yeni
popüler
    sorular içinde ara
    yeni soru sor
    son sorular
    son cevaplar
    kategoriler
    • süslü
    • moda alışveriş
    • kuaför & güzellik merkezi
    • sağlık
    • spor
    • gönül işleri
    • aile arkadaş ilişkileri
    • cinsellik
    • eğitim & kariyer
    • seyahat
    • pet
    • sanat
    • bürokrasi
    • diğer
    girdi yaz
    medya ekle
    • linki kopyala
    • şikayet et
    • girdiler (38)
    • medya (3)

    38. kimi zaman yalan da söyleyebilen firmalardır. bunlara verilebilecek en büyük örneklerden biri (gbkz: himalaya herbals). bu markanın sitesinde "hayvanları seviyoruz" gibi yanıltıcı, saçma bir açıklama bulunuyor fakat hiçbir organizasyona kayıtlı değil. zamanında (link: https://www.change.org/p/himalaya-herbals-himalaya-herbals-%C3%BCr%C3%BCnlerinden-cruelty-free-logosunu-kald%C4%B1rs%C4%B1n change.org)'da kampanya da açılmış bunun için, ben de yıllar önce aldığım ürünün arkasında hayvan dostu minvalinde bir şey yazdığını hatırlıyorum. bu konunun ayrıntılarını ve diğer benzer markaları öğrenmek için kaynak göstermekten hiç sıkılmadığım etik seçimler'in (link: http://www.etiksecimler.com/cruelty-free-sanilan-markalar/ şu) blog yazısına göz atabilirsiniz.

    ayrıca bu konu hakkında yakın zamana kadar benim de yanılgıya düştüğüm birkaç noktayı paylaşmak istiyorum:

    * her vegan sertifikalı ürün cruelty-free demek değil. bunların ikisi birbirini kapsamıyor. evet çok saçma çünkü bir vegan niye hayvan deneyi yapan bir markayı satın alsın, fakat onlar sizin değerlerinizi önemsemedikleri için vegandan kasıt sadece ve sadece içerik. böyle kurnazca bir pazarlama işte.

    * en garanti yol her zaman organizasyonların veritabanlarından kontrol etmek. yukarıda belirttiğim gibi yalan söylemenin bir cezası yok. içerik listesi gibi bir şey değil bu, o nedenle önüne gelen not tested on animals yazabilir, hiç görmediğiniz bir tavşan sembolü ekleyebilir hatta yanlış bilmiyorsam kayıtlı olmadığı halde peta'yı, leaping bunny'yi ekleyebilme ihtimalleri bile var. burada ya da ekşi sözlükte ayşenur yazıcı'nın markası hakkında böyle bir girdi görmüştüm ama bulamadım.

    * bu markaları bırakırsam seçeneklerim azalır kaygısı aslında yersiz biraz, en azından bilinçli tüketiciler için bunu söyleyebilirim. bunu da boykot etmeye başlayınca fark ettim. çünkü zararlı kimyasal içermeme kaygısı güden markalar çoğu zaman deneysiz oluyor; garnier, nivea, schwarzkopf, pantene tarzı birbirinin aynısı market ürünlerini zaten içerik okuyan kimse almıyordur diye tahmin ediyorum. çoğu kişi için en büyük kayıp avene, cerave, la roche posay gibi dermokozmetikler olur herhalde, onun dışında içerikleri kaliteli ve minimal olup da deney yapan kozmetik markalar parmakla sayılır. boş bir vaktinizde araştırırsanız aslında sandığınızdan daha çok seçenek olduğunu göreceksiniz.

    * zaman ve paradan feragat etmenize de gerek yok. dediğim gibi, bir kerelik kapsamlı(gizlinot: konuya tamamen uzak olduğunuzu varsayarak kapsamlı diyorum, yoksa basit) bir araştırmadan sonra ekstra bir zaman harcamaya gerek kalmıyor, zaten zamanla farkında olmadan öğreniyoruz bir çoğunu. yeni bir marka duyduğumda da arama motoruna "x markası etik seçimler" ya da "is x cruelty free" yazıyorum ve genelde hemen cevap çıkıyor. ekonomik olarak da skala oldukça geniş, bu yolda ilerledikçe karşınıza birçok uygun fiyatlı ve kaliteli deneysiz marka çıkacak.

    ihtiyacınız olan şeyler: 1. boş bir gün 2. kararlılık. bu kadar. başka hiçbir şeyi feda etmenize gerek yok, ne para, ne ekstra zaman, ne kalite... sorunuz olursa mesaj atmaktan çekinmeyin lütfen, elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

    23 kasım 2020 20:14 24 kasım 2020 01:59

    37. malum çin'de satış yapan her marka çin'in kendi yasaları yüzünden çin'de test yapıyor. ne kadar fazla markanın da l'oreal, estee lauder gibi holdinglerin bünyesinde olduğunu hesaba katarsak tamamen hayvanlar üzerinde test yapmayan markalardan alışveriş yapmak gerçekçi olarak zor. hele hele içerik konusunda sağlık endişeleri/hassas cilt nedeniyle seçici olmak zorundaysanız ve bütçe kısıtlıysa.

