yeni
popüler
    sorular içinde ara
    yeni soru sor
    son sorular
    son cevaplar
    kategoriler
    • süslü
    • moda alışveriş
    • kuaför & güzellik merkezi
    • sağlık
    • spor
    • gönül işleri
    • aile arkadaş ilişkileri
    • cinsellik
    • eğitim & kariyer
    • seyahat
    • pet
    • sanat
    • bürokrasi
    • diğer
    10 yanıt
    • linki kopyala
    • şikayet et

    siyaset bilimi uluslarası ilişkiler okuyorum sizce kendimi nasıl geliştirebilirim?

    hazırlık sınıfını yüksek bir ortalamayla geçtim, istanbul’da iyi bir vakıfta burslu okuyorum. ingilizcem iyi düzeyde, sizce kendimi nasıl geliştirebilirim aşağıda soruda gördüm bir anonim çok güzel anlatmış iş olanaklarını komik ama bazen siyasetle ilgili bir şeyler izlediğimde acaba yanlış mı yaptım diyorum, adaletsiz bir şeyin içine mi girdim. çoğu arkadaşım şimdiden partilere girdi beni de sokmaya çalıştılar ama ben bunun için çok erken olduğunu düşünüyorum direkt kendimi bir partiye adayamam. sizce neler yapabilirim siz neler yaptınız? mesela ikinci dil olarak fransızca mantıklı mı? kısaca bu bölümü okuyanlar bölümdeyken ve sonrası için tavsiyeleriniz varsa çok makbule geçer. bu arada elimden geldiği kadar kitap okuyorum özellikle devlet kavramları felsefe vs. ama dil konusu aklımı karıştırıyor ikinci bir dil istiyorum çünkü sadece ingilizceyle bir şey olmuyor maalesef. geleceğimi güzel inşa etmek istiyorum huzurlu ve geçim sıkıntısı olmayan bir hayat istiyorum.

    1. Siyasi parti düşünmüyorsanız idealleri size yakın bir sivil toplum kuruluşunda aktif görev alabilir veya avrupa birliği vb kuruluşların projelerine katılabilirsiniz. Hem deneyim hem de ilerisi için referans kazanmış olırsunuz

    17 temmuz 2018 22:03

    2. Eğer bulunduğunuz ilde belediyede çalışmak istemiyorsanız kesinlikle partilerin gençlik kollarına üye olmayın çünkü bu bir etikettir. ileride Merkezi devlet birimleri altında çalışmak isterseniz bu sizin önünüzde her daim bir engel olur. Ayrıca her gün yeni şeylerin geliştiği, değiştiği ve evrildiği ülkemde muhalifseniz ve merkezi devlet kademesinde çalışmak istiyorsanız kesinlikle içinizden muhalif olmak durumdasınız. 

    Bunun yanı sıra ben devlet üniversitesinde okuyorum (gizlinot: kamu yönetimi ) ve kapanan özel okullarda gelen pek çok arkadaşım var. Devlet üniversitesinde derslerin çok daha yoğun ve idareyle ilgili olduğunu, özel üniversitelerde bilgi birikiminden ziyade dillere öncelik tanındığını söyleyip epey bocaladılar. 

    Benim size tavsiyem bol bol anayasa ve kanun okuyun. Zaten çoğu anlaşılır dil. Çevirisi iyi olan ya da çeviri yapabiliyorsanız orijinal dillerinden siyaset kitapları okuyun. Ekonomiyi boşlamayın, takip edin. Resmi gazeteyi telefonunuza indirin, takip edin. Kendinize bir muhalif bir iktidar yanlısı köşe yazarı seçin ve bu kişilerin durum değerlendirmelerini inceleyin. Gündemde olanı biteni, avrupayı, doğal afetleri, uluslararası ve uluslarüstü sözleşmeleri, kuruluşları muhakkak inceleyin, üyelerine bakın. Çünkü okul gerçekten bir yere kadar yeterli olabiliyor. 

    Okulda kulüplerde aktif olun. Hatta kulüplerin yönetim kuruluna girmeye çalışın. Çünkü bu cvnizde ve mülakatınızda liderlik, uyum ve işbirliği vasfını taşıdığınızı gösterecek yegane somut kanıttır. 

