ailenize maddi destek oluyor musunuz?

süslüler ben 27 yaşındayım son 3 senedir çalışıyorum. bu sürede ailemden 5 kuruş istemedim. okurken de hep devlet okullarında okudum yani bana ek bir masraf yapılmadı. ama ailemle yıllardır kavga ettiğimiz bir konu var ki benim maaşımdan her ay onlara para vermemi, vermiyorsam da onlara jestler yapmamı bekliyorlar. ben tek başıma başka bir şehirde yaşıyorum. benden küçük 2 kardeşim var üniversite okuyorlar. ben çocukken ailemin durumu daha kötüydü bir kez olsun tatile gitmedim, istediğim gibi gezemedim. şimdi kendi paramı kazanıyorum tek başıma güzel bir evde yaşamak, yılda 1-2 tatil yapmak, istediğim şeyi içimde kalmadan almak istiyorum. yemin ederim ailemin evine gittiğimde annem yeni çanta ayakkabı görünce (ki hepsi orta segment markalar adidas ayakkabı longchamp çanta böyle düşünün) annem bize gelince paran yok kendine her şeyi alıyorsun diyo. bir ihtiyaçları yok bu arada. yani zengin değiller ama evleri arabaları her şeyleri var. kardeşlerini okutuyoruz diye duygu sömürüsü yapıyor bana bu benim sorumluluğum mu? beni üniversiteye gönderdikleri için onlara borcum var gibi davranıyorlar yani devlet üniversitesinde ve burslu okudum sadece yurt paramı ödüyorlardı. köpek gibi çalıştığım parayı harcarken boğazıma diziyorlar ya. ben bencilmişim cimriymişim gibi davranıyorlar. arkadaşlarım bu yaşta hala ailelerine telefon bilgisayar aldırıyor benim ailem benden para bekliyor. bu durum normal mi?

1. Ailenin tavrını doğru bulmuyorum, rolleri saptırmışlar, sen onlara bakmak zorunda değilsin paranın miktarını söyleme ve güle güle harca.

6 nisan 2024 14:24

2. süslü orta - düşük sınıf ailelerin üniversiteye giden ilk çocuklarından böyle beklentileri oluyor. ben de babaannemler benim için böyle düşünüyodu. üniversiteye giden ilk kişiydim ve mezun olup çalışınca tüm sorunlarımızın çözüleceğini, çok rahat edeceğimizi yani babamı, ailemi "kurtaracağımı" sanıyorlardı. ama türkiye'de eskisi gibi değil yani üniversite mezunluğu 5 para etmiyo haberleri yoktu tabii. bunun için terapi bile aldım çünkü kendimi başarısız hissetmiştim.

senin ailenin evi, arabası varmış olmasa bile senin aslaaa böyle bir sorumluluğun yok. anne-baba olarak sen dahil kardeşlerinin tüm ihtiyaçlarını onlar karşılamak zorunda. çok basit, karşılayamıyorlarsa yapmayacaklardı. senin içinden gelip jest yapman, yardım etmen ayrı bir şey onların sana böyle bir sorumluluk yüklemesi ayrı bir şey. bence net şekilde restini çek.

barındırdığı, beslediği, okuttuğu için aileye borçlu olunmaz, 18 yaşından küçükken sonuçta başka şansın mı var ailenden başka :D asla kendini kötü hissetme.

6 nisan 2024 14:42

3. Süslüm içinden hiç onlara bir şey almak gelmiyor mu? Yani ben düzenli para vermem ihtiyaçları yok diye, ama kendime alışverişe çıkarken onlara da kıyafet alırım, ayakkabı alırım arada. Eve arada koltuk örtüsü masa örtüsü vileda :d böyle saçma şeyler. Robot süpürge almıştım yorulmasın diye aldığım tek elektronik şey o. Süreklide telefonunu değiştireyim diyorum çünkü çok eski. Bunlar bana gider kalemi gibi gelmiyor mutlu olsun

6 nisan 2024 14:50

4. ben arada destek olmak için biraz veriyorum ya da ihtiyaçları olan pahalı bir şey varsa alıyorum ama kendileri hiç istemedi

6 nisan 2024 15:00

5. aynı durumdayız. benden istemezler ama ben yaparım. geçmiş için onları suçlamıyorum ve hediye alınca mutlu olmaları hoşuma gidiyor. çantaymış, ayakkabıymış boş işler. aileden ötesi yalan.