    kendimce dolaylı yoldan hayvanlara zararımı biraz yarara çevirmek için şöyle bir yöntem buldum, siz de uygulamak isterseniz. her çin'de satış yapan markadan (ya da öyle bir holdingin içinde olan markadan) alışveriş yaptığınızda bir hayvan barınağına, hayvan hakları derneklerine bağışta bulunun ya da sokaktaki bir kedi-köpeği besleyin, veterinere götürün. normal zamanda da yapıyorsanız, miktarı arttırın. yapılan zararı karşılamıyor. vicdanım rahat ediyor böyle diyemem. ama problemin bir parçası oluyorsak, çözümün bir parçası olmaya çalışmak sorumluluğumuz diye düşünüyorum.

    bu arada "l'oreal'den alışveriş yapın" demiyorum kesinlikle ama, l'oreal örneğin çin'de hükümeti epey bir zorluyor yasalarını değiştirmesi için ve bazı ürünlerde artık test edilmemesini başardı. bazen düşünmüyor da değilim acaba içeriden değiştirmeye çalışmak daha mı iyi diye. çin dışarıdan gelen eleştirilere tamamen kulak tıkamış durumda nitekim. yine her şekilde mümkünse çin'le alakası olmayan ürünlere bakın önce derim ama bulamıyorsanız, çin'de satan markalar arasında da kötüsü ve daha kötüsü var yani. kimisi uğraşmıyor bile nitekim yasaları değiştirtmeye.

    10 mayıs 2018 16:16

    36. birçok sitede cruelty free listesine dahil edilmesine rağmen gayet de hayvan üzerinde deney yapılmasına izin verilen (gbkz: bath&body works)'un aralarında olduğu uzak durulası markalardır. bakın kendi (link: http://www.bathandbodyworks.com/helpdesk/index.jsp?display=corp&subdisplay=faq&isStoremanDriven=yes(no: 0) sitelerinde) de gayet açıkça belirtmişler:

    "bath & body works policy prohibits the testing of our branded products, formulations and ingredients on animals except in rare cases when required by government regulations"

    "kanunlar tarafından gerekli görüldüğü durumlar hariç" diyorlar. yani çin'de deney yapıyor bu marka.

    12 ocak 2017 22:24


    35. deneylerde kullanılmış hayvanların çimenle ilk temasını, birbiriyle koşup oynadıklarını ve mutlu sona kavuştuklarını görmek isteyen insanlar için (link: https://www.youtube.com/watch?v=6qt42JMxBMw bu video), deneylerin etkilerini, yavrulara neler yaptıklarını ve bir miktar mutlu son görmek için (link: https://www.youtube.com/watch?v=l8BmS5QW-k8 bu video). vaktiniz varsa diğer videolara da göz atmanızı tavsiye ederim. hayvanlar üzerinde test yapan markalar kullanıyorsanız umarım bunları izledikten sonra fikriniz değişir. cruelty free ürün kullanmak o kadar da zor değil a markası yerine b markasını kullanıyorsunuz sadece.

    21 eylül 2016 22:16

    34. l'oreal ile ilgili konu yeni değil, (link: http://www.suslusozluk.net/n/164259/ şuradaki) girdimde de bahsetmiştim. hatta bu girdiden birkaç ay önce de vardı o açıklama. fakat hala şu çin meselesi yüzünden kafam karışık ve çözebilmiş değilim. çin pazarında satışı olan markaları kullanmazsak iki tane filan marka kalıyor türkiye'de. şu çin'in gerçekten abv, vahşi insanlar.

    7 haziran 2016 03:16

    33. (yazar: daffny)'nin "anladığım kadarıyla loreal ve maybelline hayvanlar üzerinde test yapmaya son vermişler. müjdemi isterim. çin de bile alternatif yöntemlere başladık diyor bu vahşeti tüketmeyerek , imza toplayarak , haber yaparak durduran insanlara alkış." diye yazdığı girdide kendisinin de bahsettiği çin konusu maalesef açık uçlu bırakılmıştır. kendisine de mesaj atmıştım hatta linkleri bana da atmıştı çok teşekkür ederim burdan da yazara :) ama ben bunun bir zaferden çok baskıdan dolayı yapılmış bir açıklama olduğunu düşünüyorum.

