yeni
popüler
    sorular içinde ara
    yeni soru sor
    son sorular
    son cevaplar
    kategoriler
    • süslü
    • moda alışveriş
    • kuaför & güzellik merkezi
    • sağlık
    • spor
    • gönül işleri
    • aile arkadaş ilişkileri
    • cinsellik
    • eğitim & kariyer
    • seyahat
    • pet
    • sanat
    • bürokrasi
    • diğer
    girdi yaz
    medya ekle
    • linki kopyala
    • şikayet et
    • girdiler (4)
    • medya (0)

    4. İş hayatı ve yüksek lisans ile beraber 6 - 8 aylık bir çalışma sonrası girdiğim uluslararası geçerliliği olan ingilizce ölçer sınav. Kendi seviyemi upper intermediate olarak biliyordum. çalışma rutinim de buna göre oldu. bana göre her sınav gibi bu da %50 bilgi ve %50 teknik meselesi. yani ingilizce bilmenin yanı sıra sınav sistemini de tanımak gerekli. sınav taktiklerini yalayıp yutmak da yeterli değil, ingilizce pratiğiniz olmalı.

    Sınavın amacı, yerli dili ingilizce olmayan insanların akademik bir ortamda ne kadar anlaşabileceğini ölçmek aslında. Sınav içeriğinde iş hayatıyla alakalı olan konular yer almıyor. Kampüs hayatı, yurt problemleri, dersler vb. konular ekseninde dönen bir sınav.

    Çoktan seçmeli sınav sisteminden çıkan bir çok insan gibi beni en çok tedirgin eden iki bölümden çalışmaya başladım: Birincisi konuşma (speaking) bölümü, ikincisi ise yazma (writing) bölümü. Konuşma bölümünde 6 çeşit soru tipi var. İlk iki soru kişisel deneyimlere ve tercihlere dayalı.Soruyu dinleme, 15 saniye soruya hazırlık ve 45 saniye konuşma. Bunlar günlük hayat soruları, türkçe sorulsa bile bazen bir beş on saniye düşünme gerektiren sorular. Bunların örneklerinden bir kağıda kopyaladım ve akşamları kendi kendime her soruyu defalarca cevaplayarak çalıştım. Üçüncü ve dördüncü soru tipi kısa bir okuma pasajı ve bir dinleme seansı içeriyor. 30 saniye hazırlık ve 60 saniye cevap. Beşinci ve altıncı sorularda ise sadece bir dinleme seansı var, 20 saniye hazırlık ve 60 saniye cevap. Bölümün özeti bu. Zamanla yarışıldığı için pratik ve taktik üzerine kurulu. İnternette her soru tipi için bir şablon var, ben onları ezberleyerek çalıştım. Bütün cevaplarımı kaydederek bir konuşma günlüğü tuttum. Bir soruyu arka arkaya defalarca kez cevaplayarak ısınmaya çalıştım. Telaffuzum için ingilizce yazıları sesimi kaydederek okudum. Eğer bir çalışma arkadaşınız yoksa en uygun yol bu gibi göründü. Gene de sınavda son üç beş saniyeyi boş geçtim ya da süre bittiği için cevabım yarıda kaldı maalesef. Bu bölüm sanırım sınavda 20 dakika kadar sürüyordu.

    İkinci olarak yazma bölümü gözümü korkutuyordu. Üniversitede eğitimim türkçe olduğu için ingilizce yazmaya alışkın değildim. Yüksek lisansta biraz bunu kırmıştım ama hala bana uzaktı. Bu bölüm de iki kısımdan oluşuyor: Bağımsız (independent) yazma ve konuya dayalı (dependent) yazma. Bu bölüme çalışırken en çok yararlandığım kaynak (link: https://www.toeflresources.com/sample-toefl-essays toefl resources) oldu. Genel olarak burdaki konuşma ve yazma şablonlarından yararlandım. Bu iki bölümü belirli kalıplara oturtunca o kadar da korkutucu değil. Bağımsız yazma alıştırması için her akşam kendime bir deneme yazma şartı koştum ve onları tarihleyerek word dosyasında tuttum. yani konuşma günlüğü gibi bir de denemeler günlüğü tuttum. böylelikle gelişimi görebiliyordum. Yazdığım her denemeyi internetteki diğer denemelerle karşılaştırdım. Bu bölümde benim en zorladığım şeylerden biri kelime haznemin eksikliği oldu. Bu konuda da yararlandığım kaynak bir kelimenin eş anlamlısını ve tanımını bulabildiğim (link: https://www.thesaurus.com/ thesaurus) oldu.

