yeni
popüler
    sorular içinde ara
    yeni soru sor
    son sorular
    son cevaplar
    kategoriler
    • süslü
    • moda alışveriş
    • kuaför & güzellik merkezi
    • sağlık
    • spor
    • gönül işleri
    • aile arkadaş ilişkileri
    • cinsellik
    • eğitim & kariyer
    • seyahat
    • pet
    • sanat
    • bürokrasi
    • diğer
    girdi yaz
    medya ekle
    • linki kopyala
    • şikayet et
    • girdiler (6)
    • medya (0)

    6. Bu girdiyi bir ya da birkaç kişiye faydalı olur düşüncesiyle yazmaya başlıyorum. Bu hastalıktan müzdarip olanlar bilir ki hastalık ile ilgili çok fazla araştırma ya da kanıtlanmış bir tedavi yöntemi yok. Herkesin hikayesi farklı ve dolayısıyla işe yarayan tedavi de farklı. Genel olarak antidepresanlarla tedavi edilmeye çalışılıyor ve maalesef ki tekrarlama durumu oldukça yüksek, en azından bende bu şekile oldu.

    Bu illete üniversiteye hazırlanırken başladım ve halen (31) devam etmekteyim. Bendeki boyutu o kadar üst seviyelerde değil, yani bir kelleşme durumum olmadı ancak zaman zaman belli bölgelerimde seyrekleşmeler olabiliyor. Özellikle stresli zamanlarımda, şampuanımı değiştirdiğimde, saçımı boyattığımda ya da saç derime rahatsızlık veren herhangi bir kimyasal (saç maskesi, bakım yağları, özel solusyonlar) değdiğinde ataklarım olabiliyor.

    Bu senenin başında terfi almamla beraber sık sık seyahat etmeye başladım ve bu sebeptendir ki bağışıklığım oldukça düştü. Doktorumun tavsiyesiyle probiyotik kullanmaya başladım. Her sabah aç karnına 2 tablet yutup aradan bir yarım saate geçtikten sonra kahvaltı yapıyordum. Bir hafta sonra farkettim ki elim saçıma gitmiyor!!! O süreçte tabi probiyotikten olduğunu düşünmedim, 2 hafta iş yerinden de uzak kaldığım için ona yordum. Sonuçta stres seviyem azaldığında paralel olarak azalıyordu bu durum.

    Daha sonra probiyotiğim bitti ve yine başladım ufak çaplı saç koparmaya ve yeni bir probiyotik aldım, aktif olarak çalışıyorum, stres seviyem oldukça yüksek ama ben saç koparmıyorum. Daha sonra biraz araştırma yaptım ve konu ile ilgili yayınlanmış makalelere ulaştım. Şu şekilde aramalar yapabilirsiniz "gut-brain connection, trichotillomania probiotics relations" Genelde hastalar 30CFU'luk probiyotikler kullanmış ancak Türkiye'de 30CFU olan probiyotik bulmak oldukça güç, ben 10CFU'luk kullanıyorum ve şimdilik işe yaradığını düşünüyorum.

    Bir de NAC ile ilgili de çalışmalar var, NAC supplement olarak yine Türkiye'de yok ancak doktorunuza danışıp bu konuda destek alabilirsiniz.

    Probiyotik kullanımının bildiğim kadarıyla bir yan etkisi yok ama ne olur dokturunuza danışın ve kullanmaya gözetim altında başlayın.

    Umarım bendeki güzel etkiler sizler için de geçerli olur ve bir nebze de olsa bu sorunu azaltır sizin için ve tekrarlamakta fayda var, bendeki seviyesi çok yüksek olmadığı için de etki etmiş olabilir.

    Herkese sevgiler..

    11 aralık 2018 09:39 11 aralık 2018 11:00

    5. Yillardir kontrol altinda tutmayi basardigim, zorlu hastalik, durtu kontrol bozuklugunun bir cesidi. (Gizlinot: seks, kumar, alisveris vb. gibi konularda da kendini kontrol edememe olarak cikabiliyor durtu kontrol bozukluklari).

    surekli tekrarlama riski var ama iyi bir terapist onculugunde bilissel davranis terapisi kullanarak bundan 6 sene once epey kontrol altina aldim. 