    şöyle ki; çin hayvanlar konusunda maalesef geri kalmış bir ülke. onlara hayvanlar üzerinde yapılan testlerin ne kadar zalimce olduğu anlatmak imkansıza yakın bir ihtimal. yani l'oreal, p&g gibi şirketler deney yapmaktan vazgeçseler bile çin pazarından vazgeçmezler. onlar çin pazarından vazgeçmezse de çin bu konunun önemini kavrayamaz. çünkü ülkenin kaybettiği şöyle bir kenara dursun resmen kazanıyor. şuan çin'e yapılması gereken baskı l'oreal'e yapılıyor dolayısıyla şirket kendi menfaatini düşündüğü için böyle bir açıklama yapması normal. umarım dediklerinin arkasında dururlar. umarım bahsettiğim baskıyı uyguluyorlardır.

    bu açıklamanın neden önceki yıllarda değil de şimdi yapıldığına gelirsek bu yıl içinde l'oreal'e karşı toplanan imzalar, yurtdışındaki eylemler, şirket üzerindeki baskılar artık gerçekten maddi kayıp boyutuna geldi (burada resmi bir firma kaybından bahsetmedim, okuduğum bir yazıdaki market araştırmasından bahsetmiştim). bütün dünya'da insanlar bu konuda bilinçlenmeye başladı. l'oreal gerçekten yola gelecek gibi görünüyor. ha bu arada bu açıklama tamamıyla %100 güvenilir olsa bile birden pat diye bütün testlerin durdurulacağını düşünmeyin. her şey yavaş yavaş olur. bu da güzel bir başlangıç olsun. umarım insanların üzerindeki şimdiki imajını tamamen siler ve yeniden oluşturur.

    6 haziran 2016 23:19 8 haziran 2016 17:07

    32. Anladığım kadarıyla loreal ve maybelline hayvanlar üzerinde test yapmaya son vermişler. Müjdemi isterim. Görsel yüklüyorum.

    (link: http://www.lorealusa.com/csr-commitments/l%E2%80%99or%C3%A9al-answers/the-question-of-animal-testing lorealin açıklaması )

    (link: http://www.maybelline.com/beauty-advisor.aspx bu da maybelline )

    Çin de bile alternatif yöntemlere başladık diyor bu vahşeti tüketmeyerek , imza toplayarak , haber yaparak durduran insanlara alkış

    6 haziran 2016 21:30 6 haziran 2016 22:46


    31. http://www.mediapeta.com/peta/PDF/companiesdonttest.pdf test yapmayan

    http://www.mediapeta.com/peta/PDF/companiesdotest.pdf test yapan

    petanın sitesinde böyle markaları sıralamışlar, sayfada ctrl f yapıp markayı yazarak kontrol edebilirsiniz.

    2 mart 2016 17:16

    30.

    ÇİN 'e satış yaptığı için de mecburen hayvan deneyi yapanlar listesine girenler dahil toparlayabildiğim tüm listeyi ekliyorum. umarım yardımcı olur.

    Ace (P&G)

    ALO (P&G)

    ariel (P&G)

    Aussie (P&G)

    Avon

    Axe (Unilever)

    Bausch&lomb

    Becel  (Unilever)

    benefit

    biotherm (Loreal)

    blendax (P&G)

    blistex

    bobbi brown (estee lauder)

    braun(P&G)

    cacharel (Loreal)

    calgon

    chanel

    Cif  (Unilever)

    clean&clear

    clear (unilever)

    clinique (estee lauder)

    colgate

    darphin (estee lauder)

    Domestos  (Unilever)

    Dove (Unilever)

    elidor (unilever)

    Elizabeth Arden (Unilever)

    elseve (loreal)

    essie

    estee lauder

    fairy (P&G)

    garnier  (Loreal)

    gillette(P&G)

    giorgio armani (Loreal)

    givenchy

    glaxosmithkline

    gucci

    hacı şakir

    head&shoulders (P&G)

    helena rubinstein (Loreal)

    herbel essence (P&G)

    hugo boss (P&G)

    johnson&johnson

    kerastase

    kiehls

    koleston (P&G)

    la mer (estee lauder)

    lancome (Loreal)

    laRoche posay

    listerine

    loccitane

    loreal

    lux (unilever)

    MAC (estee lauder)

    matrix (Loreal)

    max factor (P&G)

    maybelline (Loreal)

    neutrogena

    nuxe

    olay (P&G)

    omo (unilever)

    oral-b (P&G)

    organix

    oriflame

    orkid (P&G)

    palmolive

    pantene

    pfizer

    ralph lauren (Loreal)

    rejoice (P&G)

    revlon

    rexona (unilever)

    rimmel

    rinso (unilever)

    roC

    schwarzkopf

    sensodyne

    sephora

    shiseido

    Signal (Unilever)

    smashbox ( estee lauder)

    tommy hilfiger

    Vaseline (Unilever)

    vichy  (Loreal)

    Vim (Unilever)

    yumoş (unilever)

    Yves Rocher

    yves saint laurent

    2 mart 2016 14:49

    29. (link: http://www.mediapeta.com/peta/PDF/companiesdotest.pdf hayvanlar üzerinde test yapan firmalar)

    (link: http://www.mediapeta.com/peta/PDF/companiesdonttest.pdf hayvanlar üzerinde test yapmayan firmalar)

    test yapmayan firmalarda vegan, cruelty free ve PETA ortağı (gizlinot: PETA Mall partner tam çeviremedim de) (gizlinot: alışveriş yapmak PETA'ya yardım ediyormuş yani) olarak üçe ayrılmakta,

    26 ocak 2016 18:44