yeni
popüler
    sorular içinde ara
    yeni soru sor
    son sorular
    son cevaplar
    kategoriler
    • süslü
    • moda alışveriş
    • kuaför & güzellik merkezi
    • sağlık
    • spor
    • gönül işleri
    • aile arkadaş ilişkileri
    • cinsellik
    • eğitim & kariyer
    • seyahat
    • pet
    • sanat
    • bürokrasi
    • diğer
    girdi yaz
    medya ekle
    • linki kopyala
    • şikayet et
    • girdiler (12)
    • medya (0)

    12. bir kere kapıldı mı erken müdahale edilmezse yıllarca vücudu terk etmeyen sorun.

    21 eylül 2023 15:21

    11. bunu zamanında tam bir sene çekmiştim, hem önleyici aktivite hem de tedavi aşamasından bahsedeyim:

    önlemek için:

    1. ayak tırnaklarınızı özellikle kışın (veya yazın da genelde kapalı ayakkabı giyiyorsanız her daim) çok uzamadan kesin ve mutlaka kare olarak kesin. ama aşırı da kısa yapmayacaksınız yani dipten kesmeyeceksiniz.

    çünkü dipten kesme = uzarken batık riski = batığın çıkarılırken tırnak dibinde boşluk yaratma riski = boşluk <3 mantar

    2. spor ayakkabılarınızı daima yarım numara büyük alacaksınız. bunu sporcu ayakkabıları satan basış uzmanları (ya da isimlendirmesi her neyse onlar) ve işinin ehli dermatologlar da söyler.

    çünkü ayağa tam olan spor ayakkabı = yürürken ya da koşarken her adımda (özellikle baş parmak tırnağına) gelen darbelerle mikro travma = o mikro travmaların bir gün tırnağı yatağından ayırması yani tırnak altının boşalması = boşluk <3 mantar

    3. koşuya çıkıyorsanız önü koşuya uygun olan profesyonel ayakkabılardan alın. uğraşamam ya da bu ekonomide buna bütçem yok diyorsanız yürüyüşe geçin, yanlış ayakkabıyla hem 1+ sene ayak mantarı tedavisi hem de bel ve kalça problemeriyle uğraşıp, astarını yüzünden pahalıya patlatmayın.

    4. havuza giriyorsanız (ve buna bütçeniz varsa) öncesinde ayak havuzu kullanımının zorunlu olduğu ve böyle bir fasilitesi olan bir salonu tercih edin.

    --

    diyelim ki oldu bir şekilde. :)

    sonrasında tedavi için:

    1. ben dermatoloğumun reçete ettiği, trösyd isimli, oje formundaki bir ilacı tırnağın hem üstüne hem de o boşluğun altında girdiği yere kadar, istisnasız her gün sürdüm.

    2. mantar nemi çok sevdiğinden, duştan sonra saçımdan bile önce, ilk iş olarak ayaklarımı kurutma makinesiyle kuruttum. makineyi de tırnak altlarını mümkün olduğunca görsün diye ayaklarıma paralel tuttum. (bunu da önlem olarak herkes yapabilir aslında. mantar parmak aralarında ve ayak tabanında da çıkabilen bir şey çünkü.)

    3. kışın ayaklarım çok üşüdüğü için kalın çorap giymek, sonra da kalın çorabın ayağımı terletmesi gibi bir kısır döngüm olduğundan, çorabımı giymeden önce her gün önce ayak pudrası sürdüm. (bebek pudrası da olur.) evden çalıştığım günlerde de terleme hissettiğim anda, ayağımı yine saç kurutma makinesiyle kurutup çorabımı değiştirdim.

    4. tırnak yuvasındaki boşluğun düzelmesi, böylece de mantara yerleşecek bir yuva kalmaması adına, normal bir pedikürcüye gitmeyi bırakıp; steril bir mekanda uzman bir podoloğa giderek, pedikürümü sadece ona yaptırdım ve mantar + boşluk sorunu bittikten sonra bile başka kimseye rastgele pedikür yaptırmadım. kendisi mantarı suyla coşturmamak adına, farklı aletlerle kuru bir pedikür yaptı.

    5. tırnak mümkün olduğunca hava alsın ve her gün sürdüğüm ilaç iyi etki göstersin diye, bu sorun bitene kadar asla oje sürmedim.

    sonuç: artık ne boşluk ne de mantar var. :)

    kıssadan hisse: gördüğünüz üzere çok inatçı bir hastalık. vajinal mantar bunun yanında diz çöker tövbe ister. çok sabır isteyen ve zahmet gerektiren bir tedavi süreci var. dermatoloğum da demişti en az 1 yıl sürer diye; öyle de oldu. özellikle ojeli ayakta sinsi sinsi ilerliyor, göz önünde olan veya her gün incelediğiniz bir organ olmadığı için bir gün ojenizi bir siliyorsunuz ve bununla karşılaşıyorsunuz.

    o nedenle önleyici adımları mümkün olduğunca alışkanlık haline getirmenizi ve cilt rutini gbi bir ayak sağlığı rutini de edinmenizi tavsiye ediyorum. :)

    ha bir de güvenmediğiniz insanlara pedikür yaptırmayın. ben hep düzenli pediküre giden bir insan olarak bunu kaptım. yanlarını çok derin alıp rastgele daldılarsa belki de o sebep olmuştur tırnağımın altındaki boşluğa.

