yeni
popüler
    sorular içinde ara
    yeni soru sor
    son sorular
    son cevaplar
    kategoriler
    • süslü
    • moda alışveriş
    • kuaför & güzellik merkezi
    • sağlık
    • spor
    • gönül işleri
    • aile arkadaş ilişkileri
    • cinsellik
    • eğitim & kariyer
    • seyahat
    • pet
    • sanat
    • bürokrasi
    • diğer
    girdi yaz
    medya ekle
    • linki kopyala
    • şikayet et
    • girdiler (64)
    • medya (1)

    64. Peeling'i iki kategoriye ayırırsak kese, fırça, ponza taşı gibi mekanik araçlarla yapılan fiziksel peeling ve aha/bha asit ve a vitamini türevi retinolle yapılan kimyasal peelingi sayabiliriz. 

    Fiziksel peeling cildi eşit soymaması ve fazla sert olması sebebiyle yüz için tavsiye edilmez, ancak topuk ve dirsek gibi kalın deride uygulanabilir. Ayrıca cildin üst katmanında mikro çiziklere sebebiyet verebildiği için benim yüzüme uygulamadığım bir yöntem. 

    Kimyasal peeling ise serum ve tonik gibi ürünler ile uygulanır ve cildin her yerine eşit yayıldığı için güvenli bir soyma uygular. 

    Peelingi açıklamak için bence önce cildimizi tanımamız gerekiyor. Vücudumuzun iskelet sistemiyle birlikte en geniş organı olan cilt (deri) su, lipid, protein, çeşitli mineraller ve kimyasallardan oluşur. Cildin katmanlı bir yapısı vardır. Derimiz epidermis (en üst katman), dermis (orta katman) ve cilt altı dokusu olmak üzere üç katmandan oluşuyor.

    Peki biz neden peeling yapıyoruz?

    Cildimiz sürekli olarak kendini yeniler. Yaşla ve bazı başka faktörlerle bu yenilenme hızı zamanla düşse de cildimiz çok fazla miktarda ölü deri üretir. Biz de peeling adı verilen soyma işlemiyle üstteki ölü deriyi atıp alttan sağlıklı deri gelişimini destekleriz, gözeneklerimizde birikip akne ve diğer cilt sorunlarına yol açmasına engel oluruz.

    Şimdi bizim yeni yeni haberdar olduğumuz ancak dünyada çok uzun zamandır yaygın olarak kullanılan kimyasal peeling nedir ve nasıl çalışır? 

    Öncelikle peeling için en çok tercih edilen ve güvenilir, hakkında çokça kaynak ve araştırma bulunan asitlerle peeling yapılabilir. Buna çoğunlukla "exfoliation" olarak da denk gelirsiniz. Asitlerin ph seviyesi çok düşüktür. Cildimizin ph seviyesi genel olara 5.5 civarında seyrederken asit sürdüğümüzde azalan ph sayesinde (3.8 civarı diye biliyorum yanılabilirim) ölü deri ve altındaki sağlıklı deri arasındaki "yapıştırıcı" katmanın çözülerek ölü derinin kopup soyulmasını sağlarız. Bu işlem ayrıca yeni sağlıklı hücre üretimini de teşvik eder.

    Kimyasal peeling için ev ortamında kullanabildiğimiz asitlere gelirsek:

    Alfa hidroksi asitler veya AHA'lar, gıdalardan elde edilen doğal olarak oluşan maddelerdir. Örneğin, turunçgillerde sitrik asit bulunur ve ekşi sütte laktik asit bulunur. Yüzey katmanlarını gevşeterek cildi pul pul dökerler. AHA'lar, düzensiz cilt tonu, yara izi, hiperpigmentasyon ve akne tedavisinde faydalıdır. Kimyasal soymada bulabileceğiniz en yaygın AHA'lar:

    Laktik asit

    mandelik asit

    Sitrik asit

    Glikolik asit

    beta hidroksi asit veya BHA, salisilik asit olarak da bilinir. AHA'lar cildin yüzey katmanlarını gevşetmeye çalışırken, BHA cildin gözeneklerine nüfuz etmeye ve içlerindeki yağ, kir ve kalıntıları çözmeye çalışır. Bu, BHA'yı akne, yağlı cilt ve diğer cilt tahrişlerine karşı bayağı etkili kılıyor.

    Retinol:

    Aslında diğerleri gibi asit olmayıp a vitaminin türevinden elde edilen bir içerik. Retinoidler, yüzeydeki cilt hücrelerinin daha hızlı turnover olup ölmesini sağlayarak çalışır ve altta yeni hücre üretimine yol açar. Kollajenin parçalanmasını engeller ve kırışıklıkların başladığı derinin derin tabakasını kalınlaştırırlar. Cildi moleküler düzeyde yeniler ve oldukça faydalıdır. Uzun süreli kullanımda yaşlanma etkilerine karşı etkisi en ciddi kanıtlanmış içeriktir ancak çocuk oyuncağı gibi bir heves başlanılmaz. Ciddi ilgi ve dikkat isteyen bir bakımdır. Bunun için sözlüğün acnelyse başlığına bakabilirsiniz.

