yeni
popüler
    sorular içinde ara
    yeni soru sor
    son sorular
    son cevaplar
    kategoriler
    • süslü
    • moda alışveriş
    • kuaför & güzellik merkezi
    • sağlık
    • spor
    • gönül işleri
    • aile arkadaş ilişkileri
    • cinsellik
    • eğitim & kariyer
    • seyahat
    • pet
    • sanat
    • bürokrasi
    • diğer
    9 yanıt
    • linki kopyala
    • şikayet et

    kader hakkında ne düşünüyorsunuz?

    sizce herkesin mutlak bi kaderi var ve her şekilde onu mu yaşıyoruz,yoksa tercihlerimize göre şekillenen bi kaderimiz mi var veya çok başka bir durum mu siz ne düşünüyorsunuz bu konu hakkında biraz vizyonumun gelişmesi için yeni düşünceler duymak istedim

    1. ben kadere inanıyorum ama böyle dallı budaklı bir yol gibi. seçimlerimize göre şekilleniyor ve sonuca gidiyor ama o sonuç zaten bir yerde var. kendi yaşadıklarıma, hayatıma giren insanlara, girip geldikleri konuşmalara bakıyorum, tesadüf demek çok basit kaçar

    15 ocak 2019 14:23

    2. Herkes kendi kaderini kendi belirler. Birşeyler sadece istemekle olmaz, çaba harcamanız gerekir. Bir doktor olmak için çalışmak ve özveri gerektirir. Birileriyle tanışma bize kattığı deneyimler bir sonra ki süreçte bize farkındalık sağlar. Bunlar tesadüf değil deneyimdir. Örnekleme yapmak gerekirsek biri bize kazık atar biz deneyim kazanırız bir daha kazık yemeyiz. Bizim kazık yediğimiz insanla tanışmamız tesadüf değil hayatın kendisidir. 

    15 ocak 2019 14:29

    3. inancıma göre kader var, ancak buradaki kadercilik gibi değil, yani allah bizi dünyaya daha göndermeden önce ne yapacağımızı biliyordu, hangi tercihlerde bulunacağımızı da biliyordu, kendisi yazmamıştı sadece kudreti geleceği bildiği için bizim yapacaklarımızı biliyordu. dua ile değişmesi durumu da var burada hep şey algılanıyor allah kaderimizi yazdı ve biz seçimlerimizle hareket etmiyoruz algısı var ama böyle değil allah biliyor sadece kullarının neleri seçeceğini, ama dua ettiğinizde de seçimlerin sonucu farklı olmuş oluyor ama bu da kaderin bir parçası yani allah bunu da biliyordu.

    diğer şey ise, nietzche'ye algılanan gibi kaderci diyemeyiz ama amor fati kavramını kullanır, yani kaderini sev, ona aşık ol. burada kasteddiği şey de, hayatın döngüleri ve getirileri olduğunu ve bunu kabullenip sevmenin daha otantik olduğudur, yüzleşip kabul etmek gerekir, isyandan ziyade. öyledir de zaten seçimlerinin karşına çıkanların sorumluluğunu alıp bu da böyleymiş demek insanı daha fazla rahatlatır bana kalırsa. dini boyuttan da bakarsak ''hayırlısı buymuş'' deriz ya, olanı kabul ederiz bunun gibi yani.

    ve sartre de insanın bir kaderi olduğuna inanmaz, ama tek kaderinin de özgürlük olduğuna inanır. yani insan hep özgürdür seçimlerini yaparken, iradesiyle karar verir, seçim yapmak zorundadır a'yı da b'yi de seçerken kendi özgürlüğüne göre seçer (burada ailem yüzünden seçim yaptım demek de aslında kendi özgürlüğüdür yani ailenin kararlarını kabul etmek de kendi seçiminizdir). yani kader dediğimiz şey bizim belirlediğimiz bir dakika sonrasına karar verdiğimiz eylemdir. aslında ateist olan sartre de de ilk anlattığım islama göre kadere benzemektedir, tek fark yaratıcı bunların hepsini önceden biliyordur.

    yine filozoflar fırlatılmışlık ve dış gerçekliklerden bahsederler yani bizim elimizde olmayan şeyler vardır. aslında bunlar da kaderin parçasıdır, değiştiremediklerimizdir, bunlar da doğum ve ölüm gibi ya da ailen ırkın gibi.

    benim de görüşüm islam inancında olmam sebebiyle hepsi gibidir ama aslındabahsettiğim filozoflar arasında da benzerlikler söz konusudur onların dediklerine de katılıyorum.

    15 ocak 2019 14:32


    4.  doğum, ölüm, hastalık, başa gelen bela dışında her şey kendi seçimimiz. 

    15 ocak 2019 14:35

    5. of çok bozuk cümleler kurmuşum, tuhaf ekler kullanmışım umarım anlaşırılım. :D

    15 ocak 2019 14:35

    6. Bence hayat bize seçimler sunuyor ve biz o seçimlere göre kadermizi belirliyoruz. Fakat zaten o karşımıza çıkan seçimlerde bizim için önceden belirlenmiş. Bu yüzden aslında hiçbir şey bizim elimizde değil. Zaten benim yaşamda seçebileceğim 3 yol varsa ve 4. bir seçenek yoksa o zaman kader benim berilenimim olmuyor. Sadece bana verilmişler içinden seçim yapmış oluyorum. O yüzden hepimizin yazgısı kendi içinde belli. Hangi yolu seçersek o yolda ilerlemis ve sona varmış oluyoruz. Ve ben hayatımızda basımıza gelen her seyin birbiriyle bağlantısı oldugunu dusunuyorum. Hicbir sey bosuna olmuyor. Senin yanından geçen bir kedinin, bir yaprağın ya da kalbini kiran her insanin yasaminda bir nedeni var.

    Bir simülasyonun içinde olup birileri tarafından kontrol de ediliyo olabiliriz. Kim bilir:)

    15 ocak 2019 15:15

    7. Anonim 5 black mirror bölümü gibi oldu dediğin :) 

    Herkese düşünceleri için çok teşekkür ederim ama anladığım kadarıyla ortak düşünce önceden belirlenmiş olması

    15 ocak 2019 16:14


    8. biz her insanın kaderini kendi çabasına bağlı kıldık Diyor kitap. Bence de belli seçimler var. Yoksa tiyatro gibi olurdu ya

    15 ocak 2019 16:53

    9. Süslüm kitap derken kuranda mı,hangi ayet acaba biliyor musunuz okumak istiyorum 

    15 ocak 2019 21:27