önceden başörtülü olup başörtüyü çıkaran var mı?

başörtüyü çıkartarak ilk sokağa çıktıgınızda neler hissettiniz, sizi yeni halinizle görenlere nasıl davrandınız, tepkileri nasıl göğüslediniz?

1. Arkadaşım böyle bir tercihte bulunmuştu. Direkt olarak arkadaş, iş ortamına öyle gitmedi. Onları tanımayan, öncesini bilmeyen insanların olduğu bir yerde denedi. Kendini rahat hissettiği için de öyle devam etti

3 ekim 2018 21:20

2. 2 ay önce açıldım.

2008’de sadece aile ortamında kapanmıştım, 2012’de tüm çevremde kapalıydım. Yani nereden baksan 10 yıllık bir serüven benimkisi.

Sokağa ilk çıktığımda hafif bir rüzgar vardı ve saçlarımın uçuşması, yüzüme değmesi vs. Çok hoşuma gitmişti. UNuttuğum bir histi. Hiçbir rahatsızlık ve gariplik hissetmedim çünkü zaten başörtülü olan ben değildim. Özüme dönmüş gibiydim.

Bu güçlü duruşum çevreden gelen tepkilerin de makulleşmesine sebep oldu. Hiç kimseyi umursamayan tavrım, duruşum ve bakışlarım.. konuşmuşlardır eminim yine konuşacaklar ama arkamdan. Yüzüme sinir bozucu yorum yapamadılar, tartışmaya dahi giremediler. Duruşunuz çok önemli.

Kararınız çok netse eğer yapın bunu, gri bir alandaysanız önermem. Ben 2,3 sene boyunca düşündüm açılmayı, çok mücadele verdim aileme karşı. Çevrem muhafazakarın tillahı. Ama yapamadım işte, sürdüremedim, iş buraya kadar geldi. Asla acele edilecek bir konu değil bence, bir şeylerin kafada oturması gerekiyor. Her tür insanla da konuştum açılmadan önce, destekleyen desteklemeyen. Tabi saçma yorum yapıp saygı duymayacak insanLar hariç.

Eğer en ufak bir tereddütünüz varsa “pişman olur muyum” diye, zamana bırakın. Ben bekledim ve geçen yıllarıma üzülsem de “hayırlısı bu zamanmış” diyorum. Kafam çok berrak şimdi. Kolaylıklar dilerim size de.

3 ekim 2018 22:02

3. Saçınıza rüzgar değsin diyip özgürlüğünüze kavuşacağınız bir şey değil bu. Yalancı özgürlük hissi verir, istediklerinizi daha rahat yapmanızı sağlar ama asıl yurt olana ahirette çok pişman olacağınız bir karar Allah esirgesin. 2 yıl ömrünüz kaldı diyelim, değer mi gerçekten? Bu kadar mı eminsiniz bu hayattan. İnşallah böyle bir hata yapmazsınız Allah muhafaza etsin

3 ekim 2018 22:09

4. Ben ilk anonim.

Sırf saçıma rüzgar değsin diye açılmadım, emin olun bu çok radikal bi karar. Şimdi burada size bunun gelmişimi geçmişini anlatacak değilim. Duygularıyla açılmaya karar vermez bir insan, uzun uzun düşünür öyle karar verir. Ben sadece açıldıktan sonraki duygularımdan bahsettim, düşüncelerimden değil.

Eğer yapamıyorsanız, eğer başörtülülerin vebalini aldığınızı dÜşünüyorsanız, eğer taşıyamıyorsanız gerçekten açılın. İkiyüzlü bir hayat sürmekten kat kat iyidir. Başınızı açtInız diye ahlaki değerlerinizden ve duruşunuzdan bir şey kaybetmiyorsunuz. Her şeyden önce insanı insan olduğu için sevin, bırakın şekilciliği. Bilinçlerin özgürleşmesi ancak bununla sağlanıyor.

3 ekim 2018 22:34

5. süslüm şöyle bir twitter hesabı görmüştüm internet siteleri de var sanırım oradaki kadınların yazdıklarını okuyabilirsin deneyimlerinden faydalanabilirsin.

