yeni
popüler
    sorular içinde ara
    yeni soru sor
    son sorular
    son cevaplar
    kategoriler
    • süslü
    • moda alışveriş
    • kuaför & güzellik merkezi
    • sağlık
    • spor
    • gönül işleri
    • aile arkadaş ilişkileri
    • cinsellik
    • eğitim & kariyer
    • seyahat
    • pet
    • sanat
    • bürokrasi
    • diğer
    girdi yaz
    medya ekle
    • linki kopyala
    • şikayet et
    • girdiler (29)
    • medya (1)

    29. valla üniversite sınavında yarım milyonuncu olup apartman üniversitelerinden mezun on binlerce psikologdan çok da vahim gelmedi bu durum. sanki bu para karşılığı diploma veren üniversitelerdeki örgün öğretim herhangi bir yetkinlik sağlıyormuş gibi alanında yetkin olmayan psikologların açıköğretimle mi geleceğini zannediyorsunuz cidden? ayrıca şu bir ara twitter'da dönen hukuk okuyorumcular gibi bi sakin olun ya millete durduk yere "ayı", "cahil" demek nedir? tamam sizsiniz en psikolog, en mağdur. 

    19 temmuz 2020 03:24 19 temmuz 2020 03:25

    28. Geçmişinde büyük yaraları olan ve birkaç yıldır taşınmalar sebebiyle birkaç farklı terapistle terapi süreci devam eden bir insan olarak psikoloji açıköğretim olamaz diyorum ben de. Çünkü canımı emanet ediyorum aslında.

    Sağ olsunlar beni uçurumun eşiğinden döndürdüler, bir sefer ve yalnızca 5 seans etik davranmayan bir terapiste gittim, onun açtığı yaraları bir senedir başka bir terapistle aşmaya çalışıyorum.

    Yalnızca 5 seans, bir buçuk aydan bahsediyoruz, hali hazırda güven problemleri yaşayan, ağır depresyon geçirmiş, intihar düşünceleriyle boğuşan beni yerle bir etmeye, iş hayatımı, ev hayatımı taşındığım yeni şehirle olan ilişkisimi berbat etmeye yetti. 

     İnsan psikolojisinin şansa bırakılacak bir yanı yok. Yetkin olmayan ama - diploması olduğu sürece ne yazık ki - yetkin sayılan psikologların sayısını azaltmak yerine arttırma olasılığı çooook yüksek olan hamleler yapmak toplum sağlığına göz göre göre zarar vermektir.

    Bu olasılığı düşürelim, psikologlar için meslek yasası talep edelim, insan hayatı emanet edilen her psikolog terapi odasına girecek yetkinliğini ispat etmek, kendi terapisinden geçmek zorunda olsun, kendi dertlerini çözmemiş, hayaletleriyle yüzleşmemiş birisinin bize paramızla zarar verme olasılığını arttırmayalım. 

     Psikolojik sağlığı yerinde bireyler sağlıklı toplumun yapı taşlarıdır. Hem bizlerin biricikliğini hem de toplumu korumak adına psikoloji açıköğretim olamaz hareketine hararetle destek veriyorum. 

    19 temmuz 2020 01:19 19 temmuz 2020 01:22

    27. Ben eczacıyım, yüksek lisans konum da anksiyolitikler. Yani psikolojik rahatsızlıklar ilgi alanım ve böyle bir imkan olursa okurum yalan yok Ama eczacılık yapmaya devam ederim. Yine de meslek yasası olmadığı için her önüne çıkanın sağlıkla ilgili bir konuda kendini yetkin iddia etmesini doğru bulmuyorum.

    19 temmuz 2020 00:34


    26. bir ton da cahil gelmiş ay cok üzüldüm ama okurum diye. size gelecek olan danışanlara cok üzüldüm şimdiden. bi de kendilerini geliştirmek içinmiş. sen gelişme ulan ayı.

    17 temmuz 2020 13:03

    25. şahsen ben 2. üniversite olarak pskolojiyi okumayı çok isterdim. bu haberi yeni duyuyorum ve açıkcası sevindim. bu bölümü okumanın bana çok şey katacağına eminim. (ayrıca itiraz edilmesinede karşı değilim, zaten iş başvurularında açık öğretim olayına dikkat ediceklerdir. ben sadece kendimi geliştirmek istediğim için hoşuma gitti.)

