yeni
popüler
    sorular içinde ara
    yeni soru sor
    son sorular
    son cevaplar
    kategoriler
    • süslü
    • moda alışveriş
    • kuaför & güzellik merkezi
    • sağlık
    • spor
    • gönül işleri
    • aile arkadaş ilişkileri
    • cinsellik
    • eğitim & kariyer
    • seyahat
    • pet
    • sanat
    • bürokrasi
    • diğer
    girdi yaz
    medya ekle
    • linki kopyala
    • şikayet et
    • girdiler (32)
    • medya (1)

    32. 7 aylık bir hamile olarak şimdiye kadar yaşadıklarımdan yola çıkarak naçizane verebileceğim birkaç tavsiye var. 

    Hypnobirthing, ina may'in emzirme rehberi, bebeğinizi beklerken sizi neler bekler güzel kitaplar. Benim gibi okumadan rahat edemiyorsanız derinlemesine bilgiyi edinebilirsiniz. 

    Aynı konu üzerinde çok farklı fikirler olabiliyor. Uzmanlar ayrışabiliyor. Farklı kaynaklara bakın doktorunuza sorun kendi bakış açınızı da yabana atmayın.

    Şu küçük n harfi şeklindeki hamile yastıklarından aldım; gerçekten uyku kalitem inanılmaz arttı. Yan yatıp bir kolumu alttan geçirip sarılıyorum bir bacağımı da üstüne atıyorum  ve epeyce rahat ettim diyebilirim.

    Kadınlar kulübü pişmanlıktır lütfen okumayın. (Olumsuz vajinal doğum örnekleri o kadar çokki o sitede, etkilenebilirsiniz)

    Şu kanaldaki videoları izleyin o kadar güzel bilgiler var ki. Normalde 5 bin lira civarına verilen bir eğitimi instagram canlı yayınları ile pandemi sürecinde online olarak verdiler. Hamilelikten doğuma, ilkyardımdan bebek bakımına, çocuk sağlığına spora kadar çok kapsamlı videolar bunlar. Eminim pek çok sorunuza yanıt bulursunuz ben şahsen epeyce şey öğrendim. https://www.youtube.com/channel/UCG9KL2xvY0xJIY6gllXpwvg

    Tüm hamilelerin tontiklerini sağlıkla kucaklamalarını diliyorum. 

    9 mayıs 2020 00:40

    31. Öncelikle hamilelere tavsiyeler başlığında neden emzirme hakkında yorum ve tavsiyeler olduğunu anlamlandıramadım. İkinci trimesterdan yazıyorum.

    Tavsiyelere gelirsek daha önce hamilelik deneyimlememiş kişilerin tavsiyelerini ve doğum yapmış arkadaşların negatif yorumlarını asla dinlemeyin. İnternetten olumsuz yorumları okumayın çünkü genelde sorunlu gebelik geçirenler forumlara yazıyorlar. Anlaşabildiğiniz bir doktor bulup süreçte onunla devam edin. 

    Ben folik asit konusunda kullanmamayı tercih eden taraftaydım. Siz de doktorunuzun verdiği her ilacı sorgusuz kullanmayın, bence. Her renkten beslenmeye çalışın, çeşitlendirin. İlk kontrollerde doktor çok olumsuz konuşuyor gibi geliyor ve moral bozukluğu olabiliyor. Ancak şimdi anlayabiliyorum ki olumsuzluk demek doğru değil, sadece aşırı temkinli olduklarını düşünüyorum. 

    Bebek bekleyenlere sağlıklı bir gebelik dönemi dilerim. 

    ekleme: neden folik asit kullanmadığıma dair bir mesaj geldiği için ve okuyan anne adaylarının kafasını karıştırabileceği için bu eklemeyi yapıyorum. Tamamen şahsi deneyimime dayanıyor. Tıbbi tavsiye olarak değerlendirmeyin lütfen, bunun için doktorunuza danışın. 

    Hamile kalmadan 2 ay önce kadın doğum uzmanına gittim ve kan tahlillerimi yaptırdım. Demir eksikliği (benim için ergenlikten beri devam eder) ve d vitamini eksikliği dışında kan değerlerimin gayet iyi olduğu söylendi. D vitamini takviyesi aldım, demir ilacı konusunda zaten sürekli kullandığım bir ilaç olduğu için ona devam ettim ama artık uzun süreli kullanımın verdiği bıkmışlıktan bazen arada bir bazen düzenli kullanırım. Doktor kilo kaybetmemin rahat hamilelik için faydalı olacağını söyleyince diyetisyen ile birlikte zayıflamaya başladım. 

