yeni
popüler
    sorular içinde ara
    yeni soru sor
    son sorular
    son cevaplar
    kategoriler
    • süslü
    • moda alışveriş
    • kuaför & güzellik merkezi
    • sağlık
    • spor
    • gönül işleri
    • aile arkadaş ilişkileri
    • cinsellik
    • eğitim & kariyer
    • seyahat
    • pet
    • sanat
    • bürokrasi
    • diğer
    16 yanıt
    • linki kopyala
    • şikayet et

    turk tipi beslenmenin zararlari?

    arkadaslar tartismak istiyorum. etrafimizdaki cogu (gizlinot: herkes degil, cogu. herkes degil cogu,. kavga etmeyin sunu gorunce lutfen. )erkek ve kadinin baliketli olmasi dikkatinizi cekti mi? genel olarak turk mutfagindaki yanlislar nelerdir? sizce turk mutfagi dejenere mi oldu? uzun donemde bu tip beslenmenin zararlari nelerdir?

    1. türk tipi beslenmedeki sıkıntı karbonhidrat ağırlıklı olması, her şeyle ekmek yenmesi, pilav, makarna, patates tarzı yiyeceklerin çok tüketilmesi. Ek olarak uzun saatler oturup keyifle yemek yemek sürekli yapılıyorsa o da fazla kalori alımına sebep olabiliyor. 3 4 saatlik sabah kahvaltıları, bütün akşam süren akşam yemeği davetleri gibi.

    19 mayıs 2018 14:25

    2. Yoo sadece cok ilgiliyim boyle konulara :) yemek yapmayi seven bi insanim bu arada. Dejenerasyon sorum da onun icin.

    19 mayıs 2018 14:31

    3. Balık etli tabiri az kalır baya baya şişman çoğu kişi. Nedeni de doğal beslenmeme, şekerli yiyecekler,hamur işi ve aşşırı yağlı yemekler. Canan karatay’a kaçık gözüyle bakıyoruz ama beslenme ile söylediği her şey doğru. Artık şeker bile gerçek şeker değil. Yapay şeker.

    19 mayıs 2018 14:32


    4. içeriklere ek olarak yemek yerken durmak isteyen insanın durmasına izin verilmemesi, tabaktaki her şeyi bitirtme baskısı, porsiyon kontrolsüzlüğü, az yemenin hakaret algılanması vs.

    19 mayıs 2018 14:40

    5. Her şeyin ekmekle yenmesi, çorbayla başlayıp etli pilavlı makarnalı yemek ve tatlı ile bitiş. Etli biber dolmasının içinde pirinç bulgur vs var onu bile ekmekle yiyoruz. Ve Herkes çok tüketiyor. açık büfelere bakın, alınan tabaklara bakın. Sanırım uzun süre açlık yaşamış toplum psikolojisi biraz da. her şeyden bol bol yiyeyim..anneler bile bir süre önce böyle beslerdi hatırlayın, bol ye ki boyun uzasın, hemen büyü vs.

    az ve öz olanla doyabilmek, bunun vücuda daha faydalı olduğu gerçeği kabul edilemiyor. hemen değişmez ama 2-3 nesil sonra bu tam takım yemekler vs olayı biter diye düşünüyorum, fast food herkesi obez yapmamış olursa tabi. 

    19 mayıs 2018 14:56

    6. çok güzel ve sağlıklı yemeklerimiz de var aslinda çorbalardan sebze yemeklerine kadar...

    Ve biraz arastirsak biraz degisitirsek cok çeşitli bir vegan mutfağımız da olabilir

    Ama çoğu evde bırakın vegani sağlıklı olanı bile yapılmıyor çünkü sağlık demek daha fazla yemek demek.

    Ya et yeniliyor ya hamur.

    Bir de ben genel olarak çok fazla yendiğini düşünüyorum mide el kadar bir kese mesela yok aperatifler,ara sıcaklar,ana yemekler,salatalar,tatlılar...yemek hiç bitmiyor.

    Sonra yapımız bu.

    Tabi ki yapımız bu ve mantı canımız ama yapımız bu diye de salmak olmaz ki etrafımdaki 35+ herkes ilaç kullanıyor.

    Spor yapan da yok mesela herkes yeyip yeyip oturuyor.

    Bir de tatlı olarak meyve yemek var ki...

    19 mayıs 2018 14:56

    7. çok ekmek yenmesi, çorba ve sulu yemek yanına illa ki pilav veya makarna yapılması. kendisinden az yiyene ye baskısı yapılması bunu direkt benim erkek arkadaşım bana yapıyor tepki verdikçe azalttım bunu. bir de börekten mantısına sevilen yiyeceklerin çoğunun karbonhidrat olması ve paketli gıdaların çok tüketilmesi.