    16 temmuz 2020 16:56 16 temmuz 2020 17:01

    24. sadece psikoloji için değil söyleyeceklerim diğer tüm açık öğretim programları için geçerlidir.

    ülkemizde örgün eğitimin dahi kalitesi tartışmalıyken uzaktan açıktan vb. şekilde verilen eğitimlerin hepsi çöptür. fazla mı ağır oldu? evet öyle olmasını istedim. tanıdığım çok insan var uzaktan açıktan resmen yata yata mezun olan. ben bir sosyoloğum. kendi alanımı dışardan okuyan birini 5 dakikada anlarım. açık öğretim uzaktan eğitim gibi programlardan mezun olan birini örgün eğitimden mezun olmuş birinden hemen ayırt edebilirsiniz. kendisini geliştirenleri tenzih ediyorum(ki oldukça azlar). örgün eğitimin kişiye kazandırdığı ufku açık öğretim veremiyor. bu programları bitirmiş kişiler liseden mezun olduklarında ne idiyseler öyle kalmaya devam ediyorlar(akademik açıdan). çünkü hiç bilgisi karşısında nutku tutulacak bir hocayı dinlememiştir. hiç sunum yapmak için onlarca kitap okuyup onlarca insanın önüne çıkmamıştır. hiç bir ekiple proje makale vs hazırlamamıştır. hiç sahaya çıkmamıştır. bu liste uzar gider. bunun müsebbibi yetkililerdir. mağduru da en başta mezunlar olmak üzere tüm toplum. uzaktan hiçbir eğitim verilemez. yakından zor veriyoruz.

    16 temmuz 2020 16:01 16 temmuz 2020 16:04

    23. konu başlıklarına göre çok basit bir şekilde anlatacağım.

    1- eğitimin kalitesi:

    aöf'te verilecek olan eğitimle yetkin olmayan psikologlar yetişecek. gözlem, görüşme teknikleri, deney tasarlama/uygulama, makale yazma, araştırma önerisi, spss, ölçek hazırlama, danışmanlık becerileri, staj, test uygulamaları, vaka analizi, sunum, etik tartışmaları vb. bazı temel uygulamalardır. bunların dışında her bölümde olmayan uygulamalardan bazıları: iş analizi, kurum gözlemi, sosyal inceleme raporu yazımı vb. de yapılır.ödevler kaynakçalıdır. sınav soruları açık uçlu ve çoktan seçmeli karışıktır. sözel sananlar için anlatayım eşit ağırlık bölümüdür. (4 farklı istatistik dersi aldım, veri setleriyle az boğuşmadık) çoğu bölümde 1 yıl ingilizce hazırlık okunur. çünkü bol bol araştırma yapılır, makale okunur.

    peki aöf eğitimi bunları ne kadar verebilir? kendinizi kandırmayın. siz de biliyorsunuz çıkmış sorulardan ezber yapıp geçtiklerini. haa tabi amacınız gerçekleştiremediğiniz hedeflerinize kısa yoldan emek harcamadan ulaşmaksa orası ayrı. etik anlamda baştan kaybettiniz o vakit. çünkü bizim ilk kuralımız zarar vermemekdir. bunun için yetkinlik çok önemli.

    sandığınızın aksine sadece terapi yapmıyoruz. istismara uğrayan bir çocuğu mahkemeye hazırlıyoruz. suça sürüklenen ya da ebeveynleri boşanan bir çocuk için hakimlere rapor yazıyoruz, suç işleyen bir yetişkinin mental durumunu kontrol ediyoruz, rehabilitasyon merkezlerinde farklı gelişen çocuklarla çalışmalar yapıyoruz, anaokullarında gelişim psikolojisi uygulamaları yapıyoruz. sizce de bunlar çok kritik değil mi? etik düşünme becerisi gelişmemiş insanlar bana hak vermeyecekler. bu etik düşünme becerisi örgün eğitimde kazanılıyor. ondandır ki biz etik dedikçe anlamayanlar, yok kendinizi düşünüyorsunuz yok şöyle böyle diyor. aöflülerin alacakları yetersiz eğitimle bu kritik alanlarda çalışması sizin için vicdani anlamda bir fark yaratmıyorsa umarım siz ve çocuklarınız onlara denk gelirsiniz, içinize sinen kişilerden hizmet alırsınız.

