yeni
popüler
    sorular içinde ara
    yeni soru sor
    son sorular
    son cevaplar
    kategoriler
    • süslü
    • moda alışveriş
    • kuaför & güzellik merkezi
    • sağlık
    • spor
    • gönül işleri
    • aile arkadaş ilişkileri
    • cinsellik
    • eğitim & kariyer
    • seyahat
    • pet
    • sanat
    • bürokrasi
    • diğer
    9 yanıt
    • linki kopyala
    • şikayet et

    düzenli ve temiz bir ev için tüyolar?

    merhabalar, küçük bir evde yaşıyorum ama yine de düzenli ve temiz tutmakta zorlanıyorum. yeni bir ev sayılmaz ve önceden kalma lekeler vs. ne yaparsam gitmiyor sanki, özellikle de duş kabini ve klozet gibi yerlerdeki yerleşmiş lekeler. bunları daha iyi temizlemenin yolları var mı, varsa nedir? ayrıca bir iki saate biter diye başladığım temizlik hep çok daha uzun sürüyor. böyle olunca sıkılıyorum ve sonraki temizliği hep ertelemek istiyorum. daha pratik olmak için neler yapmalıyım, nelere dikkat etmeliyim? her türlü öneriye ve tavsiyeye açığım. umarım bu soru benim gibi temiz bir evde yaşamak isteyen ama bunu beceremeyen diğer süslü kardeşlerime de yardımcı olur.

    1. Süslüm büyük temizliğini oda oda yap. 

    Yerleşmiş inatçı kirler için tuzruhu olabilir bilemedim daha kuvvetli bişey. (Evet biliyorum zararlı ama alternatif bilen yazsın) 

    Onun dışında haftada 1-2 süpürgeye çekip sil. 

    Fazla eşyalardan kurtulmanı öneririm. Fazla esya dert. Hem temixlik acısından hem de afakanlat basıyo beni gördükçe hiçbişi yapasım gelmiyo :/ 

    25 mayıs 2019 01:29

    2. Haftada bir derin temizlik üç gün sonra süpür toz al yapıyorum ben. Lekeye göre değişir ne kullanacağınız. Duş kabinde silikon sararmışsa ona tuzruhu vs dökmeyin su kaçırmaya başlar. Klozette sararma varsa tuzruhu döküp fırçalayın temizliğinizi yapın o öyle kalsın sonra oraya su tutup deterjanla tekrar yukayın. Temizlik yaparken telefonla vs yğraşmayın. Zamanı verimli kullanmaya çalışın benimki o yüzden uzuyor bazen. Bir de süre hedefi koyuyorum bu odaya on dk bu odaya 15 dk o sürede bitirmeye çalışıyorum. Günlük yerlere birşey dökülğyorsa onu en kısa sürede süpürüyorum. Ertelemiyorum. Ekmek kırıntısu vs temizlik gününe bırakmıyorum. Evi her sabah topluyorum dağınık bırakmıyorum

    25 mayıs 2019 01:43

    3. Her gün farklı bir odayı dip bucak temizlerseniz çok yorulmazsınız. Tüm odalar temizlendikten sonra da haftanın belirli günleri süpürme+silme yapabilirsiniz, bir kere temizleyip sonrasında da belirli aralıklarla temizleyip dikkat edince çok kirkenmiyor. 

    25 mayıs 2019 01:57


    4. Düzen için de ikea gibi yerlerde satılan büyük saklama kutularınj kullanabilirsiniz, ev küçükse dağınıklık yapan şeyleri kategorize edip kutulara yerleştirip dolap üstleri ya da yatak altlarında saklayabilirsiniz 

    25 mayıs 2019 01:58

    5. Anonim 1 valla son yıllarda baya bi eşyamı azalttım aslında ama sanırım üstesinden nasıl geleceğini bilmediğim bir disiplin sorunum var. Hani giyip çıkarıp koltuğun üstüne atarak küçük dağlar yaratanlar var ya, işte onlardanım. Haklısınız, eşya insanı kendine köle edebiliyor.

    Anonim 2 o hesabı bir ara takip ediyordum ama cif-poşet yöntemini büyük hevesle deneyip sonuç görmeyince hayal kırıklığı oldu benim için.

    Anonim 3 aslında telefona bakmıyorum. Ara vermeden bitirmeye çalışıyorum. Her şey mükemmel olsun istiyorum, en ince detay kısımları bile mükemmel temizlemeye çalışıyorum. Bir yerden sonra da yeter be deyip pes ediyorum galiba :/ "yeterince temiz/düzenli" prensibini hayatıma sokmam lazım sanırım.

    25 mayıs 2019 02:01

    6. Anonim 4 iç çamaşırları, çorap gibi şeyler için plastik sepetler/kutular kullanıyorum. Dediğiniz gibi işe yarayan bir uygulama. Daha çok gömlek, bluz, pantolon gibi şeyleri istikrarlı bir şekilde düzenli tutamıyorum. İçimdeki temizlik motivasyonunu canlı tutamıyorum. Ancak artık görmezden gelemeyince yani mecbur kalınca temizlik ve düzenleme yapmam gerektiği gerçeğini kabullenebiliyorum. Ev işi yapmadan büyüdüm ve kesinlikle bunun yetişkinlik için büyük eksiklik olduğunu kavradım. Eğer bir gün çocuk sahibi olursam yaşına uygun olarak ev içi işlere onu da dahil ederek ve sorumlu olmayı öğreterek yetiştirmek istiyorum.

    25 mayıs 2019 02:07

    7. Ben de ev işi yapöadan büyüdüm maalesef , ama kendi evine geçince o dağınıklık gün geçtikçe artıyor ve sen toplamazsan kimse toplamicak bunun farkına varıyorsun. Sabahları ne giyicem derdi ile giy çıkar giy çıkar yapıp yatakta ya da sandalyeden küçük tepecikler olmuş giydileri ben de yaşadım. Bir gece önceden ayarlamaya çalışıyorum ve katlamak yerine asmak bana daha kolay geliyor, geç kaldıysam dolaba yerleştirmesem dahi mutlaka katlıyorum eve gelince de yerleştiriyorum. Çoraplar, iç çamaşırları, ev giysileri, pijamalar gibi gibi kategorize edip saklamak en mantılısı, beyaz tshirler, siyah atletler gibi ayırarak saklayınca arayıp bulması da kolay oluyor ve dağılmamış oluyor dolap. Mutfak dolaplarım da yemek yaparken çok dağıldığını farl ettim, bir yandan yemeği yaparken bir yandan da topluyorum. Asla en sonra bırakmıyorum toplamayı. Yatarken evi toplamadan yatmıyorum, yemekten sonra içilen çay kahve gibi şeylerin bardaklarını yıkamasam dahi mutlaka lavabonun içine koyuyorum. İlk başlarda ölüm gibi geliyordu düzen ve temizlik ama evin o toplu haline alışınca dağınık görmek istemiyor insan

    25 mayıs 2019 02:34


    8. Anonim 4 umut var diyorsunuz yani :) çok teşekkür ederim vaktiniz için. Tavsiyelerinizi uygulamaya çalışacağım.

    25 mayıs 2019 10:28

    9. Anonim 6 evet anlaşılan yaymak iyi bir fikir. Ben hepsini bir anda yapmaya çalışıyordum, tek seferde kurtulayım gibi düşünerekten. Her akşam 10-20 dakika en azından derleyip toparlamaya ayırmak evi toplu ve temiz tutmaya yarayabilir. Bunu denemeye çalışacağım.

    25 mayıs 2019 10:30