12. sınav hakkında en detaylı açıklama süslülerin yazdıkları idi. aslında fazla da araştırmamıştım.
zira hazırlandığım ve çok sıkı çalışmam gereken başka bir sınav var.
şimdi benim gibi kör cahiller için general training olandan bahsedeyim. sınav için iki gün ayırmanız gerekiyor. yazılı aşama ve konuşma sınavı. sınav ücreti 720tl idi ben başvurduğumda, zamlanacak diye okumuştum.
ben önce speaking testine girdim. ingiliz bir hanım ile yaklaşık 15-20 dk süren tamamen günlük hayattan mevzuları içeren soru cevap şeklinde bir test idi. o sorular soruyor sizden gelen cevaba göre başka soru yöneltiyor.sadece sonda bir konu verip 2dk konuşup anlatmanı istiyor. academic olanı nasıl bilemem ama normalde aktif şekilde dili konuşan kişi zorlanmaz.
yazılı kısım için başka bir gün gitmek gerekiyor. bu kısım 3 aşamalı: listening, reading ve writing. bu 3 aşama içinde de yine çok çok kıyıda köşede kalmış kelime, kalıp vs yok. listeningte sorulara göz atmak için dinlemeden önce süre veriyorve en son cevapları cevap anahtarına geçirmek için süre +10 dk. veriliyor.toplamda listening 40 dk sürmüş oluyor.
reading en çekindiğim kısımdı çünkü kelime dağarcığım pek geniş değil. ama burada da beklediğim kadar zor metinler çıkmadı.süre 60 dk ve kısa metinle başlayıp en son metinde daha uzun oluyor.
son aşama writing, toplam süre 60dk ve 2 task var. general training için ilki mektup yazma, ne hakkında olduğunu belirlemişler ama sizin tam bir metin için yaratıcı olmanız gerek.
ikincisi ise bir konuyu savunma gibi.katılıyorum çünkü ..... tarzı.mektup 150, ikinci yazı 250 kelime olmalı diyor. ben bu kelime sayısından gol yerim gibi geliyor. çünkü hem mantıklı yazayım, hem ne yazacağımı bulayım hem de kelime sayayım için süre yetmiyor.en azından ben bu basit konuları biraz düşünmem gerektiğinden kelime sayısından kalabilirim.
sınavın hangi aşamasına önce giriyorsanız o başlamadan önce fotoğraf çekip parmak izi alıyorlar. ikinci aşamada sadece parmak izi teyidi var. sınav salonuna çantanızla, telefon ya da saat ile giremiyorsunuz. dışarı vestiyere bırakılıyor. kalem silgi ve su kabul ediliyor ama kağıtları sökülecek. kalem ve silgi götürmemişseniz yardımcı oluyorlar.
general training yapılmayacak bir sınav değil. sadece pratik yapmak gerekli bence. ösymnin dil sınavındaki kelimeler daha zor hatta.
son olarak sınav çoktan seçmeli değil. belki bir kaç soru çoktan seçmeli gibi diyebiliriz ama genel itibariyle cevap anahtarına kelimeleri yazmanız gerekiyor.
benim tecrübem bu, umarım bu hazırlıksız halimle şansım yaver gitmiştir.