yeni
popüler
    sorular içinde ara
    yeni soru sor
    son sorular
    son cevaplar
    kategoriler
    • süslü
    • moda alışveriş
    • kuaför & güzellik merkezi
    • sağlık
    • spor
    • gönül işleri
    • aile arkadaş ilişkileri
    • cinsellik
    • eğitim & kariyer
    • seyahat
    • pet
    • sanat
    • bürokrasi
    • diğer
    girdi yaz
    medya ekle
    • linki kopyala
    • şikayet et
    • girdiler (16)
    • medya (1)

    16. barajların kuruduğu şu günlerde hepimizin yapması gereken en önemli tassaruflardan birisidir. benim yaptığım şeyler:

    duş alırken sıcak suyun altında durmaya bayılan birisi olmama rağmen artık suyu kovaya doldurarak duş almaya başladım. hem su ısınana kadar akan soğuk su ziyan olmuyor hem de saçlarıma çok faydası oldu. çok sıcak suya mağruz kaldığı için kupkuru oluyordu duştan sonra şu an saçımı yıkadıktan sonra hiçbir su değmediği için yumuşacık çıkıyorum duştan. hem de su sürekli aktığı için güzelce liflenemiyordum böylece ona da çok yaradı.

    kedimin su kabındaki suyu sürekli olarak değiştirdiğimiz için onu da evdeki bitkilere dökmeye başladık.

    haşlanan yumurtaların suyunu da bitkilere döküyoruz. bitkiler için de baya faydalı zaten.

    bulaşık makinesine attığımız bulaşıkları da sudan çok geçirmemeye çalışıyorum. çok lekeliyse kısık suyla geçiriyorum sadece. türk kahvesi sürekli içtiğimiz için onları temizlerken baya su gidiyor normalde. ben artık bir tatlı kaşığı ile telveyi alıp çöpe atıyorum. kolayca yıkanıyor böylece. diğer kalıntılı şeyleri de çatalla sıyıyoruz ilk önce.

    tuvalette sadece çişimi yaptıysam sifona tam olarak basmıyorum. yarım basınca da temizlendiği için bir sorun olmuyor.

    balkonu kova kova sularla yıkamak yerine ilk önce süpürüp sonra da evi silerken kullandığımız vileda suyuyla viledalıyoruz.

    yüzümü yıkarken ve diş fırçalarken asla suyu açık bırakmıyorum. elimi yıkarken de elimi başta çok az ıslatıp güzelce sabunladıktan sonra açıyorum suyu.

    son ve en önemli şeyse musluk başlıklarınızı tasarruflu başlıklarla değiştirmek çok önemli. hem tazikli aktığı için daha çabuk temizliyo ve baya bir tasarruf yaptırıyor. istanbul belediyesi şu an bunlardan ücretsiz olarak dağıtacakmış. eğer sizin belediyeniz şu an dağıtmıyorsa bir an önce edinin bu başlıklardan

    28 aralık 2020 03:05 28 aralık 2020 18:12

    15. Çoğu kişi çok güzel önlemler yazmış ki hepsi de bizzat uyguladığım şeyler, o nedenle tekrar etmiyorum. Eklemek istediğim başka bir şey var:

    Klozetlerde sifona basınca daha az su aksın diye klozetin iç kısmına dolu 2.5litrelik şişe koyarlardı ben çocukken. Şimdi tasarruflu klozetler var diye biliyorum. Bir evin ortalama 4 kişilik aileden oluştuğunu varsayarsak, her aile bireyinin alacağı minnacik önlemler, bir yılın sonunda litrelerce su yapar.

    Edit: daha az kıyafet almak da bu önlemlere dahil. Zida 1 TİŞÖRT icin harcanan suyu duysanız hayret edersiniz.

    19 mayıs 2020 18:28 9 ocak 2021 13:47

    14. Herkesin duyarlı olması gereken bir konu. Her şey bizim elimizde, her birimiz bu konuda ne kadar dikkatli olursa geleceğimiz de o kadar iyileşecek. Kendimce yaptığım birkaç şeyi paylaşmak istedim ben de;

    *Duşta kese ve jilet yaparken suyu kapatmak.

    *el sabunlarken, yüzümü temizlerken, dişlerimi fırçalarken suyu kapatmak

    *tabak ve bardakları kullanır kullanmaz azıcık sudan geçirip (süngerle ovmadan) bulaşık makinesine koymak. Kir ve yağ kurudukça temizlemesi zorlaşıyor ve daha çok su israfı oluyor.

    *kıyafetler çok kirli olmadığı sürece (iç çamaşırı hariç) kısa programda yıkıyorum

    *Kışları duşta su ısınana kadar akan suyu kovaya doldurup toz alırken vs kullanmak

    Sizin de uyguladığınız yöntemler varsa paylaşın ki hepimiz ilham alalım. Gerçekten çok önemli bir konu.

