1. Ben varım. Süslü senin belirtiler de adhd içerisinde var olan belirtiler ama benim çocukluğumdan beri çok ağır semptomlarım vardı. Adhd'nin en boktan belirtisi öncelikle unutkanlıktır. Beyninde binlerce sekme açık olduğu için beynin tabiri caizse hiçbir şeyi doğru düzgün kaydedemez. Kaydettiğini de genellikle ha deyince geri getiremez. Görüş alanından çıkan bir şey artık senin için var olmaz. Misal ocakta çayı unuttun diyelim mutfağa bir dahaki girişine kadar hatırlayamazsın. Çünkü mutfaktan çıktığında artık onun beyninde varlığı son buluyor gibi. Kaç tane tencere tava yaktım böyle. Ya da misal biriyle kavga ettin diyelim sonrasında sen bana bunu bunu dedin ben sana bunu bunu dedim falan diye kronolojik olmasa da aşağı yukarı ne yaşandığını falan söyler ama sen sadece kavga ettiğinizi hatırlarsın konuşulanları bölük pörçük hatırlarsın. Kimseyi gerçekten ilgi çekici bir şey anlatmadığı sürece asla dinleyemezsin. Ya da biri önemli bir şey konuştuğunda saçma sapan bir şey söylemek için sözünü kesersin çünkü kafa dağılıp başka yere gitmiştir. Ve bu ikisi için de suçluluk duysan da elden bir şey gelmez. Bir şey anlatırken de daldan dala atlarsın, aynı anda otuz konu gelir geçer aklından karşındakinin beyni yanar. Okulda insanlar ders dinlerken sen kalkıp hareket etmek istersin çok zor gelir oturup dinlemek. Okulu ben bir buçuk yıl uzattım o da köpek gibi çalışarak çünkü dinleyemediğin dersi sonrasında telafi etmek çok zor oluyor. Bazen bir olay altı ay önce mi oldu bir yıl önce mi yaşandı emin olamazsın çünkü zaman ile ilgili ayrıntıları da hatırlayamazsın. Adhd'ye bir de anksiyete eşlik eder genellikle. İnsanlar yanında sakin sakin seninle aynı işi yaparken sen o sıra psikolojik olarak çökmek üzeresindir çünkü hem sabit durmak hem işine odaklanmaya çalışmak zihinsel olarak çok yıpratıcıdır ama bunu genelde maskelediğin için kimse fark etmez. Yukarıda yazdığım her şey yapmak istediğin, yapmak için yeterince motive olduğun ama tıpkı gaza basamadığın bir arabayı hareket ettirmek gibi asla yapamadığın şeyler. Yani asla motivasyon eksikliği değil ya da elimizdeki telefonlar sebebiyle içinden geçilen dopamin bağımlılığı değil. Adhd'de dopamin reseptörleri doğuştan düzgün çalışamaz. Bu sebeple de tedavisi henüz yoktur. Kullanılan ilaçlar tedavi etmez, günü kurtarır ve mümkünse adhd ile yaşamayı öğretmeyi amaçlar. Eyyorlamam bu kadar.
adhd teşhisi konmuş biri var mı? belirtileri nelerdi ve hangi şiddetteydi?
- cevaplar
18 haziran 2022 10:02