    Konuya dayalı yazma sorusunun kemiği sabit aslında: aynı konuda zıt düşüncelere sahip bir pasaj ile ders anlatan hoca var, bu ikisini karşılaştırarak deneme yazılıyor. Mesela benim sınavda denk geldiğim soru dinazorların uzun boyunlarını enine mi boyuna mı kullandıklarına dair bir dersti. Pasaj enine kullandıklarını savunan üç sebep veriyordu. Buna karşılık da ders anlatan hoca boyuna kullandıklarını anlatan üç sebep anlatıyordu. Bu ikisini karşılaştırıp bir deneme yazıyorsunuz. Hassas nokta dinlediğinizi kaçırmamak ve üç ana noktayı çok iyi not almak. Pasaj önemli değil çünkü o hep ekranda karşınızda olacak. Önemli olan hocanın anlattığını yakalamak. İki deneme yazdığınız bu bölüm 50 dakika sürüyor.

    Benim için artık biraz daha kolay olan iki bölüm ise test usulü okuma (reading) ve dinleme (listening) bölümleri. Okuma bölümleri üç ya da dört setten oluşuyor ve her biri 20 dakika. Bu biraz şans işi. Eğer dört setiniz varsa hepsini çözüyorsunuz ama sadece üçü sayılıyor, hangi üçü bilmiyorsunuz tabi. Dikkat dağınıklığı olan insanlar için çok sıkıntılı bir bölüm çünkü pasajlar uzun ve sorular bazen bunaltıcı olabiliyor. Her bir set yaklaşık 12-13 sorudan oluşuyor ve her biri farklı tip sorular diyebilirim. Youtube'da reading üzerine çok güzel videolar var. Ben özellikle (link: https://www.youtube.com/channel/UCysg99o8WpfFnFF22fV2NMQ notefull kanalını)(gizlinot: aro joseph hocam) öneririm. Okuma kısmında benim ilk başlarda yaptığım taktik hatası önce pasajı okumaya çalışmak, sonra soruları okumak, dolayısıyla tekrar pasaja dönmek. Bu biraz zaman kaybıymış. Bir süre sonra önce pasaja göz gezdirip sorulara göre paragraf paragraf pasajı okumak daha sağlıklı. Pratik için bol bol akademik yazı okumaya çalışın çünkü pasajlar her alandaki akademik içerikler. Benim ilgimi çeken siteler (link: https://www.sciencedaily.com/ sciencedaily), (link: https://www.sciencealert.com/ sciencealert), (link: https://www.sciencenews.org/ sciencenews) gibi yerler. Oturup saatlerce okumuyordum da göz gezdiriyordum genelde. Toefl sisteminin okuma bölümünde kullanmayı sevdiği bazı kelimeler var gördüğüm kadarıyla. Pratik çözdükçe alışılıyor. vocabulary defteri tutmanızda da fayda var. Bu bölüm şansınıza bağlı olarak 60-80 dakika arası sürüyor.

    Benim için en kolay bölüm dinleme kısmıydı. En az bu bölüme çalıştım. Burda da gene set usulü sorular ve eğer okuma bölümünde üç set çözdüyseniz dinleme bölümünde altı set soru çözeceksiniz demek ve hangi beşi sayılacak bilmiyorsunuz. Burda da belirli soru tipleri var.Genellikle ders anlatan bir hoca, iki öğrenci arasındaki diyalog ya da bir okul görevlisi ile öğrenci arasında geçen konuşmalar hakkında sorular oluyor. Bu kısımda önemli olan olabildiğince hızlı not almak ve dikkati korumak. Konuşmanın tamamını yalnızca bir kere dinleyebiliyorsunuz. Soruya bağlı olarak konuşmanın belirli bir kesitini tekrar dinletiyor. Eğer bol bol yabancı dizi film müzik ile uğraşıyorsanız çok zorlanmayacaksınız. Ağır aksanlı konuşmalar yok. Bu bölüm de 60 dakika kadar sürüyor. Set sayınıza bağlı olarak artabilir.

