yeni
popüler
    sorular içinde ara
    yeni soru sor
    son sorular
    son cevaplar
    kategoriler
    • süslü
    • moda alışveriş
    • kuaför & güzellik merkezi
    • sağlık
    • spor
    • gönül işleri
    • aile arkadaş ilişkileri
    • cinsellik
    • eğitim & kariyer
    • seyahat
    • pet
    • sanat
    • bürokrasi
    • diğer
    girdi yaz
    medya ekle
    • linki kopyala
    • şikayet et
    • girdiler (13)
    • medya (3)

    13. oppenheimer filmini anlamak icin background bilmem gerektiği söylendi bugün. ikinci dünya savaşı-soğuk savaş dönemini kapsayan aralıkta abd dış politikasını incelediğim master tezim var :)

    31 temmuz 2023 21:24

    12. kimi Türkçeleştirmeleri trans dışlayıcılık sebebiyle sorunlu olan kavram. açüklama ve sikzah etmek gerçekten zehir gibi çeviriler ama her çükü/siki olan erkek olmuyor, başka çözümler bulmamız lazım. erbilmişlik bence daha iyi bir çeviri. "mansplain" fiil olarak kullanılıyor, biz de "ne güzel erbildin öyle ya biraz da uzakta bil bakalım" diyebiliriz.

    19 mayıs 2021 13:57

    11. Erbilmişlik olarak bence başarılı biçimde türkçeleştirilmiş durum izahı.

    19 mayıs 2021 05:24


    10. inşaat+mühendislik söz konusu olunca malesef mansplainingden kaçarım olamıyor. lise mezunu, fabrikada çalışan eniştem bile bana mühendislik konusunda akıl vermeyi kendisinde hak olarak görüyor. bölümdeki erkeklerin böyle komplekslerinin olmaması ve kızların daha başarılı olması sebebiyle okulda asla yaşamadığım mansplainingi okul dışındaki, çoğu zaman alakasız uzmanlık alanına sahip erkekler tarafından yaşıyorum. çareyi "evet enişte şantiyede kalfa bile beni azarlayacak, asla başarılı olamıcam. allah da beni kahretsin mühendislik yazdığım için keşke araba yedek parçası yapan fabrikada çalışsaydım ben de" demekte buldum.

    19 mayıs 2021 04:13

    9. boğaziçi kimya mezunuyum, kimyager olarak çalışıyorum fakat bir beyefendi bana kimyasalların ne kadar zararlı olduğunu açıkladı az önce. kaynak anneannesinin annesi, çok uzun yaşamış öyle dedi

    18 mayıs 2021 20:20

    8. üstteki yazarlar çok güzel açıklamış. bir belirtisi de (özellikle kalabalık) bir ortamda sözünüzün kesilmesidir. lütfen lütfen lütfen 'affedersin ama henüz lafımı bitirmedim' demeye alışalım (gizlinot: keşke kullanmamız gerekmese)

    18 mayıs 2021 11:41

    7. her ne kadar kelime kendiliğinden anlaşılsa da detaylı alarak mansplaining nedir? nasıl tespit ederiz?

    erkeklerin (gizlinot: bazı) (gizlinot: kimi kandırıyorum) (gizlinot: pek çok) her konuda karşılarındaki kadından daha bilgili oldukları alt fikriyle kadınlara öğretme çabasıdır. bu bazen kadın öznelerin fikir belirtebileceği kürtaj hakkı, kadın bekareti, doğum şekli vb. konularda ataerkil bakış açısıyla yapılır, bir erkek gelir ve neden kürtaja hakkımız olmadığını ya da tacize uğramamak için nasıl davranmamız gerektiğini yahut şiddete uğramamak için nasıl erkeklerle birlikte olacağımızı falan anlatır.

    bazen de söz konusu alanın uzmanı bir kadına, hiçbir uzmanlığı olmayan bir erkek tarafından ders verilir. bunu pek çok insan yapıyor diyebilirsiniz ama mansplaining bir erkeğin, ataerkil bilinçaltıyla üstten bakarak kadınlara bu davranışı uygulamasının adıdır ve o kadar çok yapılmış, o kadar uzun süre bir bastırma yöntemi olarak kullanılmıştır ki ayrı bir isim verilmesine ihtiyaç duyulmuştur.

    hatta bir konuda öfke duyan, harekete geçme ihtiyacı hisseden, hırslanan kadınlara "ya sen fazla duygusal bakıyorsun. çok agresifsin. mantıksız davranıyorsun. pms'te misin? malum gününde misin şu an? biraz mantıklı bakmaya çalış." denmesi de mansplainingdir çünkü kadınların öfkelenmesi her zaman gereksiz duygusallıkla suçlanır. oysa aynı öfkeyi gösteren erkek "cesur, gözü kara" ve konusuna göre çeşitli başka iltifatlarla ödüllendirilir. hatta fiziksel kavga ve şiddet gibi, kadınların çok daha az yanaştığı öfke biçiminde bile erkekler mantıksızlıkla ve gereksiz duygusallıkla suçlanmaz.

    tartışan ve hakkını arayan kadınlara "çirkef. iş ortamını bozuyor. didişmeden duramıyor. kadınlar hiç anlaşamaz zaten." denmesi de mansplaining'dir ve erkeklere aynı durumda "hakkını arayan, adalet isteyen. sağlam duruşlu" denir.

