34 yanıt
  • linki kopyala
  • şikayet et

yeşil pasaport ile yurtdışında öğrencilikten turistliğe geçiş?

arkadaşlar ben avrupada değişim öğrencisiyim ve buna göre ögrenci vizesi verildi bana. bu vize aralık ayına kadar. benim ayni zamanda yesil pasaportum var, normal sartlarda avrupa ulkelerine turist adi altinda vizesiz girip gezebiliyorum 3 aya kadar. ögrenci vizem bittiginde de bi 10 gun daha bu ulkede tatil amacli kalmak istiyorum, sizce bu donerken bana sorun yaratir mi? cikarken baska ulkeden mi ciksam ne yapsam...

1. Ayrica devlete kayit yaptirdim ve donerken kayidimi sildirmem gerekecegi soylendi, ben ogrenci vizem bitmeden kaydimi sildirsem turist olarak o 10 gunu oyle gecirsem en sagliklisi mi olur?

5 kasım 14:52

2. Vizen bittikten sonra kalamazsın, şuan kaldığın süre de 3 aydan düşüyor. Sorun çıkacaktır.

5 kasım 19:24

3. Giriş çıkış gerekiyor diye biliyorum ama emin değilim. 

5 kasım 20:11


4. @todobian baska ulkeden cikis yapsam olur mu peki? Donmeden once okuluma goturmek zorunda oldugum belgeleri teslim alabilmem lazim, bu yuzden o 10 gune ihtiyacim var. Vizeye basvururken bunu acikladim ama giciklik yaptilar, sinavlarimin bittigi gune kadar verdiler. Eh sinav biter bitmez de notlar aciklanip belgeler hazirlanmiyor dogal olarak :( vizemi mi uzatmam gerekecek o halde benim?

5 kasım 21:54

5. avrupa derken schengen bölgesindeki ülkelerden biri mi yoksa ingiltere mi? Bir de değişim öğrencisiyseniz, oturma iznine başvurmuş olmanız gerekmiyor muydu? Durumunuzu tam anlayamadım.

Avrupa birliği üyesi olan ülkeler için genel kural (yeşil pasaport): 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla turistik amaçlı seyahat edilebilinir. Diyelim ki 1 haziranda ülkeye giriş yaptınız, o tarihten itibaren 180 gün içerisinde (Aralık 28 ya da 29 sanırım) sadece 90 gün kalma hakkına sahipsiniz. Sonrasındaki 180 günlük zaman diliminden yararlanmak isterseniz çıkış-giriş yapmanız gerekmekte. Bu arada schengen bölgesindeki ülkeler arası giriş çıkış sayılmamakta.

6 kasım 21:34

6. Oturma iznim/ogrenci vizem var, almanyadayim. Anladigim kadariyla ogrenci vizem bittigi anda cikmak zorundayim, cunku burada 90 gunden daha fazla suredir okuyorum, yesil pasaport haklarimi kullanamayacagim.

Bilgisi olan varsa, bu vizemi nasil uzatabilirim acaba? Cunku ogrenci vizemin bitis tarihini tam sinavlarimin bitis gunune verdiler, yani o gun sinava girip ardindan bavulumu toplayip donmem bekleniyor. Bu da yapabilecegim birsey degil elbette.

6 kasım 21:38

7. okul o belgeleri size postalamiyor mu? normalde sinavin oldugu son gune falan veriyorlar vizeyi evet, asiri giciklik ama oyle. isin bitmis oluyor okulda, biter bitmez de cik istiyorlar. vizeniz bitince schengen bolgesinden cikip sonra yesil pasaportunuzla geri girebilirsiniz. ama onun yerine okuldam belgeleri yollamasini istemek, arkadaslara,rica etmek daha ekonomik

7 kasım 10:59


8. Okulun postalama sureci bayagi sorun yaratiyor, gecen yil buraya degisime gelen arkadaslarimin belgelerin gecikmesinden dolayi bir suru dersleri cope gitti, bu sorunu yasamak yerine elden teslim almak istiyorum. Vize uzatmayla ilgili bilgisi olan varsa sevinirim!

7 kasım 15:22

9. 1. oturma izni ve öğrenci vizesi aynı şeyler değil. Uzun süreli kalışlarda (90 günü aşan) vize alınıp sonrasında belediyeden oturma izni almanız gerekmekte. Eğer ki oturma izninizi son güne verdilerse (ki genelde dönemin bitimine kadar vermekteler ve almanyadaki üniversiteler için kış dönemi mart sonuna kadar) bu demektir ki gerekli şartları sağlamadığınız için vermediler. Şartlar; yeterli paranızın ve sağlık sigortanızın olması (öğrenci olup sınav sonucunu beklemek istemenizi anlayışla karşılayacaklardır).

En kısa zamanda oturduğunuz yerden sorumlu "ausländerbehorde" ye başvurup uzatma alabilirsiniz.

7 kasım 18:53

10. Okulumun direktifleri uzerine belediyeye kaydimi yaptirdim ve oturdugum yerden de buradan oturduguma dair belgemi aldim, yaklasik 3 aydir buradayim. Normal sartlarda 100 euro odeyip bir baska kayit islemi daha yaptirildigini, ama ozellikle ogrenci vizem oldugu ve bu okul suremi kapladigi icin bunu yapmak zorunda olmadigimi soylediler. Oturma iznimi belediyeye kayit yaptirdigimda almis oldugumu varsayiyorum. Bu kayidi ulkeden cikarken sildirmem gerektigi de soylendi fakat.

Dogrusu oldukca kafam karisti, oturma iznimi uzatarak vizemi uzatmadan burada daha uzun kalabilirim gibi duruyor oyleyse, fakat bana oturma izni uzatilacak birsey olarak anlatilmadi, okuluma tekrar sordum bu durumu. Yardimci olabilirseniz sevinirim, okul pek yardimci olmuyor, belediyeye gittigimde de almanca konusmadigimdan dolayi yine iletisimim eksik kaliyor.

7 kasım 21:46