üniversitede staj yapmadım, iş görüşmelerinde sorulduğunda?

süslüler öncelikle şimdi aklım olsa kesinlikle staj yapardım.  fakat  o zamanlar okulda staj zorunlu değildi ve okul stajı ödeme konusunda uğraştırıyordu.  bölümden torpille staj yapanlar olduğunu biliyorum. ben böyle bir topa hiç girmedim. zaten her derse gidiyordum , devam zorunlu değildi ama  ektiğim ders olmadı . birde burs aldığım için  kesilme konusunda da  yeteri kadar bilgim yoktu. şimdi iş görüşmelerinde  “x okuldan mezunlar staj yapıyor ama siz yapmamışsınız?!” diyorlar . evet bu şuan benim için maalesef bir pişmanlık.... ama iş görüşmelerinde de  ne diyeceğimi bilmiyorum. nasıl ifade etmeliyim kendimi ? önerisi,tecrübesi olanlar paylaşır mı lütfen

1. ne derseniz deyin sonuç değişmez. birileri emek vermiş staj yapmış cv'sine yazmış. ne diyelim ki şimdi? ben de staj yaptım ve oldukça zor geçti. staj yapmamış biriyle aramda fark olsun isterim işverenler çok haklı.

3 mart 2020 17:09

2. (yazar: Anonim 1) tamam  ,ben staj yapamadım staj yapanları alın diyerek çıkayım o zaman görüşmelerden .

Keyfi yapmamışım gibi  cevabınız için teşekkür edemiyorum kusura bakmazsınız heralde

3 mart 2020 17:44

3. serzenişinizde haklısınız ama "bölümden torpille staj yapanlar olduğunu biliyorum." bu artık bana batıyor ya. hiç mi bu ülkede kimse hakkıyla eğitim almıyor. stajı bile torpile dayandırmak artık abartı geliyor bana. ha dediğiniz bazı büyük şirketler kendi şirketlerinde çalışan birini " referans" göstermezseniz stajyer olarak almıyor, eğer buna da torpil diyorsanız sizin cahilliğiniz çünkü mesela fabrikalarda işçilerin çocuklarının staj konusunda önceliği var, ben bu tarz pozitif ayrımcılıkları yanlış bulmuyorum.

benim size önereceğim şey kesinlikle şuanda bile açılan yeni mezun stajyer programları oluyor ab sitelerinde onları takip etmeniz. okulunuzu bölümünüzü bilmiyorum ama tm bölümlerinde bu ara sıkça ilan açılıyor, kalkınma bakanlığının vb.

3 mart 2020 18:04

4. Gönüllü stajyerleri geçtim zorunlu stajyerlerin bile çoğu stajını yata yata yaptığını biliyorum. Yeter ki tanıdığınız olsun. Geçen sene dershanede tanıştığım celal bayar kamu yönetimi okuyan arkadaşlarım vardı. Son sınıfın 2.dönemi staj yapmak zorunluydu ama baya kaymakamlıkta, belediyede, ilbankta, mali müşavirliklerde vs yapılması gerekiyodu. kamu zorunluydu yani. Bu arkadaşlarımın hepsi torpille mali müşavir yanında kendini stajyer olarak gösterip evde yan gelip yattı. Staj yaptıkları yerlere de dershaneye gidiyorum kpss çok süreç vs diye palavra sıkmışlar. Sonuç olarak staj zorunlu da olsa gönüllü de olsa kendini geliştirmek için yapacağının ayırdında olman gereken bi faaliyet. Benim okulumda staj zorunlu olmamasına rağmen ben nerde ne öğrenebilirim diye her yaz bi yerlerde staj yaptım. Kamu okuduğum için hep kamudaydım. Belediye, eximbank, ilbank, adliye buralarda staj yaptım ancak çok çok zorlanarak. Çünkü okul kabul etse kurumlar zorluk çıkardı. Kurumlar tamam dese okul pürüz çıkardı. Adliyede staj yapabilmek için 2,5 ay koşturduğumu biliyorum. Yani imkansız, bilgim yoktu, okul şöyle böyle gibi kendinizi rahatlatan bahaneler üretmeyin. Öğrenciliğimi yaşamak istedim yan gelip yattım deyin. iş hayatında ve hatta normal hayatınızda da stajdan önce dürüstlük ve şeffaflık önemlidir çünkü.

Staj yapmamanın boşluğunu sertifikalarla doldurabilirsiniz. Bölümünüzle alakalı dernekleri araştırıp üye olun, buralarda aktif olun. Okulda kulüp işleriyle uğraştıysanız bunları anlatın pasif durmayın. Staj yapmak yerine şunları şunları yapmayı tercih ettim diyip bi gerekçe sunun. Staj yapmadım ama ingilizcemi geliştirdim. Staj yapmadım ama o yaz yardım projesinde yer aldım. Staj yapmadım ama o yaz work and travel yaptım. Staj yapmadım ama o yaz okulda x hocamın asistanlığını yaptım gibi gibi. Ama bunlar da yoksa geçmiş olsun diyorum. Söylemek istemezdim ama gerçekten vasıfsız ve öylesine üniversite bitirmiş biri olursunuz. Çünkü mezun olduğunuzda kimse devamsızlığınıza bakmaz. Kimse aa bu kız ne de güzel ödevler yapmış diye ödevlerinize de bakmaz. Önemli olan ortalamanız, diliniz ve deneyiminizdir. Kimse burda atom parçalamasın. Gerçekler bu şekilde çünkü. Emeğiyle bi yere gelenler çok az ama var. Onun için de bi yerlerinizi yırtmanız parçalamanız gerekiyo işte bu şekilde

