yeni
popüler
    sorular içinde ara
    yeni soru sor
    son sorular
    son cevaplar
    kategoriler
    • süslü
    • moda alışveriş
    • kuaför & güzellik merkezi
    • sağlık
    • spor
    • gönül işleri
    • aile arkadaş ilişkileri
    • cinsellik
    • eğitim & kariyer
    • seyahat
    • pet
    • sanat
    • bürokrasi
    • diğer
    girdi yaz
    medya ekle
    • linki kopyala
    • şikayet et
    • girdiler (36)
    • medya (7)

    36. insan var olduğundan beri hep estetik kaygı içinde olmuş ve bu kaygı çeşitli fenomenleri getirmiş (fenomen burada algı, olay, görüngü anlamında kullanılmıştır. kim kardashian veya kate moss kastedilmiyor). insanoğlu sanat ve estetik algısına göre her daim mevcut olanın tersini ortaya koyarak veya tersi olanı onaylayarak kendini ispat etme gibi bir meydan okuma halinde. moda dünyasına bakarsanız sıfır beden mankenlerden sonra daha dolgun kadınların neden popüler olduğunu daha iyi anlarız. çünkü farklı olan dikkat çekiyor ve farklı olanı omuzlara alıyor. Bu yönlenim insanın genetiğinde var.

    İnsanoğlu için güzeli görmek bir ihtiyaçtır. Bu ihtiyaç bazen insanın iç dünyasında bazen de dış dünyasında ortaya çıkabilir. İç dünyada oluşan estetik anlayış duygu ve düşüncelerde belirir. Dış dünyadaki estetik anlayış ise iç dünyanın dışa yansımaları ile başlar. İç dünyasında güzellik arayışında olan insan dış dünyasında da güzellikler görmek ister. Dış dünyada güzellik görme ihtiyacı ise farklı olanı aramak, çevresini veya kendini güzelleştirmek gibi etkilere sebep olur.

    şu an da olan durum biraz abartı olsada her dönem olan bir durum ve ben asıl insanların bu fenomenlere tepki göstermesini anlamıyorum.

    sanatın değersizleştiği bir dönemde elbette fenomenler avam görünecek ve sanatın yoğun ilgi gördüğü dönemlerde elbette fenomenler daha sanatsal görünecek. insan oğlu konfor alanlarını sevmiyor ve her ne kadar tutucu görünsede değişime aşık bir canlıdır. sıkılır, değiştirmek ister ve mevcut olanı sıradanlaştırır.

    bence şu an kadınlara olanı tartışmak çok yersiz bir tutum. çünkü her dönem kadınlara bu olmuş, her dönem kadınlar estetik kaygıyı erkeklerden daha derin yaşamışlar. bunun sebebi başka bir entrynin konusu olsada kadının bu kaygısına toplum olarak cerrahi operasyon yapmak onun yaratılışını ve evrimsel serüvenini katletmektir.

    bu bir dönem elbette gelip geçecek ve elbette insanlar mevcut olandan sıkılacak. sanatla ilgilenin, estetik algınızı genişletin zaten böyle insanlarla hemhal olursunuz. güzellik dediğimiz estetik kaygının bir yansıması olan durumu daha konforlu yaşarsınız. insan yığının tepkileri ancak böyle değişir. sen değişirsin, ben değişirim bir bakmışız herkes değişmiş. şikayet etmek, kişilerin kendi bedenleriyle yaptıklarını eleştirmek kimsenin haddi değil bence. demek ki öyle mutlular bırakın herkes özgürce kendi bedeninde istediği tasarrufu sağlasın.

    11 mart 2021 09:57 11 mart 2021 10:08

    35. Kalıplara sokulmaya çalıştıkça çığırından çıkan ve herkesin birbirine benzetilerek tek tip insan modelinin oluşturulmaya çalışıldığı bir algı.Kime göre neye göre bile diyemeyeceğimiz bir hale gelmiş.Çünkü kaydırak şeklinde bir burun ona eşlik eden silikon dudaklar botoks gerginliğinden mimiksiz kalan bir yüz olmadıkça sen güzel değilsin bu kriterlere uymuyorsun.Bu dayatmalar yüzünden estetik bağımlısı olan bir sürü genç kız var maalesef.Özgünlük diye bir şey kalmamış.Ne yaparsanız yapın hep bir kusur bulacaklar.Aynaya baktığınızda yüzünüzde oluşan kocaman bir gülümseme sizi dünyanın güzel insanı yapacaktır eminim.

