italyanların (gbkz: kahve makinesi ) veya (gbkz: cezve)si diyebiliriz. italya'da günde beş defa (gbkz: espresso) içildiğinden kullanımı çok yaygındır. makbülü tek veya iki kişilik olanlarıdır.cezvenin hacmi büyüdükçe istenen basınç azalacağından kahvenin lezzetinde düşüş olur.ayrıca deterjanla yıkanması önerilmez, su ile temizliği sağlanır. en ünlü moka pot markası ise (gbkz: bialetti)dir.
(link: https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQoDfFV9VGEHMpHEnnlweJcd7laZxHj8uoS9IyESuEP2zK0SXlE Şoyle) bir modeli var bende. Makina kullanmadığım için kullanım kolaylığı anlamında kıyaslama yapamıyorum.ama genel olarak memnun olduğumu söyleyebilirim. Maliyeti oldukça uygun, temizlemesi kolay, kahve yapma işlemi basit. Disarida icilen espresso kadar olmasa da oldukca yeterli miktarda kopuk yapiyor.
İçinde,tam iki parçanın birleştiği noktada bir lastik var cezvenin çeperini saran. Düdüklünün kapağında bulunan lastik mantığında. Bildiğim kadarıyla kullanım sıklığına bağlı olmakla beraber yılda bir değiştirilmesi gerekiyor bu lastigin. Hafif bir gevseme, yumusama seziyorum 6-7 aylik kullanimdan sonra. Sorun şu ki, cezveyi nereden aldığımı unuttuğum için, yedeği bulmakta zorlanacağım gibi görünüyor. Bakalım artık.. Henüz hic dezavantajını görmedim.bu arada köpüklü süt kullanılan kompleks kahve tarifleri yapılmıyor bizim evde. Yani espresso ve sütlü espresso severler için rahatlıkla önerebilirim.
Ps: ben bunu el sabunuyla haşır husur yıkadim. Şu kadınlardaki temizlik güdüsü ( icgudusel bir fark var gibi geliyor toplumsaldan ziyade ) bazen yıkıcı oluyor hakikaten. (gizlinot: Swh)
30 aralık 2015 10:40
30 aralık 2015 11:13
Ben ikeadan almıştım iki yıl oluyor. Makineye atıp yıkıyordum bir daha yapmam sanırım. Gerçi hala sapasağlam ama ne olur ne olmaz. Bazen sadece espresso bazen de süt köpürtüp latte yapıyorum. Dışarıda satılanlara bin başar (gizlinot: hıh :p)
bir ara arkadaşım bunları kafaya baya bir takmıştı. çeşit çeşit markaları denedi. sanırım en iyisi bialetti. tek kişilik olanları da var 2 kişilik olanları da. açıkçası ben pek fazla sevemedim sonucu. ama seveni çok. espresso makinelerine göre daha ekonomik seçenek.
Model olarak en alınası Bialetti gibi duruyor tabii ama ilk kez kullanacaklar için de belki daha hesaplı bir model seçmek de uygun olabilir. Mesela şu (link: https://www.youtube.com/watch?v=wpljwI8MtN0&feature=youtu.be model) gibi.
Zaten, cezveyle işiniz bittikten sonra sabun, deterjan sürmedikten sonra sadece duru suyla yıkayınca kullanım ömrü daha uzun olacaktır. Bir de aşırı harlı ateşte bırakmamak önemli.
Kahvenizi de Moka Pot için özel çektirince, diğer detaylar deneyimledikçe ortaya çıkacaktır. Espresso için diyip öyle çektirebilirsiniz.
evde kullanmak için pratik ve güzel bir alternatif. yalnız benim gibi kahveyi yoğun ve sert seven birine pek fazla hitap etmediğini arkadaşım kullanırken tecrübe etmiştik. nasıl daha koyu, daha aromatik bir kahve elde ederiz derken, onun yaparken suyu kaynatıp da koyduğunu fark ettim.sıcak su demleme süresinin kısalması anlamına geliyor ki ben de bunu sevmiyorum esasen.
bir gün tamamen türk kahvesi mantığından yola çıkarak dur sen bir kere de soğuk suyla deneyelim dedim ve sonuç tam da benim istediğim kahve. suyun soğuk olması kesinlikle çok şeyi değiştiriyormuş. böylece kahve biraz daha yoğun ve istediğim gibi sert oldu. benim gibi kahveyi koyu sevenlere bir kere de böyle denemelerini tavsiye ederim.