    Diyetisyen ile beslenirken size ayrıntılı ve besin çeşitliliğine odaklı bir beslenme programı çıkarıyor. Hamilelikte de diyetisyenle devam ediyorum çünkü ben bugüne kadar hep nasıl zayıflanacağı ve ödem atılacağı üzerine deneyimler yaşamışım. Diyetisyen sayesinde hamilelik beslenmesi konusunda da bilgi sahibi oluyorum. Bunu yazıyorum çünkü ben folik asitten ve diğer besinlerden zengin bir beslenme programına uymaya çalışıyorum. Bulantıların çok olduğu zaman sadece karın doyurmaya odaklansam da genel olarak tüm besin gruplarından zengin beslenmeye çalışıyorum. Genel olarak çok fazla takviye edici vitamin kullanma taraftarı olmadığım için diyetisyen ile bunu paylaştım ve hamilelğimin bir dönemi covid-19  karantina zamanına denk geldiği için taze meyve-sebze, balık ve çeşitli besinler bulamadığımızda takviye edicilerin bu ihtiyacı karşılayacağını ve mutlaka düşünmem gerektiğini söyledi. Ama bugüne kadar zorluk yaşamadığım için kullanmadım. 

    Diğer konu ise yabancı kaynaklarda folik asit kullanımının ilişkilendirildiği otizm var. ingilizce arama yaptığınızda birçok yayın çıkıyor. ingilizceniz yok ise google translate anlamanıza yardımcı olacaktır. Okuduğum her şeye inanmadığım için olumlu yayınları ve olumsuz yayınları birlikte okudum. Bu da bende fikir ayrılığına ve ikileme neden olduğu için folik asit kullanmayıp besinlerle takviye etmeye karar verdim. Diğer taraftan sağlık bakanlığının hamilelik için anladığım kadarıyla belirlediği bir referans değer var. O nedenle nerede test yaptırırsanız yaptırın ilk önerilen ilaç folik asit oluyor. Ama türkiye'de taze sebze-meyveye ulaşım çok kolay ve folik asitten zengin beslenmek çok zor değil. Tabi tavsiye edilen sentetik ilaçlardaki doz miktarına yaklaşmak zor ama bence düzenli beslenme benim bağlamım için yeterliydi. Genel olarak duygu durumu pozitif ve endişeden uzak biri olduğum için tedbirler konusunda biraz rahat davranmış olabilirim.

    Altını çizerek söylüyorum ve asla kimseyi yanıltmak istemem, bu benim tecrübe ve şahsi deneyimlerimden kendim için verdiğim karar. Eğer bir hastalığınız ya da ailenizde genetik bir rahatsızlık varsa mutlaka ve mutlaka internetten (çoğunlukla kadınlar kulübü) araştırma yapmak yerine doktorunuzla süreci değerlendirin ve tedbirlerinizi ona göre alın. Lütfen doktorunuzla kan değerlerinizi, ruh halinizi ve beden sağlığınızı göz önünde bulundurarak karar verin. 

    8 mayıs 2020 21:13 9 mayıs 2020 05:31

    30. bebeğiniz emmiyorsa bile pes etmeden sürekli memeyi teklif edin. benim bebeğim 3 ay sağdığım sütleri biberonla aldı. her memeyi teklif ettiğimde ateşe koymuşlar gibi çığlığı basıyor ve çok sinirleniyordu, umudunuzu kaybetmeyin lütfen. ben çocuğu memeye alıştırabildiysem dünyadaki herkes yapabilir. ekonomik durumunuz müsaitse emzirme danışmanı ile çalışın, zira mamaya aylar içerisinde verilen paradan çok çok daha ucuza mal olacaktır. bol bol süt sağın stok yapın. ama tüm çabalarınıza rağmen sütünüz gelmiyorsa veya çocuk asla biberondan vazgeçmiyorsa da kendinizi mahvetmeyin. sonuçta siz hala o bebeğin sahip olabileceği en iyi annesiniz kızlar. tüm lohusaları yanaklarından öpüyorum ve sözlerimi şöyle bitirmek istiyorum: asla yalnız yürümeyeceksin ve hepsi geçecek. İNANIN BANA :)

    17 ocak 2020 13:58


    29. Benim girdim biraz uyku düzeni üzerine olacak. 6 aylık bir bebeğim var ve bu süreçte yaptığım en doğru şeyin uyku düzeni oluşturmak olduğunu düşünüyorum. Ben bebeğimi uykuya alışsın diye ağlatmadım, pek doğru gelmiyor bana ağlatmak. Biz eşimle birlikte yapıyoruz, tek başınıza da yapabilirsiniz tabi ama bence birlikte daha güzel.