6 nisan 2024 15:25

6. Ailenize değil ama kardeşlerinize destek olabilirsiniz ama. En azından temel ihtiyaçlar konusunda zorlanmasınlar. Kardeşleriniz sonuçta

6 nisan 2024 15:27

7. ailenize zerre borçlu değilsiniz. dünyaya çocuk getireceklerse bakacaklar, lafını etmeyecekler, karşılığını beklemeyecekler. sizin için yaptıkları her şey görevleriydi. benim param bana yetiyor demeniz ve onlara bir şeyler almayı, bir şeyler vermeyi kesmeniz gerekiyor. paraya ihtiyaçları olsaydı verirdiniz ama anladığım kadarıyla yok, çocuğumuz bize borçlu ve borcunu ödemeli kafasında oldukları için istiyorlar. ne demek her ay para istemek, hem de kendilerinin evi arabası varken ve siz onlardan ayrı yaşıyorken? ekonomiden de haberleri yok herhalde. siz onlara her ay para verseniz kendiniz nasıl birikim yapacaksınız? nasıl rahat geçineceksiniz? tek yolu "param bana anca yetiyor, birikim yapmaya çalışıyorum, kendim çalışıp kazandığım parayla bir zahmet kendime istediğim bazı eşyaları da alacağım. kendi param, tabii ki de kendime param var." demek. biz okuttuk, büyüttük vs derseler de "çocuk yapmak sizin seçiminizdi ve benim kendi kedimi büyütecek halim yoktu." demek.

6 nisan 2024 15:29

8. benim de babam arkamızdan çocukları büyüttük hayrını göremedik. milletin çocuğu ailesine ev alıyor diyormuş anneme. annem de hiç utanmadan bunları bana söylüyor ki mahcup olup para vereyim onlara. ben erken evlendim üniversite okutacak paramız yok dediler diye. kocam üniversite okuttu bana. evlenirken bir tane bilezik taktılar sadece. paramız yok diyerek. geçen sene borçları için o bileziğin durduğunu bildikleri için istediler. verdim. geri ödeyeceğiz dediler ama paraları yok ve ödemeyeceklerini biliyorum, beklemiyorum da zaten. ben geri gelmeyeceğini bilerek verdim. abim kendine ev aldı kredi çekip, onu ödüyor eşiyle. onu da üniversite okurken bir kuruş vermeden okuttular güya. abim kendi çalıştı ve kredi alarak bitirdi okulunu. mezun olduktan sonra ödedi kyk kredisini geri ardına hemen ev aldı zaten. bence ailemize para vermek zorunda kalmamak için hemen borca soktu kendini bilerek. benim üstümde ne görseler hemen fiyatını soruyorlar, ne gerek var kaç para. o paraya iki ay geçinilir bilmem ne diyorlar.

hiç takmayın kafanıza ben yeni yeni başardım bunu. zor oldu ama başardım. büyümek böyle bir şey sanırım. he deyin geçin her dediklerini. yoksa kendi kendinizi strese sokuyorsunuz boş yere.

6 nisan 2024 15:43

9. Ben de aileme bir şeyler almaktan mutlu olurum zaman zaman ama burada mesele borçlu gibi hissettirmesi. İstenmesi. Kendi parasıyla kendisine bir şey aldığı zaman bile hakkı yokmus gibi davranılması, suçlu hissettirilmesi. Süslü bunlar manipülasyon. Eğer şimdi boyun egersen hayatin boyunca bu yük sende olur. Emin ol durumları da çok iyi olsa bile bitmez istekleri, sorunları. İleride evliliğinde bile sorun yaratabilir bu durum. Kendin için harca, kendin için birikim yap. İçinden gelirse onlara bir şey al, onlar istediği için değil. Bu senin görevin olmasın.

6 nisan 2024 15:44

10. Bana ailenizi bu kadar suclamaniz normal gelmedi devlet okulunda okusaniz bile üniversiteyi kendiniz calisarak okumadıysaniz her türlü emekleri oluyor. Ha bu maddi sorumlulugunuz var demek degil tabi ki ama alacaginiz bir canta,ayakkabı veya tencere icin böyle düşünmeniz de normal degil.

6 nisan 2024 15:50