    10 mart 2021 23:37

    34. Şu sıralar (link: https://www.suslusozluk.com/süslülerin-an-itibariyle-aklından-geçenler?i=1238881 Bu girdide de ) bahsettiğim gibi sorunumun olduğu algı. Her yerde aynı göz belertik bakıştan sıkıldım. Bir yanda body positivity hareketleri bir yerde koca kalça, koca meme, ince bel gezip doğal olduğunu idda eden insanlar. İmkansız bir vücut standardının peşinde koşan gençlerimiz. Ve hepsi de kadın vücudunun üzerinden yürütülen kampanyalar. Kesinlikle herkesi olduğu gibi kabul etmeye dönmemiz gerektiğini düşünüyorum. Güzellik dayatabileceğimiz bir şey değildir kimine göre güzel kimine göre çirkindir. İnsanların bu yüzden birbirine baskı yapmasını saçma buluyorum.

    10 mart 2021 20:20 24 mart 2021 14:19


    33. Yazmak için doğru bir başlık mı bilmiyorum ama konuşulmayan bir konuya değinmek istiyorum. Son yıllarda galiba guccinin başlatmasıyla dayatılan güzellik standartlarını yıkıyoruz teması altında her yerde boy gösteren mankenlerin güzellik standartlarını yıktığını düşünmüyorum. Google görsellerde bile yapacağınız basit bir aramayla yeni nesil mankenlerin çoğunun aynı aşırı zayıf Victoria Secret mankeni vücutlu, kemikli ve marjinal yüzlü olduğunu kalan azınlığın da fazla kilolu ve kıvrımlı, klasik-gelenekselleşmiş standartlar dahilinde güzel bir yüze sahip olduğunu çok rahat görebilirsiniz.(gizlinot: İnsanlarin sadece fazla kilolu ya da fazla zayıf olduğu bir distopyada gibiler ) Aramaya inanırsanız cilt hastalığı-problemi olan ama gene manken fiziğine sahip ve aşırı güzel yüz hatları olan modelleri de bulmanız mümkün.(gizlinot: Cilt hastalığı yanında kalan özellikler otomatik eklendiği için bunların asla karakteristlik burunlu ya da kilolusunu bulamazsiniz mesela. ) (gizlinot: Çok marjinal zevklere sahip değilse ohaa çok güzel diye atlayan insanlari da samimi bulmuyorum ayri konu)Bu "güzellik standartlarını yıkmaktan" çok yeni bir güzellik standarti yarattı, artık büyük karakteristik burunlu kemikli yüzlü uzun boylu anoreksik derecede zayıf insanlar da kendini beğenebilir çok güzel peki bunun gerçek hayatta kaç tane örneği var? Türkiye'de medya etkisiyle kendini beğenmeyen kaç tane kadın bu örneklere dahil oluyor? Çevir sokaktan 160 boyunda ortalama ya da güzel denilebilecek bir yüze ve fiziğe sahip -belki kilolu- birini yık onla medyanın dayatmalarını. Ben bu yapılanın ikiyüzlülük olduğunu ve boş yere çok fazla takdir edildiğini düşünüyorum. Umarım kendimi net ifade edebilmişimdir yanlış bulduğunuz yer varsa belirtebilirsiniz.

    Edit: (link: https://www.google.com/amp/s/amp.onedio.com/haber/standart-guzellik-algisini-yikan-ve-alisilmisin-disinda-yuz-hatlarina-sahip-olan-17-top-model-817819 Örnek) burda çok genel örnekler var mesela bunların gerçek "güzellik dayatması dışında kalan" kadınlar olduğunu kim iddia edebilir?

    ilgili medya:
    1
    24 aralık 2020 21:04 24 aralık 2020 21:55

    32. bugün (gbkz: kate moss)'un eski bir fotoğrafına rastladım. o kız türk olsa, türkiye'de yaşasa, değil top model çıkmak "çok zayıfsın, çirozsun, memen yok" filan diye deli edilip aşağılık kompleksine kapılırdı.

    sizi bilemem ama benim bayıldığım bir kadın...

    14 haziran 2020 19:19

    31. İnsanların bu konuda yarış halinde olmasını şu zamanda kimse bana anlatamaz. Hadi eskiden bu vakte kadar kabile hayatından tutun şehir ve göçebe hayatlara kadar pek çok toplulukta geçerli olmuş bir şekilde. Erkeklerin ilgi odağı olmak, seçilmek, tercih edilmek, eş olmak adına katlanılmış gerekçeleri var. Peki bu zamanın ayakları üzerinde duran hür kadının gerekçesi kendim için yapıyorum mu? Sanmıyorum. Algı karşı cinsten kendi cinsine kaymış gibi duruyor sanki. Dünya para eden kozmetik ve güzellik bakım ürünlerine bu denli fütursuzca para dökülüp saçılması nedendir mesela, bazen anlam veremiyorum ben. Erkekler hakkında çok fazla eleştiri yapıyoruz zaman zaman ama bizim yıkamadığımız duvarlarımız var maalesef. Yan tarafta ard arda sıralanan pek çok vloger vs ismini görmeniz buna tekabül edebilir mi? Hiç sevilmiyorlar ama başlık altındaki yazılar sayfalarca. Aslında buraya bile bakınca çok acayip bir ironi görmek mümkün.