    Ben bebeğimi doğduğundan beri her akşam banyo yaptırıyorum. Hastaymış, hava soğukmuş fark etmiyor benim için. Sonuçta o bebek üzerine yapışan bez, çıtçıtlı body ile duruyor. Regl olduğumuz sürede pedin verdiği rahatsızlığı düşünürsek bebeklerin hassas cildi için çok rahatsızlık verici olmalı bezle yaşamak. Dediğim gibi her gece uykusundan önce ılık su ile güzel bir banyo yaptırdık eşimle, Sonrasında ben hemen kurulayıp bezini bağlayıp kuru bir havluya sardım ve göğsüme aldım. Bu sırada bence ten teması çok önemli. Bebeğiniz emiyorsa bu sırada emzirin, emmiyorsa da biberonu verin. Oda hafif loş olsun, gürültü olmasın. Zaten karnının doymasının ve banyonun etkisi ile bebekler mayışıyor. Karnı doyunca ise eşim devraldı bizde görevi. Hemşireden öğrendiğimiz bebek masajını yaptı, bu sırada gazını çıkardı ve üstünü giydirdi. Tabi yine loş ışıkta, belki hafif bir müzik ile. Doğduğundan beri yaptığımız bu rutinle bebeğim ağlamadan çoğu gece uykuya daldı. Eşim bebekle ilgilenirken de ben yüzüme maske yaptım, duş aldım, kendime vakit ayırdım. Yeni doğum yapan /yapacak annelere kesinlikle böyle bir rutin oluşturmalarını öneririm. Uyku düzeni bebeğim huzurlu olmasında gerçekten çok önemli.

    Edit: yazmayı unutmuşum üst giydirme, karın doyurma sırasında göz teması kursanız bile çok fazla konuşmayın, seni yerim gibi dikkatini dağıtacak, oyuna çevirecek kelimeler söylemeyin. O sakin ruh halinin bozulmaması gerekiyor. Birkaç kere bu hatayı yaptık maalesef ve dikkati bir kere dağıldında uykuya dalması çok zor.

    17 ocak 2020 00:17 17 ocak 2020 00:24

    28. Tadını çıkarın. 

    Bebek normal doğabilir, sezaryen olmak zorunda kalabilirsiniz, bu sizin bir eksikliğiniz yada övünmeniz gereken bir konu değil. 

    Bebeğiniz emebilir, emmeyebilir. Dışarıda gezerken hayatınızda hiç görmediğiniz ve bir daha hiç görmeyeceğiniz amcalar/teyzeler emip emmediğini çok merak edecekler. Emzirip emzirmediğiniz sizin üzülmeniz/övünmeniz gereken bir konu değil. 

    Hamileyken sağlık sorununuz yoksa gönlünüzce yiyin, doğumdan sonra zaten o gaz yapar bu gaz yapar diye elinizden alacaklar her şeyi. Yiyin gitsin. 

    Hamilelikte bebeğinizle başbaşasınız, sonrasında herkes burnunu sokmaya yer arayacak. 

    işte bu yüzden hamileliğinizin tadını çıkarın. 

    7 kasım 2019 09:18

    27. Emzirmeyi önemseyin. Benim en çok zorlandığım konu emzirme oldu. O yüzden bununla ilgili birkaç bir şey yazmak istiyorum.

    Öncelikle yenidoğan bebeklerin çene kasları çok kuvvetli değil, bu yüzden azıcık emer ve hemen uykuya geçerler. Az emdikleri için çabuk acıkırlar ve ilk 3 ayınız sürekli ama sürekli emzirmekle geçer. Bilin ki bu çok normal bir durumdur. Bir yenidoğan 20 saat memede kalabilir ve bu oldukça normaldir.

