30.
3-4 yılın sonunda net bir şekilde şuna inanıyorum: büyük bir yalan.
cildi nemlendirmek için yapmak gereken, sonsuz sınırsız adımlar değil, net bir nem verici ürünle cildi nemlendirmek, net bir oklüsiv bariyerle nemi cilde hapsetmek.
korenin dünyaya tek katkısı esanslar / nemlendirici tonikler olabilir.
hiç bir kore ürünü serumdan ya da nemlendiriciden hoşlanmadım sanırım bugüne dek.
beğendiklerim hem avrupa menşeili dermokozmetik ürünler oldu.
aradaki adımlar ne olursa olsun, cilt bakımımın kalitesini hep kullandığım aktif içerikler (retinol, peptit, c vitamini gibi kanıtlanmış maddeler) ve onların üstüne uyguladığım kremin koruyuculuğu ve nem tutması belirledi.
mucize olarak pompalanan hiç bir üründen cerave'den aldığım verimi alamadım.
her sene yeni bir çeşidi abartılan hiç bir çiçek özü, iyi nemlendirme dışında bir fayda sağlamadı.
kore'nin tek faydası, bu ürünlerle piyasayı önce domine edip herkesi cilt bakım meraklısı yapması, ardından bütün dünyadaki cilt bakım markalarını ulaşılabilir aktif ürünler yapmaya itmesidir.
retinol etkileri bin yıldır bilinen bir içeriktir, halbuki türkiye'de 2-3 yıl öncesine kadar drugstore'larda gerçek retinol ürünleri bulmak imkansıza yakındı (muhakkak bir kaç istisnası vardı, ama cidden bir kaç yani).
şimdiyse bir çok markanın cidden "retinol" içeren (retinyl palmitate değil) ürünleri uygun fiyatlara satılıyor.
askorbik asitler peptitler, çok uzun yıllardır cilt bakımında varken bunlara gerçekten ulaşmak imkansızdı. kore, rekabeti öyle bir yere çekti ki bütün markalar ulaşılabilir ve yüksek aktif içerikli ürünler çıkarmak zorunda kaldılar. cilt bakımı çağ atladı şu son 4-5 yılda.
alkolsüz tonik bulamazdınız, şimdi ise herhangi bir mağazada alkollü toniğe rastlamak neredeyse imkansız.
velhasıl böyle bir dönüşümü kısa süreli ticari bir atılımla dünya genelinde sağladılar, buna şapka çıkarmak lazım.
gelgelelim, bu asıl işe yarayan aktifler de kore ürünlerinin bütününde %10'u bile bulmaz. kore ürünlerinin çoğunluğu hala 100 ml'i 500 liralara satılan, bitkisel yağdan ibaret gibi paketlenen isopropyl palmitate'lar efendime söyleyeyim myristate'lar, ya da %100 çiçek özü olduğunu iddia eden ama aslında büyük çoğunluğu çiçek özü tozu karıştırılmış saf su olan serumlar, asla bariyer özelliği sağlayamayan "çok mucizevi" kremler falan filan.
cosrx'in 7 gramlık cica powder'ını gördünüz mü? 240 liraya satılıyor.
bu miktar bu fiyata, demek ki cica özünü powder haline getirmişler, ufacık bir miktarı çok etkili gibi bir algıya kapılıyorsunuz.
ama içerik listesine bakınca gayet herhangi bir krem kadar cica var, gerisi filler.
işte bu powder'dır kore bakımı, çok yoğun aktif içerik var gibi davran ve fiyatlandır, ama içine hiç bir işe yaramayacak kadar koklat ürünü.
insanlar da kulak çubuğuna banıp yüzüne silika sürsün.
yıllardır arge yapan avrupa firmaları dururken kore ürünlerine para vermek bana artık aptalca geliyor, sevenlerini beğenenlerini tenzih ederim.