Öğrenme güçlüğü olan bir çocuk mu bilmiyorum ama elinizden geldiğince oyunlaştırarak öğrenme işini gerçekleştirin. Harfleri eva gibi kartonlardan kesip kullanabilirsiniz.(gizlinot: Okuyamamasının sebebi harflari öğrenememiş olması olabilir.) Yazma konusunda problemi varsa parmağıyla üstünden geçebilir. Siz kaldırın o harfi söylesin. Her harfi mutlaka bir şeyle ilişkilendirin. Hem görsel hem işitsel hem de fiziksel olarak duyularına hitap edin. Beraber youtube'dan yazılı şekilde olan hikayeler dinleyip(gizlinot: hızını düşürürsünüz)(gizlinot: Yazıyı takip edecek tabii ki) sonra ona okutmaya çalışın. Bol bol konuşturun, size gününü anlatsın, en sevdiği hayvanı, en sevdiği rengi, en sevdiği yemeği, bunları neden sevdiğini. Bunları ondan yazılı olarak da isteyin.(gizlinot: Yazdığı şeyi doğru olup olmadığını kontrol için okuyacak) Beraber bir kitap seçip kitabın yarım sayfasını siz yarım sayfasını o okuyabilir. Bir daha geldiğinizde size anlatmak üzere ondan gazete, kitap, dergi okumasını isteyebilirsiniz. Aklıma şimdilik bunlar geldi. Başka şeyler gelirse yazarım.
Teşekkürler (yazar: Catharina). Ben de eğitim fakültesinde matematik öğretmenliği okuyorum, herkes anlatımımı beğenir ama küçük bir çocucuğa okumayı öğretmek bambaşkaymış. Basiretim tutuldu sanki. Öğrenme güçlüğü yaşıyor mu emin değilim. Daha önce bu yaş grubunda bir çocukla ilgilenmediğim için öğrenme hızını kıyaslayamıyorum. Şu an en baştan başladım onunla. Birinci grup harfleri gösterdim(gizlinot: a,e,l,t) bu harflerle bir takım ufak birleşimler yaptırdım (gizlinot: Ek, ak, at vb.) Bu şekilde devam etmeyi düşünüyorum. Yanına ek olarak söylediğiniz gibi internetten video izleriz beraber. Ama kartonlarla oyun işine hiç giremiycem malesef ne zamanım var bunun için ne sabrım. Umarım sabır gösterir ve faydalı olabilirim onun için.
Hikaye derken bunun gibi kısa okuma metinlerinden bahsettim. Okur. Ödül olarak da boyar. (link: http://www.teknobasit.com/1-sinif-turkce-kisa-okuma-metinleri-boyamali-2-kisa-metin/ link)(link: http://seyitahmetuzun.com/dik-temel-harfler-elaki-okuma-ve-boyama-metni/ link 2)
Harflerin seslerinin nasıl çıktığı ile ilgili bu tarz karesel okumalar da yapabilirsiniz her harf için.(link: http://www.ilkokuldokumanlari.com/1-sinif/turkce/461-g-sesi-hizli-okuma-metni link)
Harfleri öğretecekseniz gruplara dikkat edin. İlk e-l-a-k-i-n harfleri öğretilir. Sonra o-m-u-t-ü-y. Sonra ö-r-ı-d-s-b. Son olarak z-ç-g öğretilir.
Bu şekilde görselleştirebilirsiniz.(link: http://www.ilkokuldokumanlari.com/1-sinif/pano-ve-duvar-calismalari/320-1-sinif-ses-kartlari link)
Anlıyorum. Çocuklar çok küçük. Öğrenme şekilleri çok farklı. Ben sınıf öğretmenliği bitirmiş olmama rağmen uyum sağlamakta güçlük çekiyorum.(gizlinot: 2 yıl staj yapmama rağmen) Arkadaşlarım da öyle. Faydalı olacağınıza eminim. :)
(yazar: Catharina) tekrar çok teşekkür ederim. Söylediğiniz gibi harf gruplarına dikkat ediyorum. Eklediğiniz linkler çok iyi oldu benim için.