1. şöyle bir durum var. yaşım 30'u geçti. abartmıyorum ama annemle bir tane güzel anım yok. babamla aralarında şiddetli geçimsizlik var, hala fiziksel şiddetin içinde olduğu kavgalar ediyorlar, bütün sülaleye, apartmana, mahalleye rezil olmuş durumdayız. ciddi söylüyorum ömrü hayatınızda böyle çok az çift görmüşsünüzdür. annem de bizi sevemedi, yani çocukken filan bildiğiniz yaşıtı birine saldırır gibi saldırırdı bize. vücudumuzu morartmasıyla filan gurur duyardı, dayak yemenin verdiği yorgunlukla uyuduktan sonra bile bize vururdu biz uyurken. babamın bize düşkünlüğünün hıncını çıkarıyordu. ben bebekken bana attığı dayakları anlatıyor mesela ve onunla empati yapmamı bekliyor. 'o sıra baban bana böyle böyle dedi, o yüzden bir şey yapmak zorundaydım, ben de sen 9 aylıkken sana bir tane yapıştırdım'. cidden inanılmaz bir boyutta. yaş aldıkça ve terapiye başladıktan sonra fark ettim ki, ben annemden ayrışamamamışım, mesela annem yüzünden babama düşmanım.
şimdi bir cümle kuracağım, yanlış anlaşılmak istemiyorum. babam annemi dövdü, dövüyor eskiden bunun yüzünden babamla düşman olmuştum, ama ben fark ettim ki, annemi dövmemek zaten çok zor. ben kendimi bir gün tutamayacağım diye korkuyorum. asla susmuyor, insanın damarına basıyor. bana ve kardeşlerime 'sizin babanızdan menfaatiniz var, o yüzden öylesiniz' diyor mesela, babamın bize gösterdiği sevgiye 'yapmacıklık' diyor, bana 'sen babanı avcunun içine almışsın, parmağında oynatıyorsun' diyor onun istediği gibi babama karşı koymayınca. yani burda anlatmak istediğim şey annemin pozitif duyguları isimlendiriş şekli. bizi asla çocuğu olarak görmedi, 'benim arkamda durmadınız' diyor. büyürken babama 'düş yakamdan, defol git başkasıyla evlen' diyen, ben daha 5-6 yaşındayken gece evi terk edip beni kardeşlerimle evde yalnız bırakan ve ne yapacağımızı umursamayan, hatta benzer şekilde eşiyle sorun yaşayan 3 tane küçük çocuklu teyzeme dahi 'çocukları bırak git evden, bak baş edemeyince senin kıymetini anlayacak' gibi cümleler kuran kadın, biz büyüdükten sonra ona boşanmayla alakalı telkinde bulunduk ve bilin bakalım noldu? bahane üretmeye başladı: 'boşanırsak millet beni suçlayacak', 'evlenirseniz düğünde istemede durumlar nasıl olacak', 'ben evden gidersem kardeşin eve hiç gelmez, onun için kalıyorum' (ben başka bir şehirde tek yaşıyorum, annem 1 sene bende kaldı, hiç umursamamıştı kardeşimin eve gidip gitmediğini o ara). babam boşanma dilekçesi getirdi, annem hiçbir şey demedi mesela, kadında bağımlı kişilik bozukluğu mu var nedir anlamadık. bir diğer husus da, kendisi asla sorumluluk kabul etmiyor, küçüklüğümüzden beri bizi (biz ve babam) kendisini memnun etmesi gereken insanlar ve mutsuzluğunun sebebi gibi gördü. ona eleştiri yapıyoruz mesela 'sen de biraz sus, uzatma, çok kötü laf sokuyorsun, babam geçiştiriyorsa sen de bırak' inanın o tartışmanın sonunda sırf onu eleştirmeyi bırakın diye en mahrem şeylere bile maruz kalıyoruz. ve mesela babamla tartışmalarını bize aktarırken tabi ki kendi yaptıklarını hiç anlatmıyor, birkaç sene önce sürekli telefonunda mesaj yakalıyorduk, başka erkeklerle facebook vs üzerinden, babam da gördü ve zaten o zamandan beri tartışmaları daha beter bir hale geldi. mesela beni arıyor diyor ki 'baban böyle böyle yaptı' nerden çıktı diyorum bu tartışma 'hiç, her zamanki şeyler' filan diyor. zaten o zaman fark ettim ki, hayatım boyunca beni inanılmaz manipüle etmiş.
neyse bunun benim üzerimdeki etkisine gelecek olursak, kadından ayrışamıyorum. fiziken 1000 km uzaktayım ama en ufak bir şey duyuyorum ve çok negatif etkiliyor beni. inanılmaz bir hınç var içimde, cidden kendisine fiziken bir zarar verebilirim yani. çünkü bu kadın hiçbir zaman değişmeyecek. psikologumla konuşuyoruz 'anneniz babanızın size babalık yapmasına dahi izin vermemiş' diyor, 'size çocuk gibi davranmamış, siz çocuk olamamışsınız ama yetişkin de olmamışsınız' diyor. çok zorlanıyorum.
böyle bir annesi olan kendini nasıl kurtardı?