yeni
popüler
    sorular içinde ara
    yeni soru sor
    son sorular
    son cevaplar
    kategoriler
    • süslü
    • moda alışveriş
    • kuaför & güzellik merkezi
    • sağlık
    • spor
    • gönül işleri
    • aile arkadaş ilişkileri
    • cinsellik
    • eğitim & kariyer
    • seyahat
    • pet
    • sanat
    • bürokrasi
    • diğer
    girdi yaz
    medya ekle
    • linki kopyala
    • şikayet et
    • girdiler (7)
    • medya (6)

    7. rossmann'ın kendi markalarının çoğu cruelty-free olsalar da vegan değiller malesef, (link: https://www.suslusozluk.com/isana?i=1253467 girdi).

    ben ürünlerini beğendiğim, uygun fiyatlı bulduğum ve cruelty-free olmalarından dolayı kullanmaya devam etmek istediğim için rossmann merkez müşteri hizmetlerine mail attım ve kendi markalarını tamamen vegan yapmaları konusunda istekte bulundum.

    ne kadar çok talep alırlarsa bu değişim ihtimalinin o kadar yüksek olacağını düşünüyorum. siz de 3 dk'nızı ayırıp benzeri bir mail atarsanız bu değişime katkı sağlamış olursunuz. ingilizcesi yeterli olmayan süslüler için mail metnini aşağıya kopyalıyorum.

    alıcı adresi: [email protected]

    konu başlığı: vegan

    mail metni: Thank you for being cruelty-free but please make your home brands 100% vegan. We do not want to use products that contain animal hair or other animal-derived ingredients.Thank you. Kind regards,

    6 mayıs 2021 17:20 6 mayıs 2021 17:24

    6. vegan değilim, vejeteryanım ancak kirpiğimi bir miktar uzatacağım diye hayvanların binbir acılı testten geçmesini kendime açıklayamıyorum. peki şu an tamamen başarılı mıyım? hayır. hatta maalesef pek çok üründe cruelty-free kriterini gözetemez oldum.

    öncelikle madem kirpikle başladık, ben de ilk olarak memnuniyetimi dile getireyim; (bkz: the body shop lash hero uzatıcı etkili maskara)

    ancak aynı the body shop'un tüm ten ürünleri bende alerjiye sebep olduğu için kullanamıyorum. nyx'in oksitlenmesi, diğerinin başka bir şeyi derken döndüm dolaştım estee lauder'da durdum fondöten için. rahat mıyım, hayır. cildimdeki hasar geçsin, en kısa sürede daha az örtücülüğü olan ama içimiz rahat kullanabileceğimiz (bkz: kryolan) ile kavuşmayı düşünüyorum.

    the body shop göz kalemi ihtiyacımı da karşılıyor, onun dışında pek de makyaj yapmadığım için makyaj dosyasını böyle kapatabiliyorum, ama...

    şampuan vb. direkt tene değen diğer tüm ürünlerde bütün cruelty-free markalar benim için hayal kırıklığı oldu. saç boyaları buna dahil. (bkz: otacı) şampuanları saçımı o kadar çok döktü ki, bir fotoğrafta sol şakağımın üzerinde açılan deliği görünce her şeyden vazgeçtim. birkaç farklı denemenin sonunda da dökülen saçları geri döndürmek için ilaç niyetine diğerek yine vegan ve cruelty-free olmayan ürünlere dönmek zorunda kaldım.

    gönül rahatlığıyla kullanabileceğimiz, çok daha kaliteli cruelty-free markalara kolayca ulaşabileceğimiz günlerin hızla gelmesini umuyorum.

    8 şubat 2021 16:03

    5. Bugün bulduğum ve yararlı olabileceğini düşündüğüm bir link bırakmak istiyorum. İçerikte güncellemeler olmuş olabilir almadan kontrol etmekte fayda var tabiki.

    Duygu Abacı hazırlamış.

