yeni
popüler
    sorular içinde ara
    yeni soru sor
    son sorular
    son cevaplar
    kategoriler
    • süslü
    • moda alışveriş
    • kuaför & güzellik merkezi
    • sağlık
    • spor
    • gönül işleri
    • aile arkadaş ilişkileri
    • cinsellik
    • eğitim & kariyer
    • seyahat
    • pet
    • sanat
    • bürokrasi
    • diğer
    8 yanıt
    • linki kopyala
    • şikayet et

    psikoterapist ünvanını almak için gerekli eğitim nedir?

    sadece merakımdan soruyorum. instagram'da psikoterapist birisi var. eğitim geçmişine baktığımda psikoloji ya da tıp mezunu değil alakasız bi bölümden mezun ama bilmemkimden iki sene psikoloji eğitimi almış falan filan. şu anda da psikoloji lisans eğitimi alıyormuş ama zaten halihazırda senelerdir psikoterapistlik yapıyor. merakım bu yüzden. böyle psikoterapist olunuyor mu yani anlamadım? 

    1. psikoterapist ünvanı almak için psikoloji, pdr veya tıptan mezun olmanız lazım. ardından pdr ve psikoloji için yüksek lisansınızı tamamlamanız, süpervizyon almanız ve çeşitli sertifikalarınızı tamamlamanız gerekiyor. tıp için gerekli olan süreç hakkında bilgi sahibi değilim.

    kaynak: apa

    16 aralık 2018 05:40

    2. Klinik psikoloji yüksek lisansı yapmış olmak.

    Kişisel terapiden geçmiş olmak.

    Seçilen ekollerin eğitimlerini + süpervizyonlarını almış olmak.

    Psikiyatristlerin de psikoterapist olması için eğitimler alması gerekir. Eğitim almadan terapi yapmaları doğru değildir.

    Ama Türkiye’de herhalde psikoloji alanı kadar istismara açık bir alan yok. Yasa ve meslek odası olmadığı için önüne gelen merdiven altı yerlerde aldığı iki eğitimle kendini terapist ilan ediyor. Burada terapi görmek isteyen insanların çok uyanık olması lazım. Bu dolandırıcılara, sahtekarlara fırsat vermemek lazım.

    16 aralık 2018 11:35

    3. cevaplarınız içi teşekkür ederim. insanları böyle göz göre göre kandırmasına diyecek bişey yok yazık gerçekten. hangi eğitimine, bilgisine dayanarak psikoterapist diyor kendisine bilmiyorum. insan utanır yazmaya. ben insanları dinlemeyi seviyorum diyen, güzin ablalık yapan herkes psikoterapist desin kendisine o zaman. parayı bulduktan sonra psikoloji eğitimi almaya çalışıp kendi kendine verdiği ünvanın altını doldurmaya çalışmak da bambaşka bi boyut. bu kişinin 90bin takipçisi var bi de.

    16 aralık 2018 12:09


    4. O zaman ihbar edin süslü. Türk Psikologlar Derneği’ni arayın. Bu kişinin yetkin olmadığı halde danışan gördüğünüzden eminseniz, arayın ya da mail atın internette bilgiler mevcut. Bir de sahte psikolog ifşa blog ve Facebook sayfası var onlara da yazın, rezil olsun. Bu kadar basit.

    16 aralık 2018 12:44

    5. Psikoloji lisans eğitimi almak, klinik psikoloji yüksek lisans, terapi eğitimleri, test eğitimleri ve bol bol supervizyon

    16 aralık 2018 12:48

    6. Önce hemşirelik sonra psikoloji okudum. Şimdi Ales’e hazırlanıyorum. Demek ki boşuna lisans vs kasmışım. Olur mu öyle şey? Bugün hangi kaliteli bir eğitim kurumu psikolog, pdr ve psikiyatrist dışında kime eğitim veriyor ? He Mecidiyeköy’de merdivenaltı yerlerden isteyen herkes istediğini alır ama ne kadar yetkin ne kadar kaliteli bir terapist olunur bilemem.. terapist olunur mu onu hiç bilemem.. yasa gelmedikçe, sınırlar çizilmedikçe bu böyle devam edecek.

    16 aralık 2018 20:40

    7. Evet doğru sosyal hizmet mezunları da psikoterapist olabiliyor şuan eğitimine devam eden hocalarım var fakat psikoterapist olabilmek için sekiz yıl gibi bir süreden bahsediyorlar. Ayrıca şunu da üzülerek söylemek istiyorum ki psikoloji , sosyal hizmet, pdr vs gibi bölümlerin ne zaman hakkı verildi ki bu ülkede bugün bu bölümlerle alakalı dolandırıcı insanlar olmasın en büyük örneği de socialmom zaten. O yüzden lisansını görmediğiniz insanlara diyolaga bile girmeyin.

    16 aralık 2018 22:14


    8. Ben en son anonim yukarda bazı arkadaşlar psikoloji pdr sosyal hizmet gibi bölümlerin multidisipliner bir şekilde çalışması gerektiğini bilmiyor sanırım ben de desteklemiyorum bu bölümlerde uygulanan politika ve sertifikalı eğitimleri fakat bugün sosyal çalışmacı olarak yukarda saydığım tüm bölümler ataniyor KPSS'de. Sir raporu yazmayı bilmeyen sosyologlar psikologlar ASDEP'te kapı kapı dolaşıp sosyal hizmet uzmanlarının görevini yapıyor sözde. Anlayacağınız hepimizin bölüm fark etmeksizin hakkı yeniyor. Daha fazla konuşmayacağım gerildim fazlasıyla.

    16 aralık 2018 22:21