    mansplaining özellikle iş ortamında ve romantik ilişkilerde sürekli karşımıza çıkıyor ve çok da başarılı oluyor. bununla baş etmek bence gerçekten zor çünkü bize mansplaining yapan bir erkek çevredeki neredeyse bütün erkeklerin desteğini alacaktır. bazen bizimkini de. bu yüzden bu gibi kavramları öğrenmek, adını koyamadığımız o haksızlık duygusuna karşı koymak için önemli diye düşünüyorum.

    aklıma geldikçe bir daha editleyeceğim edit:

    ek olarak şunlar da mansplaining'dir:

    "kadınlar içten içe güçlü erkeklerden hoşlanır."

    "bayan kelimesinde bence sorun yok." (gizlinot: kadın özneleri ilgilendiren bir konu).

    Estetik ameliyat için, "şişme bebek gibi duruyo sevgilin/eşin ileride hoşlanmaz." (gizlinot: Soru cevap aparatında gördüm az önce)

    "kadınlar neden bu kadar makyaj yapıyor ki erkekler doğallıktan hoşlanır."

    Besyocu erkekten tıpçı kıza, anatomi dersi için, "zorlandığın yer olursa yardımcı olabilirim."

    edit 2: "açüklama" şeklindeki uyarlamayı sevdiğimi söylemiştim ama (yazar: dunno) 'nun girdisini okuyunca pek de iyi uyarlanmadığını fark ettim ve kelimeyi sildim. hem açüklama'nın trans dışlayıcı olması hem de sorunun çük ile, sik ile değil eril düzen, eril bakış açısı ile olması nedeniyle erbilmişlik daha uygun. açüklama kelimesi birini incittiyse üzgünüm <3

    17 mayıs 2021 11:57 24 mayıs 2021 14:37


    6. bu sözlükte neden var olduğumu bir kez daha hatırlatan güzel başlık. beni bir cahilliğimden daha kurtardığınız için teşekkürler.

    Eril dilin iğrençliğini artık tartışmaktan çok sıkılmıştım ama başlığı okuyunca fark ettim bunu sürekli yapıyorlar. Hem de hepsi sürekli yapıyor. delirmemek elde değil. Hadi bunu bir anı ile destekleyelim.

    Hukuk klinikleri isimli bir dersimiz var son sınıfta. hocamız hukuk, kadın ve toplumsal cinsiyet üzerine akademik çalışma yürüttüğünden klinik incelemelerimizde bu üçgen üzerinden ilerliyordu. o sırada aynı alt kültürden gelen, aynı yaşta olduğumuz, sosyo-ekonomik sınıfımız aynı olan bir sınıf arkadaşımla flörtleşiyordum. neyse dönem içerisinde hocamız bir flimi izleyip bunu toplumsal cinsiyet eşitliği üzerinden açıklamamızı talep etmişti. ders konusuna hazırlık mecburi olduğundan ve aynı dersi aldığımızdan dolayı flimi beraber izleyelim dedik. filmden önce konuşurken hocadan daha önce ders almadığım için beyefendiye sordum nereye önem verir, akademik backgroundu nedir hocanın diye. bana ne dedi biliyor musunuz ve aynen köy kahvehanesindeki bir dayıya anlatır gibi dedi bunu '' feminist biraz hoca takıyor öyle şeylere. zaten feminizm çok da kötü bir şey değil hepimiz kanunda eşitiz.'' ben tabi ki sinirden bastım kahkahayı çok bozuldu elbette. Hiç umursamadım. adama bak ya... hayatında ioanna kuçuradi ismini ilk kez 26 yaşında eskaza bir derste duyan insan onun öğrencilerinden birine feminizmi açıkladı. 'kööörrr ol' dedim o kahkaha ile kapattım telefonu.

    Artık o kadar bilinçlendim ki hiç bir erkeğin ''erkeklik' adı altında yaptığı baskıyı asla kabul etmiyorum. Eskiden kendi toplumsal rolümü o kadar kanıksamıştım ki susuyordum. Şimdi kendimin daha çok farkındayım. Kız kardeşlerim okuyun, izleyin ve susmayın. Siz izin vermedikçe kimse sizi ezemez. Size ne şekilde olursa olsun kötü muamele yapan biri varsa kapım açık kimse yoksa ben buradayım.

    2 ağustos 2020 04:45 6 ağustos 2020 12:20

    5. Bir örnek vereyim buna. Bir adamla birkaç defa görüşmüştük ve bana kullandığı kelimelerin manasını çok sık açıkladığını fark ettim. Zaten bildiğim kelimelerin açıklamasını yapıyordu. Tek sebebinin kadın olduğum için farkında olmadan üstünlük yaratma çabası olduğunu düşünüyorum. Tabii bu görüşümü destekleyen birkaç lafını daha duydum.

    Edit: erkbilmişlik diye çevriliyor.

    1 ağustos 2020 17:41 17 mayıs 2021 14:14

    4. Erkeğin beyniyle değil de çüküyle düşünmesi. Bence. (gizlinot: İstisnalar olabilir)

    23 ağustos 2019 12:58