    Bu hastalikla ilgili sunu kabullenmek lazim; tipki ms gibi, her stres aninda tetiklenebilir. Iste bu yuzden, neden verdiginiz stres tepkisinin bu kadar ekstrem oldugunu anlamaniz lazim, cunku hayatta stres bitmiyor ama stres durumuna verdigimiz tepkiyi degistirebiliyoruz. Yani stresi taniyip onunla daha saglikli bir iliski kurunca, yolma istegi kayboluyor. 

    Ben 10 yasimdan 21 yasima kadar ara ara ilac kullandim bu hastalik icin ve hicbir faydasini gormedim. Tum ergenligimde kafamin ustu keldi. Ilk terapimi 6 yil once bilissel davranis terapisi olarak aldim (cognitive behavioural therapy), bir yil yoga ve ek okumalarla birlikte epey faydasini gordum, yillarca aklima bile gelmedi sac yolmak. Gecen yil cok buyuk acilarla bogusurken bas edemedigimi hissettim ve yine terapiye basladim, bu sefer 7-8 aylik bir surec sonucunda yine tamamen kontrol altinda. 

    Eger bu hastalikla bogusuyorsaniz ve terapiye basliyorsaniz, uyum icinde calistiginiz terapisti bulmadan yilmayin, vazgecmeyin. Her terapist herkese iyi gelecek diye bir sey yok ne yazik ki. Iyi arastirin, gitmeden mail atin, cevabina bakin, referanslarina bakin, fotograflarina bakin... dogru terapiyle bu illeti kontrol altina alip, hayatinizi sadece trikotilomaniden degil su an farkinda olmadiginiz pek cok sikintidan kurtarabilirsiniz. 

    9 nisan 2018 08:37

    4. Mağduru ve müştekisi olduğum hastalık. Tanım olarak saç ve vücudun belirli yerlerindeki kılları gayriihtyari yolma bağımlılığı. Tedavisi ancak ilaçla mümkün deniyor. Küçüklüğümden beri stresli anlarımda tırtıklı saçlarımı bulup onlarla oynayıp koparıyorum. Ruh hastası gibi görünebilir ordan bakınca, nitekim biraz da öyle. Ders çalışırken ya da bu dürtüye sebep olacak stres anlarında başı bir örtüyle bağlamak geçici çözüm olabilir.

    9 nisan 2018 07:11 9 nisan 2018 07:13


    3. Özellikle saçlarımın belli bir bölgesini yok etmeme sebep olan rahatsızlık. En sonunda böyle kırpık kırpık olacağına kökten keseyim dedim. Şu an kafamın ortasında bir lira büyüklüğünde boşluk var. Hindistan cevizi, badem yağı, zeytinyağı, e vitamini karışımını o bölgeye de sürmeye başladım işe yarıyor gibi. Ağlamak istiyorum güzelim saçlarım mahvoldu ve yaklaşık üç senedir bırakamıyorum bu illeti.

    9 nisan 2018 01:44 9 nisan 2018 02:01

    2. sana diyecek hiçbir şeyim yok. Hayatımı mahvettin.Her sene beni daha çok bitiren,tükenmeme neden olan, bir türlü kurtulamadığım,hayatımın her noktasında beni etkileyen hastalık.

    2 ağustos 2016 16:32

    1. yıllardır benimle olan hastalık. gür kaşlarımı bile bazen boyamak zorunda kalmama sebep olur. yanılmıyorsam süslülerin garip huyları başlığı altına da yazmıştım bunu. ben bir hastalık olduğunu bilmiyordum, bir isminin olduğunu bile bilmiyordum ama sonra internette aratınca benim gibi insanların olduğunu görüp rahatlamıştım. bazen bu dürtü azalıyor hiç aklıma gelmiyor ama kafam ne zaman dolu olsa, stresli bir şekilde ders çalışıyor olsam elim hemen kaş uçlarıma gidiyor malesef. bir tedavisi var mıdır bilmiyorum.

    6 ekim 2014 18:32