    Unutmadan, yapmak istediğiniz mesleği şimdiden kafanızda tasarlayın ve seçmeli derslerinizi buna göre alın çünkü iibf bi girdaptır ve sizi yutar. En azından devlet mi özel mi ayrımını yapabilin. 

    Sormak istediğini ekstra şeyler olursa mesaj atabilirsiniz :)

    17 temmuz 2018 22:22

    3. açılın benim bölümüm:

    yapabileceğin iş çok ilerde o yüzden şunları dene azar azar:

    dergicilik

    sosyal medya,iletişim

    gazetecilik

    tv

    siyasi parti-dergi vs gibi bi oluşum

    konsolosluk stajı

    stk

    okuma grupları (felsefe vs)

    un (umarım olur)

    bunların hepsini 4 seneye yay. mesela konsolosluklar şu an zaten almaz seni, 3te 4te falan bakarsın, bulabildiklerini dene. bu gazete dergi işlerinin siyasetle ilgili olmasına gerek yok, edebiyat, çevre artık neyle ilgileniyorsan bak...

    neler yap:

    seçmeli ders çok al, felsefe sosyoloji tarih sanat her şeyi bil biraz.

    dersleri ciddiye al, iyi notlar almaya çalış. nottan falan çalışma. makaleleri bir bir oku. günde 4-5saat çalışmaya ayır. /2 saat sabah, 2 saat derslerden sonra, yaşama demiyorum). kütüphane yuvan olsun.

    kesinlikle dil öğren, yazın vs. özellikle bir dil diye düşünme, her dilin kendi alanı oluyor. ne desem boş. ama ingilizcenin yanında fransızca ya da almanca, üstüne başka bir dil zevkine göre öğren.

    bilmen gereken çok şey var, her şeyi okumak imkansız. bol bol film ve belgesel izle o yüzden. iran sinemasına bak, arjantin belgeselleri izle.. nerde duyduğun ne zamanb işe yarayacak gerçekten bilemiyorsun, dersler çok çeşitli, çok kapsamlı çünkü.

    avrupa gençlik gönüllü projelerini tyakip et, kesinlikle katıl bir şeylere.

    bir organizasyonda kesin çalış. sinema festivali bilmemne ne olursa. uluslararası olması daha da iyi olur. mesela bir yere staja falan başvurduğunda (konsolosluk mesela) böyle şeyler iyi gözüküyor. oralarda sana referans verecek birilerini bul üslerden.

    tabi ki okulundaki kulüplere de katıl. sanat, spor yap bişi.

    bunları genel oalrak yap, zamanla ne olmak istediğine kesin karar verirsen (dış işleri, gazeteci, dergi edtörü, sosyal medya uzmanı, akademisyen, akademisyenin de çeşidi var tabi: IR, teori, bilmemne) daha da spesifikleşirsin.

    kendime yazarmış gibi yazdım valla. keşke bunları bana diyen olsaydı zamanında. bazılarını kendim keşfettim ama eksik kaldıklarım oldu. başarılar sana...

    17 temmuz 2018 22:27


    4. Hepinize çook teşekkür ederim süslüler çok sağolun :) bu yaz çalışmak istedim aslında ama genel olarak geri dönüş alamadım okula devam ederken sürekli arıyorlardı bahsettiğim yerler satış danışmanlığı alanımla ilgili değil ama en azından para kazanırım diyordum, hal böyle olunca dergilere, gazetelere hiç başvurmadım hepsi 2-4 yıl tecrübe istiyor anlayamıyorum gidip mi başvurmam gerekiyor? Kariyerde hep tecrübeli eleman aranıyor

    17 temmuz 2018 23:31

    5. Aynı bölümden mezunum. yüksek lisans yapıyorum, doktoraya devam etmek istiyorum. Ben akademiden devam edeceğim yani.

    Medyayı hiç denemeyin. Çalışanlar sömürülüyor; stajyerler daha da sömürülüyor. İğrenç bir ortam, hiç ama hiç tavsiye etmem. Belki bianet, diken, t24 gibi yerlerde staj yapmayı deneyebilirsiniz tabii. Ana akım medyaya sakın bulaşmayın.