    2- kendini geliştirme konusu:

    binlerce kişinin kaydolacağı söyleniyor, çok çalışan kendini geliştirir diye düşünüyorsanız kusura bakmayın ama psikoloji okuma hayali olan biri emek verip herkese açık olan yks'ye çalışıp tercih yapmıyorsa bu argüman bana samimi gelmiyor. hayalleri için emek harcamayan kendi mesleki gelişimi için çıkmış soruları ezberleyip geçer. gerçekten uğraşan çıkarsa da kaydolacak kişilere oranla çok çok az olur.

    3- örgün eğitim sorunları:

    evet örgün eğitimde bazı sorunlar var. ama bu sorunların olması aöf açılmasını meşrulaştırmaz. bu sorunların çözümü yine örgün eğitimde yapılacak düzenlemelerle olur. "örgün de iyi değilmiş o zaman aöf açılmalı" düşüncesi düz mantıktır.

    4- fırsat eşitliği ve adil olmak:

    aöf ün fırsat eşitliği olduğunu savunanlar diyor ki imkanı olmayıp okuyamayanlar var, zamanı ve parası olmayanlar var, aöf onlara eşitlik sağlayacakmış. hepinizin yksye girme hakkı var, siz emek harcamamak için bahane üretenlersiniz ve psikoloji kazanan gençlerin hayatlarını çok kolay sanıyorsunuz. sanki onlar pamuklara sarıldı çalışmadan geldi. yanlış biliyorsunuz. zaman yokken yarattılar, para yokken çalıştılar buldular. hak ettiler. bir kere olsun hak etmek ne demek diye düşünün. şimdi o kardeşim diyecek ki ben nasıl bunlara katlandım da bu insanlar kolaya kaçıyor, nerede adalet? eşit olmayan bir durum varsa o da budur. vakıf üni.de burssuz okuyanlara gelince özel sektöre karşıysanız komünizmle ilgili okuma önerisi vereyim. özel hastaneye de gitme o vakit. orada okuyan çocuklar da aşağı yukarı devlettekiyle aynı eğitim sürecinden geçiyor. her halikarda aöften iyidir çünkü hocalar ve akran denetimi, etkileşimi var. (parasını versen de puanın tutmuyorsa gidemeyeceğin vakıf üni.ler var)

    çoluk çocuğa karışmış kişiler de okuyamıyormuş, tabiki buyursunlar benim bu durumda sıra arkadaşlarım oldu, onlar yaptı. siz de örgüne buyrun. haa hiçbir türlü olmuyorsa acaba okumasanız mı? yetişkin bir insan her istediğinin olamayacağını bilir.

    her şehirde psikoloji bölümü var ve üniversite kontenjanları o kadar arttı ki yani yine de giremeyen de bi düşünsün acaba neden yapamıyorum neyi farklı yapmalıyım diye.

    5- herkes psikoloji okumalı mı?

    hayır. çünkü türkiyede psikolog ihtiyacı yok. her sene 8600 mezun veriyor. hobinizse bu hobiyi icra etmek için diplomaya gerek yok.

    6- kazanç mevzusu:

    dizi ve filmlerde gördüğümüz her şeye inanmıyoruz. gerçekte 10 yıl önce sektör iyidi. ta ki her yerde psikoloji bölümü açılana kadar. yaklaşık 50.000 mezunu olan bölümde iş bulursan asgari ücretle başlıyorsun. mezuniyet sonrası 6ay-1 sene arası bedava çalışanlar var. 1- 2 sene işsizlik çekmeyen de kendisine psikolog demesin acı gerçek. bunu sizi soğutmak için söylemiyorum çevrenizdeki psikologlara sorun, eğer kazanamadığınız için çok idealize ettiyseniz inanması güç gelecektir, zaten yukarıda saydıklarıma ek olarak durum böyle olduğu için de tepkiler artarak çoğaldı. 60 bin lira kredi çekip yüksek lisans yapıp 7-8 bine terapi eğitimleri alanlar var ama çalışınca o para çıkmıyor insanlar akın akın gelmiyor, bana çok komik geliyor bu kadar maddi yatırım yapmak kişiye kalmış tabi. devlet atamalarına girmiyorum bile alım çok az, kaldı ki yksyi kazanamayan 85 üzeri puan yapamaz arkadaşlar gerçekçi olalım.