3 mart 2020 19:08

5. İçeriden referansla işe girmek torpil değil eğer iş tanımına uyuyorsanız. Artık çoğu şirket ilan yayınlamadan önce içeride çalışanlara soruyor, şu şu pozisyon için biri lazım var mı çevrenizde güvenebileceğiniz, bu işi yapabilecek biri diye. İçeride çalışanlarda cv verirler, yine ik görüşmeleri, teknik görüşmeler vs oluyor. Hatta bazı şirketlerde eğer sizin referansınızla biri işe alınıp deneme sürecini geçtiyse, referans olan kişiye ek ücret veriyorlar.Sizin sandığınız gibi hepsi patron oğlu/kızı olup damdan düşer gibi görüşmesiz, mülakatsız işe girmiyor. Tabii böyle girenlerde vardır ancak elma ile armutu karıştırmamak gerek. Referansla işe girmek günümüzde şirketler tarafından da tercih ediliyor çünkü ciddi anlamda ik masraflarını düşürüyor. Yani referans, torpil demek değil.

Soruna cevap olmadı süslü ama umudunu kaybetme. Staj genel olarak çokta işe yarayan bir şey değil. Fotokopi çekiyorsun çoğu yerde. Çektirmeyen yer bulursan şanslı oluyorsun. Sertfilalarla, yabancı dilin varsa aradaki farkı kapatabilirsin.

3 mart 2020 19:33

6. bu işler biraz şans işi. benim arkadaşım mezun olur olmaz buldu ki kendisinin ne dili ne staj tecrübesi vardı.

3 mart 2020 21:04

7. bizim okulda staj zorunluluğu yoktu. zorunlu belge olmayınca da çoğu bulduğum yer almadı. dandik bir yerde yaptım. o üniversiteyi tercih eden aklımı sikselerdi keşke.

valla süslü şimdi işe alsam ben de staj yapanı tercih ederim o ayrı. ama bizim işverenlerde staj yapmış eleman değil domalan eleman arayışına geçtiler. (kızlar çok küfürlü yazıyorum ama hak vereceksiniz birazdan) stajyer alırken bile deneyimli stajyer istiyorlar. bu iş bilmek değildir bu düzenbazlıktır. junior seviyesine eleman alırken stajı şart koşabilirsin amenna da deneyimli stajyer istemek tuhaf. çok büyük firmalar da değil kenarın şirketleri açıyor bu ilanları. hani üst düzey bir şirkettir stajyeri bile kalitelidir o değil yani mevzu

adamlar zaten stajyere para vermek istemiyolar juniorlara asgari ücret anca. ama o alanda staj yapmamış insanları da istediği gibi işe alabiliyorlar. berbat bir durum bu iş hayatı berbat

3 mart 2020 21:17

8. iç dökmeden sonra soruya gelirsek. eğer yeni mezunsan stajyer ilanlarına başvurmaktan başka çaren yok süslü...

sektörünü sorabilir miyim? tahmin ettiğim alansa ona göre tavsiye vereblirim

3 mart 2020 21:18

9. Bana sallıyorsunuz ama iş hayatı böyle ne yazık ki. Ayrıca içeriden referans almayı da torpil sayanlar olmuş size biraz tecrübe diliyorum sadece. Ayrıca torpilsiz staj olmaz kafası nerden yerleşti size? Türkiyenin en büyük firmalarından birinden başarı bursu alıyordum, onların fabrikasından staj daveti aldım. çalışıp azmetmekle de bir yerlere gelinebiliyor bilin istedim.

3 mart 2020 23:15

10. a4 dediklerimi anlamamışsınız a7 anlayıp açıklamış umarım onun yorumlarını okuyunca anlamışsınızdır. içeriden referans gösterecek kişi sizin ananız babanız olmak zorunda değil. okulunuzda kendinizi kanıtlarsanız bu hocalarınızdan birinin eski öğrencisi, eski mezun, araştırma görevlisi bile olabilir.

kuzeninin torpiline lanet okuyan var. siz sadece anneniz babanız kardeşiniz mi olaya girince torpil oluyor sanıyorsunuz anlayamadım o kadar güçlü kuzenleriniz varsa onlara da çıtlatın durumunuzu.

çevrenizdeki stajlar hep yata yata kötü olmuş olabilir arkadaşlar. ama ben ilk mülakatımı staj yeri için yaptım. yurtdışıyla çalışan proje bazlı bir şirketti ve sabah ilk derslerde uyanamayan ben 8.30-18.00 arası çalıştım. eve geldiğimde yemek masasında uyukluyordum ama okulda bir dönemde kazanamayacağım proje yazma tecrübesini stajda kazandım. 2 sene üst üste 2.5 aylık yaz tatilimizin 1 ayını staja sonrasında da tatilimizi 40 sayfa ingilizce staj raporuna harcadık. siz örnekleriniz kötü olduğu için bu kısmını anlamamışsınız ama evet bence staj iş anlamında çok çok önemli ve lisans ortalamam yüksek olmadığı için ben de stajlarımı öne çıkarmaya çalışıyorum. bu arada hiçbir stajımdan ücret alamadım. sadece öğle yemeği dağıtıyorlardı.

çoğu kurum "zorunlu staj" istiyor haklısınız, okul sigorta yaptığı için. ben erasmus stajı yapmadığım için çok pişmanım. eğer aklınızda yüksek lisans düşüncesi ya da kabul alabileceğiniz bir yer varsa yüksek lisansa başvurup 3 aylık erasmus stajınızı yapıp +++ katabilirsiniz kendinize.

4 mart 2020 00:25