardan biri zatürreydi, afili bir virüsle tanışmamıştır umarım bünye.

    yarın önemli bir toplantım var ve yeni bir gruba ilk kez sunum yapacağım. iptal etmem imkansız. evde benical cold buldum vakti zamanında doktor tarafından gribe reçete edilmiş, onu içtim ama pek etkisi olmadı. beni zımba gibi ayağa dikip günü kurtarmamı sağlayacak önerilerinize talibim.

    3 aralık 2017 15:39