yeni
popüler
    sorular içinde ara
    yeni soru sor
    son sorular
    son cevaplar
    kategoriler
    • süslü
    • moda alışveriş
    • kuaför & güzellik merkezi
    • sağlık
    • spor
    • gönül işleri
    • aile arkadaş ilişkileri
    • cinsellik
    • eğitim & kariyer
    • seyahat
    • pet
    • sanat
    • bürokrasi
    • diğer
    6 yanıt
    • linki kopyala
    • şikayet et

    liseye geçen kardeşim hiç ders çalışmıyor nasıl çalışmasını sağlarım?

    memur ailesi olmamıza rağmen çocukluğundan beri kardeşim özelde okudu. liselere geçiş sınavında iyi bir sonucu olmadığı için yine özele başladı ama hiç ders çalışmıyor.  eskiden de böyleydi ama değişir diye düşünüyorduk, hiç şevki yok. çalış diyince de sadece bağırıyor, okuldan geliyor ya telefonla uğraşıyor ya da arkadaşlarıyla buluşuyor cafelere gidiyor bana çok ters geliyor. ne yapsam onu okul için şevklendirebilirim 

    1. Hayır özel okula gittiği için okuldan önce üçhaftalık bir süreci vardı, yok kız çocuğu kendisi 

    21 eylül 2018 19:50

    2. Ben ailemden uzakta yaşıyorum üniversite başladığından beri yokum o yüzden sadece geldiğimde görüyorum o kadar. İzin vermesek bir yere gitme desek bağıra bağıra konuşuyor ben de hiç bağırmasından hoşlanmadığım için bir şey diyemiyorum artık. Şevklenmesi için var mı bir tavsiyeniz, açıkçası ben direkt kendim çalışırdım hiç ailem otur falan demezdi o yüzden garip geliyor 

    21 eylül 2018 20:17

    3. çalışmazsa ne olacağını gösterin. iyi üniversite mezunları bile iş bulamıyor

    21 eylül 2018 22:44


    4. Bana göre bir ailenin sürekli çocuğa ders çalış gibi baskı yapması çok yanlış. Ergenlikte çeşitli sorunlar oluyor zaten kişiliği gelişiyor değişiyor onlarla uğraşıyor bir de üstüne sevemediği dersleri ya da odaklanamadığı dersleri olunca ve aile de baskı yapınca uzaklaşıyor. şuan onun taktir görmeye sürekli aferin teşekkür ederim gibi şeyler duymaya iyi yönlerinin ortaya çıkarılmasına ihtiyacı var. zaten konuşarak olmayacağını görmüşsünüz . onun farkındalığının gelişmesi lazım belki şuan çalışmıyor ama bir okul kazanacak bir şekilde ve de okuduğu bölümü seçip kariyer yapacak bilemezsiniz. Ama zaman var zaten lise kazanma süreci en kötüsüdür .daha çocuk kendi kapasitesini farketmemiş ve olayı anlamamış hemen derse boğuluyor. Psikolojik etken çok ama eğer ki dikkat eksikliği varsa bir derse 5 dk oturup kalkıyorsa bir terapiste gitmekte fayda var ama bunu çocuk olmadan gidin ki çocuğun size güveni sarsılmasın bida hiçbir dediğinizi yapmaz. siz evet terapiste gidin üniversitede çocuk istediği bölümün farkına varıp okusun tabi ki ama dediğim gibi önce çocuk olmadan gitmeniz gerekiyor. Siz terapistin dediklerini evde uygulayacaksınız .

    22 eylül 2018 06:33

    5. Eğitim konusunda oldukça baskıcı bir ailede büyüdüm. İkokulda gündüz okula gider, okul çıkışı 2 gün sanat kursuna gider, üç gün de özel ders alırdım. Bunlar akşam 5-6'ya kadar sürerdi. 1 saat yemek yer, 1 saat ödev yapar, yarım saat kitap okur ve yatardım. Cumartesi spor + ingilizce dersiyle gün geçer, pazar da yine ödev yapardım. Evimizde interneti kullanmamız yasaktı. Neden bu kadar detaylı hatırlıyorum; Çünkü bu babamın benim için çıkardığı bir program idi. Asla sekmeden bu programa uymamı beklerdi. Yazları beni ağlayıp kendimi parçalamama rağmen tek başıma yurtdışına dil kamplarına ya da yatılı yaz okuluna yollardı.

