yeni
popüler
    sorular içinde ara
    yeni soru sor
    son sorular
    son cevaplar
    kategoriler
    • süslü
    • moda alışveriş
    • kuaför & güzellik merkezi
    • sağlık
    • spor
    • gönül işleri
    • aile arkadaş ilişkileri
    • cinsellik
    • eğitim & kariyer
    • seyahat
    • pet
    • sanat
    • bürokrasi
    • diğer
    girdi yaz
    medya ekle
    • linki kopyala
    • şikayet et
    • girdiler (4)
    • medya (0)

    4. 4 yıldır veganım hala becerebilmiş değilim sümük sütü oluyor benimki

    ikinci süslünün dediği gibi 1 dkdan uzun öğütmemeyi deneyeceğim güncelleme yaparım

    16 mayıs 2021 20:00

    3. 1 ölçü yulaf, 4 ölçü su, bir çimdik tuz tarifine göre evde kendim yaptığım bitkisel süttür. Daha önce kahveye koyabileceğim bitkisel süt arayışı içinde alpro'dan alarak denedim ama hiç sevmemiştim. Bir de evde yapsam nasıl olur diyerek denediğimde hoşuma gitti. alpro'nun yulaf sütünde yulaf tadı daha yoğun geliyor hatta kahveye baskın çıkıyordu. Bu verdiğim tarifte yulaf tadı ve kokusu hafif, kahvenin tadı daha baskın kalabiliyor.

    Bir de yapması gerçekten çok kolay.

    Edit: bir su bardağı sütün üstüne oda sıcaklığında dört su bardağı su koydum. Bir çimdik tuz attım. 30-40 saniye kadar blenderdan geçirip karışımı metal bir süzgeçten geçirdim. Cam şişeye aktardım ve yulaf sütümüz hazır :) 

    16 mayıs 2021 13:47 17 mayıs 2021 18:40

    2. ben de bunu evde hazırlayanlardanım. çünkü allahın yulafının suyla karıştırılması ile elde edilen bir içeceğe 20-40 lira arası para vermek ağrıma gidiyor.

    daha önce birkaç farklı yöntem denedim ama en beğendiğim yulafları hiç bekletmeden veya pişirmeden hazırlananı. hem yapısını daha çok seviyorum hem de yapımı çok kısa sürüyor. yabancı tariften öğrendiğim ve evde ölçü kaplarım olduğu için amerikan cup ve kaşık ölçüsüyle yapıyorum ama türk ölçüsüyle karşılıklarını da yazdım.

    - 1 cup (1 su bardağı + 2 tepeleme yemek kaşığı) yulaf ezmesi

    - 4 cup (1 litre) su

    - 1/4 tsp (1 silme çay kaşığı) tuz

    - 2 paket şekerli vanilin (esasında toz şeker, biliyorum, yerine vanilya özütü - 1 tsp diyordu tarifte- kullanılsa daha iyi olur. ama bu şekilde çok daha hesaplı oluyor)

    bütün malzemeleri uzun blender sürahisine koyup 1 dakika yüksek devirde karıştırıyorum. daha uzun karıştırırsanız yulafın böyle garip kayganımsı (gizlinot: slimy) bir hal alma riski var.

    karışımı sık aralıklı bir süzgeçten veya tülbentten geçiriyorum. 1 litreden biraz az yulaf sütü elde etmiş oluyorum. buzdolabında saklıyorum. kullanmadan önce çalkalıyorum çünkü biraz dibe çöküyor.

    bu arada yulaf ezmesi olarak genelde eti'ninkini kullanıyorum. doğalsan'ınki ile de denedim ama çok aşırı ayrıştı suyla yulaf, sevmedim.

    kahvemi sütsüz içtiğim için kahveye koymuyorum ama bir kere denedim tadı fena gelmedi, sadece arada karıştırmak gerekiyor.

    genellikle tatlı tariflerinde, (gbkz: overnight oats) yaparken ve chai tea latte yaparken (yarı yarıya su ile) kullanıyorum.

    yulaf yapısı gereği piştikçe koyulaştığı ve dibi tutabileceği için ısıtılarak kullanmaya uygun olmadığı söyleniyor ama chai tea latte yaparken kaynatmadan sürekli karıştırarak hafifçe ısıttığım zaman bir sorun yaşamıyorum ben.

    24 nisan 2019 23:18


    1. Yulafla yapılan bitkisel süt. Bitkisel sütler arasında malzemesinin uygun fiyatı itibariyle en masrafsızlarından biri. Yulaf sütunde B vitaminleri, magnezyum, potasyum ve protein bulunur. Tok tutar, bağırsak sağlığını düzenler, kan şekerini dengeler.

    Yapılışı: yoğun isterseniz 1 çay bardağı yulaf ve 2 su bardağı su kullanın. akışkan olsun isterseniz suyu 4 bardağa çıkarın. (gizlinot: Bu benim oranlarım. Kendi tarifinizi deneyerek de bulabilirsiniz.)

    Yulafla suyu bir kaba boşaltın ve buzdolabında bir gece(gizlinot: İster soğutup hemen tüketin ister iki üç saat bekletin. Ben kıvamının tam oturması açısından ortalama 8-10 saat dolapta bekletiyorum) bekletin. Ertesi gün karışımı blenderdan geçirip tülbentle suzun. Sütünüz hazır. Aynı karışımı sıcak suyla oda sıcaklığında bekleterek de deneyebilirsiniz. İnternette farklı tarifler de var. Bu ikisi benim deneyip memnun kaldığım tarifler. Sıcak suyla hazırlayınca yulaf tadı ve posası daha fazla oluyor sütte. Farklı tatlar elde etmek için vanilya, damla sakızı, kakao, tarçin vs. Ekleyebilirsiniz.

    Kalan poşayı da kek karışımında, krepte ya da yoğurtla yiyerek değerlendirebilirsiniz.

    Alpro ve diğer markaların sütlerindeki katkı maddeleri ve yüksek fiyatı sebebiyle pek tüketmiyorum. Ana malzeme oranı da çok az(gizlinot: Artık hangi sütse fındık, soya, pirinç vs. Oranı düşük). Kendim yapıp taze taze tüketiyorum. tatlılarımda, çorbalarımda kullanıyorum. Kakaolu piknik büsküvisiyle uyumuna bayılıyorum. Müz ve fıstık ezmesiyle birlikte blenderdan geçirip smoothie yapıyorum.

    Fabrikasyon inek sütü yerine daha sağlıklı bir tercih. Bitkisel sütlerle yapılan birkaç beğendiğim tarifi aşağıda paylaşacağım. (gizlinot: Tariflerindeki soya sütü yerine yulafı tercih ettim. Soyayı sağlıklı bulmuyorum. )

    (link: http://veganlezzetler.blogspot.com/2012/11/kakaolu-puding.html Puding)

    (link: http://veganlezzetler.blogspot.com/2012/11/şutlaç.html Şutlaç)

    (link: http://www.veganyemekler.com/mısır-ünlü-vegan-krep/ Krep)(gizlinot: Nohut unuyla da deneyebilirsiniz.)

    10 eylül 2018 18:36 11 eylül 2018 16:49