    19 mayıs 2020 18:21


    13. sadece izmir'in en önemli barajlarından tahtalı'daki su doluluk oranı yüzde 3.3 düşmüş. kuraklık, küresel ısınma salgından önce de kişisel ehemmiyet göstermemiz gereken durumlardı, hâlâ öyleler. insanların eskisi kadar dolaşmayıp havaya zehirli gazlar salınımına destek olmaması iyi bir detay olsa da, tüketicilik hız kesmiyor. dönüp dolaşıp kısa ve uzun soluklu her felaket için aynı noktaya geliyoruz: dikkatli olmalıyız. suyu açık bırakmamak çok önemli. gloria gaynor corona virüsüyle alakalı farkındalık uyandırmak için çektiği videoda suyu ellerini yıkarken açık bıraktığı için çok eleştirilmişti ama her gün, dünyanın dört bir yanından insanlar günlük olarak aynı hataya düşüyor.

    27 mart 2020 19:14

    12. corona ile mücadele ederken çok önemli bir konu atlanıyor aslında. Lütfen kişisel hijyeni sağlarken muslukları boşuna akıtmayalım. bu ara temizlik videolarına fena sardım. o temizlik videolarında falan bu tip görüntülere sık sık denk geliyorum. dışarıdan gelenleri dezenfekte edeceğiz, iyice yıkayacağız diye musluklar saatlerce akıyor boş yere. bulaşık yıkarken ayrı, el yıkarken ayrı, temizlik yaparken ayrı su israfı yapılıyor. temizliğe karşı değilim, hele böyle bir dönemde bazı şeyle bir zorunluluk elbette. yalnız her seferinde boşuna akan o bir damla suyun bile geri dönüşü yok. belki virüsten değil ama böyle giderse susuzluk nedeniyle ciddi anlamda zarar göreceğiz. zaten son zamanlarda hayatımıza giren ve önemini asla yadsımadığım dezenfektanlar sayesinde doğaya fazlaca zarar veriyoruz, bari suyumuzu boşuna harcamayalım.

    ilgili medya:
    1
    26 mart 2020 23:22

    11. son zamanlarda el yıkamanın önemi daha da arttı ama bence el yıkanırken bile su israf ediliyor diye düşünüyorum. elleri köpürtürken arkada foşur foşur akan sulara yazık oluyor. mesela gloria gaynor'un ellerini yıkarken çektiği videoyu görmüşsünüzdür. orada akan tertemiz suyu gördükçe içim acıyor. ben ellerimi köpürtürken birazcık kısıyorum, durularken açıyorum.

    duşta suyun ısınması için akan suyu kovaya dolduruyoruz, daha sonra yerleri silmek için kullanıyoruz.

    israf olmasın diye duşta saç kremi uyguladıktan sonra o sırada yüzümü temizlemeye geçiyorum, boşa gitmemiş oluyor.

    okulda çok sıklıkla gördüğüm bir şey, 1-2 yudum içilip bırakılmış tertemiz içme suları görüyorum. o sular çöpe gitmesin diye okuldaki bitkilere veya toprağa döküyorum.

    15 mart 2020 16:19

    10. Çok üzülüyorum birçok insan hiç dikkat etmiyor. Yeraltısularımız artık eskisi gibi beslenemiyor hem iklim değişikliği hem insanların bilinçsiz tarım ve sulama yapması bunda çok etkili. Bizler birey olarak en azından evde dikkat edelim çünkü su geleceğimiz için çok önemli ve bizden sonraki nesli düşünmemiz gerekiyor. En basitinden bozulan damlayan muslukları onarmak , temizlikte aşırıya kaçmadan yeterli miktarda harcama yapmak özellikle duşta gereğinden fazla su akıtmamaya özen göstermek gerekiyor . Şunu da belirtmek istiyorum birçok ülkede kirli sular arıtılarak içme suyu olarak kullanılıyor. Bizler henüz var olan sularımızı kullanıyoruz bu konuda şanslıyız ama ileri de bu kaynaklarımız da tükenecek. O yüzden lütfen aklımıza gelsin suyu harcarken o Afrika'daki suyu bulan insanların sevinci ve ona göre tüketelim. 

    11 mart 2020 11:20


    9. Su, tasarrufu yapılsa daha iyi olur denilen bir konu değil artık. Bence şu dönemde zorunda olduğumuz birşey. Peki biz evde neler yapıyoruz? Birazda evde yaptıklarımızdan bahsedeyim.

    * Banyo suyunu kovaya hazırlayıp banyo yapmak inanılmaz su tasarrufu sağlıyor.

    * Banyoda su ısınana kadar olan suyu kovalara dolduruyoruz. Bu suyu temizlikte kullanıyoruz çok işe yarıyor açıkçası.

    * El yüz lavabosunun giderini ayrı bir kovam var ona dolduruyoruz. Bu sayede sifon çekmiyoruz.