Her şey tchibodan süt köpürtücü almamla başladı. Köpüklü nescafe içtim bir süre. Ama aklım hep espresso bazlı bir şekilde bu işi adamakıllı yapmaktaydı. Tchibo'nun köpürtmesiz normal kapsüllü makineleri 225 lira civarı, bialetti moka potu ise 100 lirayı aşkın durumda olması ve (gizlinot: bir anda bu işe 100 lira harcamam mümkün değil. ) taksit imkanı olmadığı için 10 gün önce bu konuyu kapatmıştım. Dün ikeada gezerken fincan reyonuna da bakmak istedim hatta annemin gezesi gelmedi orayı "boşver." dedi ama ben gittim. İlerlerken ikea moka potun önüne düştüm. Ekşi sözlükte ikea'nın uygun fiyatlı moka potu olduğunu okumuştum ama artık zor bulunuyor yazmışlardi başka yerlerde de. 65 liraya son kalan moka potu kapıp devamında taa ikea'nın çıkışına kadar internetten yorumları inceleyip, güvenip, vade farkı da vermeden 3 taksitle aldım. Alüminyum yerine paslanmaz çelik olması beni memnun etti. Bugün de tchibodan biri african blue diğeri guatemala grande olan iki çeşit kahve çektirdim. Guatemala grande'yi tatma fırsatım oldu biraz yumuşak geldi böylece daha serti olarak yönlendirildiğim african blue'dan da aldım. Eve gelince moka potu ilk kez kullanacağım için kılavuzda bulaşık deterjanı ile bile yıkanabileceği yazıyor diye ki bence okuduğum şeylere dayanarak pek doğru olmaz beyaz sabunu elimde köpürtüp moka potu elimdeki köpükle ovuşturup yıkadım. Kılavuzda ilk kahveyi yapın ve onu dökün, içmeyin diyordu. Ben de öyle yaptım ki hakikaten bir demir kokusu gibi bir şeyini atmış oldu alet. İlk içilebilir demlememi african blue ile yaptım ve ailece çok sevdik. Çok çok çok sertti, mahvetti bizi gibi bir durum yok. Caffe nero'daki içeceklerden daha hafifti bence. İlk tecrübem gerçekten olumlu ikea moka pot için de kahveler için de. Tchibo'da kahve alımıyla ilgili damga sistemi var, aldığınız kahvelerin toplamı 700 gramı bulduğunda 100 gram kahve hediye ediyorlar. Annem kahveler için nasıl bir kavanoz seçmeli onu sormuş ben çıkarken dükkandan aslında kendi ambalajında da saklanabilir ama vakumlu kavanoz önermiş capacity şubesindeki ilgili hanım. Ona da bu ilk kahve seçimimle ilgili olarak yardımseverliği için ayrıca teşekkür ederim.
Önerisi olan, yanlışım varsa düzeltecek olan veya şu an için bu konuda biraz çaylak olsam da sorusu olan süslüler varsa bir mesaj uzaklıktalar. :)
Benim moka potta yaptığım espresso çok az köpüklü ya da nerdeyse köpüksüz oluyor sebebi nedir acaba fikri olan süslü var mı? Bir de orta parçaya espressoyu koyarken sıkıştırsak mı daha iyi yoksa öyle silme mi koyup bıraksak daha iyi? 2 aydır kullanıyorum ama teknik bilgim yok öğrenmek istiyorum.
Kahve olarak da Starbuckstan 3 region blend ve peru çektirdim tatları fena değil, espressoyu yapıyorum, az bi süre dolapta bekletiyorum, sonra bol buzlu laktozsüz sütun içine ekliyorum, yazlık süper oluyor. Sıcak olarak da, süt köpürtücüm yok ama sıcak sütü french presste köpürtüyorum zaten mantık aynı, espressoya ekliyorum bazen azıcık hindistan cevizi yağı ekliyorum(gizlinot: metabolizmayı hızlandırıyormuş). Varsa bildiğiniz Farklı tarifler denemek isterim, keyifli oluyor moka potta kahve yapmak :)
aldığım günden beri başka kahve içemez oldum. gerçekten kahve makinesini unutturdu bana. artık kahvemi yaparken çok büyük keyif alıyorum ve eve yayılan kahve kokusu da cabası. hazırlarken üstteki hazneye çıkan kahveyi izlemek de ayrı zevkli. bakıp bakıp wow such fizik much basınç diyorsunuz. (gizlinot: swh )
Ben (link: https://www.amazon.com/Original-Bialetti-Stovetop-Espresso-Patented/dp/B0000CF3Q6 Bialetti'nin 3 kupluk) olanını kullanıyorum. kahve olarak da illy'nin moka pot için özel çekilmiş (link: http://www.illy.com/en-us/shop/coffee/espresso-and-moka-coffee/ground-moka-coffee/3369ST.html?cgid=57513 şu) kahvesini kullanıyorum. ortaya mükemmel bir sonuç çıkıyor.
bu arada ben moka potta espresso yapılmaz diye biliyorum. zira espresso daha ince çekimli mokaya göre ve moka pottaki süzgeç spesifik olarak orta çekimli moka için uygun.
Alüminyum olanının sabunla yıkanması/temas ettirilmesi önerilmiyor. Sıcak suyla parçaları ayırarak yıkamak yeterli oluyormuş. Ayrıca italyan bir arkadaşımdan öğrendiğime göre italya'da mokapotları kimse yıkamazmış, belki yılda bir ya da iki kere. sebebi ise kahve aromasının moka potta kaldığına; böylece her seferinde daha çok aroma verdiklerine inanmalarıymış.
bir de mokayı koyduğumda bastırıp düzeltmememi üstünkörü bırakmamı söylemişti.
bir de ses çıkmaya başladıktan sonra hemen ocaktan alınmalı. türk kahvesi gibi pişirilmiyor yani
14 temmuz 2017 19:58
14 temmuz 2017 20:10
4 ay önce edindiğim ocak üstü kahve yapma aleti. Tchibo’da kırmızı renkli tek fincanlık bialetti marka olanı indirimdeydi 70₺ küsür bir fiyati vardi ki normali 100-120 arasinda. Aldığım günden beri severek kullanıyorum, hazırlama süresi kısa ve eğlenceli. Ben mokapotta hazırlanan espressomsu kahveyi sıcak suyla seyreltip (bu haliyle americano oluyor) birazcık da süt ekleyerek içmeyi seviyorum. Aldığımdan beri bir kez deterjanla sonrasında sadece suyla yıkadım.
Fakat olumsuz bir durum var sanırım bendekinde; su haznesinde küçük küçük koyu renkli pütürcükler oluştu. Küf mü pas mı yoksa sadece renk değişimi mi bilemedim. Umarım zararsız birşeydir. Benzer durumu gözlemleyenler oldu mu merak ediyorum.