yeni
popüler
    sorular içinde ara
    yeni soru sor
    son sorular
    son cevaplar
    kategoriler
    • süslü
    • moda alışveriş
    • kuaför & güzellik merkezi
    • sağlık
    • spor
    • gönül işleri
    • aile arkadaş ilişkileri
    • cinsellik
    • eğitim & kariyer
    • seyahat
    • pet
    • sanat
    • bürokrasi
    • diğer
    girdi yaz
    medya ekle
    • linki kopyala
    • şikayet et
    • girdiler (21)
    • medya (2)

    1. İki parmak kuralının yüz,boyun ve kulaklar için gereken güneş kremini kabaca hesaplamak uygun bir miktar olduğunu düşünmekteyim. Bu düşüncemi aşağıdaki kaynaklardan yararlanarak oluşturdum.

    (link: https://labmuffin.com/video-how-much-sunscreen-do-you-need-for-your-face/ kimya doktorası olan Lab muffin michelle'in yüz alanı ölçüm yazısı bu şekilde.) Yüzünün alanı Bantlarla ölçüm tekniğinde 381 cm2 çıkmış. Ben bantlı sistemi ideal olarak alıyorum.

    Elips olarak hesaplandığında, Alan=π*a*b formülünü kullandı. A= yüz uzunluğunun yarısı, b=yüz genişliğinin yarısı olarak alınıyor. (gizlinot: Bu ölçümleri yüzünün hangi kısmından ölçtüğünü bilmiyorum. Yani genişliği burun üzerinden mi ölçtü, dudak üzerinden mi ölçtü bilmiyorum. ) Eliptik ölçüm sonucu 418.62 cm2 çıkmış.

    Yüz alanını daire olarak hesapladığında, Alan = πr2 formülüyle sonuç 424.56 cm2 çıkmış.

    Dikdörtgen olarak hesaplamamış ancak uzunluk ve genişlik değerlerini vermiş. Uzunluk ve genişliği çarpınca dikdörtgen ölçüm alanı 20.5*26=533 cm2 çıkıyor. Sonuçta alan büyüklüğü Dikdörtgen>daire>elips>bantlı yöntem olarak çıktı. Buradan hareketle Dikdörtgen ölçüm yönteminin yüz alanını pek de doğru yansıtmadığı kanaatindeyim. Elips formülü daha doğru bir hesaplamaya yardımcı oluyor diye düşünüyorum.

    (link: https://www.instagram.com/p/CMaR2K4hA8A/?utm_medium=copy_link Dermatolog muneeb shah'ın yüz ölçüm videosu bu şekilde.) Kendisi yüzünü daire olarak hesapladı. Boynunu dikdörtgen olarak hesapladı. Sonra kulak alanlarını ekledi. (gizlinot: Kulak yüzey alanını ölçmedi. Başkaları tarafından ölçülmüş Ortalama bir sayı ekledi zannediyorum.) Toplam yüz, boyun ve kulak 654cm2 çıktı. Güneş kremi için gerekli miktar 2mg/cm2 olduğu için 654'ü ikiyle çarptı. Sonuç 1308 mg çıkıyor. 1000mg=1g. Bu yüzden 1308'i 1000'e bölüyor. 1g=1ml güneş kremi olarak hesaplıyor. Sonuç 1.3 ml çıkıyor. Özet olarak iki parmak kuralının kabaca yüz,boyun ve kulaklar için olduğunu ifade ediyor.

    (link: https://www.instagram.com/reel/CNprXUYphWj/?utm_medium=copy_link dermatolog ezgi okur da iki parmak güneş kremini yüz,boyun ve kulaklar için öneriyor.)

    (link: https://youtu.be/01orTo827xk Kozmetik formülatörü ramón'ın elips yöntemiyle ölçüm videosu bu şekilde.) 380cm2'lik yüzü için gereken miktarı hesaplayarak hassas terazide tartıyor. Bu miktarın yaklaşık bir parmak güneş kremine tekabül ettiğini ifade ediyor.

    (link: https://www.instagram.com/reel/CP6Auj9jC25/?utm_medium=copy_link Dermatolog Jenny liu) iki parmak güneş kreminin yüz ve boyun için olduğunu söylüyor.

    Edit: başlık başıma kalmış.(gizlinot: Benden önceki girdideki faydalı görseller de silinmiş maalesef. Yenilerini medyaya ekliyorum.)

