yeni
popüler
    sorular içinde ara
    yeni soru sor
    son sorular
    son cevaplar
    kategoriler
    • süslü
    • moda alışveriş
    • kuaför & güzellik merkezi
    • sağlık
    • spor
    • gönül işleri
    • aile arkadaş ilişkileri
    • cinsellik
    • eğitim & kariyer
    • seyahat
    • pet
    • sanat
    • bürokrasi
    • diğer
    9 yanıt
    • linki kopyala
    • şikayet et

    yurtdışına mı çıkmalı, türkiye'de mi kalmalı?

    süslüler hepinize merhaba. fikirlerinize, bakış açılarınıza, tavsiyelerinize, önerilerinize ihtihacım var.  soru aslında basit: yurtdışına mı gideyim, türkiye'de mı kalayım. bana ne yapmam gerektiğini söyleyin demiyorum çünkü eminim bu senin kararın diyecekler olacaktır. elbette benim kararım ama kararımı her türlü görüş, fikir etkileyebilir. etrafımdaki insanlar da bu konuda ikiye ayrılmış durumda, çıkmazdayım ne yapacağıma karar veremiyorum.. ben uzun yıllar boyunca yurt dışında yaşamış, oranın vatandaşlığına sahip olan, son bi kaç senedir çekirdek ailesiyle türkiye'de yaşayan ve lisans eğitimini bitirmek üzere olan biriyim. seneye mezun olduğumda geldiğim ülkeye geri dönebilirim, orada çok iyi bir maaşa çalışmaya başlayabilirim. kısacası yurdışının verdiği ve hepimizin hali hazırda bildiği tüm imkanlara ve avantajlara sahio olabilirim. öteki yandan türkiye'de kalırsam mezun olunca ya çalışmaya başlarım, ya yüksek lisans yapıp üniversite'de asistanan olarak akademik kariyerin ilk basamağına adım atarım.  gitmek için sebeplerim şunlar olurdu: kafamın, ekonominin rahat olduğu refah ve medeniyet seviyesi yüksek bi ülkede iyi bir maaşa çalışmak, hayattan ve yaşamdan istediğim huzura kavuşmak, istediğim gibi giyinebilmek, istediğim saatte korkmadan dışarıda olmak.. kalma sebebim ise tamamiyle ailem, sahip olduğum bi kaç arkadaşım ve çok çok sevdiğim erkek arkadaşım. gerçekten çok seviyorum ve basit bi ilişkiden fazlası bu. çok bağlıyız çok ciddiyiz. karşıma çıkacak her hangi bi erkekle aramda olacak türden bir şey değil. gitmek ayrılık demek olurdu.. onsuz nasıl yaşarım bilmiyorum. yaşayamam deyip yaşamaya devam ederim biliyorum, ama tekrar onun gibisini bulamam çünkü geldiğim ülkede tüm türkler birbirini tanır, bekar erkeklerin de çoğunu tanırım ve hiçbiri ilişki yaşayabileceğim türden erkek değil. gitsem ebediyen bekar kalırım. yani sırf para, rahatlık ve medeniyet için aileden, buradaki arkadaşlardan uzak kalmak, hayatının aşkından ayrılmaya değer mi? 

    1. Saydığınız maddeler iki seçenek içinde çok güzel. Bence aradaki dengeyi bulmaya çalışmalısınız. Belki siz gidip birkaç yıl çalışıp para biriktirip dönebilirsiniz. Veya erkek arkadaşınızla ilişkiniz ciddiyete bindiğinde oda sizinle orada yaşayabilir. Ekonomik özgürlüğünüz olduktan sonra ailenizi sık sık ziyaret edebilirsiniz. Türkiye için saydığınız maddeler çok güzel fakat parasız çok zor. İmkanınız varsa boşa kullanmayın derim.

    25 nisan 2018 14:22

    2. Cocuk sahibi olmak gibi bir dusunceniz varsa erkek arkadasinizin da sizinle gelebilmesi icin imkanlari zorlayin ve gidin derim. Bu ulkede bu egitim sisteminde cocuk okutmak cok cok zor. Hem daha kaliteli egitim alir hem de ozel okullara dokeceginiz paralar cebinizde kalir. Turkiye’de akademik kariyerde zemin o kadar kaygan ki kac akademisyen isinden bir gunde atildi duyuyorsunuzdur. Ozel sektor deseniz kole ariyor. Vatandasliginiz varsa sevgilinizle evlenmeniz durumunda onun da oturum almasi vb prosedurler daha sorunsuz olmaz mi? Yani onun illa burada mi kalmasi gerekiyor bilemiyorum ama siz onun icin burada kalacaginiza o sizinle gelse her ikiniz icin de cok daha iyi olur.