    Bakımsız biri değilim. Makyaj yapmıyor değilim. Ben de kozmetik vs kullanırım ama hayatının bu denli odak noktası güzellik değil gerçekten. Bir kadında en itici bulduğum özelliklerin başında bu algıya bakış açısı ve davranışları geliyor açıkçası.

    14 haziran 2020 10:58

    30. göreceli olması koca bir yalan olan algıdır. dönem dönem birileri popüler olur ve bu popülerler benzer özellikler taşır. ekseriyetle avrupai görünüme sahiptirler, eğer beyaz olmayan ırklardan iseler avrupai özellikler taşımaları beklenir. bir girdide buna da değinilmiş: eğer konu yalnızca farklı olanın güzel gelmesi olsaydı her yerde batı'nın güzellik anlayışına uygun tipler popüler olmazdı.

    13 reasons why dizisini izlemedim ama orada okulun popüler kızını canlandıran alisha boe'nun bir demecini hatırlıyorum. ona kendi okulunda da popüler olup olmadığı sorulduğunda sarışın kızların popüler olduğunu söylemişti. hatta seventeen dergisinden aldığım demecinin bir kısmı da şöyle: “When they asked me to audition for Jessica, I disconnected with it. She’s supposed to be a pretty, popular teenager, and in my head, just from being brainwashed from all these breakdowns growing up, it’s a blonde girl with blue eyes."(gizlinot: Jessica için seçmelere katılmamı söylediklerinde onunla özdeşim kuramadım. Güzel ve popüler bir ergen olması gerekiyordu, benim zihnimde ise, büyüme çağımdaki tüm yıkımların beynimi yıkamış olmasından dolayı, bu kız sarışın ve mavi gözlüydü.) yani beyaz ırktan biri olmadığınızda da size asla en güzel olamayacağınız öğretiliyor. en güzel ne demekse...

    ırkçılık ve renkçiliğin güzellik algısından bağımsız değerlendirilemeyeceği gerçeği bir yana, bir de avrupai yüz ve beden hatları meselesi vardır. beyonce, rihanna, halle berry, lupita nyong'o, deepika padukone, priyanka chopra gibi örneklerin kendi ırkdaşları içinden sivrilmesinin başlıca sebebi de budur. onları popüler eden kendi komüniteleri değildir, beyazlar ve onların beğenileridir. çünkü güzellik güç demektir, hâliyle güzel olanı da güçlü olan belirler. "sadece" yetenek ve nitelik öncelikli olsaydı, sadece bu yetenekli ve hoş kadınların değil, daha fazla sayıdan ve farklı ırktan kadını da piyasada görürdük. bir de çoğu zaman beyaz ırktan olmayan kadınların suje değil, obje olduğu, feminizmin bile beyaz kadına değer görüldüğü gerçeği var ki apayrı ve upuzun bir konu.

    bu başlık altında da çok sorunlu yorumlar gördüm. kendimizi bırakmış olmamızdan bahsediliyor. zaten bedensel olarak yağlanmaya müsait bir yapımız varmış vs. neden kendimizi olduğumuz gibi kabul edebileceğimizden ve bunun pekâlâ da güzel bir şey olabileceğinden bu kadar rahatsızız, anlamıyorum. insanlar şişman, buruşuk, sarkık olmalarına rağmen, sadece kendilerine iyi geldiği ve sevdikleri için spor yapabilirler. bunun sonunda ille bir hedeflerinin olması gerekmiyor. sporu yalnızca kilo verdiren, peşinden bırakılan bir aktivite olarak görürsek asıl bu kendimize olan saygısızlığımızı gösterir bence. elbette spor yapmayan kişi kendisine saygı göstermez demiyorum. buna karar verecek olan ben değilim. sonuçta sağlıklı beslenmek ve spor yapmak da belli bir miktar imkan sahibi olmayı gerektiren şeyler olduklarından dolayı bu konuda kimsenin kimseyi yargılama hakkı olduğunu sanmıyorum.

