yeni
popüler
    sorular içinde ara
    yeni soru sor
    son sorular
    son cevaplar
    kategoriler
    • süslü
    • moda alışveriş
    • kuaför & güzellik merkezi
    • sağlık
    • spor
    • gönül işleri
    • aile arkadaş ilişkileri
    • cinsellik
    • eğitim & kariyer
    • seyahat
    • pet
    • sanat
    • bürokrasi
    • diğer
    girdi yaz
    medya ekle
    • linki kopyala
    • şikayet et
    • girdiler (26)
    • medya (0)

    26. Bir kaç aydır düzenli olarak görüştüğüm bir psikolog var. Şu an iyi hissedebiliyorsam, nefes alabiliyorsam sayesindedir. 

    Ülkemizde hala psikoloğa, psikiyatriye gidenlere deli gözüyle bakılıyor ama keşke devlet desteğiyle hepimiz sürekli gidebilsek. 

    Durumumu şöyle özetleyeyim, uçurumun kenarındaydım zaten, depremle birlikte iyice kötü oldum, evden çıkmamak ve evdeki kimseyi dışarıya göndermemek için çaba göstermeye başladım. Uzun zamanın birikmişliği bu şekilde acısını çıkardı benden. 

    Şimdiyse sanırım son 5 yılın en iyi dönemindeyim. Çocukluğumdan bu yana içime attığım neler neler varmış. 

    Ben normalde hep güçlü durmaya çalışan, asla kimseye derdini anlatamayan biriyim. Gidip aileme eşimi, eşime ailemi kötülemek istemem zaten. Ama karşımda hiç tanımadığım, beni yargılamadan dinleyecek biri olunca bir de doğru sorular ve yönlendirmelerle ben bir döküldüm, başlarda düşünmekten sürekli migrenim tutuyordu.

    Hepsi geçti. Halledebildiklerimi hallettim, halledemediğim her şeyi affettim. 

    13 kasım 2019 10:06

    25. gün geçtikçe itibarı daha da düşen, dört yıldır yaptığım sevgili mesleğim.

    doğru düzgün meslek yasası olmadığından 30.000 tl verenin tabela üniversitesinden klinik psikoloji yüksek lisansı diploması alıp benimle meslektaş olduğunu iddia etmesi canımı çok yakıyor. (iyi bir okulda psikoloji lisans ve yüksek lisans eğitimi aldığımı düşünüyorum,kendimce de dışarıdan eğitimlerle bunu destekledim, desteklemeye de devam ediyorum.)

    piyasadaki kalitesizliğe kahrolmamak elde değil. ülkenin ruh sağlığı yasası yok, ruh sağlığı hastalıklarının görülme sıklığı da gün geçtikçe artıyor. buna rağmen ne devlet bizi doğru düzgün istihdam ediyor ne de özel sektör. psikologluk parası olana yapması bir makbul hale geliyor. eğitimler ateş pahası ama kalitesiz.barajı geçeni alan korkunç özel üniversiteler daha konuşamayan psikologları mantar gibi mezun ediyor. yaşam koçları, nefes terapistleri, fıtrat pedagogları vs türedi. hiçbir akademik dayanağı olmayan alan dışı bu hadsizler, yasa boşluğunu sömürerek kişisel gelişim adı altında rant sağlıyor.

    derdim kimseyi küçümsemek ya da kendimi yüceltmek değil. etiğin paspas edildiği şu ülkede işimi severek ve idealist bir biçimde yapmaya çalışıyorum, ama daha şimdiden o denli yıprandım ki. bu belirsizlik destek alma niyetindeki insanları da yıpratıyor üstelik. seçim yapma kriterleri zor, ruh sağlığı hizmetlerine erişim kısıtlı ve tuzlu. bu durum yarayı daha da büyütmekten başka hiçbir işe yaramıyor maalesef.

    29 ocak 2019 21:17

    24. Psikoloji bir bilimdir önce bunu kabul etmek gerek sanırım. Ben seanslardan çok fayda görüyorum ve resmen kusurlu taraflarımı yeniden yapılandırıyorum.

