diş doktorum hep elektronik diş fırçası (şarjlı/pilli) öneriyor. daha etkili temizlediğini, plak oluşumunu azalttığını söylüyor. rotasyon hareketi dolayısıyla haklıdır tabii.
ama ben cimriyim, manuel kullanıyorum.
Sarjlı fırçaların daha etkin bir temizlik sağladığı aşikar, ama dikkatli ve doğru bir fırçalama yaparsanız gerekliliği tartışılır.
Sarjlı fırçalar daha ziyade motor becerilerini %100 kullanamayan hastalarda belirgin fark yaratıyor. Ben manuel fırça kullanıyorum en önemli sebeplerinden biri birinci sınıftayken hocalarımızdan birinin sürekli ayda bir fırçanızı değiştirin lafının kafama kazınmasından ötürü. Doğru fırçalamamın nasıl yapıldığını bir çok yerden öğrenebilirsiniz. En az 2-2.5 dk dişlerimizi fırçalamamız gerek, genellikle bu süre bizim toplumumuzda 20-30 saniye. Eğer ben iyi fırçalayabiliyorum, yeterli süre fırçalama işlemime devam ediyorum, öğürme refleksim yok en arkadaki dişlerimin de tüm yüzlerini rahatlıkla fırçalayabiliyorum diyorsanız benim önerim manuel fırça kullanıp her ay değiştirmek hatta mümkünse sabah ve akşam için 2 farklı fırça kullanmak çünkü fırça kılları 12 saatte tam olarak kurumuyor ne yazık ki.