    edit: x bölüm aöfte var psikoloji de olsun argümanını unutmuşum. kötü kararları örnek alarak eğitim sistemini daha da kötüye götürürsünüz. sonra da türk eğitim sistemi bıdı bıdı... karar verme süreçleriniz böyleyse kendinizi sorgulayın mantık diye bir olay var yahu. x bölüm de açık öğretime uygun değilse o da olmasın psikoloji de. her bölümü ayrı değerlendirmek lazım.

    16 temmuz 2020 00:44 16 temmuz 2020 00:51


    22. Sevgili süslüler aynı zamanda ekşi sözlük yazarıyım . Oradaki korkunç zihniyet beni bunu yazmaya mecbur etti, sizlerle de paylaşmak istedim.

    açıköğretimde aşçılık okuyan diplomalı bir uzman psikolog olarak her iki cenah hakkında da yeterince bilgi sahibiyim . aşçılık diplomamı seneye bu zamanlar alacağım . ama aşçılık yapabilir miyim? kesinlikle hayır. çünkü uygulama bilgim eksik . uzaktan kumandalı eğitimin budadığı ana damar bu . tekniğim yok pratiğim yok . açıköğretim şartlarında olmayacak da . bu nedenle şiddetle karşıyım bu işe. yoksa psikolog psikologdan para kazanıyor meslekte ben köşemi kaptım diye kendimi düşünebilirdim açılmasını aksine desteklemem gerekirdi bu durumda. bu yüzden bencillikten ya da korkudan değil toplumsal fayda için karşıyım bu uygulamaya. 

    ön edit: bu entryde fikrimi açıklamaya çalıştım . kişisel gözlem ve fikrim bu . sözlük lağım ağızlı ve lağım zihniyetli troll dolu . bilmediğiniz bir konuda ahkam kesiyorsunuz . şuna buna niye sesiniz çıkmadı diye sorabilecek herkese ben meşru sebepli ve toplumsal fayda gözeten her harekete dahil olurum ucu bana değse de değmese de .  

    son edit : kastettiğim ekşi sözlük ortamıydı arkadaşlar burası medeniyette orayı elli bine katlar o çok net.

    15 temmuz 2020 21:12 16 temmuz 2020 00:44

    21. Ekşide olsun burda olsun sevgili psikologlarımız ve psikolog adaylarımız bu durumu destekleyen veya görüş belirtmese bile "cahilsiniz, hiçbişey bilmiyorsunuz, tepki göstermiyorsunuz, senin bölümünün aöf olmasından banane!" Gibi cevaplar veriyolar. Burada da gayet normal bir dille neden açılamayacağını anlatan güzide arkadaşlar var sağolsunlar. Bana göre psikoloji aöf olmamalı hatta bazı köklü devlet ünileri dışında programın açılması da engellenmeli ama her gördüğüne cahil damgası yapıştıran psikologdansa normal ve anlayışlı aöf mezununu tercih ederim arkadaşlar kusura bakmayın. Ben psikoloji bilimine çok saygı duyarım mezunu da çok değerlidir benim gözümde ama hiç böyle psikoloji mezunlarıyla tanışmadım daha önce. Gayet ağırbaşlı, anlayışlı ve sabırlı insanlardı hepsi.

    15 temmuz 2020 20:24

    20. Tepki verenler keşke bu duyarlılığı açılan sosyal hizmetler ve diğer sağlık bölümleri içinde gösterse dediğim olay. O zaman neden ses çıkarmadınız merak ediyorum

    15 temmuz 2020 19:26