    24 kasım 2018 23:08


    23. Kusura bakmayın ama 15 senedir envai çeşit psikiyatr olsun psikolog olsun beraber tedavi yürütmüş olmama rağmen bana hiçbir faydası dokunmamış boş beleş meslektir. şahsi sorunlarını bir kenara ayırıyorum, terzi kendi söküğünü dikemiyor olabilir anlarım; ama bana toplu iğne ucu kadar faydaları olamadı. Psikiyatr en azından ilaç yazıyor, psikologlarsa ameliyat edilmesi gereken yarayı deşip eve yolluyor adeta. devlet hastanelerinden, tanınmış isimlerden en pahalı özel seanslara kadar süründüm durdum. her şey bende bitiyormuş evet, bunların tamamı zaman ve para kaybıymış. zaten bu sayede ben sana yardımcı olamıyorum diyip yarı yolda bırakan, tedaviyi bir arpa boyu yol alamadığını belirtip sonlandıran psikolog psikiyatrlardan usandım da parçalanarak kendimi kendim toparlamaya çalıştım. anca Nişantaşı’nda Etiler’de zengin kocasından, çocuklarından bunalmış ve saatlerce dert anlatarak para saçmak isteyen bir sosyeteyseniz; ya da sadece içinizi döküp rahatlayabilecekseniz seanslar tam size göre. ama ortada ciddi bir problem varsa seanslar laf salatası kalıyor.

    26 eylül 2018 22:47 27 eylül 2018 12:02

    22. online hizmet verenleri de mevcut. yalnız çakallık yapıp saatine 200 tl isteyense, klinik psikolog beyhan budak'ın youtube videolarını tavsiye ederim. alanında uzman birinden yardım almak istiyorum diyorsanız kesinlik ve kesinlikle musa tosun. hayat kurtarır.

    26 eylül 2018 21:58

    21. az önce uzman araştırıken, bulduğum bir uzmanın sitesinde yer alan depresyon testini yaptım.sonucuna göre orta düzey depresif belirtilerim olduğu için uzmandan destek almalıymışım.

    işte tam bu sebepten araştırıyorum ya! sağolsun daha önce aloe vera birini önermişti ama yeri bana çok uzak geldi.mahalleme ofis açan bir uazmanı araştıyorum ama seçimi yaparken neye bakmak lazım emin değilim.

    diploma, aldığı eğitimler???

    psikolog derdime çare olur gibi geliyor ama üstteki girdilerde kafamı karıştırdı.

    10 haziran 2016 16:15

    20. herkes yapamaz. uzman olmak kolay değil. uzmanım diyenlere affedersiniz k''''''mla gülüyorum. çünkü hepsi saçma sapan sorular sorarlar sonucu baglayamazlar paraya bakarlar. ama gerçek bi profesör tadından yenmez ay yerim ya cok tatlı gel sarılalım yine aglıcam..

    24 şubat 2016 05:55


    19. Önce kendi psikolojilerini düzeltsinler diyen tüm arkadaşlara söylemek istediğim birkaç şey var.

    Siz hiçbir tabağı yere düşürdüğünüzde; hak edilmemiş hangi başarıyı elde etmişim acaba da kendimi cezalandırdım diye sordunuz mu?

    Bir rüya gördükten sonra internette islam rüya tabiri yerine acaba bilinçaltım hangi aşamada neler söylüyor bana diye rüyanızı didik didik incelediniz mi?

    Ailenizdeki döngüleri fark edip, açıkca müdahele etmeden kendi patolojik özellikleriniz ile birlikte onları da düzeltmeye çalıştınız mı?

    Sırf beslenmeye ihtiyacı olduğu için, yeteri kadar duygusal olarak beslenmediğini düşündüğünüz birini aralıksız beslediniz mi?

    Kendilik aşamasını kurmayan ve kurmadığının bile farkında olmayan onlarca tanıdığa sırf mesleki tatminden dolayı değil de, yardım etmek için kendinizi paraladınız mı?

    Danışanınızla görüşmenizden sonra aynı seansı kafanızda 30 kere daha yaşayıp, söylediklerimde ve yorumlarımda haklı mıyım diye irdelediniz mi?

    Mesleğime aşığım ve evet birçok patolojim var ama ben bunların farkındayım. Ve farkında olduğum için bunları çözmeye çalışıyorum, kendimi hem bireysel hem de mesleki olarak geliştirmek için çaba harcıyorum.

    Psikolog sadece dinler? Psikoanalist sizi sadece dinler evet, çünkü serbest çağrışımlar ile sizin bilinçaltınızda gömülü olan anıları ortaya çıkarmaktır amacı.

    Dinamik çalışan bir psikoterapist genelde odak noktası anne-baba-çocuk ilişkisinin yetişkin hayatına nasıl entregre olduğunu inceler ve eğer tıkanmalar varsa farkındalık yaratmanızı sağlar.