    (link: https://docs.google.com/document/d/1Nx8r8ursuIcfzJJkEzlzHVvk4bJ8WR0w1KS8jgZ2ejM/edit?usp=drivesdk )

    8 şubat 2021 09:54 8 şubat 2021 09:57


    4. Vegan kozmetik belgeleri ile ilgili Washington Post’ta çıkan haber paylaşmak isterim. Daha önceki yazımda da bahsettiğim üzere Peta ile ilgili bu haber aslında hayvan testlerini yaptıklarını gösteriyor. Neden var o zaman Peta sorusunu kendilerine sorabilirsiniz. Haberi orijinal sayfasından detaylıca incelemenizi tavsiye ederim. 

    ilgili medya:
    2
    23 mart 2019 21:42

    3. girdi girmeyeceğime dair beyanım vardı ancak (yazar: beggy) yazdıklarını okuduktan sonra cevap hakkım doğdu.

    iva natura markasının vegan, organik içeriği hakkında yanlış beyanda bulunduğum şeklinde bir açıklama yapmış.

    1- bir marka crueltyfree ve vegan logosunu kafasına göre ekleyemez. eklediği ve bu tüketici tarafından ve-veya denetleme yapan yerler tarafından fark edilirse çok ciddi yaptırımlar uygulanır.

    2-iva natura crueltyfree ve vegan bir marka olduğunu peta tarafından tescilletmiş ilk yerli türk markadır.

    3- vegan logosunu alabilmek için marka Alüminyum, Yapay Boyalar, DEA, MEA, TEA Dibutyl Phthalate, Formaldehitler, Sentetik Aromalar, Isopropyl Alkol, Keratolytic Kimyasallar, Methylisothiazolinone, Parabenler, Parafin, Propylene Glycol, Sodium laureth sulfate, Toluene ve çok daha fazlasını da içeriğinden çıkartmak zorundadır.

    marka etko cosmos sertifikasına sahiptir.

    cosmos nedir diye bilmeyenler için,

    cosmos bir sertifikanın arkasına geldiğinde örnek;

    etko cosmos

    natrue cosmos

    bio cosmos

    vb. şeklinde, cosmos bir havuzdur. bu havuzun içerisinde

    1-vegan

    2-crueltyfree

    3-organik ama gerçek organik, o rafta gördüğünüz biz organiğiz diyenler değil, en ince ayrıntısına kadar, içerikte olan bitkinin yetiştiği toprak, sulanılan su içeriğine kadar organik ve kimyasalsız

    4-kullanılan ambalajlar geri dönüşebilir olmalıdır.

    cosmos arkasında olan bir sertifika sahibi olmak bu yüzden zordur. firmalar genellikle sabit sertifikalar alırlar.

    hiçbir markayla ne gönül ne başka bir bağım yoktur. ama bana yanlış beyan şeklinde bir bildirim gelir ise beyanımın arkasında dururum.

    bu kadar sağlam sertifika süreçlerini atlatan tek markadır iva natura. başka varsa eğer ricam paylaşmanız, ben sürekli internet başında marka içerik araştıran, gerek yurt içi gerek yurt dışındaki bir çok organik sertifikalı markaların ürünlerini takip eden biriyim. kulaktan dolma asla hiçbir mecrada kendi blogum dahil bir bilgi vermedim, asla da vermem. ne kendimi kandırırım ne de beni okuyan kişileri.

    hiçbir dergi, site veya makaleye güvenmem körü körüne, eğer merak ettiğim veya bana acaba soru işareti bırakan bir konu varsa birçok yerde araştırırım.

    peta hiçbir şekilde kurumları analiz etmez denetlemez denilmiş. o zaman neden var peta? sadece göstermelik mi? firmalar neden peta'nın listesine girebilmek ve kendilerini kanıtlamak için uğraşıyorlar? vegan society de denetlemez firmaları denilmiş. o zaman loreal, maybelline, estee lauder vs gibi markalarda alsınlar vegan logosunu olmayan içerikleriyle, katlettikleri canlarla, rahat etsinler.