    Dış işleri isterseniz şu aralar tam zamanı. Eskiden insanlar torpil nedeniyle denemezdi bile (gerçekten ne kadar torpil dönüyordu bilemeyeceğim). FETÖ olayları nedeniyle yeni alımlarda özellikle iktidara çok yakın olmayanları alıyorlar. İki arkadaşım girdi bile ve ilk görev yerlerine gönderildiler. Kendi adıma istemedim. Çoğu zaman hükümeti bırak devlet ideolojisine muhalifim, tabii ki diplomat olamazdım.

    Onun dışında başka bakanlıklarda da çalışılabilir. Ben Avrupa dilleri öğrenilmesini önermem. Fransızca ana dilim gibi, 3 yaşımdan beri konuşuyorum hiiiçççbir işime yaramadı :) NATO'da staj yapmak istemiştim ama özellikle Rusça, Çince ve Arapça bilenleri alıyorlardı. Fransızı da Almanı da İngilizce konuşabiliyor zaten.

    Eğer yurtdışına çıkmak isterseniz yüksek lisansı yurt dışında kovalamak her zaman iyidir, akademiden devam etmek istemeseniz bile size kapı aralar. Yüksek lisans bursu bulmak çok zordur (genelde okullardan değil hükümetlerden burs bulabilirsiniz fulbright, chevening, daad, eiffel gibi). Yüksek lisansı türkiyede yaparsanız amerikaya burslu doktoraya gidebilirsiniz. Sonradan doktora bırakılabiliyor zaten. Hem networking olmuş olur.

    MUTLAKA AMA MUTLAKA sayısal metodları öğrenin!! Akademide de, başka yerlerde de çok işinize yarayacak. Mümkünse r öğrenin bir şekilde. Princeton'dan bir siyaset bilimcinin kitabı var, ona bakabilirsiniz. Kosuke Imai idi adamın adı. Sayısal metodları bilenler hem yüksek lisans doktora başvurularında havada kapılıyor; hem de başka alanlarda da çalışabiliyorsunuz. Bir tanıdık doktora yaptı ancak akademiye devam etmedi, veri analizinde çalışıyor şimdi. Gerçi doktora da öyle kolay bir şey değil ben de niye çok kolaymış gibi anlatıyorsam :D ama ben bunu yaparım diyorsanız da doktora akademi dışında kapılar da açar. birleşmiş milletler de çoğu zaman doktoralı researcher işe alıyor, işinize yarar. olmadı think-tank de dediğimiz düşünce kuruluşlarında çalışabilirsiniz. hem research yaparsınız hem de fena para kazanmıyorlar galiba.

    Özel sektöre giren arkadaşlar da var. p&g'de ve büyük bankalarda çalışan bölüm arkadaşlarım var.

    Siyaset biliminde klasikler pek okutulmaz, teori çalışılmayacaksa da pek kullanılmaz. Ama siz öyle olmayın - ki olmuyorsunuz zaten sanırım - Platon, Aristo, Machiavelli, Hobbes-Locke-Rousseau üçlüsü, kant, Marx, Weber, Foucault bunlara bakın. Hem zevklidir hem insanın ufkunu açar.

    18 temmuz 2018 02:23

    6. Ben 5.anonim.

    Ben lisansımı şöyle geçirdim:

    notlarımı çok iyi tuttum, bir kulüpte çok aktif rol aldım, bir üniversitenin dış işleri yaz okuluna katıldım (sonra dış işleri benlik değilmiş dedim) o sırada bir arkadaş da berlinde türk büyükelçiliğinde staj yaptı, 5 senedir feminist bir organizasyonda çalışıyorum, bir konsolosluktan burs alıp beş haftamı o ülkede eğitimde geçirdim (ne yazık ki o program bitirildi :( ), aladdin project diye bir oluşum var onların yaz okulları oluyor masrafları uçak biletleri hariç organizasyon tarafından karşılanıyor onun bakü'deki yaz okuluna gittim (hala devam ediyor bu proje), bir hocama araştırmasında yardım ettim. Erasmus yaptım ama şu anki kafam olsa erasmus yaz stajı yapardım. Erasmusla gittiğiniz okul kağıt üstünde size çok şey katmıyor. Zaten derslerin notu bile düşmüyor transkripte, pass/fail yazıyor sadece. Yaz stajlarında hem daha fazla hibe veriliyor hem de CV'nize yazabileceğiniz bir iş yapmış oluyorsunuz. Bir arkadaş almanyada bir medya stk'sında çalışmıştı mesela. Üstelik yaz stajları iki üç ay oluyor, dönem içinde gidilen erasmus'tan daha az harcarsınız. Tabii herkesin yolu birbirinden çok ayrı oluyor ama fikir olsun diye yazdım. Üstte bir arkadaş da demiş, EVS çok mantıklı. Yapabileceğiniz kadar yurtdışına çıkmaya çalışın, yeterince araştırdığınızda bir sürü burstur, masrafsız konferanstır eğitimdir öyle şeyler bulabiliyorsunuzdur. Yerel düşünmeyin ama global düşünün. Dünya vatandaşı olmak çok güzel bir şey ve bölüm buna olanak veriyor, faydalanın. Sadece Avrupa ve Amerika'ya odaklanmayın, Asya ülkelerine mesela burun kıvırmayın (ben kıvırdıydım). Çince öğrenenlere çin hükümeti exchange bursu veriyordu mesela. Çin, Kore, Japonya gibi ülkeler soft power kastığı için bu aralar bir sürü burs, gezi olanağı var. Onları değerlendirmeye çalışın (ben değerlendirmedim tabii akılsız kafam ama bölümden bunu yapan arkadaş oldu).

    18 temmuz 2018 02:38

    7. Ek:

    huzurlu bir gelecek istiyorsanız çaps lock açık sakin siyasete atılmayın çaps lock kapalı. Seviyesiz seviyesiz bir sürü insanla muhatap olacaksınız, herkes birbirinin kuyusunu kazacak milletvekilleri listelerinde saçma sapan bir sıra için. Siyasete atılanların yüzde yetmişi ülkenin geleceği için oturmuyor bu kurtlar sofrasına. kendi menfaatleri için (iş bağlamak olsun, adını duyurmak olsun) giriyorlar. O yüzden milletin birbirini ezdiği bir yer. Partiye falan da üye olmayın, oradan yürümeye de çalışmayın. Partili olmadan da belediyelerde çalışabilirsiniz. Bazı chpli belediyelerin toplumsal cinsiyet, çevre vs. için birimleri var orada çalışan tanıdıklar var mesela, bazıları chpli değil.

    Aslında iş var bizim için ama biraz aramak gerekiyor. Bir de doktorluk, avukatlık gibi meslek öğrenmediğin için belli olmuyor nerede nasıl çalışacağın. bir yandan kötü - çünkü belirsizlik - bir yandan da güzel çünkü zevklerine göre nerede çalışmak istediğine karar verebilirsin ve iş hayatından bir nebze zevk alabilirsin.

    18 temmuz 2018 02:43


    8. Ay yazdıkça yazasım geliyor, 8 sene önceki halime söylüyorum aslında bunları :)

    Genel not ortalamasından ne kadar önemli olduğundan da bahsetmek istiyorum. Önemli değil derler ama önemlidir, bana inanın. İstisnalar çıkar ama kaideyi bozmaz; siz kendinizi garantiye alın notlarınızı iyi tutun. İlk sene ben çok zorlanmıştım çünkü birden önüme türkçesine bile kafamın çok basmadığı metinlerin ingilizcesini koymuşlardı. Size de olabilir (İngilizceniz çok süperse olmayabilir de, ama ben yine de söyleyeyim), dert etmeyin. Bizim bölümde zamanla çoğu kişinin not ortalaması yükselir, düşme pek olmaz. Çünkü makale okumak, tartışmaları takip edebilmek, ingilizceye alışmak biraz zaman isteyebiliyor. Ama zamanla herkes hallediyor :) İlk seneyi 3'ün altında kapatan arkadaş 3.5 ile mezun olmuştu mesela.

