yeni
popüler
    sorular içinde ara
    yeni soru sor
    son sorular
    son cevaplar
    kategoriler
    • süslü
    • moda alışveriş
    • kuaför & güzellik merkezi
    • sağlık
    • spor
    • gönül işleri
    • aile arkadaş ilişkileri
    • cinsellik
    • eğitim & kariyer
    • seyahat
    • pet
    • sanat
    • bürokrasi
    • diğer
    7 yanıt
    • linki kopyala
    • şikayet et

    sosyal medyayı mesleki amaçlarla kullanmak istiyorum ama çekiniyorum?

    merhabalar, yakında psikolog olacağım ve hocalarımız sıklıkla sosyal medyayı aktif bir biçimde kullanmamız gerektiğini bildiklerimizi insanlarla paylaşmamız gerektiğini söylüyorlar. ve insanlarında yapılan yorumları okuduklarını, sosyal medya hesaplarında paylaşılanları dikkate aldıklarını vs. buraya kadar sıkıntı yok. ama sorun bende. takip ettiğim psikologlara bakıyorum ciddi manada takipçisi olan insanların özel hayatlarını da paylaştıklarını ve özel hayatlarını paylaşanların daha fazla takipçisi olduğunu gözlemledim. öte yandan internet ile gerçekten aram yok, süslü ve ekşi sosyal medya olarak en sık ziyaret ettiğim platformlar. donanımlı biri olduğumu düşünüyorum ama içerik üretmek bir baskı yaratıyor bende. bazen yayınlayıp hesabı public yapıyorum fakat o kadar saçmasapan mesajlar veya beğeniler geliyor ki rahatsız oluyorum. eşim bir ay sık dişini alışacaksın insanlara çok faydalı olacağına eminim bundan 10 yıl sonrasını düşün hep diyor. ama ben hep nasılsa milyon tane psikolog var ya özgün içerik üretemezsem ya genel çer-çöpün içinde bir anlam ifade etmezse paylaştıklarım diye endişe ediyorum ve sık sık yorum gelmiş mi kontrol etmek internete bağımlı olma fikri de rahatsız ediyor. ama bazen de karşıma donanımsız insanların binlerce takipçisi olduğunu görünce öfkeleniyorum. sizin tavsiyeniz ne olur  sosyal medyayı iş için kullanmakla ilgili? yeterli bilgi birikimine ulaştığımı düşündüğümde yeni bir hesap mı açmalıyım ? yoksa var olan hesaplarımdan amatörce de olsa ufaktan başlamalı mıyım ? ama o zamanda eşim çocuğum ve arkadaşlarımla olan fotoğrafları silmem mi gerekir ?

    1. merhaba, ben de psikoloji okuyorum ve acikcasi sosyal medyanin cogu kullanimini etik bulmuyorum bu alanda. dediginiz gibi gercekten cercop ve bence tam olarak donanimsiz insanlar kullaniyor. ama donanimli da olunsa ben ilk basta sozler yazarak falan kullanilmis hesaplari baya basit buluyorum acikcasi. kullanan hocalarim da konferanslari etkinlikleri vs haber vermek icin kullaniyor. ama ote yandan bu cagda insanlara ulasmanin en kolay yolu da o. bilemedim acikcasi ama bana hos ve profosyonel gelmiyor. sanirim hocalarimin tutumlarindan oturu. ama eger yaparsaniz, kesinlikle aileyle fotograflarinizi silin derim. danisanlarinizla ya da danisaniniz olabilecek insanlarla ozel hayatinizi paylasmaniz yine etik degil bence. umarim cok basarili ve mutlu olursunuz sectiginiz yolda:)

    26 mayıs 2018 10:47

    2. Bence kisisel hesabinizi ve profesyonel olarak kullanacaginiz hesabinizi ayirin. Kisisel hesabinizi kapali olarak kullanip istediginiz gibi fotograf paylasabilirsiniz. Diger hesabinizdan da mesleki paylasimlar, ornegin bir yerde konusmaci olacaksaniz onun bilgisi veya iste bir yer bir yaziniz yayinlandiysa onun linki olabilir. Eger kendi adiniza bir yer acarsaniz veya halihazirda varsa x psikolojik danismanlik adiyla da hesap acabilirsiniz. Ben su an gittigim psikologumu internetten arastirarak buldum mesela ve cogu insan da internetten mutlaka arastiriyordur diye dusunuyorum. Faydali olur size mesleki acidan yani.

    26 mayıs 2018 10:58

    3. Ben psikolojiye özel merakımdan bu alandaki kitapları aşırı ağırları bile okumaya çalışıyorum ve o tür hesaplar bana boş geliyor. Çok klişe şeyler paylaşılıyor. Böyle olacaksa ben olsam hiç girmezdim ama mesela daha çok katıldıkları programlar ya da blog türü yazılarda agah aydın ya da ilker küçükparlak hocanın paylaştıklarını kaçırmam. içleri dolu dolu şeyler. öbür türlü klasik kişisel gelişimciler türü paylaşımları okumayı hiç tercih etmiyorum. Özel hayat ve mesleki diye 2 ayrı hesap açardım sanırım bir de. 

