algılarım tamamen karıştı torpil nedir anlatır mısınız?

süslüler selam. son haberleri gördünüz mü bilemiyorum, ömer koray özbay isimli bir genç iş konusunda kendisine yapılan haksızlıklar ve ayak kaydırmalar neticesinde intihar etmiş. bu konuyu düşünürken aklıma kendi bölüm arkadaşlarım geldi. bunların çoğu iyi kurumlarda işlere başladılar çok kısa zamanda. ama özellikle biri var ki bir parti üyesinin kızıyla evlendi ve çok büyük bir hastanenin finans müdürü oldu. şimdi merak ettiğim bunun olması için "network"lerine haber veren, bu insanları iyi mevkilere öneren kişiler yaptıkları şeyi nasıl isimlendiriyorlar? yani referans ise referansın anlamı tam olarak bu değil ama şey mi oluyor sen benim işimi gör ben de senin işini göreyim. fakat bir yandan da insanların hep dediği bir şey var "tabii ki güvendiğimiz kişileri işe alacağız o sebeple tanıdık olması çok önemli." ben aman torpil olmasın, hakkım olmayan işe giremem diye işsiz gezdim. bileğinin gücüyle başarmaya her şeyden çok inanıyorum. sadece bu liyakatsizliği yapan insanların motivasyonunu algılamak istiyorum. mesela bahsettiğim bölüm arkadaşımı düşününce, okul başarısı iyi, mesleki tecrübesi olan ama gittiği yer kadar büyük tecrübesi olmamış biriydi. sizce hakkıyla mı girmiş oluyor ya da hakkıyla girmenin gereklilikleri neydi neler dersiniz? dediğim gibi kafam çok karışık. salakça bi şeyler söylediysem kusuruma bakmayın. yıllar önce turk telekoma, thyye, metro istanbula falan girenler var, açıkçası bunların da tanıdıkla girdiğini düşünüyorum ama aralarında sadece üçüncüsü yönetici konumunda, diğerleri gene uzman düzeyinde.

1. Tanıdığına öncelik verdiğin iş babasının işi mi Babasının işine bilmem kimin oğlunu alıyorsa alsın bu torpil değil, kendi bileceği iş

Tamamı ya da bir kısmı devlete ait olan kurumlara tanıdık diye insan yığamazsın, liyakat gözetmek zorundasın. Yapanın da girdiği kul hakkını allah sorsun. Torpil yapılan adam üniversite mezunu bile değilmiş. Reziller

6 haziran 2023 18:53

2. orada yapılan çok açık liyakatsizlik. burhan bayhan denen çocuğun (sanırım bana göre çocuk) sosyal medya hesabına baktım gününü gün etmiş. haketmedikleri ne paralarla yüzleri gülmüş gerçekten korkunç bir şey bu.

6 haziran 2023 19:00

3. Süslü şöyle ki alanında networking eventlerine gidip insanlarla tanışıyorsan, linkedininde hangi işi ne zaman ne kapasitede yaptığın detaylı yazıyorsa, kendini networking ortamlarında özgüvenli ve güzel satıyorsan yani tanıştığın insanlarda iyi izlenim bırakıyorsan ve sonra bu bağlantılara 'şurada şu pozisyon açıkmış beni önerebilir misiniz' diyorsan bu torpil değildir. Ha sadece başarın ve kabiliyetinle mi parladın bu bu durumda, hayır. ama kendin çabaladın bir network oluşturdun ve bu networku kullanarak referral ile başvurdun o pozisyona ve şansın diğer adaylardan çok daha yüksek.

Aile dostunuzx şirketinin işe alım müdürünü tanıyor, yüzlerce cv arasında belki birisi çoktaaan o pozisyonu doldurduğunda daha açılıp okunmamış olacak olan cv'ne bakıyorlar bu sayede ve beğeniyorlar, alınıyorsun, bu da torpil değil.

Torpil tamamen farklı bir şey. Kabiliyetine ve uygunluğuna hiçbir şekilde bakmadan sırf tanıdık ya da kodaman ya da yandaş diye birinin yakınını gözü kapalı almak torpildir. Diğerleri maalesef bu adaletsiz dünyada kendini gösterebilmek, sesini duyurmak, öne çıkabilmek ve değerlendirmeye alınabilmek için çabalamak ve iş dünyasında tüm dünyada yeri olan bir şey.

6 haziran 2023 19:45