yeni
popüler
    sorular içinde ara
    yeni soru sor
    son sorular
    son cevaplar
    kategoriler
    • süslü
    • moda alışveriş
    • kuaför & güzellik merkezi
    • sağlık
    • spor
    • gönül işleri
    • aile arkadaş ilişkileri
    • cinsellik
    • eğitim & kariyer
    • seyahat
    • pet
    • sanat
    • bürokrasi
    • diğer
    girdi yaz
    medya ekle
    • linki kopyala
    • şikayet et
    • girdiler (21)
    • medya (0)

    21. Odtü'de yurtta kalmak, orada yaşamak, oranın kültürünü almak demektir. Benim zamanımda 2003-2008 yıllarında, herkes birbirine aşırı saygılıydı. Çok özgür bir ortam vardı ve benim gibi gözü açılmamış küçük bir kasabadan gelen öğrenciye gördüğü şeyler şoklar yaşatsa da, kimsenin kimseye karışmaması şahane bir şeydi. Odtü de yurtta kalıyorsanız Ankara da değil Odtü de yaşıyorsunuz demektir. Çünkü ikisi bambaşka sosyal hayatlar. Gerekmedikçe kızılaya inmezdik. Kampüsümüz bize her şeyiyle yeterliydi. Hayatımın en güzel yıllarıydı. İyi ki iyi ki diyorum hep. İtü de ülkemizin en iyi üniversitelerinden tabi ki. Ama Ankara olacaksa Odtü olmalı.

    21 eylül 2023 09:17

    20. her iki okul da türkiye'nin en iyi okullarından, bu tartışılmaz. iş dünyasına yakın olmak isteyenler için itü daha avantajlı geliyor bana. farklı bi bakış açısından karşılaştırmam gerekirse, odtü daha elit geliyor bana. tanıştığım insanları baz alarak genelleme yapıyorum biraz gerçi ama benim gözlemim her ne kadar türkiye ortalamasına göre iyi olsalar da itülülerde diğer okullara kıyasla gusto, vizyon eksikliği var bence. itülüler iyi eğitim almış normal insan, odtülüler hemen ayrıştırıyor kendini bilemiyorum odtü insana farklı bir şey katıyor artık ankaradan mı kampüsten mi ne derseniz diyin.

    itüde fazlaca arkadaşı olan bir insan olarak okul ortamında da aynı şekilde gözlemledim, havası ve kültürü diğerlerine göre zayıf kalan bir okul. odtüde boğaziçide belirgin bir okul kültürü var, hatta özel üniversite mezunu olarak en özendiğim şey, tercihim hakkında en pişman olduğum şeylerden biri buydu bu okullar hakkında. kampüsleri kurtarılmış bölge gibi geliyordu bana. kaldı ki bu iki okulun kültürü de bana göre birbirine oldukça zıt ama böyle bir şey var yani sonuç olarak. lise öğrencisiyken bile bu şekildeydi hissiyatım. hoş siyasi ortam sağolsun artık bu okullarda da pek kalmadı bu ama neyse.

    tekrardan disclaimer olarak belirtmek isterim bu benim gözlemim, doğru olmayabilir, lütfen kişisel de algılamayın genelleme yaptım. belki benim çevrem böyleydi sadece.

    20 eylül 2023 10:21 20 eylül 2023 10:32

    19. hocaları ve eğitimi bölümden bölüme değişiklik gösterip tartışılabilir ancak kampüsü, konumu ve tarihiyle tabii ki itü'dür.

    itü'nün tarihle bir bütün olan maçka, gümüşsuyu ve taşkışla kampüslerine ek olarak maslak ayazağa kampüsü yemyeşil ve çok güzeldir.

    19 eylül 2023 22:25


    18. kampüsüyle, hocalarıyla, konumuyla, tarihiyle her şeyiyle odtü

    18 eylül 2023 15:10

    17. bir ankaralı ve itü mezunu olarak tarafım çok belli olacak ama itü diyorum. 

    misyon ve vizyon konusunda iki üniversiteden birine de çamur atmaya gerek olduğunu düşünmüyorum ki ikisi de ülkemizin en kaliteli üniversitelerinden. 

    eğitim konusunda birinin diğerinden daha üstün olduğunu zannetmiyorum. bu her üniversitede böyledir ama bölüme göre değişiklik de gösteriyor tabii. mesela endüstri, bilgisayar veya çevre mühendisliklerinden birini yazmayı düşünen birine benim önerim net itü olur. mezuniyet sonrası iş durumları ve tanıştığım öğrencilerden yola çıkarak bunu öneriyorum. 

    bunların dışında bana göre istanbulda itünün ankarada odtünün borusu ötüyor. iş hayatına nerede atılmak istiyorsa kişi, ona göre bu iki okul arasında seçim yapması gerekiyor. 