    Uygun ve bilinçli kullanım ile size çok fayda sağlayabilecek peeling ya da kimyasal exfolasyon için olmazsa olmaz ürün kesinlikle güneş kremi. Cildin üst tabakasını soyan bu ürünleri kullanıp güneşe çıkarsanız cilt lekelerine kafa atmış olursunuz. Bir başka tavsiye de her şey gibi ayarında kullanmak. Aynı anda birden fazla ürünü rutininize dahil ederseniz sadece cildinizi yıpratıp nem dengesini mahvedersiniz.

    Burada yazdıklarım kendi araştırmalarım sonucu öğrendiğim bilgiler, arada yanlış bilgi verdiğimi görürseniz mesaj atmaktan çekinmeyin. Yazım hataları için şimdiden kusura bakmayın, telefonumdan yazdım bu girdiyi. 

    15 ekim 2021 23:02 15 ekim 2021 23:23

    63. birçok versiyonu aslında ölü deriyi yağlı veya kremli ürünlerle cilde yapıştırıp kamufle etmekten ibaret. yani ölü deriler çıkmıyor, tene daha çok yapışıyor genelde, insanlar da ölü derilerden kurtuldum sanıyor...

    ölü deri ancak kese veya kuru fırça gibi deriye zımpara etkisi yapıp pürüzsüzleştirecek ürünlerle dışarı atılır, onun dışındaki ürünler de tamamen cildi gereksiz kimyasala maruz bırakmak.

    edit: kimyasal peelinglerden bahsetmedim, üstte bana gönderme yapan bir girdi yazılmış fakat ben yağ-kahve-şeker tarzı cildi yumuşatan ve peeling vaadiyle satılan para tuzağı ürünlerden bahsettim.

    yanlış anlaşılmak istemem, kimyasal peeling ile ilgili bilgisi olanlar bilgilerini dolu dolu paylaşabilirler elbet, sevgiler.

    15 ekim 2021 21:50 15 ekim 2021 23:15

    62. Süslüler, ne zamandır yapmak istediğim ancak şimdi fırsat bulabildiğim peeling tarifini paylaşmak istedim. Mixup kafeinli peeling'den ilham aldım ve evde basitçe aynısını yapabileceğim bir şey için neden onca kimyasala para vereyim dedim ve 4'er tatlı kaşığı türk kahvesi, toz şeker, zeytinyağı ve hindistan cevizi yağını bir kapta karıştırdım ve bıçakla kesilmişçesine soyulan tırnak etlerime bir miktar alıp ovaladım. Sadece suyla duruladım, hem içindeki bitkisel yağlardan faydalanmış oldum hem de kahve ve şekerin mükemmel peeling etkisinden. Kâğıt havluyla kurulayarak mixup sulphur sürdüm ve eskisi gibi elime gelen sert deri hissiyatı olmadı. ben bu tarifi sadece tırnak için değil, dönem dönem kabuklaşan dudaklarıma ve çilek görüntüsüdeki bacaklarıma da uygulayacağım. Piyasadaki bu tarz peeling'lerin içinde genel olarak Vazelin bulunuyor, o da yalnızca nemi cilde hapsederek ciltte bariyer oluşturuyor.

    Edit: mara değil mixup'mış yahu swh

    28 temmuz 2021 13:36 28 temmuz 2021 21:34


    61. geçenlerde fiziksel peeling ürünleri ile ilgili bir video izlerken (gizlinot: merve özkaynak videosuydu) aydınlanma yaşadım. Duş jellerinde ve duşta kullandığım yüz temizleme ürünlerinde tanecikli ürünler kullanırım. Fakat bu tanecikler çözünmediği için doğaya zarar veriyormuş. Bunu nasıl düşünemedim bilmiyorum. Merve özkaynak bu sebeple bıraktığını söyleyince ben de buna karar vermiş oldum. Fakat kese benim cildimi tahriş ediyor. Bir de kabak lifi deneyeceğim. ne olursa olsun tanecikli ve doğada çözünmeyen ürünler kullanmayacağım.

    31 ocak 2021 00:13

    60. Cilt tipim aşırı yağlı, dayanıklı, siyah noktaya, yağ bezelerine ve zaman zaman sivilceye yatkın. Kimyasal peeling olarak Dermoskin aha bha krem kullanıyordum tüm yüzüme, ancak neredeyse iki ayı bulacak hiçbir işe yaramadığı gibi cildimde zaman zaman pul pul dökülme yaptı, ha dökülme oldu normal cildi çabuk yeniletiyor falan ama esas amaç siyah noktaları zaman içinde azaltması değil mi? Böyle bir etkisi olmadı işte. Hem kimyasal hem fiziksel peeling bir arada kullanmayayım diye neutrogena hyaluronic acid temizleyici kullanıyordum sadece ama dermoskini tüm yüzüme uygulamayı bıraktıktan sonra pul pul dökülmeler devam edince başka ürün arayışına girdim. İnternetten yüz fırçaları baktım ama karar veremedim, bunun üzerine bir kere kullanıp çok yumuşak geldiği için kenara attığım diş fırçasını yüzüme kullanmayı denedim. Kuru olarak kullandığımda pul pul dökülmeleri giderdi. Hyaluronic asitli temizleyiciyle beraber ıslak da deneyeceğim bana faydalı göründü ama cildiniz hassassa iyi olmayabilir.