    Bebeğiniz memede mışıl mışıl uyurken beşiğine yatırdığınız an uyanabilir, bu bebeğinizin aç olduğu anlamına gelmez. Bebek ilk 3 ay memede yaşar ve bu oldukça normaldir.

    İlk 3-4 gün; memede, hamileliğin 16. Haftasından itibaren oluşan kolostrum denilen anne sütü vardır ki buna altın sıvı denir, bu süt makina ile sağılamaz. Makina ile sağdığınızda sütünüzün gelmediğini düşünmeyin bu yüzden. Bu süt sadece elle sağımla gelir ve bir çay kaşığı kadarı bebeğinizin doyması için yeterlidir. Çünkü bebeklerin yeni doğduklarında mide kapasitesi bir çay kaşığı kadardır. Bebeğinizi asla saatli emzirmeyin, bebek ne zaman ağlarsa emzirin. Bu sütün artması için en önemli madde.

    Yediğiniz hiçbir şey süt yapmaz, bu yüzden önünüze konan herşeyi süt yapar diye yemeyin. Süt emzirdikçe ve bol su içtikçe çoğalır. Diğer şeylere boşuna para vermeyin. ( çaylar, süt arttırıcı takviyeler vs.)  Akşamları süt daha yağlı hale geldiği için bebek akşam saatlerinde ağlar ve tembellik yapar, yağlı sütü emmek daha zordur çünkü. Bu çocuk aç diye sakın mama vermeyin. Bunlar cadı saati olarak adlandırılır ve normaldir.

    Emzirme pozisyonlarına mutlaka bakın. Doğru emzirme tutuşlarıyla ilgili bir sürü videolar var, kesinlikle izleyin. Meme ucu yaraları için ben gümüş kapak kullandım ve hiç yara olmadı meme uçlarım. Şiddetle tavsiye ederim. 

    Sosyal medyadaki emzirme gruplarına ve sayfalarına üye olun. İsim isteyen var ise özelden mesaj atabilir, verebilirim. 

    6 kasım 2019 19:24 6 kasım 2019 21:45

    26. uzun yazacağım, akıştaki rahatsızlık için özürdilerim en baştan. ama vereceğim tavsiyeyle ilgili keşke birisi bana söyleseydi diye şu an o kadar yanıyorum ki anlatamam. o yüzden 22 günlük bir anne olarak hamilelere en önemli tavsiyem, doğumdan bir ay önce meme uçlarınıza koruyucu kremler sürmeye başlayın. tavsiyem garmastan krem, fiyatı biraz yüksek ama bana en iyi o geldi. hatta kremden de iyi olan, koruyucu gümüş kapaklar. mutlaka görmüşsünüzdür, instamomlar ünlüler falan çok reklamını yaptı. ama anlatıldığı kadar var. mucize bir etki sağlıyor bence de. reklamı dönen marka silverette. fiyatı 300-400 tl civarı ama ben onu değil, e bebekten silverlina markasını aldım 195 tl. kesinlikle işe yarıyor. emzirebilmeye başladım sayesinde.

    meme ucu yarası doğum yaptığınız ilk günlerde yaşama ihtimaliniz olan bir kabus. evet resmen kabus. zaten zor olan ilk günlerinizi daha da beter hale getiriyor. bilirsiniz ne kadar hassastır meme uçlarımız. yara olunca, bebek emerken oranın kerpetenle sıkıldığını düşünün. böyle bir acı yok:/ bağıra çağıra, ağlaya ağlaya emzirmek o kadar zor oldu ki:/ ve tabii ki o emzirme doğru düzgün bir emzirme olmuyor. çünkü bebeği bile tutamıyorsunuz (yardım gerek), 5 dk.dan fazla dayanamıyorsunuz ve vücut olarak o kadar geriliyorsunuz ki zaten bebek de emdiğini anlayamıyor ve sürekli aç olarak ağlıyor. tabii memede biriken sütün dışarı çıkması, memenin boşaltılması lazım. yani öyle yok ben emzirmiyorum, mama verelim deseniz bile, bünye süt ürettiği için memintolar şişiyor, taşlaşıyor. eğer emilmezse veya sağılmazsa mastit oluyorsunuz. sıtma tutuyor ve ateş yapıyor. ilerlerse memede daha kötü etkileri var. bu defa sağarak boşaltmak için başlıyoruz sağma makinelerine. o kadar acıdı ki benim, hastanede bayılıyordum acıdan. gümüş kapakları alana kadar bu süreç böyle gitti.öncesinde de garmastan ile biraz hafiflemişti. 