    Bir de eğer üniversiteniz liberal arts odaklıysa ilk sene muhtemelen fazla siyaset görmeyeceksiniz ama her şeyin temelini göreceksiniz. siyaset 101, sosyoloji 101, mikro ekonomi 101, makro ekonomi 101 vs. gibi. Ben ilk seneden bu yüzden nefret etmiştim, notlarımın düşük gelmesinin bir nedeni de bu olmalı. abv mikro-ekonomi. ama makro-ekonomi güzeldir, siyaset bilimi için de önemlidir, onu güzel öğrenin.

    çap çok merak edilen bir konudur. ben yaptım, kariyer açısından çok bir faydasını görmedim ama öğrenmekten çok zevk aldığım bir bölümde yaptığım için moralimi düzeltti, notlarımı yükseltti, okula daha zevkle gitmemi sağladı vs. düşünüldüğünden daha kolaydır bu arada çap yapmak (ekonomi ile yapmıyorsan tabii), zaten ders programınızda bol bol seçmeli olacaktır, onları çap bölümünden seçince fazla bir yükü olmuyor. Gerçi ben bir sene uzattım okulu daha rahat okumak için, ondan da olabilir. 4 seneye çap sıkıştırmak zor olabilir, hele erasmus/exchange yapılmışsa neredeyse imkansız bile olabilir.

    Derslerde bilgisayarla not tutmaya başladığım dönemde notlarım birden fırlamıştı. Her hoca açıklayıcı anlatmıyor ne yazık ki. Bu hocaları mimlemiştim ve sapıkça bir süratle ne söylerlerse yazıyordum word'e. Sonradan ders notlarının üstünden geçince anlıyordum neyin ne olduğunu :) İlerleyen senelerde bazı derslerden çok fazla okuma yükünüz de olabilir (bir dersten haftalık 200 sayfa okumamız gerekiyordu bazen). Biz bazen kendi aramızda bölüştürüyorduk okumaları. Herkes kendi bölümünü okuyup özetini çıkarıp diğerlerine anlatırdı. Bunun çok yardımını gördük çünkü tartışma ortamı da sağlıyordu ve tartışırken daha iyi öğreniyorduk. sunumlardan sonra okumadığım makalelere dair bir temel bilgimiz olduğu için sonra makaleyi okuduğumuzda daha hızlı kavrıyorduk. sınavlar öncesi deneyebilirsiniz bu tekniği. kolektif davranmak her zaman daha iyidir ;)

    18 temmuz 2018 03:04

    9. Gelelim en önemli konulardan birine: eğlenmek.

    Bütün bunlara kasarken eğlenin de. Sadece zevk aldığınız şeyleri yapın, zorunda olduğunuz bir şey yapıyorsanız da bir şekilde zevk almaya çalışın, oyun haline getirin (benim için bu sayısal metodoloji, istatistik öğrenmek mesela).

    Üniversite sadece bölüm değildir. Birçok kulüp, etkinlik vs. oluyor onlara mutlaka gidin. Bir daha asla bu kadar boş ve enerjik olamayacaksınız, zamanınızı değerlendirin. Ben mesela keşke havacılık kulübüne gitseydim diyorum şu anda, çok pişmanım o konuda. değişik insanlarla tanışın, safety zone'dan çıkın, kendinizi kısır bir sosyal alana hapsetmeyin (ben bunu ne kadar başardım bilemiyom doğrusu). eyyorlamam (inşallah) bu kadardır. güzel bir 4 sene geçirmenizi dilerim :)

    18 temmuz 2018 03:09

    10. ben açılınla başlayan anonim. doğrudur stajyerlik dediğin gerçekten sömürüdür ama bu her yerde böyle. (link: https://www.theguardian.com/world/2015/aug/14/un-employed-thousands-unpaid-interns bakınız un)

    verilmesi gereken ciddi bir karar aslında bu. kısa dönem çalışmalarla belki bu mantıksız durumun etkisini azaltırsınız.

    büyük gazete ve dergiler değil, küçükleri ya da yerelleri deneyebilirsiniz. direkt cv ve güzel türçe ve ingilizce bir motivasyon mektubuyla başvurabilirsiniz. bu konular genelde ısrarcı olmayı gerektiriyor.

    ama tek bir tavsiyemi seçmem gerekirse, avrupa gönüllü hizmetleri (googleda voluntary youth work diye arayabilirsiniz) ve festival çalışmaları.

    18 temmuz 2018 07:30