yeni
popüler
    sorular içinde ara
    yeni soru sor
    son sorular
    son cevaplar
    kategoriler
    • süslü
    • moda alışveriş
    • kuaför & güzellik merkezi
    • sağlık
    • spor
    • gönül işleri
    • aile arkadaş ilişkileri
    • cinsellik
    • eğitim & kariyer
    • seyahat
    • pet
    • sanat
    • bürokrasi
    • diğer
    girdi yaz
    medya ekle
    • linki kopyala
    • şikayet et
    • girdiler (2)
    • medya (0)

    2. (yazar: Ohmondio) Kızılay'la ilgili çok güzel bir girdi yazmış, ben de bir Türk Kızılayı çalışanı olarak (tam ismimiz budur) tüm süslülerimize bir şey duyurmak isterim. Ankara başta olmak üzere bazı illerde bazı semtlerde Kızılay'a ait kırmızı giysi toplama kutuları var. Oraya kullanmadığınız her türlü tekstil ürününü atabilirsiniz arkadaşlar. Perde, masa örtüsü, yastık kılıfı, havlu vb. Aklınıza ne gelirse... Kutulara atılan malzemeler her gün ekibimiz tarafından toplanıp ek mesai ile ayrıştırılıyor. İhtiyaç sahiplerine verilebilir durumda olan en ufak eşyanız muhakkak bizim depolarımızda yıkanıp temizlenip ütüleniyor ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere, ilgili şubelerimize gönderiliyor. Kullanılamayacak ya da bağışlanamayacak düzeyde olan tekstil ürünleri ise büyük firmalara tekstil hammaddesi olarak satılıyor ve geliri ile yine ihtiyaç sahiplerine yeni giyim malzemeleri alınarak ulaştırılıyor. Hani bir ara H&m kullanılmayacak tekstil ürünlerini torbalarla toplayıp karşılığında indirim çeki veriyordu ya, aynı mantık. Kötü durumdaki tekstil ürünleri de aynı mantıkla Kızılay tarafından büyük firmalara satılıp elde edilen gelir sosyal yardımlardan giyim yardımlarında kullanılıyor. Ayrıca okumadığınız kitap, giymediğiniz sağlam ayakkabı, oyuncak, bebek eşyası gibi malzemeleri de bu kutulara bırakabilirsiniz. Bu ayrıştırma işlemi için fazla mesai yapan personelden biriyim. O kutulara bıraktığınız her şey, kullanılabilir sağlamlıkta ve onur kırıcı olmayacak nitelikte ise mukakkak ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor, bilginiz olsun istedim. Bazen notlarla bir şeyler yazıyorsunuz, onları da çalışma arkadaşlarımızla okuyup mutlu oluyoruz. İnsanlık için yaptığınız küçük büyük her türlü yardım ve ilginiz için Kızılay'ı gönülden seven bir insani yardım çalışanı olarak teşekkür ederim :)

    Edit: Bir uluslararası Kızılay Kızılhaç hareketi eğitmeni olarak bir kaç hatayı da naçizane düzelteyim. Hilal'in ters olmasının sebebi Türk Bayrağıyla karışmaması için değil, Sağlık Bakanlığı amblemiyle karışmaması içindir. Tüzüğümüzle birlikte içe bakan hilalin kullanılması kabul edilmiştir, Hilal-i Ahmer zamanında hilal sağa dönük olarak kullanılmıştır. Bir ikinci çok önemli husus ise amblem dini sembolden bağımsızdır. Haç Kızılhaç-Kızılay hareketinin kurucusu beş İsviçre vatandaşını temsil eder ve İsviçre bayrağına atıfta bulunur. İsviçre bayrağının tersidir bu sebeple. Osmanlı devleti zamanında 93 Harbinde kendi askerimizin kendi vatandaşından yardım almayı kabul etmemesi ve sanki bir haçlı seferi algısı yarattığı için ilk defa gayrıresmi amblem olarak Osmanlı tarafından hilal kullanılmış ve Daha sonra hareketin resmi amblemi olarak kabul edilmiştir. Amblemlerin dini anlamı yoktur. Dünyanın en büyük müslüman ülkelerinden biri olan endonezya ulusal derneğinin haç amblemini kullanması da bu bağımsızlığın en güzel örneklerinden biridir. Naçizane yanlış bilgiyi önlemek istedim, sevgiler :)

    19 mart 2018 22:21 19 mart 2018 22:50

    1. benim de gönüllüsü olduğum kuruluş. başlangıçta savaşta yaralanan tüm askerlere yardım etme amacıyla kurulmuştur. cumhuriyetin ilk yıllarında ve osmanlı'da hilaliahmer cemiyeti olarak geçer. daha sonra atatürk tarafından kızılay ismi verilmiştir. uluslararası kızılay ve kızılhaç topluluğunun ilkesini benimseyen bir kuruluştur. amblem olarak kızıl haç yerine kırmızı hilal şeklini benimseyen ilk kuruluş türk kızılayıdır. doğal olarak haç yerine hilali benimsemesinin sebebi dini inançlardır. türk kızılayındaki hilal bayrak direğine dönüktür bunun sebebi türk bayrağı ile karışıklığa sebebiyet vermemesi içindir. (gizlinot: örneğin ırak kızılayında hilal ters değil düzdür) doğal olarak bu işaret koruyucu ve belirtici olan bu işaret savaşta dokunulmazdır. başka hiçbir kuruluş bu amblemi kullanamaz. neden bu topluluklar "kızıl" ismiyle anılmıştır ondan da bahsedeyim. vaktinde savaş meydanlarında yaralanan askerler yaşadıklarını ve yaralı olduklarını göstermek için kendi kanlarıyla göğüslerine büyük artı işareti çizerlermiş. işte kızıl denmesinin sebebi bu kandan gelir. (gizlinot: doğal olarak bu artı işareti osmanlı zamanında haç olarak düşünüldüğü için hilal kabul edilmiş).

    kızılay şu ilkelere göre hareket eder

    -insanlık

    -ayrım gözetmemek

    -tarafsızlık

    -bağımsızlık,

    -gönüllü hizmet

    -evrensellik

    kendi adıma konuşursam evet bu ilkelere göre hareket ettiğini düşünüyorum. yalnız kızılay yönetim kurulu da malum kişiler tarafından ele geçirilmiş vaziyette (bkz: badem bıyık) bu nedenle bu ilkelere yönetim kurulu nedeniyle yüzde yüz uymak takdir edersiniz ki her zaman mümkün olmuyor. (gizlinot: gönüllü çalışanları ayrı tutarım onlar candır)

    herkesin bildiği kan bağışı, doğal afet ve savaş durumlarında insani yardım vb. konular dışında kızılayın en güzel yönü uluslar arası gençleri kaynaştıracak projeleridir. malesef bu yönü de çok az bilinir. uluslararası kamplar düzenleyerek bir çok ülkeden gençleri bir araya getirerek yardımlaşmayı, din, dil, ırk ne olursa olsun kızılay ruhunu aşılamaya çalışır.

    daha yazacak tonla şey var da (gizlinot: en azından benim için) bu kadarını yazarken bile canım çıktı. biraz vikipedi usulü gibi oldu.

    bir diğer tanım: Ankara'da bir semt adıdır. (gizlinot: swh)

    9 ekim 2014 23:19