    26 mayıs 2018 11:06


    4. bence profesyonel ve özel hesaplarınızı ayrı tutmanız daha doğru olacaktır. hem danışan güvenirliliği açısından hem de sizin rahatınız açısından.

    sosyal medyanın kullanımını her meslekte öneriyorum ben açıkçası çünkü artık dünya dijitalleşiyor ve trendlerin gerisinde kalmamak lazım. kişisel pr çalışmanızı 360derece düşünün. danışanlarınız ihtiyaç dahilinde birbirine söyler bunun dışında adınızın geçtiği bir yerler olmalı. kişisel hesabın ayrı tutulması benim kişisel önerim. tabii ki prof sayfanızda da kişisel birkaç paylaşım olabilir ama ağırlık her zaman uzmanlık olmalı.

    içerik üretmekten korkmayın. hele de psikoloji alanında. derya deniz resmen. her gün 1 tane konu başlığına yer verseniz örn: uyku bozukluğu, çocuk gelişimi gibi bir sürü konu çıkar size eminim. altına anlaşılabilir dilde açıklama yaparsanız bence güzel bir profil olabilir. ben bu tarz sayfaları çok seviyorum okumak çok hoşuma gidiyor.

    artık terapilerin bile online yürütüldüğünü düşünürsek kesinlikle açın derim kısacası. tek dikkat edin diyeceğm nokta istikrar. günde 1er tane de olsa mutlaka düzenli paylaşımınızı yapın. vakit bulamıyorsanız bunları boş bir gününüzde programlar aracılığı ile planlayabilirsiniz. bunun için araçlar vs var ücretsiz. isterseniz bana mesaj atın detaylıca anlatırım size hepsini. şimdiden kolay gelsin kısa zamanda istediğiniz başarıya ulaşırsınız umarım :)

    26 mayıs 2018 11:25

    5. Öncelikle cevaplarınız için çok teşekkür eder ve yazım hataları için özür dilerim. Alelacele yazıyorum bir yandan bebeğimle ilgilendiğim için.

    Cevaplarınız sayesinde netleşiyorum. Sizinle hemfikirim; kişisel hesap ve profesyonel hesap bana da ayrı olmalıymış gibi geliyor kendimi bir danışan olarak da düşündüğümde. Zaten kişisel hesabımda da toplam 25 fotoğraf var. Bunun 3 tanesi hariç gerisi duyuru, sergi vb. Maalesef sosyal medyayı sevemiyorum ama içinde yaşadığımız çağ kullanımını gerekli kılıyor. Birçok sergi, etkinlik, kayıt formları vs sosyal medya üzerinden yayınlanıyor. Bir süslünün sorusuna da buradan cevap vereceğim; hocalarımız danışan çekelim diye değil, -bu çok sonraki aşama- bildiklerimizi insanlarla paylaşmanın toplumsal bir sorumluluk olduğunu savunuyorlar. Özellikle de yasal boşluk nedeniyle emek hırsızlarının yoğun olduğu bir ortamda. Terapi ile uzaktan yakından ilgisi olmayan insanların terapi yapmasından mütevellit. Örneğin : socialmom. En son baktığımda hala binlerce takipçisi vardı ve hesabı public.

    Yani benim kafamdaki şey; bildiklerimi paylaşmak, özgün içerik üretmek. Okumuş arkadaşlarım bile en temel psikoloji bilgilerinden bir haber. Halbuki sadece tek bir bilgi bile terapötik edim yaratabilir, farkındalık oluşturabilir, kişinin bakış açısını değiştirebilir. Tek çekincem; kendim. Kendime güvenmek.

    26 mayıs 2018 12:26

    6. Eğer kendine dair bir şeyi ya da oldukça olağan bir şeyi farklı ve güzel bir bakışla yazıyorsa kabulüm (drozgemergen'e bakabilirsiniz) ama sözler paylaşan altına birkaç cümle kuran insanları sevmiyorum. Özellikle mutlu olun mutlu edin pozitif olun felan saçmalıklarını zerre kabul etmiyorum ki yetkin bir psikolog pozitif olun diye bir şey demez.

    26 mayıs 2018 12:27

    7. Biraz salkım saçak oldu ama umarım kendimi düzgün ifade edebilmişimdir. 

    Hesabı ne zaman açmam gerektiğine gelince, mezun olunca açayım diyorum daha ciddi bir görünüm oluşturur. Şu an mezuniyetime bir dönem var, akabinde yüksek lisansa başlayacağım. Haziran ayında da işe başlıyorum. Belki yanında çalışacağım psikolog onaylarsa merkezin sayfasını daha faal hale getirebilirim.

    26 mayıs 2018 12:28