51. Genel tavsiyeler:
1. O rengi hayatınız boyunca kullanmaya karar vermediyseniz saçınızı boyamayın/boyatmayın.
2. Boya numaralarını, özellikle noktalardan sonraki numaraları iyice araştırın (5.2, 5.5 gibi), öğrenin, buna göre boya seçiminizi yapın.
3. Sadece boyamayı değil, bakım kısmını da göze almalısınız.
Eğer hayatınız boyunca o saç rengini kullanmayı düşünmüyorsanız boyamayın. Küllü kahve saçlara sahiptim. 3 sene önce canım sıkılıp, kafayı saçlarıma takıp farklılık olsun diye 10.0 boya alıp, seyrek aralıklarla krepe yaptığım saç tutamlarını boyayıp 17 dk bekletip hafif ışıltı atmıştım. Sonuç da istediğim gibi olmuştu. Buraya kadar herşey normal. Bundan sonrasına bakalım.
Bu ışıltı işinden sonra da yine sırf 'farklılık' olsun diye tüm saç rengimi 2 ton kadar açma niyetine girdim. (Etrafınızda bu tip kişiler varsa engel olun, eğer bu kişi sizseniz lütfen elinizdeki boyayı yavaaşça yere bırakın.) Yine aynı boyayla 15-16 bekletip istediğim gibi bir sonuç elde ettim. Peki sonra ne oldu? Güneşten ve yıkamadan etkilenen saçlarımdan boya aktı, kötü bir renge dönüştü. (ama çok kötü) Aksın, kendi rengine dönsün diye inat ettim, en fazla 2.5 ay dayanabildim. sarı ama kızıl, katlanılması mümkün olmayan saçlarımı küt kesitirip, yarısı bu iğrenç renkle bezeliyken gezmeyi göze alamadığım için Sonuç: Kuaföre gidip kendi kahveye boyattım.
Saçımda dayanamadığım şey kızıl yansımalar olması. Kuaförüme bunu net bir şekilde söylememe rağmen 2 kez de aynı şey oldu. Ne olursa olsun kızıl parlıyordu. Hem kuaföre para bayılıp, hem de istediğin gibi olmaması dayanılamaz bir şey. Sonra boyaları (renkler, markalar vs.) iyice araştırıp, boyamı satın aldım, kendim evde boyadım. Kendi saçımdan 2 ton koyu oldu ama sonucu beğendim. Koku duyarlılığınız varsa sizi etkileyebilir, genel olarak keskin bir kimyasal koku oluyor çünkü.
Saçınızda boya olmasa bile Kirli hava, toz hatta temizleyici ürünler saçı yorarken boyalı saçta bakım daha önemli. Dip boya, cila vs. bir sürü işlem de gerekebiliyor. İyice araştırıp, öğrenilmeli. Göze alınabilirse yapılmalı diye düşünüyorum.
Velhasıl kelam ben sırf bir macera aradığım için (macera dediğim de 2 ton yani) tüm saç boyaması yaptım ve çok pişman oldum. Saçlarım özellikle güneşten etkilendiği için rengi çok çabuk açılıyor dolayısıyla 7-8 haftada bir saçımı kendi rengine boyuyorum. Gerek var mıydı böyle bir şeye? Asla. Olan saçımın doğal ışıltısına, benim parama ve sinirlerime oldu.
drmello