    biraz da şuna bakalım: güzellik güçtür derken elbette ekonomik güçten de bahsediyorum. artık fit olmayan bir zengin kaldı mı? eskiden sefadan yemekten bahsedilirdi. hâlâ afrika'daki açların sebebini obezler olarak gören bilinçsiz kimseler var. artık devir değişti. zenginliğin göstergesi kendine çılgınca "iyi bakmak" ve bunu dayatmak. kimsenin adını bilmediği sebzelerden yeşil sular çıkarırken evde kapalı yüzme havuzunun olması veya denize bakan bir yalıda oturman, envai çeşit spor ekipmanını yalının bahçesinde tutabilen bir hacı sabancı olman lazım. sonra da insanlara sakin ol şampiyon dersin tabii çünkü sakin olmanı gerektirecek her şey mevcuttur. plastik, kozmetik müdahalelere girmedim bile dikkat ederseniz. toplumda güçlü olmak için birtakım algıları karşılaman, bunun için de paraya sahip olman gerekiyor. şu an tüm güzellik merkezleri bizim özgüvenimizden besleniyorken bunun üzerine daha fazla konuşmaya gerek olduğunu sanmıyorum.

    13 haziran 2020 13:40


    29. güzellik ve çirkinliği medya belirliyor. Medyanın güzel olarak lanse ettiklerine ulaşmak için kadınlar belli başlı tipler olmaya başladı. Mesela beyaz tenli ince dudaklı kızıl saçlı hafif cekik gözlü çilli kadınlar, esmer tenli uzun saçlı kemikli yüz hatları dolgun dudakları olan kadınlar örnek verilebilir. Gözünüzde hemen canlandı değil mi? İşin kötüsü bu yüz ile sınırlı değil gerçek olmayan vücutlar kadınlara yüzyıllardır dayatılıyor. Öyleki kaburgalarımızı bile buna göre sekillendiriyoruz ya da ayaklarımızı bandajlıyor veya boyunlarımıza halkalar takıp yasam kalitemizden ve ömrümüzden feda ediyoruz. İşin kötüsü medya her zaman az olanı güzel olarak lanse ediyor. Örneğin dünya nufüsunun çoğunluğu kahverengi gözlüyken ve diğer göz renkleri aslında genetik hatalardan olmaktayken medya bize diğer renkleri güzel olarak aşılıyor. Ben de dahil birçok kadın rengi göz sevdasından renkli lensler kullanıyoruz. Aslında yapılmaya çalısılan şey ürün satabilmek. Yıllarca kadınlara korse sattılar, arsenik içerikli kremler sattılar. Halen içeriği test edilmeyen, zararlı olsa dahi kar elde etmek için kullanılan kimyasallarla dolu kremleri kozmetikleri mucizeymiş gibi satıyorlar. Ten rengimiz beyaz olmak zorundaymış gibi, beyaz olunca güzel olunuyormuş gibi empoze ediyorlar. Saçlarımızın beyazladıgında çirkin olduğunu söyleyip kullandığımızda bizi ölüme götürebilecek içerikler olan saç boyalarını satıyorlar. Kozmetikler ise tamamen daha dinç daha genç daha daha gösterme amaçlılar.

    ilgili medya:
    3
    13 haziran 2020 00:48

    28. Zamanla değişmesinin nedeni insanların beklentilerinin, modanın, sanat anlayışının vs. Bizi getirdiği noktadan kaynaklanıyor. neden insanlar "herkes tektipleşiyoooor!" diye bağırıyor anlamıyorum. Şimdiye kadar da böyleydi. Zaten dönem makyajı, modası diye bir şeyin çıkış noktası bu. Otoriteler ve medya da bu güzel diye dayatıyor elbette ama genel amaç o dönemde ne 'doğurgan genç kadın' imajını temsil ediyorsa ona ulaşmak. Ki bence şuan en şanslı dönemde olduğumuzu düşünüyorum. Annemin anlattığına göre, İspanyol paça pantolon modaysa herkes vücuduna uysun uymasın giyiyormuş. Şuan ise sokakta tayttan mom jean'e , mini etekten maksi eteklere , crop toptan baggy tişörtlere ne giyersen giy kimse yadırgamaz. Alt kültürlerin, farklılıkların en çok kabul gördüğü dönemdeyiz. Ama sen seksi gözüktüğü düşünüldüğü için kardashian tipi giyiniyor ve benzemek için çabalıyorsan o da senin tercihin ki bunda da bir sorun yok bence.

    12 haziran 2020 16:05 25 aralık 2020 14:25

    27. Bir sene önce, Ece Dinç'in bu başlık ile yaptığı TedX konuşmasını izledikten sonra bu konudaki düşüncelerim olumlu yönde değişti. Sonrasında bu konuyla ilgili detaylı olarak Ece'nin YouTube kanalında ki videosunu da izledim. Videoları medyaya ekleyeceğim.

    Bazen içinde bulunduğumuz olayı anlamak için birkaç adım geri gidip resmin tamamına bakmak gerekiyor ve ona göre davranmak gerekiyor.

    ilgili medya:
    2
    12 haziran 2020 13:33