yeni
popüler
    sorular içinde ara
    yeni soru sor
    son sorular
    son cevaplar
    kategoriler
    • süslü
    • moda alışveriş
    • kuaför & güzellik merkezi
    • sağlık
    • spor
    • gönül işleri
    • aile arkadaş ilişkileri
    • cinsellik
    • eğitim & kariyer
    • seyahat
    • pet
    • sanat
    • bürokrasi
    • diğer
    7 yanıt
    • linki kopyala
    • şikayet et

    kendisi veya tanıdığj felsefe okuyan var mı?

    merhaba, felsefe bölümü hakkında biraz bilgi istiyorum ama çevremde okuyan yok. bu bölümde ne tarz insanlar oluyor? sınavları nasıl oluyor? sürekli sunum yapmak veya deneme mi yazmak gerekiyor? ders işleme tarzı nasıl?  kısacası genel bilgilendirme istiyorum. okuyanlar memnun mu? tavsiye ederler mi?  cevaplar için şimdiden teşekkürler.

    1. Ablam felsefe mezunu. Klasik bi edebiyat fakültesi bölümünden farklı değil okuması. Sunumlar elbette oluyor ama sürekli değil her bölüm kadar. Ne tarz insanlar derken nasıl hayal ediyorsunuz bilmiyorum ama gayet sıradan insanlar okuyor. Ablam okulu kazanmışken konu komşu hep hocalarınız ateist olur falan gibi zırvalar söylüyorlardı da alakası bile yok. Ben eğitim fakültesi mezunuyum ablamın sınıfıyla kıyaslayınca tek fark yaş ortalaması biraz daha büyüktü. Bizim yaş ortalamamız 22 ise onların 26 gibi.

    İş olanakları çok kötü bir bölüm. Formasyon akabilirseniz Kpss de son atamada 151 kontenjan verdiler. Baya vahim yani öğretmenlik durumu. Özel okullara da ders sayısı az olduğu için zaten 1 ya da iki felsefe öğretmeni alıyorlar. Pek fazla çalışma alanı yok. Akademik de ilerleyebilirsiniz tabi. Ama okurken de çok ütopik hayalleriniz olmasın. okuldan okula da değişir ama mükemmel felsefik tartışmalar falan bulmak biraz zor

    21 mart 2019 22:02

    2. Cevabınız için teşekkür ederim. Pekii yal ortalamasının sebebi o bölümü ikinci üniversite olarak okuyor olmaları mı? 

    21 mart 2019 23:15

    3. merhaba ben felsefe mezunuyum :) 2014 yılında mezun oldum.

    anadolu üniversitesi mezunuyum ve genellikle birkaç elit görünmeye çalışan siyah tişörtlü saçlarını kazıtmış küpeli erkekler, şarap şiir gecesine meraklı erkekler vardı sınıfta. kızların bir kısmı da ya bu erkeklere uyum sağlayan cinsten ya da normal insanlardı. o şalı boyuna sarıp gezme muhabbeti cidden vardı bazılarında (gizlinot: cem yılmaz'ın üniversite söyleşisinde bahsettiği). bölüme gelirsek, hiç sunum yapmadık biz. deneme de yazmadık. ben tek sunumumu psikoloji dersinde yapmıştım. her hocanın ders işleyiş tarzı farklıydı, biri girer sadece samimi olduklarıyla sohbet eder gibi dersi anlatırdı. diğeri çok iyi bir şekilde anlatırdı dersini kaçırmak istemezdik, biri hep düşünürdü anlatırken.

    ben hep felsefe okumak istemiştim o yüzden pişman değilim iyi ki okudum. bazı yerlerde zorlandım çok ağır geldi felsefi metinler. sınav süresi olmayan sınavlara bile girdim, aralıksız 2 saat yazmıştık hepimiz. iş anlamında tabi ki karın doyurmayan bir bölüm. ya okulda kalmak lazım, ya özel sektörde rehber ya da felsefe grubu öğretmeni lazım ki bunun için sanırım formasyon isteniyor ya da kpss'ye hazırlanıp atanmak gerekiyor. ben kpss istemedim, okul uzasın da istemedim (gizlinot: ama işte gene de uzadı). başka bölüme geçiş yaptım bitince. çeko'da yüksek lisans yapıyorum şu anda. kısacası okuması çok güzeldi, gene olsa gene okurum ama iş bulmak türkiye şartlarında aynı şekilde değil.

    21 mart 2019 23:19


    4. Valla o konuda pek bi bilgim yok. Sınıf arkadaşlarının genelini tanıyordum çoğunun ilk üniversitesiydi çok nadirdir 2. Üniversite olarak okuyan ama nedendir bilmiyorum. Gerçi ablam ikinci öğretimdi belki o yüzden yaş ortalaması yüksektir. Normal öğretimde böyle olmayabilir.

    21 mart 2019 23:21

    5. din mevzusu bizde geçerliydi mesela. hocaların konuşmasından ateist ya da deist olabileceklerini anlayabiliyorduk. sınıf için de aynı şey geçerli. o bahsettiğim şiir-şarap gecesi çakma cem yılmaz gibi kasılarak gezen tipler bariz şekilde inanmıyorlardı. bu düşüncem da şarap içiyor olmalarına bağlı değil, din felsefesi işlerken yaptıkları yorumlara bağlı çıkarımlarım. tabi inançlı olan, türbanlı kızlar da vardı. onlar da din felsefesinde çok bozularak dinliyorlardı dersi. okuldan okula farklılık gösteriyor ortamlar işte. şimdi gitsek baksak belki yeni dönemler anlattığım gibi değildir ama benim okuduğum dönem bu şekildeydi.

    21 mart 2019 23:22

    6. İstanbul üniversitesi felsefeyi 2. Sınıfta bıraktım. İyi ki bırakmışım diyorum iş imkanı sıfır ilginiz varsa zevk için okunacak bi bölüm ya da maddi durumum fena değil derslere de abanırım diyosanız akademik kariyer düşünebilirsiniz.

    Bizim 2 tane ateist hocamız vardı sadece. Diğerleri cuma namazlarına bile giderdi.

    22 mart 2019 00:40

    7. Bütün cevaplara teşekkür ederim. 

    Çalıştığı yerde felsefe mezunu olanlara soruyorum bu defa; ne iş yapıyorlar acaba?

    22 mart 2019 08:17