    Sürekli aynalama yapan bir terapist genelde danışanının bireyselleşmemiş, ailesinden ayrılma konusunda yoğun anksiyetesi varsa ve küçüklükte yeteri kadar onay almamış takdir edilmemiş bir çocuğun özgüvenini taşıyan bireye özgüvenini kazandırmak adına yapar bunu.

    Bilişsel-Davranışçı terapistlerde amaç kısa sürede sonuç almaktır ve semptom üzerine çalışırlar ve başarı oranı yüksektir. Ama genelde altta yatan nedenler kaybolmaz ve bir süre sonra tetiklenebilir veya kendini başka bir şekilde göstebilir. Cinsel terapide, panik atakta veya okb de güzel sonuçlar alır.

    Her bir terapist kendi ekolüne göre farklı şekilde çalışır danışanlarıyla, sizin ihtiyacınıza göre çalışan bir terapistle çalışmamanız terapistlerin kötü olduğuna değil sizin için doğru bir terapi şekli seçmediğini gösterir.

    Hiçbir meslek tabii ki de kolay değil ama sadece dinleyerek para kazanıyorlardan çok daha farklı bir durum var. Sık sık denk geldiğim bir durum var ki; doğru yerde sorulan doğru bir soru sayesinde bir çok danışan kendini keşfedebiliyor.

    Bunu kimler yapıyor diye sorarsanız; bunu yapana aslında psikolog değil psikoterapist diyoruz.

    23 ocak 2016 23:45 ed.24 ocak 2016 10:50

    18. çok saygı duyduğum, orta okulda okuduğum bir kitaptan etkilenerek ben bu mesleği yapmak istiyorum dediğim bir meslek.

    ergenliğin sebep olduğu fırtınalı döneme denk geldiğinden daha sonra beyin cerrahı, stilist ve en son moda editörü olmak istedim ki sanırım bu son.

    ek olarak (no:71722) nolu girdide (yazar: nursplanetbeauty) nin dediğine katılıyorum ilk taşı atan gayet kışkırtıcı bir dille yazılmış şu (no:71335) girdiye değil buna ithafen cevap veren yazarı eleştiri yağmuruna tutmak adil değil.

    29 ocak 2015 13:33

    17. Okul dönemimde pdr daha sonrasında psikoloji desteği alan biriyim. Büyük sorunlarım olduğu için değil, hayatın anlamına dair kafam fazla karışıktı diyelim. Pdr hocam çoğu kez uçurumun kenarından almıştır beni, aynı şekilde üniversite boyunca desteğine başvurduğum psikoloğum da yolumu şekillendirmemde büyük destek olmuştur.

    Odasının kapısını kitleyip uyuyan pdr ci de gördüm, kendim de öğretmenim.

    Her söylediğimi tekrar ederek yansıtma yaptığını düşünen kendisine psikolog diyen insanlar da tanıdım.

    Şu an okulumdaki pdrcimizle dirsek temasında çalışıyoruz. Zira sınıfımda biri otizmli diğeri hafif düzey zihinsel yetersizlik yaşayan iki kaynaştırma öğrencim var. Aynı zamanda okulumuzda özel eğitim sınıfının öğretmenliğini yapan psikolog arkadaşımız da bizden "eğitim" konusunda öneriler istiyor. Yermeden, karşılaştırmadan, överek, paylaşarak biri bin ediyoruz.

    Şu an dirsek temasında bir psikoloğa da ihtiyacım var, hayatımın en sıkıntılı dönemini geçiriyorum.

    sonuç olarak psikoloğu da pdr cisi de canımızdır. Hem kendim hem kaynaştırma öğrencilerim için sizin desteğinize ihtiyacım var :)

    İnsanın insana muhtaçlığı sıfatlarıyla değil yeterliliğiyle ilgilidir. Siz istediğiniz dersi alın, istediğiniz diplomaya sahip olun işinizde iyiyseniz, merhametli ve ilgiliyseniz insanlar size el uzatır.

    Bu arada söylemezsem de olmaz, insanın varlığına sahip olduğu sıfatlar ve isminin yanına koyduğu etiketlerle anlam yüklemesi pek sağlıklı bir durum değildir. Bunu bilmek için de pdrci ya da psikolog olmaya gerek de yoktur üstelik :)

    Hepinizi seviyoruz.

    29 ocak 2015 00:09