    bir küçük dipnot: ben hiç bu dilemmaya düşen insanla karşılaşmadım bu arada. insanlar ya itü ister ya odtü bana göre. birini isteyen diğerini istemiyor gibi geliyor bana ahdlfkf. ben odtüyü hiç istemedim mesela. (gizlinot: odtü ağlıyor bizi istemedi diye agdşfmşf)

    11 ocak 2021 18:56

    16. Bir mimarlık mezunu olarak iki üniversitenin de mimarlık bölümlerine istinaden bu girdiyi yazıyorum.

    İtü mimarlık'a girmek isteyip, puanı yapıp sonra da odtüyü tercih ettim. Ailem istanbulda olsa bile odtüyü tercih ederdim çünkü itünün taşkışladaki tasarım fakültesine öğrenci evinden/yurttan maket taşımakla uğraşamazdım istanbul trafiğinde vs. Odtünün kampüs hayatını yaşayabildiğim için mutlu hissediyordum, taşkışla kampüs içinde bile değil. 

    Sadece kampüs olayı da değil, gidip iki okuldan da hocalarla görüşünce itü'deki hocalar "istanbul yeaaani, tasarım burada okunur yeaaaani" tarzı ağız yaya yaya itü'ye çağırırken, odtü'deki hocanın hiç karşılaştırma yapmaksızın vizyon ve misyon anlatmasına vurulmuştum. 

    4 sene sonunda odtüden mezun olup yolda pek çok itülü arkadaş edindikten sonra işe başladım ve farkettim ki iki okul da öğrencileri zorlayıp yükseklere oynarken ülke şartlarından çok bağımsız takılıyorlar. Sektör resmen teknik ressam ayarında detay çizebilen ve malzeme bilen adam ararken bu okullar uzaya tesis tasarlatıyorlar dönem projelerinde. İçinde bulunduğumuz ekonomik krizi düşününce zaten iş bulma ihtimalimiz çok düşükken bu tür teknik bilgiden yoksun "teknik üniversite" mezunları olmak işimizi daha da zorlaştırıyor. Üstteki tüm bilgi ve eleştirilere bilkent mimarlık da dahildir.

    11 ocak 2021 18:36

    15. Ben bir ODTÜlüyüm ve mezun olalı 29 yıl oldu. Bana kattığı herşey için okuluma minnettarım.

    İTÜ hakkında bir fikrim yok, ancak meslek hayatımda karşılaştığım mezunları hep mesleki ve insani açıdan hep çok çok iyi kişilerdi.

    İkisi de Türkiye’nin en iyi ve en büyük üniversitelerinden. Ben seçim yapamam aralarında. İkisinin de mezunları mesleki açıdan zaten süperdirler. 

    Hangi okul olursa olsun sadece mesleki açıdan değil, sizi siz yapan şeyler açısından da çok önemli katkıları olacaktır. Nereden mezun olursanız olun önce fikri hür ve vicdanı hür insanlar olun.. Okul seçimi de artık kısmet, puan hangisini tutarsa.. Benim Ankara dışında okuma şansım yoktu, puanınız ikisini de tutacaksa imkanlara göre değerlendirme yapmak gerekiyor.. 

    30 kasım 2019 14:01


    14. ODTÜ'yü de az çok bilen bir İTÜ mezunu olarak kesinlikle İTÜ diyeceğim karşılaştırmadır.

    Türkiye'de en iyi mühendisleri yetiştiren, oldukça fazla imkanlara sahip iki okulun karşılaştırması olduğu için tabi ki bu kötü bu iyi denemez, anca ufak farklardan bahsedilebilir.

    Öncelikle iki okulun eğitimi ve kültürü farklı ekollere dayanır. İTÜ Alman ekolüyle, ODTÜ ise Amerikan ekolüyle eğitim verir. Alman ekolü düzeni, disiplini ve sistematik düşünce tarzını esas alır. Belki de bu sebeple bir İTÜ'lü iş hayatında adaptasyon sorununu pek yaşamaz.

    İki okul da bünyesinde yüksek sayıda öğrencilerin kendini geliştirebileceği, ifade edebileceği ve ders dışında da aktif olabileceği bilimsel, teknik, kültürel, sanatsal ya da spora yönelik topluluklar barındırır. Fakat İTÜ'de bu sayı 250-260 civarındayken ODTÜ'de (sitesine göre) yaklaşık 140-150 topluluk vardır.