    bu durum aynen sizde olacak diye bir şey yok. her annede görülmüyor. ama ufak bir ihtimal de olsa önleminizi alın ve asla şansa bırakmayın belki bende olmaz diye. çünkü yara olduktan sonra iyileşmesi, bebeği emzirme ve besleme süresinin kısalığından dolayı bir türlü mümkün olmuyor. memeyi boşaltma zorunluluğundan dolayı da kısır döngü başlıyor. o yüzden lütfen ama lütfen önleminizi alın. başka hiçbir konuda tavsiye vermeyeceğim. 

    peşin edit: hiçbir hamile kadını korkutmak niyetiyle yazmadım. dediğim gibi herkeste de olmuyor bu durum. ama olursa şayet, çok acılı bir süreç. kimsenin bunu yaşamasını ve o ilk günlerde yıpranmasını istemem. fiziksen acının dışında, süreç psikolojik olarak da çok zor oluyor tahmin edersiniz.

    ekleme editi: bi de son tavsiyem, eğer sütünüz hemen gelmezse, başlarda az gelirse ( ki bunlar çok normal) ya da benim gibi sorun yaşarsanız , korkmayın formül mama verin bebeğinize. biliyorum bu çok tartışılan bir konu ama inanın bebeğin aç kalmasından çok daha iyi. yaşamının ilk günlerinde beslenemeyen bebeklerin bünyeleri daha zayıf oluyor ve sarılık geçirme olasılıkları artıyor. benim kızımın sarılığı yükseldi tabii ve bir gece küvözde kaldı. bu da inanın çok zor, 3 günlük bebeği öyle bırakmak. herkes her yerden mama verme, mama tü kaka diyor, emzir mutlaka yaşasın anne sütü diyor ama yahu olmayınca napacaksın? o yavru aç mı bekleyecek? 

    keşke birileri bana bu ihtimalleri söyleseydi hamileyken. sanıyorsunuz ki doğum yapacağım, hemen şırıl şırıl süt gelecek:p gelenler de var tabii ama olası sıkıntılı durumlar için keşke daha bilinçli olsaydım. en azından mama vermekte bu kadar geç kalmazdım. hamileyken onu ye bunu yeme diye akıl verenlerden çok, böyle gerçekçi tavsiyeler duysaydım keşke diyorum şimdi. umarım sağlıkla kucağınıza alırsınız bebeğinizi. 

    6 kasım 2019 17:08


    25. içerisine biraz bodoslama daldığım süreç. ben bu kısa sürede yaşadıklarımı sanırım daha yaşayamam. bebekle birlikte 20lik diş çıkarmaya başladım ve inanılmaz ağrım oluyordu. bir defasında çok kötü 12 saatlik ağrı yaşadım ve öğlen 12 den akşam 8 e kadar doktoruma ulaşamadım. kendisinin randevuları olduğu için. dişçiye gittim, o da doktorunuzla konuşmadan bir şey yapamam dedi. en sonunda randevumu iptal edince döndü ve ne yapabileceğimi söyledi. akşam 8 de. benim şu süreçte aldığım en iyi ders doktorunuzun ulaşılabilir olması ve ticari kaygı yaşamaması. bir de kulaktan dolma şeylere pek bel bağlanmaması gerektiğini düşünüyorum çünkü bu sürecin rahat geçmesi sonrasına da bizi hazırlıyor. tavsiye edilen vitaminleri ve ilaçları kullanmak çok önemli çünkü hamilelik (benim için en azından) inanılmaz halsiz bırakıyor sizi. saat 8 de uyuyup sabah 8 de uyanmak yetmeyebiliyor. bunu da önerilen vitaminler sayesinde akşam 11 sabah 7 olacak şekilde uyku saatimi ayarlayabildim. bir de doktorunuz öneriyorsa mutlaka her testi yaptırın. bebekle ilgili veya kendinizle ilgili alabileceğiniz her bilgi bence altın değerinde.