    19 mayıs 2018 15:15


    8. başta fakir bi toplum olmamız ve devletin hiçbir kuralının olmaması. paket gıdaların içinden glikoz şurubu fışkırıyor adeta. meyveli yoğurt alıp çöpe attım hemen çünkü inanılmaz şeker yüklemesi yapıyor bize yediğimiz her paketli gıda yada pastanedeki herhangi bir ürün. halbuki glikoz şurubuna bir sınır belirlenmeli dikkatlice kontrol edilmeli ama nerde.

    fakirliği de açarsam insanlar adeta doymak için yemek yiyor. kimsenin sağlıklı ürünlere ayıracak bütçesi yok çünkü sağlıklı denilen o az hormonlu sebzeler meyveler fahiş fiyatlara satılıyor. proteine ihtiyacımız var ama insanların ete ayıracak yeterli bir bütçesi yok. geçen sağlıklı denildiği için karabuğday aldım kilosu 13 tl ve sadece macrocenterda vardı. büyük bir migrosta bile bulamadım. dışarda sağlık yemek çoğunlukla pahalı, insanlar ekmek arası 1000 kalorilik şeyleri mideye indiriyorlar bu yüzden.

    açıkçası biraz konu dışı yazmışım ama bu durumun bence türk mutfağıyla bir yere kadar alakası var. türk insanındaki en büyük problem spordan bihaber yaşaması ve gördüğü her şeyi mideye indirmesi.

    19 mayıs 2018 16:00

    9. yukarıdakilere ek olarak yağların çok yüksek sıcaklıkta kullanılması. zeytinyağı da tereyağı da kavurarak kullanıyor annelerimiz, trans yağa dönüşüp vücutta kullanılamayacak ve atılamayacak hale geliyor. bu da kilo olarak geri dönüyor malesef.

    19 mayıs 2018 17:15

    10. aslında türk mutfağı çok da zararlı değil, aksine sağlıklı bile. annelerinizin, anneannelerinizin gençlik resimlerine bakın. eski türk filmlerindeki kadınların vücutlarına falan. gayet yerinde normal insan vücutları. son yıllarda iyice ayyuka çıktı ama müthiş derecede bir şekilci anlayış her yeri hakimiyetine almış durumda. ekranlarda gördüğünüz insanlar ortalamanın üstü zayıf, ortalamanın üstü uzun, ortalamanın üstü güzel. sürekli bu görüntülere maruz kalınca da insanın algısı değişiyor, ne kendini beğenir oluyor ne de etrafındakilerin normal vücutlu insanlar olduğunu görebiliyor. tabi elbette fast food kültürünün yaygınlaşması, artan nüfusla birlikte ortaya çıkan gelirin adaletsiz dağılımı, hayat koşulların pahalılaşması ve stresle birlikte ucuz sağlıklı malzemelere ve bu malzemelerle yemek yapacak zamana sahip olmayışımız bizi hazır yemek kültürüne yönlendiriyor. türk mutfağı çok geniş, sebze ağırlıklı da bir mutfak aslında ama dışarıda yemek yenme dendi mi türk yemeği namına akla gelen kebaplar olur, pide olur vs. esnaf lokantılarında sebze yemekleri bulunabilir mutlaka ama dediğim gibi akla ilk gelen seçeneklerden değildir ailecek dışarı çıkıldığında ya da arkadaşlarla buluşulduğunda. yerinde zeytinyağı ve tereyağ kullanımın bir zararı olduğunu düşünmüyorum. mühim olan abartmamak ve hamurişine yoğunlaşmamak. türkiye'de hiç almadığım kilolaları fransa'da fransızlar gibi besleneceğim derken aldım da allahtan geri döndüm türk mutfağına da verdim kiloyu. ne yapıyorum? sabahları gayet güzel türk kahvaltısı yapıyorum, peynir zeytin domates salatalık. öğle veya akşam yemeklerinde de genelde sebze veya bakliyat yemeği yiyorum. işte ıspanak yemeği, mercimek, fasulye, patlıcan ne varsa taze. hafta bir iki kere de et, tavuk veya balık. oldu bitti. yağı boca etmedikten sonra hafif salçayla kavrulmuş soğanın üstüne eklenmiş sebzeyle yapılan türk yemeklerinin bir zararı yok yani. ekmeğe abanmadan tabi. bence türkiye'deki en önemli problem hazırcılık ve hareketsizlik. annem evde yapıyor nasılsa diyor oturup yeniyor ekmeği suyuna bana bana üç dört tabak, hiçbir spor, yürüyüş koşu yapılmıyor ee tabi göbek olacak g.t olacak o yemekler. şahsen ben yemek yaparken doyuyorum. tıkanıyorum tabak bitmeden. kendi yemeğini yapınca o kadar çok yiyemiyorsun. ama işte çalışan insanların zamanı olmuyor. kısır döngü resmen.

    19 mayıs 2018 17:47