arkadaşa iş için referans olmak?

kızlar bir arkadaşım var, en yakın arkadaşım demem ama yakınız. 2 senedir yurtdışındaydı, orada masterdan sonra uzun süre iş aradı ve bulamadı, şimdi türkiye'ye dönüyor. gitmeden önce benimle aynı sektörde çalışıyordu benzer bir şirkette. şimdi döneceği için bana yazdı bizim şirkette ona uygun bir pozisyon olur mu diye. ve tam da bizim şirkette eleman ihtiyacı var yeni birini alalım falan demeye başlamışlardı. departmanım küçük bir departman, yöneticilerle yakınım yani bu alanda tecrübeli eleman bulmak çok zor, tanıdığınız biri varsa söyleyin falan demişlerdi hatta. o yüzden arkadaşımı söylesem mi diye düşündüm. ama bu iş arayan arkadaşımı da tanıyan en yakın arkadaşım dedi ki bence hiç karışma, kötü bir şey olursa iki taraf da senden bilir, hem arkadaşlığını hem işini riske atarsın. arkadaşım çok zeki ve istediğinde her şeyi başaracak biri ama çok azimli ve çalışkan diyemem. bazen saldı mı salıyor, eski şirketinde bunla ilgili problem yaşamıştı. eski şirketine orada yaşadığı mobbing yüzünden dönmek istemiyor zaten. yani ben bahsettim diye kızı direkt işe alacak değiller tabii ki, sadece referans olmuş olacağım, şirket yine herkesin cv'sini inceliyor mülakatlarını yapıyor. ama ortak arkadaşımızın dediği şey kafamı karıştırdı. iyi olursa "aaa x'in getirdiği eleman ondan iyi çıktı" derler senin önüne geçer, kötü olursa da seni suçlarlar her türlü zararlı olursun işle arkadaşlığı karıştırma falan dedi kafam karıştı. siz olsanız ne yapardınız?

1. Yardımcı olurdum tabii ki ben de uzun süre işsiz kaldım ve o zamanlar her gün intiharı düşünüyordum

3 şubat 20:53

2. Ortak arkadaştan uzak durun kimbilir sizinle ilişkisinde de ne hesaplar yapıyordur.

3 şubat 20:58

3. Kurumsal bi yerse öner geç ya bir şey olmaz.

3 şubat 22:03

4. Empati kurup öyle karar ver

Bu benim arkadaşım olsaydı referans olurken iyi bir arkadaş, çok da zekidir fakat iş hayatında nasıldır bilemem. Birlikte çalışmadım derim ve çekilirim

3 şubat 22:15

5. Arkadaşının başarısızlığının sorumlusu nasıl sen olamayacaksan başarısının cezalısı da sen olmayacaksın. Kusura bakma ama ortak arkadaşın kötü kalpli geldi bana ya. Ne alaka orada başka biri de başarısıyla seni geçebilir???? Kızın kapasitesini çalışkanlığını biliyorsun bunu söyleyip " böyle bir profile sahip umarım şirketimize faydası olur ve uyum sağlar. Değerlendirmeyi düşünürseniz buyurun özgeçmişi" diyip vesile olmak bile onun için güzel bir iyilik. Çok basit bir iş sen cv verdin diye alacak değiller arkadaşını iyi ölçüp biçecekler. Firma ve iş iyiyse ve o kız işe alınırsa bir insanın ekmek yemesinde katkınız olacak. Bunun verdiği manevi güzellik bile yeter sana. Ortak arkaşınıza da dikkat et bence . sevmedim onu fazla bencil.

3 şubat 22:49

6. süslü ben ortak arkadaşını anladım. sonuçta senin en yakın arkadaşın tabiki seni düşünecek. iş hayatında zeka yeterli birşey değil asla. azim ve çalışkanlık zekanın önüne geçebiliyor. eğer azimli deseydin ortak arkadaşı suçlardım. ama değil diyorsun referans hakkını başkasına saklayabilirsin.

3 şubat 23:03

7. buradan asıl çıkarılması gereken sonuç bence en yakın arkadaşının işsiz kalsaydın ve senin için yapabileceği bir şey olsaydı yapmayacak olması. hiç hoşlanmadım bu kişiden.

ayrıca ben olsam elbette yardımcı olurdum, ben söyledim diye işe alınmayacak ya sadece bir isim önerisi bu. insanlıktır ya en başta.

4 şubat 00:31

8. bire bir çalışmadığım kimseye referans olmam. hele saldı mı salıyor demişsin... buraya sorduğuna göre öyle çok rahat biri de değilsin, ortamda şarkı açıp millet sevecek mi acaba diye gerginlikten şarkıyı dinleyemeyen biri vibe'ı aldım senden swh. yapacağın şey arkadaşına bu pozisyondan bahsetmek ve isterse işe başvurabileceğini söylemek, bire bir çalışmadığımız için referans olamam diye de belirtmen lazım, mantıklı biriyse zaten sorun etmez

4 şubat 01:11

9. A10 neden olmazsin mesela sebep ne? Performansi dusuk ciksa neyden korkarsin?

4 şubat 01:17

10. ne kadar ayip ya, sanki iceriye elden cviyi verexeksiniz de aaa bu ssin arkadasi diyip kayitsiz sualsiz ise baslaticaklar. Boyle seyleri kendi kendinize dusunmeniz, zamaninda insanlarin size guvenip anlattigi seylerden arkadasiniza performans degerlendirmesi yapmaniz falan cok cig bence, allah gercek hayatta sizin gibilerden gelecek iyiligi bile uzak tutsun, belli ki kirk kere dusunen rahatsiz tiplerdensiniz.

Ben olsaydim bu kadar is bulamadigi icin emeklerini hice sayip turkiyeye donen,egitimli birine vesile olacagim icin mutlu bile olurdum, bir kisinin hayati duzelecek sayemde, bu bile mutlu olmaya yeter

4 şubat 08:15