    Çalışma kaynaklarım:

    1- Official Guide to the TOEFL Test, 4th Edition. Çalışmaya bu kaynakla başladım. Torrentte mevcut. Sınavı çok güzel anlatıyor ve programı ile de üç tane birebir formatlı denemesi var. Denemeleri sınava girmeden iki hafta önce çözdüm. faydası çok. isteyene link atabilirim.

    2- youtube kanalları. daha önce söylediğim (link: https://www.youtube.com/channel/UCysg99o8WpfFnFF22fV2NMQ notefull), (link: https://www.youtube.com/channel/UCpi4cyj1hTscwo0XRDqlSsA toefl resources), (link: https://www.youtube.com/channel/UCb7sbqRJV3QfW0-2oVWiBQg/featured prep scholar toefl), favori hocam josh. bu kanalın internet sitesine de kaydolabilirsiniz, arada ücretsiz döküman yolluyorlar (link: https://www.youtube.com/channel/UCL0ZOT3eKp4RvKcQyBZJ4bw toefl speaking teacher)

    Telefon uygulamalarında vocabulary için magoosh'un (link: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.magoosh.toefl.flashcards.vocabulary&hl=en_US bu uygulaması) iyi. Bir de sınava girmeden son bir iki hafta önce (link: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.estudyme.toefl bu uygulamada) kastım. bu uygulamadaki bir çok pasaj, dinleme vb. örnekler toefl pratiğine çok uygun.

    Sınav sistemi genel olarak böyle. Az çok baktıysanız bunları biliyorsunuz zaten. Asıl stres sınava kaydımı yaptırdıktan sonra başladı. yani 185 dolaresi şırank diye ödeyince. Bir ay öncesinden kayıt yaptırmak mantıklı çünkü yakın tarihler dolu oluyor genelde bir de çalışma temponuz artıyor haliyle. Sınava gireceğiniz yer de önemli. Gidebiliyorsanız kayıt olmadan önce gidin bakın. Ben istanbul'da prometric test merkezi'nde girdim sınava. Önceden gidemedim ama oldukça iyi bir ortam var. Bir sıkıntı yaşamadım yani. Gayet ilgili ve profesyonellerdi. Özellikle burası hakkında konuşacak olursam emanet dolapları mevcut. Eşyalarla gidebilirsiniz yani. Tamamen bilgisayar karşısında olduğu için internet cafelerdeki gibi yeterli genişlikte kabinlere ayrılmıştı sınav salonu. Kalem, kağıt sınavda veriliyor not almak için. Bir ses geçirmez, bir de mikrofonlu kulaklık var. salona su sokamıyorsunuz. Girmeden önce ve arada için, sınav yerinde sebil vardı ama siz nolur nolmaz bir şişe su alın. Bir de arada atıştırmak için çubuk kraker, çikolata gibi bir şey de alın bence yanınıza. sınav 10'da başlıyor, kahvaltı yapmışsanız bile arada acıkabilirsiniz. İyi olur. test merkezinin dışına çıkamıyorsunuz, sigara içemiyorsunuz. Sınav sırası birinci oturum okuma, dinleme, 10 dakika ara, ikinci oturum speaking ve writing şeklinde. Malesef sınav sisteminin abukluğundan dolayı diğer sınava girenlerle aranızda senkronizasyon kayması oluyor. Yani sınav bilgisayar üzerinden olduğu için zamanı program tutuyor. hem farklı sayılarda sorular çözdüğünüz için hem de bölümleri zamanından önce bitirip çıktığınız zaman program sizi otomatik olarak 10 dakikalık araya alıyor. Kimi erken çıkıyor kimi geç. Dikkatiniz dağılmasın. Konuşma ve yazma bölümlerinde ister istemez ortamda bir uğultu oluyor. Klavye sesleri beni normalden daha fazla rahatsız etti. Bunlara hazırlıklı olmakta fayda var. Bir de Kadıköy'de lisan merkezi var, orayı gezme fırsatı buldum, orası da guzel ama biraz basık geldi bana. prometric'i tercih ederim. Sınav yerinde tekrar bir kayıt yaptırıyorsunuz. Fotoğrafınızı çekiyorlar, bir de imzalı kimlik istiyorlar genelde. Bir de internetten kayıt olurken mutlaka adınızı soyadınızı eksiksiz yazdığınıza emin olun. Ben bir harf eksik yazmışım, düzelttirmek için kırk takla attım. internetten kayıt yaptırdıktan sonra bir soyadı değişikliği yaşarsanız eğer sınava almayabilirler bile. Bu konuda oldukça katılar aklınızda olsun. Sınava kayıt da (link: https://www.ets.org/toefl ets) sitesinden yapılıyor. Sınav sonucum da okuma 27, dinleme 29, konuşma 23, yazma 24 yani toplamda 103 oldu. Benim için yeterli bir sonuç. Bir de kendiniz için hangi sınav türünün daha uygun olduğunu belirlemeniz önemli. toefl herkes için uygun olmayabilir, ielts seçeneğini de değerlendirebilirsiniz.