    18 eylül 2023 01:24 18 eylül 2023 03:44

    10. ayakkabı seçimi, çorap seçimi, terlik seçimi ve bütün bunların kullanımı, üstüne düzenli ayak bakımı yapılmalı; mantara asssla ama asla yakalanmamalı. bir kere tırnak mantarı başlarsa diğerlerine de geçer bitmez ya

    13 eylül 2023 16:04


    9. Sol baş parmağımda yıllardır olan şey.

    Havuza gittiğim dönem çıkmıştı.

    Ne yaptıysam geçmedi, sonunda ilaca teslim oldum. Doktor bana funit isimli ilacı verdi ve üç dört ay kullanıyoruz. İkinci ayimdayim ve aşırı düzelme oldu. Mantar maalesef içerden geliyor.

    22 nisan 2021 13:54

    8. nerden bulaştı bilmiyorum 2-3 sene kadar hayatımda kalan bir durumdu.normal ayak mantarı olarak başlamıştı aslında. Sonra tırnağa geçti.

    önce serçe tırnağımdaydı, sonraları diğer iki tırnağa da sıçradı. 

    Cildiyeye gittim. Siroksil cila seti ve terbisil hap verdi. Cila setinin içinde törpü ve temizleme mendili de var. Hangi sıklıkla kullanılacağı yazıyor. 2-3 aylık bi sürede bitiyor bu set. Doktor bitirdikten sonra kontrole gel demişti ama gerek kalmadı. Hiç bi mantardan eser kalmadı çünkü. Benim için mucize gibi oldu. Çok şükür 2 senedir de hiç bi şekilde tekrarlamadı. 

    22 nisan 2021 05:28

    7. Son 1 senedir hayatımı mahveden olay. Nereden nasıl bulaştı da geldi hiç bilmiyorum.

    Bu illet yüzünden tırnağımı çektirmek zorunda kaldım. 2 ayak baş parmağımda var ve ikisinde de yarım tırnaklıyım şu an. Nibulen asla fayda etmedi. Aylarca doktor doktor gezdim pandemi sebebiyle takmadılar en son podolog tedavisine başladım tırnak inceltip damla şeklinde pahalı bir ilaç verdi. Sandalet falan hayal gibi ve insan içinde çorap bile çıkaramıyorum. Ayaktan zaten nefret ederdim nefretim ikiye katlandı. Kesin yöntemi olan lütfen bilgilendirsin. Çay ağacı yağı, bal mumu kremi, otlar vs denemediğim kalmadı yıldım.

    22 nisan 2021 04:59

    6. Ekseriyetle ayak baş parmağına ait tırnakta görülen bir hastalık. Çözüm yöntemini açıklıyorum: tırnak üzeri törpüsüyle gün aşırı tırnağının üzerini törpüle, dezenfektan sık, trosyd solusyon sür. Bir-iki ay sabırla bu rutini uygulayan bu illetten kurtulur. 

    22 nisan 2021 00:01


    5. nibulen tırnak cilasını 3 hafta süreyle gün aşırı uyguladım (bu şekilde uygulanması gerektiği belirtiliyor prospektüsünde). ilk etapta hiçbir iyileşme yok gibi göründü ancak üç hafta dolduğunda tırnakta çok belirgin bir iyileşme oldu.

    12 haziran 2020 16:56

    4. Yaklaşık 2 yıldır kurtulmaya çalıştığım illet. Arkadaşlar "mantar gibi çoğalmak" lafı var ya kesinlikle gerçek. Havuza gittikten sonra 2-3 ay içinde 9 ayak parmağımda birden oldu. Ve geçmiyor. Önce doktora gittim. O funit denen antifungalı kullanıp da vücudumun sistemini çökertmek istemediğim için nibulenle denedim. Sonuç sıfır. Sonra bitkisel bir yol bulayım dedim. Aynısefa kremi aldım sürdüm. Sonuç sıfır. Gittikçe daha da artıyordu. Artık yürürken tırnaklarım ağrıyordu. Sonra viks denedim yine sonuç yok. Bir ayak bakım merkezi buldum. Ayda 1 tırnakları temizleyip özel kremler veriyordu. Çok çok iyi gitti. İşsiz Halimle her ay 150 lira vermek çok zor olsa da 6 ay gittim. Sonra kadın kaçtı. Ben ve tırnaklarım öylece ortada kaldık. Gittikçe eski haline döndü.

    Şimdi artık en son tca deniyorum. Tırnaklarıma asit sürüp o mantarın benden kazınmasını istiyorum. Umudun var mı derseniz yok. Bu belaya bulaştınız mı kurtuluşu yok gibi. O yüzden çok dikkat edin havuzlarda falan koruyucu şeyler kullanın. Ben yandım siz yanmayın.

    17 ağustos 2016 13:53

    3. fobim olan hastalık. asla başkasının terliğini giyememe sebebi. mantar tırnaktan ziyade tırnak diplerine yerleşir. o yüzden keserek yok etmeye çalışmayın, doktora gidin. mantarlı tırnak için farklı bir makas kullanın ve onu diğer tırnaklar için asla kullanmayın. eğer illa kullanacaksanız ya da makasın güvenirliğine dair emin olamıyorsanız kolonyadan ziyade alevden geçirerek dezenfekte edin. mantara alkol pek işlemiyor.

    17 ağustos 2016 00:18 17 ağustos 2016 00:19