    İki parmak kuralı influencerların ya da kozmetik şirketlerinin daha fazla ürün satmak için ortaya çıkardığı yeni bir teknik değil. (link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1123459/ Ncbi'da 2002'de yayınlanmış böyle bir yazı var mesela.)

    Medyadaki Alıntı görsellerin kaynakları:

    (link: https://youtu.be/aMKBT7l0jNg Çisem Çakır'ın doğru iki parmak kuralından bahsettiği videosu.) 2.35 civarında bu konuya değiniyor.

    (link: https://pharmaceutical-journal.com/article/ld/melanoma-risk-factors-and-advice-on-sunscreen-use The pharmaceutical journal'dan aldığım görselin linki.)

    ilgili medya:
    2
    25 mayıs 2021 00:06 27 ağustos 2021 00:23

    2. her şeyin pazarlama stratejisi olduğu çağımızda acaba gerçekten öyle mi diye şüpheye düştüğüm oran. sonuçta ne kadar çok kullanırsak o kadar çok tüketiriz. firmalar bunun farkında. güneş kremimi bir çay kaşığına yakın olacak şekilde yüzüme sürüyorum onu bile yedirmem zaman alıyor daha fazlasını cilt de kaldırmıyor bence.

    27 temmuz 2021 10:54

    3. Ne kadar süreceğini kestiremeyenler icin türetilmiş bir kural. Sahsen gunes kremini yuzume surerken hic cimri davranmiyorum. Imkan oldukca da tazelerim. Koruyucu ozelligi icin bol sürülmesi gereken urunler ben asiri yedirmeye calismiyorum cilte.

    27 temmuz 2021 11:25


    4. ilk duyduğumda çok başka bi şeyle alakalı sandığım kural. pandemide çok yalnız kaldık ondan böyle oldu.

    edit: kullanılan güneş kremine göre farklılık göstermeyen kuraldır. azıcık krem kimsenin yüzünde kutuda yazan korumayı sağlamaz. güneş kremleri 2 mg/cm2 yani her santimetrekareye 2 mg gelince sağladıkları koruyuculuğa göre spf faktör derecesini alırlar eğer gerçekten test edilmişlerse. 2 parmak kuralı da ""aşağı yukarı"" bir insanın yüzünde ve boynunda her cm2'ye 2 mg olacak miktara denk geldiğinden türemiştir. ama kıvamına göre parmakta durabilecek miktar değişiyor tabii, sıvı bir krem incecik dururken koyu bir krem çok daha fazla miktarda gelebilir. kıvamı yoğun diye az uygulamamalısınız, önemli olan miktar. ayrıca az süreyim, 50 spf iken 20-30 spf korusa da bana yeter diye düşünmeyin. bu kadar lineer değişmiyor spf oranı çoğu filtrede. zaten muhtemelen patchy yani yamalı uygulama oluyor az sürünce, her tarafa eşit gelmiyor.

    bence en sağlıklısı ara ara 1/4 çay kaşığı olarak geçen bir ölçü kaşığıyla ölçerek, yüzünüzde duruşunu öğrenmek. arada bir az sürmeye başlamışsınız gibi gelince böyle ölçüp sürün, zamanla içgüdüsel olarak doğru miktara alışıyorsunuz. 1/4 çay kaşığı yaklaşık 1.25 ml oluyor ve boyun ve kulakları dahil etmediğimde benim yüzümün alanına yeterli denk geliyor bu miktar güneş kremi. lab muffin'den görünce manyak gibi ölçülü bantlarla yüzümü kapladım oturdum hesapladım gerçekten doğru bir öneri mi diye, doğruymuş. 1 çay kaşığı kadar da boynuma ve kulaklarıma gidiyor.

    edit 2: pazarlama stratejisi olamaz lmao yaklaşık bir matematiksel hesaplama sonucudur. komikli entrye 2 edit eklettiren bilgi kirliliği ahh ahh

    27 temmuz 2021 11:55 27 ağustos 2021 20:39

    5. bence kremden kreme değişir, kıvamı çok etkiliyor çünkü kaç gramının ne kadar yer kapladığına. yani aşırı yoğun yapıda ağır bir krem kullanıyorsanız 2 parmak kadarına ihtiyacınız olmayabilir, ama hala nohut tanesi kadar o bu imkansız en en en azından dolu dolu bir buçuk parmak gerekir diye düşünüyorum

    27 temmuz 2021 12:15

    6. Pazarlama stratejisi olmadığını deneyimleyerek gördüğüm kural. Bronzluğa aşırı meyilli bir tenim var, balkonda otururken bile yanabilen bir insanım. Bu sene mart ayından beri çok dikkat ettim güneş kremi konusuna, evdeyken bile balkonda çok vakit geçirdiğim için aksatmadan sürdüm. Yazın toplamda üç hafta denizdeydim, o zaman da günde iki üç kez bu kurala uygun şekilde tazeledim ve hiç yanmadım. Tatilin son günü saçma bir şekilde canım sürmek istemedi ve dört saatte karardım, yüzüm resmen üç ton attı. 