    bir sertifikaya sanılıyor mu acaba bir kez alındığında bir ömür o sertifika sizde kalacaktır. sertifikalar 6-12 aylıktır. ilk etapta 6 aylık verilir sonra 12 aylık sertifikanız olur. her dönem sonunda denetmenler sizden ürünleri ne zaman isterlerse gelirler alırlar giderler, kendi bünyelerinde analiz yaparlar. eğer en ufacık bir hata varsa yeni sertifikanızı alamazsınız. bunu bir boya markasından biliyorum. sertifika yeniletme sürecinde boya içeriğine koydukları koyun kılından dolayı vegan logoları iptal edildi.

    2 yıldır ben organik ürünler nedir nasıl olmalıdıra kafa patlatıyorum. yabancı firmaların bizdekiler gibi burunları havada değildir, size herşeyi anlatırlar. bir çoğu bu konuda ülkemizde tek yazan kişi olduğum için beni özel eğitimlere dahil almışlardır. illa benim vegan olmam gerekmez, vegan içerikli ürünleri kullanmam ve bu markalar bu logoları nasıl alabiliyor diye araştırmam için.

    ben insana verdiğim değeri hayvana da veriyorum. vegan kozmetik, bakım ürünleri de benim o canlara duyduğum saygıdır. kullanmayana da ayrıca asla saygısızlık yapmam, onlara siz kötüsünüz ben iyiyim, mükemmelim demem. hepimizin kendi seçimleridir.

    6 nisan 2018 20:20

    2. biraz uzun bir yazı olacak ancak bilgi kirliliğini ortadan kaldırmak için konuyu şu şekilde netleştirmek isterim. vegan kozmetik dediğimizde sadece havyanlar üzerinde deney yapılması değil aynı zamanda kozmetik ürünlerin içerisinde hayvansal kalıntıların bulunmaması da giriyor. tüketicinin bilinçlenmesi ile birlikte bu ara fazlasıyla artan, satışlarını etkilememesi adına internette rastgele bulduğu vegan logolarını web sitelerine koyan bir sürü marka var (gizlinot: yukarıdaki metinde ilk yerli marka olduğu iddia edilen firma gibi...) vegan iddiası olan markalardan mutlaka belgelerini göndermelerini istemenizi tavsiye ederim çünkü web sitesinde görüp araştırdığımda öyle olmadığını anladığım markalar oldu.

    bununla birlikte ürünlerin hayvanlar üzerinde test edilmediğini gösteren ve geçerliliği olan en yaygın uluslararası belge "leaping bunny"(sık denetimlerden geçirilir.) bir başka kullanılan logo "peta" olmasına rağmen belgenin kullanılması için herhangi bir denetim yapılmaz bu konuda dikkatli olmak gerek!

    ürünlerin vegan olduğuna dair kullanılan uluslararası belge iste "avrupa birliği vegan ve vejetaryen birliği" tarafından verilen sarı renkteki vegan logosudur ki ürünler sıkı denetimden geçirilir. bu konuda vegan yazan yeşil renkte olan çiçekli bir logo vegan society tarafından verilir ancak ürünler yine peta'da olduğu gibi denetlenmez! bu konu hakkında detaylı bilgi ve logoları görmek için (link: http://vgntr.com/vegankozmetikler/ vegan kozmetikler) linkini incelemenizi tavsiye ederim.

    edit1: ingilizce bilenler için eklediğim görselleri incelemelerini tavsiye ederim. Leaping bunny ve peta’nın farkını yabancı kaynaklardan da görmeniz mümkün. İlişkili medyalarda da göreceğiniz üzere leaping bunny ve peta’nın ciddi farklılıkları bulunuyor. Biri beyan üzerinden ilerlerken diğeri harici bir denetleme sistemi üzerinden ilerliyor. Hatta örneklerden birinde görebileceğiniz gibi the body shop cruelty free olduğunu savunurken 2006-2017 yılları arasında body shop’ın sahibi olan loreal çin’e ürün satması sebebiyle peta belgesi alamamıştır. İkisi de aynı çatı altında olmasına rağmen ve hatta body shop bununla aşırı derecede övünürken isim farklılıkları sebebiyle markalarından birine peta verilmiştir.   Bahsettiğim, markalardan sertifika İsterken neleri incelemeniz gerektiğini iyi bilmeniz, çünkü bir çok veri üzerinden test edebilme olanağı ve yanlış yönlendirilme gibi konular var. 

