yeni
popüler
    sorular içinde ara
    yeni soru sor
    son sorular
    son cevaplar
    kategoriler
    • süslü
    • moda alışveriş
    • kuaför & güzellik merkezi
    • sağlık
    • spor
    • gönül işleri
    • aile arkadaş ilişkileri
    • cinsellik
    • eğitim & kariyer
    • seyahat
    • pet
    • sanat
    • bürokrasi
    • diğer
    girdi yaz
    medya ekle
    • linki kopyala
    • şikayet et
    • girdiler (5)
    • medya (0)

    5. Sadece cinsel yönelim tanımı değil feminizm, antikapitalizmi de barındıran bir fikir. İlk araştırmaya başladığımda oldukça heyecanlanmıştım çünkü hem cinsiyetçiliğe hem homofobiye hem de kapitalizme aynı anda karşı çıkabilen bir fikir... Bakış açısını oldukça değiştiriyor.

    Queer teori kendi başına bir tez üretmekten çok bir karşıt fikir oluşturuyor anladığım kadarıyla. En başta modern insanın ürettiği cinsiyet tanımlarını reddediyor ve aslında bu şekilde bir sürü problem çözülmüş oluyor. Şöyle düşünün, şu anki görüntümle bundan birkaç yüzyıl önce kadın olarak tanımlanmayabilirdim. Çünkü her toplumun, her zamanın ayrı cinsiyet normları var. Bir erkek ne zaman erkek olmaktan çıkar? Makyaj yapsa? Saçını uzatsa? Futbolla ilgilenmese ya da küpe taksa? Bir erkek bunları yapıyorsa bu onun "kadınsı" bir erkek olduğu anlamına gelmez yalnızca makyajdan hoşlanan bir y kromozomlu olduğu anlamına gelir. Çünkü erkeğin karşıtı kadın değildir. Yani aslında makyaj yapmam, saçımın uzun olması, duygusal olmam, futbolla ilgilenmem cinsiyetim hakkında hiçbir bilgi vermez. Bunlar tamamen toplumun ürettiği kapitalizmin beslediği uydurma tanımlar. Doğada neden transeksüellik yok sorusuna da bu şekilde çok rahat cevap verebiliriz. Aslanların ceylanların toplumsal cinsiyet tanımları yok da o yüzden.

    Kadın gibi hissediyor ama aslında erkek ama erkeklerden de hoşlanıyor ama yatakta kadın rolünü üstleniyor gibi gibi bir sürü cinsel kimlik tanımı yapılabilir. Aslında her insanın farklı bir kimliği olduğunu ve bunun göreliliğini unutup kadın ve erkek tanımlarıyla kısıtlıyoruz kendimizi. "Eş"cinselllik diye bir şey yoktur, çünkü aslında cinsiyet nedir ki?(gizlinot: Yazar burada kromozom getirisi olan fizyolojik cinsiyeti kastetmemektedir.)

    İnsan diğer primatlara göre fazlasıyla komplike. Üzerimizde doğal seçilim baskısı yok, sevişirken öncelikli amacımız üremek değil artık. İçgüdülerden ve hatta bedenden bağımsız özgür bir ruha sahip olmak, cinsiyetleri ve tüm dayatmaları reddetmek mükemmel bir şey. Kendinize soru sormaktan çekinmeyin.

    24 nisan 2019 00:17

    4. heteronormativiteye cinsiyet kimliği ve/veya cinsel yönelimiyle bir şekilde dahil olmayan herkesin dahil olduğu grup. lgbt'den çok daha farklı/fazla kimlik ve yönelime sahip insanı bir şemsiye altında birleştirir.

    sözlükte de lgbt'den ayrı olarak seçenekler arasında yer almasını takdirle karşılamıştım. severek kullanıyoruz efendim.

    5 nisan 2016 08:40

    3. judith butler ablanın teorisine katkıda bulunduğu, benim bu anlamıyla çok da uzun sayılmayacak bir süredir aşina olduğum terim. ben ki kuirim diye geçinirken meğersem sözcüğe sırf havalı olması açısından başka anlamlar verilmiş. genellikle eşcinsel erkekler için, hakaret anlamında "acayip, garip" manasında kullanılırken zamanla bu anlamlarını yitirip tüm eşcinsel, trans bireyleri ve bir kısım heterofları da kapsayan bir potada kullanıla gelmiş, iyi bişi olmuştur. judith abla da işte bu manada, heterofluğa, normal düşünce biçimine karşıtlık olsun diye queer teoriyi dayamıştır. yahu onu sev, bunu sev filan falan işte, biz buna hümanizm diyorduk, havası kalmadı tabi. artık kuiriz ey cemaat-i ibne. havamızdan geçilmesin.

    (bkz: ne olursan ol yine gel)

    4 nisan 2016 22:05


    2. bu tabirin cinsel yönelim sınıflandırmasına karşı kişiler için kullanıldığını okumuştum bir yerlerde. kimliksizlik diye özetlenmiş çoğu zaman. gay'le birebir örtüşüyor mu? belirsiz..

    (link: http://kitap.radikal.com.tr/makale/haber/nedir-bu-queer-dedikleri-431050 şurada) bu konudan bahsedilmiş.

    3 şubat 2016 18:28 3 şubat 2016 18:34

    1. cis olmayan herkes.

    gaylerin kendilerini ibne, siyahilerin nigga olarak tanımlayabilmesi, queer'lerin queer kelimesini kullanmasına benziyor aslında (eh ibneler ve benim gibi ibneperverlerin, ibnelere ibne diyebilme özgürlüğü var. madilik olsun diye demiyoruz). Buna rağmen queer biraz daha güvenli bir kelime, aşağılayıcı bir sıfat olduğu kısmı çok tartışmalı. bi kere lgbt çevrelerinin de çok kullandığı bir kullanım, yazılı literatürde de bolca kullanılıyor. hate speech olarak sayılıp sayılmadığı bile belirsiz açıkçası.

    süslü sözlük'te de hakaret amaçlı kullanılmamış zaten net olarak.

    çok queer bir kelime bu bakımdan :)

    edit: baslik basima kalmis. "vay efendim queer yazmissiniz, sen kim kopeksin de queer yazarsiniz, nasil hakaret edersiniz suslu sozluk" diye bir isyan olacakti burada bir yerde.

    16 kasım 2015 17:22 27 mayıs 2016 13:30