Chernobyl’e ilgi duyan ve pripyat’a gitmeye kalkıp son anda direkten dönen biri olarak diziyi ilk gördüğümde çok heyecanlandım. Hem konu çok ilgi çekici hem kadro müthiş. Bir de mini dizi olduğu için sahneleri uzatalım da vakit dolduralım gibi bir mecburiyetleri olmadığından olayların hızlı akacağını ve gereksiz sahneler olmayacağını zaten tahmin etmiştim.
Eşime böyle bir dizi çıkmış gel izleyelim dedim açtık ilk bölümü izledik ama bana bir kasvet bastı ki sormayın. Bir kaç gün sonra ikinci bölümü izledik. O çok beğendi, gel üçü izleyelim diyor ama benden pas dedim. İzleyemedim. O kadar gerçekçi, o kadar üzücü, vurucu ki geçmişte kaldığını bilsem dahi sinirlerim kaldırmadı. Tebrikler kardeş, o kadar “gerçek” bir dizi yapmışsınız ki izleyemedim. Dünya neredeyse yok olmanın eşiğinden dönmüş. Akkuyu santralinin temelinin iki kez çatladığını okuyunca zaten uykularım kaçmıştı, iki bölüm yetti bana. Yalnız konu hakkında fazla bilgisi olmayanların mutlaka izlemesi gereken bir yapım olduğunu düşünüyorum. Ciddi manada öğretici.
— spoilerımsı —
Bir de bazı platformlarda sovyet Rusya’yı karaladıkları suçlamalarını okudum da, bir sovyet rusya ve rus kültürü meraklısı olarak ben kesinlikle katılmıyorum buna. Adamlar uydurmuyor, olanı çekmişler. O yönetim kadrosundaki iki afedersiniz dingilin inkar ve örtbas çabaları yalan değil. Çekirdeğin patladığını ilk duyduklarında kabul edip ona göre aksiyon alsalardı belki çok daha az insan ölecekti totalde. Ben kara propoganda olduğunu düşünmüyorum aksine önemli kadrolardaki basiretsizlere rağmen ikinci, üçüncü patlamaları durdurabilmek güçlü, çük güçlü bir devletin başarabileceği bir şeydi.
Tüm yozlaşmışlığa rağmen adamların bilime saygısı varmış, bir bilimadamı bakanlara, genel sekretere, kgb şefine posta koyabiliyor ve daha güzeli onlar da ülkelerinin yetiştirdiği bilimadamına güvenip sözünü dinliyorlar. Burada öyle bir durum olsa o fizikçiyi atomlarına ayırırlar.
— spoilerımsı—
Rusya’nın şansı o dönem tek merkezden demir yumrukla yönetiliyor olması imiş, emir demiri keser misali kimse itiraz etmeden yapılması gerekeni yapmış ve çok daha büyük bir felaketi engellemişler. Huzur içinde yatsınlar.
Kiev Çernobil müzesinde ölen çocukların fotoğrafları, oyuncakları sergileniyor. Diziyi izledikten sonra gözümün önünden gitmiyor hiçbiri. Nükleer enerjinin aslında güvenli olduğu savunuluyor ama katılmıyorum, katılmayacağım. Binde bir bile olsa patlama ihtimalinde tüm dünyayı tehdit edebilen bir şey güvenli değildir. kontrolsüz güç, güç değildir. İnsan hatası sıfıra indirgense dahi doğal afetler her zaman bir tehdittir, fukuşima örneğinde olduğu gibi.
Edit: müzeden bir kaç fotoğraf ekledim, bazıları yan oldu daha sonra bakıp düzletmeye çalışacağım hemşireler, şimdilik mazur görün. Harita olan fotoğraf dünyadaki aktif, yapılmakta olan ve yapılması planlanan nükleer enerji tesislerinin yerlerini gösteriyor.
27 mayıs 2019 09:10
27 mayıs 2019 09:19