akademisyen süslüler , gerçekten torpil tek yol mu?

evet sorum akademisyen süslülere. akdemiye giriş için herkesin dilinde sadece tek şey dolanıyor , torpil. sahiden torpil tek yol mu? siz nasıl akademide kaldınız?

1. akademisyen olup ben torpille kadro aldım diyen bir kişi bulamazsın. oysa herkes öyle veya böyle bir hocanın himayesi altına girer. bu hocalara bir şekilde yakınsındır; siyasi, duygusal, cinsel... diye gider. ama kime sorsan hepsi çok çalışmış, bileğinin hakkıyla almıştır. evet çalışırsın ama çalışmak yetmez.

3 ocak 2021 17:24

2. yüksek lisans, doktoraya kabulden bahsetmedim. kadro almaktan bahsettim. eskidenmiş o gayretle kadro alma devri. kimseyi elemeye çalıştığım da yok. doktoramı alıp defolup gittim ülkeden.

3 ocak 2021 17:35

3. Öncelikle hepinize cevaplarınız için teşekkür ederim.

Akademinin a sını söylediğim anda torpil kelimesini duymaktan da çok bıktım. Bakıyorum üniversitedeki hocalara , araştırma görevlilerine herkes mi torpille girdi diyorum.

3 ocak 2021 17:40

4. süslü youtubeda akademiklink diye bir sayfa var. o sayfada bu sorunun cevabını bulabilirsin. kısaca evet torpil çok önemli ama çalışarak da giren az sayıda insan var :(

3 ocak 2021 17:51

5. Anonim 4 süslu evet o sayfayı takip ediyorum ve neden bahsettiğini anladım.Peki bu millet nereden buluyor bu torpili yahu:)

3 ocak 2021 17:53

6. özellikle yazılı sınavlarda soruları alacakları kişinin çalışmalarına ağırlık verecek şekilde hazırlıyorlar veya soruların hangi konulardan çıkacağını önceden bu kişilerle paylaşıyorlar. kadronun açıldığı bölümde alınacak kişiden daha iyi puanlara sahip öğrenciler varsa bunların kadroya başvurması engelleniyor bazen. bir de alınacak kişiyle diğer adayların puanları yakınsa alınacak kişinin sınavını daha cömert notluyorlar. alınacak kişinin en yakın rakibine toplamda 0.1 gibi bir fark atacağı şekilde yazılı puanlarının ayarlandığına (ales ve yds puanları ve mezuniyet ortalaması düşük olan alınacak olana 100, puanları 90-95 aralığında olan diğerine 70 gibi bir puan verilerek. çok belliydi yani.) şahit olmuşluğum var. eskiden sözlü sınavlar kayıt altına alınmadığı için istediklerini almaları çok kolay oluyordu zaten. yukarıda söylendiği gibi, hocalara yakın olmak önemli bir etken. her hoca yerini kendi gözde öğrencisine bırakmak istiyor. top dergilerde olay yaratacak bir yayın yaparsanız belki bir şansınız olur. yoksa gerçekten iyi referanslara ihtiyacınız olacak. her gittiğim yerde aynı hocaların eski doktora öğrencilerinin kadrolara doldurulduğunu gördükçe, açıklanan ön eleme ve sınav notlarına baktıkça (1 kişilik kadroya onlarca öğrencisi olan bölümden sadece 1 kişi başvurmuş ve alınmış veya 2 kişi başvurmuş, yazılı veya sözlü sınav sonucu farkıyla yine o bölümün kendi öğrencisi alınmış.) iyice soğudum bu ortamlardan.

3 ocak 2021 18:15

7. Ben ve 2 arkadaşım odtüye torpilsiz girdik. 3 arkadaşım da başka üniversitelere torpilsiz girdiler. Herhangi bir hocayla da yakınlıgım yoktu. sadece odtu mezunuydum ben de.

3 ocak 2021 18:16

8. tabi ki de binlerce insan var, kesinlikle böyledir demek istemiyoruz fakat ben gerçekten torpilsiz bir yere gelebilen tek bir insan tanımıyorum. benim çevremdeki insanlar ve onların çevresindeki insanlara baktığımda torpili olanın yüksek lisans/doktora yapabildiğini, olmayanın hiçbir halt yapamayıp oraya buraya başvurup oturduğunu görüyorum maalesef. gerçekten yetkin olan insanların boş boş oturduğunu veya akademi hayallerinden mecburen vazgeçişini görmek gerçekten çok üzücü oluyor.

3 ocak 2021 18:23

9. burda başka bir soruda ODTÜ ye torpilsiz girdiğinden bahsetmişti bir anonim. aynı zamanda başka arkadaşlarının da torpilsiz şekilde girebildiğini söyledi. yukarda bir anonim de demiş. ama odtü dışında net isim verilen başka üniversite duymadım. ben ankara üniversitesi mezunuyum. bir profesör hocamız açık açık torpil yaptığını söylemişti bir kere derste.

3 ocak 2021 18:27

10. tam olarak anonim 5in anlattığı gibi oluyor. mesela ben adı sanı bilinmeyen saçma bir okula başvurdum, ilk sıradan girdim sınava ama yazılı sınavda hop 45 aldım. kazanan öğrenci (kendi öğrencileri) 95 almış ve ar.gör. kadrosuna o alındı. benim mezun olduğum okul bizim bölümde türkiyenin top 3ünde, başvurduğum okulun adını ilan açtığı için öğrenmiştim öyle diyeyim.

3 ocak 2021 18:36