    ilgili medya:
    3
    6 nisan 2018 14:47 6 nisan 2018 22:47

    1. Yukarıdaki girdi çok büyük yanlışlar içeriyor. Kesinlikle dikkate alınmasın, çok rica ediyorum.

    Ben vegan değilim, ancak çok büyük bir hayvan hakları savunucusuyum. Bu yüzden test yapan hiçbir markayı kullanmıyorum. Yaklaşık 2 yıldır organik, vegan sertifikalı, içeriği temiz, cf logolu markalara geçiş yaptım. burada kendimi anlatmak istemiyorum sadece yukarıdaki girdideki yanlışları düzelteceğim.

    1-Kryolan hayvanlarda deney yapmasa da, urunleri veganlara uygun degil. Kirmizi renkli makyaj malzemeleri icinde karmin, yag bazli/kremli ürünlerde de balmumu kullaniyorlar. Onun icin tek tek ilgilendiginiz urunleri sormaniz gerekiyor.

    2-Note markası da 1. maddede olan içerikleri ihtiva etmekte. Vegan şeklinde bir beyanatları yoktur. Sadece test yapmadıklarını beyan ederler. hatta kendileri ile yazıştım;

    NOTE Cosmetics olarak hayvanlar üzerinde deneyler yapmıyoruz ve bundan dolayı da PETA sertifikasına sahibiz. Çin pazarında ise bir satışımız bulunmamaktadır, şeklinde verdikleri cevap mevcuttur.

    diğer konu, cilt bakım ürünlerine konu geldiğinde marka bulamamak. tam tersi kozmetikte vegan çok çeşit bulamama sıkıntısı vardır, cilt bakım ürünlerinde ise yoktur.

    (gbkz: sante)

    (gbkz: lavera)

    (gbkz: urtekram)

    (gbkz: logona)

    (gbkz: organique) (gizlinot: tüm ürünleri değil, seçili ürünlerinde içerikleri vegandır)

    (gbkz: iva natura) türkiye'nin ilk yerli vegan, organik ve peta onaylı markasıdır. ülkemizi yurt dışı pazarında temsil eden tek organik içerikli bakım ürünleri üreticisidir.

    daha bir çok marka yazarım buraya, ancak sizleride sıkmak istemiyorum.

    ülkemizde sadece vegan dükkan da çeşitler yoktur. bir çok e ticaret sitesinde farklı markaları bulabilirsiniz. hatta vegan dükkanda olmayan daha uygun fiyatlı ürünleri bulabilirsiniz. sadece isme takılmayın.

    kolay erişebilir markalardan bazıları ancak, tüm ürünleri değil, seçili ürünlerinde içerikleri vegandır

    wet n wild

    essence

    sleek

    isana

    rival de loop

    gosh

    the balm

    catrice

    bu markaları içerik kontrolleri yaparak ve logolarına bakarak vegan olup olmadığını anlayabilirsiniz.

    Yukarıdaki ilk girdiyi, vegan olan, vegan olmak isteyen, vegan ürünler kullanmak isteyen kişiler ön bilgi olarak alması halinde çok fazla yanlışlıklar doğacaktır.

    son not olarak da, vegan kozmetik cümlesinin anlamı, hayvansal hammadde kullanılmadan, hayvanlar üzerinde test edilmeden, bitkisel kökenli renklendiriciler kullanılarak üretilen renkli kozmetikler, bakım ürünleri olmalıydı.

    ilgili medya:
    1
    3 mart 2018 00:15 3 mart 2018 21:26