    İki okulun da çok güzel kampüsleri, iki şehrin de kültürel faaliyetleri var bu açıdan kıyaslamayı yersiz buluyorum fakat şehirleri kıyaslamayı gerektiren bir alan var. Mühendislik tecrübe gerektirir ve son sınıfta derslerin hafiflemesiyle nispeten boşalan ders takvimine yarı zamanlı iş ya da staj eklenmesi faydalıdır. İTÜ öğrencisinin bu imkanı tabii ki daha fazladır bu konuda çünkü büyük şirketlerin fabrikaları, şirketlerin genel müdürlükleri genellikle İstanbul'dadır.

    Zamanında bir arkadaşım ODTÜ için 'döve döve adam eder' demişti. İTÜ içinse bu böyle değil çünkü amacı zaten bilgiye ulaşmayı öğretmektir. Fazlaca olanak var ama isteyip arayıp bulmak gerekli yoksa bir gelişme sağlamadan mezun olursunuz.

    30 kasım 2019 13:37

    13. Bir odtülü olarak karşılaştırma (!) kriterlerinize bayıldım. Arkadaşlar uluslararası sıralamalarda hacettepe geçen sene en çok araştırma yayınlayan üniversite seçildi. Evet evet odtü, boğaziçi altı(!) Hacettepe seçildi. Araştırma kalitesi ve sayısı bakımından da en iyiler sıralamasında birinciliğe yerleşti. Odtü, itü, boğaziçi değildi. Neden biliyor musunuz ? İçerisinde tıp fakültesi barındırıyor. Yani adamlar sadece tıp araştırmaları ile odtü, itü, boğaziçi vıttırı zıttırıya fark atmış. Bu odtüyü ikinci itüyü üçüncü bla bla ünisini dördüncü mü yapar Türkiyede peki ? Hayır. Üniversiteler adıyla, puanıyla değil, bölümlerin, kadrolarının, araştırma imkanlarının, yüksek lisans öğrencilerinin, yayınlanan tezlerin kalitesine göre değerlendirilir. Odtü mühendislik alanlarında iyiyken, hacettepe tıp araştırmalarında rakipsizdir. İtü makine kadro olarak odtüden iyidir belki. Hatta size odtü mezunu olarak söyleyeyim, boğaziçi endüstri odtü endüstriden iyiyken; odtü bilgisayar da boğaziçi bilgisayardan daha iyidir. Hatta inanır mısınız bilmem hacettepe bu alanda gümbür gümbür geliyor. Hani hacettepe ya belki beğenmezsiniz. Puan olarak değil, kadro, proje ve araştırma imkanları olarak. Hatta projeleri bile ayırabilirim size çünkü boğaziçi endüstri yönetim ağırlıklı eğitim verirken, odtü üretim ve kalite ağırlıklı eğitim verir. Neye göre karşılaştırıyorsunuz ?  Ankara ve istanbul üniversitesini beğenmemişsiniz, hukukta ne kadar iyi olduklarını tartışmamıza gerek var mı ?

    Siz okuyan, araştıran, eğitimli üniversiteliler olarak üniversiteleri komple adıyla alıp karşılaştırma sırasına koyarsanız iş verenin işe alırken üniversite seçmesine de ses çıkarmayacaksınız. Neden ben değil de boğaziçili ? Neden ben değil de onlu bunlu demeyeceksiniz çünkü bir kere boğaziçinden çıkan tüm öğrencileri kaliteli, ankara üniversitesinden çıkanları da vasıfsız ilan eden sizsiniz. Önce üniversitenin değil bölümün ve kadrosunun kalite barındırdığını, işin sadece eğitimde değil öğrencide de bittiğini anlamak lazım. Ben bir odtülü olarak(gizlinot: okulumu savunmam gerekir tezi) itüye ya da başka bir üniversiteye karşı “biz daha iyiyiz” demeye utanırım yapmayın allah aşkına. İş verenin bu saçma sapan yargılarını kırmak yerine körüklüyoruz. Bunu değiştirmesi gereken biziz.

    Bu arada çalıştığım sektörden bildireyim, müdürüm uludağ mezunu. Ağzımı açıp 2 saat kapatamayacağım bir cv sahibi. Hani işe alım falan diyorsunuz ya. Adam başarılı olunca kimse takmamış haberiniz olsun.

    5 temmuz 2019 15:02 11 temmuz 2019 23:47

    12. İkisinde de geçmişi olmayan herkesin aslında varsayımsal konuşması...

    Hele de odtü veya itü şeklinde tek kısaltma sıfır açıklama ile argüman sunduğunu zannetmek.

    Kaldı ki ikisinde de okunsa dahi bu bir şey ifade etmiyor aslında, mevzu bölümse bile bölüme göre fark ediyor. 

    Hayır cidden almadı kafam bu başlıktaki cevapları bir de cevap verenler buralardan mezun veya okuyor... henüz bir yıldır çağdaş olanlar sanırım bu insanlar.

    3 şubat 2019 14:27