    6 kasım 2019 12:59 6 kasım 2019 12:59

    24. yeterli ve dengeli beslenin.

    anne sütü çok önemli, lütfen araştırın ve hem dünya sağlık örgütü hem de sağlık bakanlığının önerisiyle en az iki yıl emzirin.

    ek besin için de, 6 aylık bebeğe bal yedirmeyin mesela... hangi ayda ne verilebilir bunu öğrenin. 

    28 haziran 2019 11:31

    23. Aslında tavsiyeden ziyade kendi deneyimlerimi paylaşmak isterim.

    Öncelikle 41 yaşında 5.5 yaşında oğlu olan bir anneyim.

    Endometriozis hastasıyım ve hamileliğimden sonra sürekli olarak kullandığım bir ilacım var.

    Endometriozis zor bir hastalıktır ama bu başlığın konusu değil, sadece hamilelik yaşamayı engellediği ama imkansız kılmadığını bilmek gerek.

    Endometriyozis Ameliyatı ve sonrasında yapay olarak menapoza sokuldum,sonrasında 2 aşılama ve 2 tüp bebek tedavisi gördüm ve 36 yaşında hamile kaldım.

    Tedavi ile hamile kalmak ayıp ve eksiklik değil, bu şekilde hamile kaldığım için yaşadığım deneyimler için bile ayrı enty olur.

    Neyse hamileliğim hafif bulantılı sonrasında güzel geçti

    Kış hamileliği ve yaz hamileliği sanırım farklıdır.

    Ben yaz hamilesiydim ve çok şanslıydım bol bol yüzdüm, ödem oluşmadı,şişmedim.

    Son trimesterde 85 kilo oldum. kasım ayının başında doğurdum

    Kilolara pek takılmayın, şimdi 38 bedene geri döndüm.

    Emzirme işi size özel,sizin gayretinize ve bebeğinizin isteğine bağlı,kimseyi dinlemeyin

    Mesela benim bebeğim süper emiyordu ama meğerse benim süt kanallarım yokmuş, boşuna kendimi yıpratıp göğüslerime zarar vermişim.

    Hamilelikten önce göğüs muayenesini tavsiye ederim.

    Yaptırmış olsaydım çok farklı olurdu benim için bu süreç

    Erkek bebeği olanlara bizim çok işimize yarayan bir tavsiyem var,bebeğinizin altını değiştirirken pipisinin ucuna bir bez kapatabilirsiniz, bazen yüzlerine doğru şiddetle işeyebiliyorlar.

    Benim ilk üç ayın sonunda bacak ve popomda acayip çatlaklar oluşmaya başlamıştı farkettiğim gün eczaneden lierac phytolastil gel almıştım ve yaklaşık 1 yıl her gün sabah akşam bol bol sürmüştüm. İyi ki sürmüşüm. Şu an hiç bir izim yok.

    Toksoplazma testini dr, mutlaka yapar ama aklınızda olsun, yaptırın, benim toksoplazma testim pozitif çıktığı için tüm çiğe yakın et ürünlerini ve sushi tüketebilmiştim ve kıyma elleyebilmiştim, çünkü bağışıklığım oluşmuştu.

    4. Ayda kasıklarımda çok ağrım olmuştu, meğerse magnezyum eksikliği imiş

    Destek alarak hamileliğimi tamamladım.

    Doğumdan Sonra eve çıkılan ilk iki gece bir bebek hemşiresi ayarladık ve evde eşim ve benden başka kimsenin kalmasına izin vermedik.

    Bu hemşire her konuda deneyimli olduğu için size bebek yıkamayı, masaj,gaz çıkarma ve emzirme teknikleri hakkında en net bilgileri paylaşıyor. Hatta ilk yardım bilgileri vererek başınıza gelebilecek talihsiz durumları size önceden söyleyip ne yapmanız ve asıl önemlisi ne yapmamanız gerektiğini uygulamalı anlatıyor.

    Bizim sanırım aldığımız en iyi karar bebek hemşiresiydi.

    Bütçeniz elveriyorsa ya da tanıdığınız bir bebek hemşiresi varsa tavsiye ederim.

    Aslında yazacak çok şey var ama şimdilik aklıma bunlar geldi, belki sonra tekrar eklerim.

    Her bebek kendi kullanım kılavuzu ile beraber geliyor, doğuracak süslülere şimdiden bir avazda doğurmalarını dilerim.

    Sorusu olanları severek yanıtlarım.

    28 mayıs 2019 19:58