    Liseyi şehrimin fen lisesinde okudum. Yine babamın isteğiyle okulla evime 20 dk mesafe olmasına rağmen yatılı kalıyordum, ailemi haftasonları bile düzgün göremiyordum çünkü dershaneye gidiyordum. ÖSS'de ilk 100e girdim ve tercihlerimi yine babam yaptı. 2 tercih yaptı, ikisi de kendi mezun olduğu tıp fakültesindendi.

    Bunu niye anlattım; benim bir de bu diktatörlüğü yaşamış bir erkek kardeşim var. Liseyi kazanamadığı için kolejde okudu. Dershane'ye yazılıp asla gitmedi, ps kafelerden toplardık. İte kaka liseyi bitirdi, üniversitede mezuna kaldı. Sonraki sene babamdaki saçma takıntı yüzünden özel bir üniversitede burssuz tıp fakültesine girdi. Okulda çok zorlandı, çünkü çalışma disiplini yoktu. 2 sene uzattı diye biliyoruz, hala okuyor şu an. Kaçıncı sınıfta olduğunu bilmiyoruz. Babama sorsan gurur duyar kendiyle, kardeşimin kapasitesini zorlayıp ondan bir doktor çıkardı. Halbuki çocuğun sadece ilgi alanı ve çalışma, dersi anlama stili farklıydı. Bıraksa, üstüne gitmese eminim yolunu bulacaktı. Çünkü çok akıllı bir çocuk.

    Gördüğünüz üzere aynı ebeveyn yaklaşımı 2 farklı cocukta iki farklı sonuç doğurdu.

    O yüzden bu konuda her ebeveyne önerim, çocuğu en çok verim alabileceği şekilde yönlendirmek. Mesela arkadaşlarıyla görüşmesi batmamalı, sadece düzgünce konuşup okul ve dersleri ile diğer şeylere ayırdığı vakti dengelemesine yardımcı olmalısınız. Eline benim babamın yaptığı gibi program vermeyin ama. 15 yaşında dahi olsa bireyi en çok kendi tanır. Neden verim alıp neden almadığını kendi bilir.

    Ayrıca 9. sınıf sosyal açıdan en zorlanılan evrelerden biri. Yeni bir ortam. Liseye başlıyosun, gelecek hedeflerin ciddileşiyor. Dersler birden ağırlaşıyor. Dolayısıyla 9. sınıf o kadar kritik ki çocuğun hayatında, çok titizlikle yaklaşılması lazım. Çocuk kendine ayırdığı vakitten kısıtlandığı an okuldan ve herşeyden bir anda kopabilir.

    Kendisine öğüt verici değil, yardımcı olmak isteyen bir yaklaşım sergileyip, birlikte, onun da isteklerini göz önünde bulundurarak hafif bir haftalık program çıkarabilirsiniz. Zaten 11. ve 12. sınıfta çok darlanacak okuldan/derslerden. Şu an çok da sıkı tutmasının manası yok.

    İlk yapmanız gereken çocuğun istediğini bulmasına, hedef koymasına yardımcı olmanız. Hedefi olan birinin sapması çok zor oluyor.

    22 eylül 2018 19:47

    6. 9. sınıftaysa henüz çok sıkı çalışmasına gerek yok ama en azından yazılılardan 1 hafta önce çalışmaya başlasın. benim9. sınıfta çook kötü notlar alan hiç ders çalışmayan arkadaşlarım en iyi tıp fakültelerinde okuyor şu an. ( iyi bir lise mezunuyum.)

    ona 9. sınıfın yks sınavının yüzde 90ı olduğunu söyleyin ve (anladığım kadarıyla çocuk paşa ve azcık şımarıksa rahat yetişmişse) iyi üniversitelerde okuyan tanıdığınız kişiler varsa onları anlatın ve çocuğa iyi üniversite kazanmak için çalışması gerektiği fikrini aşılayın, özendirin. ona da cazip gelecek odtü'lünün boğaziçi'linin hayatları nasıl süper geziyorlar tozuyorlar görsün özensin. ondan sonra çalışmaya başlar. çok da nefret ettirerek değil de yazılılardan önce1-2 hafta sıkı çalışsın.

    23 eylül 2018 00:26