    Çok konuştum(gizlinot: swh) bol linkli bir girdi oldu, umarım açıklayıcı olmuştur. Sınava girecek herkese başarılar.

    29 ocak 2019 19:02

    3. 10 martta gireceğim bu sınava, yapmadığım listening alıştırması kalmadı ama yine de çok korkuyorum hüsnü! Gidelim buralardan, kimsenin bize toefl dayatamayacağı yerlere gidelim!

    Neyse gidem de biraz daha listening alıştırması yapayım.

    Edit : yaşandı bitti saygısızca! Reading ve Listening kısımları güzel geçti, özellikle listening kısmı youtube da yaptığım alıştırmalara çok yakındı, writing kısmında patlarım diyordum ama laf kalabalığı yapmaya çok müsait konular çıktı karşıma, tıkanma yaşamadım uzattıkça uzattım yazmayı ancak speaking kısmında, sınavın başından beri bastırdığım tüm stresim yüzeye çıktı, uykusuzluk ve yorgunlukla birleşince pek parlak bir şey çıkmadı ortaya. neyse rüzgar gibi geçti. Şimdi sonuç bekleme vakti.

    Edit gibi edit geliyor "We are the Champions" ile 110 almışım :)

    4 mart 2018 11:23 5 nisan 2018 18:23

    2. yarın gireceğim ve ciddi anlamda hiç çalışmadığım sınav. bazen kendime dehşet güvenip, bazen bir anda panikliyorum, bunlar hep çalışmamanın sebep olduğu duygu değişimleri.

    sınav sonrası editi : normalde hızlı okumama ve girdiğim tüm sınavlarda en erken çıkan kişi olmama rağmen, reading kısmında resmen zamanla yarıştım, sınava hazırlananlar mutlaka süre tutarak çözsün denemelerini. listening gerçekten bitmek bilmeyen bir yol gibiydi, yarısında bırakıp çıkmak istedim, sıkıcı seviyede uzundu, bu sebeple motivasyon sorunu yaşamamak için lütfen gerekli önlemlerinizi alın. speaking'de cevap verirken gözünüz mutlaka ekranda olsun, cümlelerinizi son 10 saniyede toparlamaya çalışın, süre bittiğinizde konuşmanız yarım kalmasın. writing benim için hep basitti, belli essay kalıplarına çalışın.

    10 kasım 2016 13:21 17 kasım 2016 16:04


    1. *Açılımı "Test of English as a foreign language" olur.

    ibt türü "internet based test" olur, bilgisayar başında performans ölçer.

    *Sınav 4 kısımdan oluşur: Reading, Writing, Listening, Speaking.

    *120 puan üzerinden ölçülür. Türkiyede iddialı kurumlar toefl ibt'den minimum 85'i ön koşul olarak ister. (Örn bankalar teftiş kurulları, yüksek öğrenim kurumları, bazı bakanlık sınavları vs)

    *Sınav Türkiye'de yetkili sınav merkezleri tarafından yapılır. Her hafta sınava girebilme imkanınız var. Sınav bookingi (rezervasyon&kayıt) yapmış olmanız kaydı ile.

    *türkiye'de geçerli güncel sınav harcı $185'dir.

    Ukte sahibi :(yazar: femme)

    31 ekim 2015 21:53

    ilginizi çekebilecek benzer başlıklar