    Bu arada çocukluğumdan beri özellikle tatillerde mutlaka güneş kremi sürerim ama hep bronzlaşırdım çünkü miktara dikkat etmiyordum. Nemlendirici gibi pıt pıt kondurup iyice yediriyordum. Bu şekilde uygulamak Bronzlaşmamı değil de canımın yanmasını engelliyordu sadece. Doğru miktarda uyguladığımda bronzlaşmayı da engelliyor. Zaten matematik de ortada. 

    Konforlu veya sürdürülebilir mi orası tartışılır ama işe yarayan bir yöntem. 

    27 temmuz 2021 13:30

    7. Kendi adıma Hiç iplemediğim bir kural. Ne kadar süreceğime kremin yapısına bakarak cildim karar veriyor çünkü. Bazı güneş kremleri mat yapıda olduğu için bir de akışkan bir kıvamı varsa çok çabuk emiliyor. Onları zaten kolay sürdüğüm ve gün içinde de rahatlıkla tazelediğim için iki parmakmış, değilmiş bakmıyorum. Yalnız yapısı gereği daha koyu, böyle biraz merhem gibi olan, başta da cildi hafif beyaz beyaz gösteren kremleri yedirmek, dahası cilt kusmadan hakkını vermek gerçekten apayrı bir uzmanlık alanı. Sırf korumasından memnun kaldığım için cildimi terleten kalın yapılı bir kremi iki parmak sürersem insan içine çıkamam çünkü. Benim güneş kreminde bütün olayım 2-3 saatte bir kremi tazelemek. Kendi Dermatoloğuma da danıştım, başka doktorlardan da fikir aldım hepsinin ortak vardığı kanı ne spf oranı ne de şu meşhur iki parmak kuralı. Cildine ne kadar uyguladığından çok, ne sıklıkta uyguladığın noktasında birçok uzman hemfikir. Elbette herkesin cildi ve kullandığı güneş kremine göre edindiği deneyim aynı değildir. Kimi iki parmak uygulamaktan memnun kalır, kimi benim gibi buna gerek duymaz. Sonuçta her kremin bırakın yapısının farklı olmasını, üretildiği teknoloji, mineral filtreli olup olamamasından tutun da, çinko ve titanyum içermesine kadar bir sürü farklı değişken var. Güneş kremini sürerken aslında ürünün kendisi bile bize hangi miktarda uygulamamız gerektiği konusunda bir fikir veriyor. Ben de artık buna dikkat ediyorum kendi adıma.

    27 temmuz 2021 21:05


    8. katı güneş kremlerinde ince bir çizgi halinde uyguluyorum tamamen doğru değil daylong gibi sıvı güneş kremlerinde de bol bol sürüyorum. matematiksel bir sonuç bu, vücut için değerleri de var. yarım saat içinde yolda yürürken bile bronzlaşabilen bir tenim var ve bu yaz yüzüme iki parmak kuralında hiç sektirmeden uyguladım. biraz bile bronzlaşmadım, koluma da aklıma geldikçe sürdüm haftada 2 gün maks. ve çok fazla bronzlaştı kolum. mozaik kek gibi dolaşıyorum. anlayacağınız bu kural önemli, pazarlama stratejisi olduğunu düşünen arkadaşlar fbi, interpol'e falan cv göndersin bu şüphecilik ve bilimsellikten uzaklık maaşa bağlanmalı.

    27 temmuz 2021 22:59

    9. Yüzden yüze, parmaktan parmağa göre değişir.

    28 temmuz 2021 01:22

    10. Yanmamak ve lekelenmemek için bu sene gerçekten işe yaradığını gördüğüm güneş koruyucu uygulama miktarı. Önceden de bol sürmek gerektiğini biliyordum ama elime kaşık alıp ölçmeye üşenip muhtemelen az miktarda uyguluyordum. İki parmak hatta yüzüm büyük olduğu için iki buçuk parmak kadar uygulayarak bu yaz lekelerimin artmasını önledim.

    28 temmuz 2021 01:51