    *Bulaşık ve çamaşırları biriktiriyoruz. Az kıyafet için makine çalıştırmıyoruz.

    * Bulaşıkları daha makine olmadığı için elde yıkıyoruz. Bulaşıkları ıslatmıyoruz. Onun yerine evyede biriktiriyoruz ve zaten su aldıkça meyve sebze yıkadıkça ıslanıyor gerek kalmıyor. *Mutfak çeşmesinden sıcak su almıyoruz. Sıcak suyu beklerken çok fazla soğuk ve ılık su akıyor. Bu yüzden çaydanlıkta su ısıtıyoruz. Bu suyla yıkıyoruz.

    *Nohut, fasulye gibi kuruları bir gece önceden suda bekletmişsek bu suları da bulaşık yıkarken kullanıyoruz.

    * Kurutmalı çamaşır makinem var. Bu makineler kurutma esnasında da su alıyorlar. Bu sebeple çok gerekmedikçe kullanımını tavsiye etmiyorum.

    * Evde 2 kedimiz var. Kedilerin sularını tazelerken eski suları çiçeklere ve ağaçlara döküyoruz. Bu sayede hem dinlenmiş su koymuş oluyoruz hem de çiçekler için fazladan su harcamıyoruz.

    * Yumurta haşladığımızda bu haşlama suyunu da çiçeklere döküyoruz. Bu sayede hem suyu ziyan etmiyoruz hem de çiçekler için çok faydalı bir su vermiş oluyoruz.

    Aklıma geldikçe güncelleyeceğim.

    Su tüketimi için olan oldu artık. Kaynaklarımız hep kısıtlıydı ama bundan sonrası için işimiz daha zor gözüküyor. bilinçli olmak ve sonraki nesilleri bilinçlendirmek bizim elimizde diye düşünüyorum. Umuyorum daha fazla geç kalınmaz.

    11 mart 2020 09:49 11 mart 2020 09:50

    8. kendimce fark ettiğim ufak tefek şeylerden bahsedeceğim, önemli olanlar zaten yazılmış.

    diş fırçalarken suyu sürekli açık bırakmıyoruz zaten, aslında yüz yıkarken de böyle olmalı. yüzümü yıkarken maalesef 4-5 litle su harcağımı fark ettim. buna dikkat etmeye çalışıyorum. barbara palvin (link: https://youtu.be/ZpwsQUVSB3k?t=149 şurada) suyu kapatmadıkça ben burada bi tuhaf oldum.

    her banyoda saç kremi/maskesi kullanmak da aşırı su harcamaya sebep oluyor. saçınızda 2-3 dakika bekleteceksiniiz diyelim, banyoda sürekli akan bir suyun altında 2-3 dakika daha oyalanıyorsuz. bundan bir şey olmaz gibi geliyor ama litre hesabı yapınca epey su boşa gitmiş oluyor.

    sonuç olarak sürekli akan su demek su israfı demek. bulaşıkları yıkarken ya da makineye dizerken de buna dikkat etmek lazım.

    bir de aşırı saçma bir detay gibi gelebilir ama her gün duble türk kahvesi içen biri olarak söylemek istedim, bardağı suya tutup arındırmaktansa biraz kurumasını bekleyip kahve telvelerini çöpe atıyorum sonra çok az sudan geçiriyorum. inanmazsınız bu bile fark etti.

    su tararrufu sadece cüzdanımızla ilgiili bir şey değil, su çok kıymetli ve kaynakları minimum düzeyde tüketmek lazım. her şeyi dört dörtlük yaptığımı sanmıyorum elbette ama kendimce dikkat etmeye çalışıyorum.

    10 mart 2020 17:07

    7. bulaşık makinesi hariç hayatımın her alanında yapmaya çalıştığım, çocukluktan beri annemden alışkanlığını kazandığım eylem. diş fırçalarken su kapatma konusunu söylemeye gerek bile yok. duş için suyu açıp beklerken mutlaka kovada biriktirip sonra temizlikte kullanıyorum, kapalı tuttuğum balkonları sadece kullanacağım zaman yıkıyorum. ama çözemediğim bir şey var. bulaşıkları makineye koymadan sudan geçirmek kesinlikle istemiyorum ve yaparken çok kısık suda hızlı hızlı geçirmeye çalışıyorum ama bunu yapmadan yemek kalıntılarıyla makineye bulaşık koymak nasıl olacak? sadece çatalla sıyırılmıyor ki, baya baya kalıntı dolu oluyor tabak üstleri hele ki bir iki gün makinede durursa taşa dönerler, makine kokar, filtresi de berbat olur... bu konuya çözümü olan veya yanlış bildiğim bir şeyi düzeltecek varsa gerçekten duymak isterim çünkü bu işlemi yapmaktan kurtulursam inanılmaz rahatlayacağım.

    25 kasım 2019 19:39

    ilginizi çekebilecek benzer başlıklar