    25 nisan 2018 14:36

    3. yanıtlarınız ve görüşleriniz için hepinize çok teşekkür ederim :) her aklı başında insan git der gibime geliyor.. eğer olur da ayrılırsak.. ne bileyim 40 yaşında, bunaldığım işime gitmek için uyandığımda şu an bu fırsatı değerlendirmedim için kendime kızmaktan korkuyorum. biri demiş yukarıda: evet her zaman gitme gibi bi şansım var ama kalıp burada bi kariyer inşa etmeye başlarsam her şeyi yarıda bırakıp sil baştan yapmak zor gibime geliyor. 

    erkek arkadaşımın ileri derecede 2 yabancı dili var, ikisiyle de o ülkede yaşayabilir. şöyle bi durum var ki kendisi bi takım sebeplerden dolayı okulu bıraktı ve tekrar başka bi okulda başka bi bölüme başladı, şu an 1. senesi. seneye gidersem 2. senesi bitmiş olacak, okulu bitirmesine 2 sene kalmış oluyor. şu an zaten uzak mesafe ilişkisindeyiz (otobüsle 6 saat) yurt dışına çıkarsam bu mesafe daha da büyüyecek, kaldırabilir miyiz bilmiyorum. eğer türkiye'de kalırsam mezun olunca onun şehrine taşınıp, kısmen beraber yaşama gibi bi ihtimalimiz var.. çok uzattım özür dilerim

    25 nisan 2018 15:01


    4. Harika bir fikirle geliyorum. 

    Mezun olduğunuzda erkek arkadaşınızın yaşadığı ile gidip birlikte yaşayın veya ayrı bir eve taşının ve türkiye şartlarında çalışmaya başlayın. Türkiyede çalışmak nasıldır, maaşlar ne haldedir bir görün. Erkek arkadaşınızla da sürekli birlikte olacağınız için bu durumun size olumlu/olumsuz etkisini değerlendirin içinizde. 

    Erkek arkadaşınız da mezun olduktan sonra düşünün. 2 sene sizin için çok iyi bi süre. Kendinizi dinleyebilmeniz için. 2 sene sonunda ister burda ister erkek arkadaşınızla ver elini paris vs :d 

    Benim başımda böyle bir durum ve ihtimal olsaydı izleyeceğim tek yol bu olurdu. Ama o yurtdışına muhakkak giderdim. Umarım erkek arkadaşınız ikna olur :)

    25 nisan 2018 15:19

    5. bence hangi ülkeye gideceğiniz de önemli. bulgaristan, romanya gibi ülkelere ben gitmezdim fakat vatandaşlığınızın olduğu yer almanya, isveç gibi ülkelerse alın sevgilinizi de gidin o mezun olunca. siz de mezun olana kadar buralarda çalışırsınız şu an karar vermenizi gerektirecek bir acele de yok anladığım kadarıyla.

    25 nisan 2018 16:38

    6. orada kazanacağınız para buraya göre daha yüksek olacağı için uçak biletleri de çok koymaz zaten arada siz gider gelirsiniz arkadaş ve aile için. keşke yakın arkadaşlarımdan biri yurtdışına taşınsa da ben de onu ziyarete gitsem swh. yukarıda yazılanlara + olarak sevgilinizin erasmusla yanınıza gelebilme şansı da olabilir. iki yıl ilişkinin dinamiğine bağlı olarak çok uzun da olabilir çok kısa da. ama iki yılı kısaltmak erasmus ya da farklı öğrenci programları ile mümkün. bölümleriniz aynı ise ya da orada tanıdıklarınız var ise staj programı da ayarlanabilir erkek arkadaşınız için. yani bu durumu ikiniz için de avantaja dönüştürmenin bir çok yolu var.

    25 nisan 2018 16:56

    7. (yazar: all that solid) isviçre

    25 nisan 2018 18:58


    8. ee erkek arkadaşınız da geçiş yapsın oradaki aynı bölüm olan bir üni'ye. çözümsüz bir şey değil ki bu? birlikte gidin işte. yukarıda yazan bir anonim aklımdan geçenleri yazmış resmen: arkadaşlıklar bence de yalan, gerçekse de sürer zaten, arkadaşlarla dip dibe olmak şart değil. aile konusunda yine aynı anonimle aynı şeyi söyleyeceğim, evliyim, çalışıyorum, hem ailemde hem bende araba var (aramız 20-25 dk) ve daha çocuk bile olmamasına rağmen ayda 1-2'den fazla görüşemiyoruz yoğunluktan ve hayat hengamesinden, sık sık gider gelirsiniz.

    25 nisan 2018 19:03

    9. Kesinlikle gidin.

    25 nisan 2018 19:41