    20 ocak 2021 18:15

    59. Peelingler bana çok kimyasal geldiği ve yüzümü kurutacağından korktuğum için almamayı tercih ediyorum onun yerine ipek yüz kesesini haftada bir banyoda tüm yüzüme ve özellikle burun çevreme uyguluyorum anında tertemiz pamuk gibi bir his, eğer bakım günümdeysem ve maske yapacaksam da öncesinde pişmiş kahve telvesi ile peeling yapıyorum

    Bu arada maske de maya maskesi...

    Herşeyin organiği kalp ben :)

    16 nisan 2020 23:59 16 nisan 2020 23:59

    58. genel olarak hangi markadan hangi peelingi yapsam da farketmiyor ve yüzümde bir iki tane sivilce çıkıyor, bu normal mi bilemedim acaba yüzüm yağı mı kusuyor bilen varsa bilgilendirin :(

    16 nisan 2020 17:30


    57. Sürekli peeling yapmam gerekiyor. Batıklarımdan kurtulmak için düzenli olarak yapmaya çalışıyorum.Biraz kahve biraz şeker ve bir iki damla zeytinyağı ile yapıyorum.Arkasından da kese yapıyorum. Yüzümdeki pütürler için de yapıyorum ama henüz yüzüm için etkili bi peeling bulamadım. Genelde yüzümü çiziyorlar iri ve sert tanecikli oluyor.

    31 ekim 2019 10:48 31 ekim 2019 10:49

    56. Deneyimlerime göre aktarmak istediğim şeyler söyle ki, ben dışarıda satılan peelinglerin ölü deriyi attığını falan düşünmüyorum. Evet yağı kiri pisi arındıyor ama ölü deriyi atmak öyle pütürcüklü şeyleri cildine sürerek olmaz. Hiç hamama gittiniz mi süslüler özel bi güç kuvvetle olur o derinin çıkması.kuru cilde olmaz ıslak olması nemli olması önemli. banyodan sonra falan kolunuz bacağınız yumuşadığında ne güzel dökülür o deriler. Bi de kuru cilde yapın facia ! O yüzden hiçbir zaman peeling yapmam her zaman keseden yanayım. Burda kendi denediğim bir yöntemden bahsetmek istiyorum. Hem cildi kurutmadan acıtmadan nasıl yapıyorum ? Hem de patir patir dökülüyor deriler mükemmel vallahii :)

    Öncelikle herhangi bi toz ürün alın. Un vs gibi ben pirinç unu kullanıyorum. Az bi miktar pirinç ününü aloe vera jeliyle karıştırıyorum. Normal krem de olur ama ben aloe veranın etkisinden de faydalanyim diye böyle yapıyorum. Daha sivimsi bi form elde ediyorum. Cildime sürüp kurumasını bekliyorum. 5 dk falan kadar. Sonra yavaş yavaş cildimi ovarak bu karışımla birlikte ölü derim de dökülüyor. Nasıl güzel geliyor siyah siyah deriler :) arkasından cildim yumuşacık oluyor. Kesinlikle denemenizi tavsiye ederim.Haftada bir yapıyorum hepp

    27 mart 2019 15:06

    55. Kuru, yağlı, karma...her cildin ihtiyacı olan fazla abartılmaması gereken cilt bakım rutini.

    Ben bi kaç ay öncesine kadar kimsayal diye tabir ettiğimiz peelinglerle işlemi yapardım. Partiküllü olanların Çizdiği de olurdu bu sefer başla sivilcelerle savaşmaya. Fazla abartırsam da kuru cildim yağlanmaya başlardı. Bazılarının peeling yapmadığını sadece adı olduğunu da bilirim. En sonunda burada bi süslü arkadaşımız ipek yüz kesesini yazmıştı ben de şans vereyim dedim. Gittim ipek yüz kesesi aldım. Durumuma göre Haftada 1-2 kere duştayken yapıyorum. Fazla bastırmadan yumuşak bi şekilde yüzüme uyguluyorum. Maddi yönden de memnunum fiyatı 5 tl gibi birşey.. o kadar para döktüm peelinglere maddi yönden de rahatlatıcı. Diğer peelingler gibi fazladan beyazlatıcı ne bileyim anti aging ya da leke giderici gibi bir artısı yok. Tek bir olayı var peeling.. Ama olsun cidden çok çok memnunum.. kimyasal peelinglerle sorunu olan arkadaşlar yumuşak uygulamak şartı ile bi şans verebilirsiniz.

    Edit: kullanımı anlatmayı unuttum ve imla

    19 nisan 2018 13:51 19 nisan 2018 16:57