yurtdışı imkanlarından kastım lisansı burda yükseği almanya'da okumak gibi.
yurtdışına yüksek lisans, doktora için çıkan pek kimya müh göremedim acaba tr'de bu bölümün eğitimini mi beğenmiyor karşı taraf? herkes boğaziçi, koç falan diyor ama yine aynı şekilde yurtdışına çıkacaksan kimse tr'yi tanımıyor diyor.
kardeşim için soruyorum. itü gelecek belli, kardeşim hem bölümü istiyor hem de yurtdışına çıkmak da istiyor . fikirleriniz neler?
okunur yurt dışında imkanları geniş bir bölüm. kendini ne kadar geliştirdiğine de bağlı. ilaç, yakıt, kozmetik, boya, arıtım, aroma gibi bir sürü alanda iş imkanı var.
itü okuyacaksa okusun avrupa imkanlarını bilemiyorum ama abd'de imkan çok, doktorayı orada yaparsa maaşlı yapar üzerine çalıştığı konuyu da abd yararına olacak şekilde seçerse hızlıca kota olmadan ve 6 sene beklemeden green card alabilir. sonra da istediği yerde yüksek maaşa çalışabilir.
kuzenim almanya'da yüksek lisans yaptı. 8 yıldır p&g de çalışıyor.
@2 süslü teşekkür edeirm. siz kimya mühendisi misiniz?
özellikle lisansı türkiye'de tamamlayan öğrencinin almanya gibi ülkelerde kabul şansı kaç onu merak ediyorum. birkaç üniversitenin ön koşullarına baktım yüksek not, niyet mektubu vs diyor ama rekabet çok fazla , farkını nasıl ortaya koyabilir? projeler falan diyen oluyor ama devlet ünilerinde imkanlar, hocalar malum en fazla tez yazarken bir şeyler yapabilir belki
@3 süslücüm kuzeniniz tr'de nerede okudu ve almanyada kimya müh üzeine mi yüksek yaptı acaba? okurken kendisini nasıl geliştirdi?
Odtü de okudu , 1 sene okulu uzattı. Work and travel yapmıştı.
Almanya da material science & nanotechnology üzerine yüksek lisans yaptı.
Taze sayılabilecek İTÜ kimya mühendisliği mezunuyum. Çok zorlukla okudum ve bitirince değil iş aramak oraya buraya başvurmak, aylarca kendime gelemedim. Süslüsözlüğü keşfetme sebebim de dökülen saçlarıma, mahvolmuş cildime çare aramaktı bu dönemde :) Şu an okuyanlar benden de çok zorlanıyor. Biz iyi ki okuyup kurtulmuşuz diyorum. Öğrencilere yapılanları anlatsam ağzınız açık kalır. Yurtdışına giden de oluyor bu arada abet yeterliliği var, yurtdışı eğitimli hocalar var ama öğrenci profili büyük oranda sadece lisans okuyup Türkiye'de bir şirkete mühendis olarak girenlerden oluşuyor. Maaşlar da yüksek değil, öyle başlangıç 6k diyenlere çok gülüyorum :) 2015 maaşı o. Bu yıl en iyi teklif 4k geldi networku cvsi çok sağlam olan arkadaşıma.
yurtdışında yüksek lisans doktora yapmak için ortalama gerekiyor ve İTÜ'de ortalama yapmak çok zor. 2.9 bile çok ama çok büyük bir başarı. ik'cılar ve okullar burun kıvırıyor ama. Şu anki aklım olsa girer Koç'ta okurdum, zamanında küçümsemiştim özel üniversite diye ama zaman içinde mezunlarını gördükçe hayranlık duymaya başladım. Hem gpa'leri hem özgüven hem de akademik kabiliyetleri çok yüksek.
Ayrıca bölümde çok fazla şehir dışından gelen var. Eğer İstanbul'da oturan ve özel okul eğitimi almış yabancı dil bilen biriyse kardeşiniz çok sıkılır ve yalnız kalır. Bölümde hoca-öğrenci arası ve öğrenci-öğrenci arası ilişkiler de çok kötü. Dönemde 70ten fazlaydık ama şu an kendi dönemimden aktif olarak görüştüğüm 2-3 kişi var. Bunun sebebi de Okul hayatı boyunca her derste her hafta grup ödevi yapıyoruz ve in-class denen grup sınavı oluyoruz, üstüne son sınıfta bir yıl boyunca tasarım ödevi yapıyoruz (sıfırdan fabrika tasarlama) ve bu gruplar mutlaka dengesiz oluyor, bölümde de herkes yıllarca eğitimden sonra tahammülsüz oluyor dolayısıyla herkes birbiriyle kavgalı oluyor. İTÜlüler birbirini tutmuyor ayrıca, okul sonrası hayatımda bunu görünce çok üzülmüştüm. İTÜyü övenler de sırf okulun marka değeri düşmesin diye övüyor, ben zamanında buna kanmıştım çok yanılmışım.
Ben kendi kardeşlerime değil kimya mühendisliği, İTÜ'de bir bölüm seçtirmeyeceğim. Ya tıp ya Boğaziçi-koç mühendislik.
Son olarak da Kardeşiniz bölüm hakkında internette ne okursa okusun, kimden dinlerse dinlesin aslında ne iş yaptığımızı 2. Sınıfın sonunda ilk stajını yapınca anlayacak. O zaman bırakmak isterse bıraksın ama bırakmıyorsa da sonsuz destek verin demek isterim. Umarım mutlu olur
@4 süslü ben de 3.sınıfa geçtim rica etsem özelden yazar mısınız? danışmak istediğim bazı konular var da