(link: https://twitter.com/yalniz_yurume https://twitter.com/yalniz_yurume)

3 ekim 2018 22:57

6. Süslüm, hayat böyle bir yer değil. Ortam değiştirirken yaparım, okul bitince yaparım, sevgilim var ayrılınca yaparım, paramı kazanmaya başlayınca yaparım. Bu bahaneleri sonsuzluğa kadar uzatabilirim. Olmuyor işte, öyle bir anda tak diyor ki.. ben son kararımı 1 hafta içinde aldım ve hayata geçirdim. Yıllardır kendimden kaçmışım sadece. Kararlı mısın yeterince, sadece bunu irdele. Ama gerçekçi ol, kendine bahane üretme. Eğer ortamı ve çevrendeki diğer insanları düşünüyorsan belki de senin için “o an” gelmemiştir.

Şöyle tavsiyelerde bulunabilirim; değer verdiğin insanlara, arkadaşlarına, çalışıyorsan işyerindeki şube arkadaşlarına (en sık gördüğün kişiler, 5-10 kişi) mutlaka birkaç gün önceden veya açılmadan 1 gün önce söyle. Şok geçirmiyorlar en azından, işin kolaylaşıyor. Başörtülü olduğun kimlik daha alışkın olduğun bir kimlik olduğu için meramını o halde izah ediyorsun.

Seni anlamayacağını düşündüğün insanlara uzun uzun açıklama yapma asla. Hep geçiştirmeli, kalıp cümlelerin olsun. Bu açılma mevzuunun ne zaman nerede gündem olacağı hiç belli olmuyor çünkü. Unutma, seni ve yaşadıklarını senden iyi kimse bilemez. Dik dur, güçlü ol, gerisi gelecek inan bana.

3 ekim 2018 23:04

7. RİCa ederim süslüm, ben her zaman burdayım. Sıkıntılı günler yaşarsan bu sorunun altında buluşalım benim yorumlarımı filan beğen, özelden de konuşabiliriz. Madem kafan net, her zaman arkandayım.

Ben de insanlara açıklama yapmaktan nefret ederim, ama empati kurunca onların da sormasını anlayabiliyorsun. Yıllarca seni öyle tanıdılar ve içindeki sarsıntıları bilmediler, tak diye öğrenince elbet şaşıracaklar. Hangi ortama nasıl açıklama yapacağını önceden mutlaka düşün, cümlelerini düşün. Düşün ki, kendini elevermeyesin, bir anda istemediğin bir cümle çıkmasın ağzından. EN kötü ne diyebilirler, en kötü ihtimal ne olur; uzun uzadıya düşün. Ona göre gardını al, emin ol bunlar son uykusuz gecelerin :) açılmadan önceki hafta boyunca ağladım ben. Her şeye ağladım, hassaslaşmıştım. Ağlamaktan çekinme, dök içini bir şekilde.

Önemli bir nokta, etrafında garip veya onaylamayacak akrabaların varsa (ki benim fazlasıyla vardı) önceden söylemen gereken ilk Kişiler malesef onlar. Annen veya varsa kardeşin söylesin, eğer onlar da yanında değilse sen söyle bir ara. Çevrenin önceden duymasını mutlaka sağla. Ve onlara, rahatsız edici bir yorumlarında rahatlıkla hayatlarından çıkabileceğin izlenimini mutlaka ver. Bir nevi yumuşak tehdit. Ağızlarını açtırma. Çok işe yaradı bende.

Uzun uzun anlatıyorum ama hala inanamıyorum bazen :) her türlü sorunu cevaplayabilirim.

3 ekim 2018 23:16

8. Süslüm mobilden bağlanıyorum ve mesaj atılamıyor sebebini anlamadım umarım anlık bir şeydir :/ evde internet olmadığı için pcden giremeyeceğim. kullanıcı adının ssini aldım merak etme iletişimde kalırız tabiki.

Bu arada sabahtan beri yazan benim ilk anonim de benim :)

3 ekim 2018 23:29

9. o halde ilk ve tek anonim :) yazdıkların çok işime yarayacak cidden, verdiğin sayfayı da inceledim biçok kişi yazmış hepsini okuyacağım ama birebir bunu yaşamış biriyle konuşmak ve tavsiyelerini duymak çok önemli benim için, benzer bi eylem gerçekleştiriyoruz aynı toplumda yaşıyoruz benzer tepkiler aldığımız/alacağımız muhakkak çünkü. vakit ayırdıgın için ne kadar teşekkür etsem az. tekrar görüşmek üzere.

3 ekim 2018 23:37

10. Merhaba ben hiç kapanmadım o yüzden sorularınıza cevap veremeyeceğim ama umarım çok mutlu olursunuz bundan sonraki hayatınızda.

3 ekim 2018 23:40